Балонът Лайткойн

Важно: Статията по-долу е публикувана на 31.03.2014 година. През месец май 2017-та обаче лайткойнът обновиха софтуера си със SegWit – функционалността, която беше създадена от биткойн разработчиците за биткойн с цел разреши много от възникналите проблеми при биткойн (като скалируемост, transaction malleability и други). Така лайткойн се превърна като тестова установка за  биткойн и цената му от $3-4 се качи отново на $40 за 1 лайткойн – там, където беше малко преди да се напише долната статия. Аргументите по-долу важат с много по-голяма сила днес, отколкото тогава, но специално за лайткойн има шанс да се развие като блокчейн с много повече възможности от биткойн и няма да се учудя, ако цената му продължи да расте.

Затова, като четете статията по-долу, вместо лайткойн разбирайте всяка крипто-валута или проект, които са копие на биткойн или на друга блок верига, с минимални различия и без солиден екип от разработчици.

Ето и първоначалната статия, в превод от Chris Pacia:

Както може би сте запознати, биткойн не е единствената дигитална валута, която расте. Пазарната капитализация на лайткойн наскоро достигна един милиард долара (към момента на тази статия, април 2014, са останали едва 430 милиона). Обменният курс лайткойн към долар и респективно лайткойн към биткойн също нараства. Може да видите сами на таблицата.

Лайткойн обмяна

Защо тогава смятаме, че Лайткойн е балон? Нека първо се запитаме какво движи цената на биткойн в момента. Почти цялото търсене на биткойни е основано на очакването за бъдещо му приемане от страна на потребителите и търговците. Ако това никога не се случи, биткойн ще се срине.

От друга страна, лайткойн има 0% шанс да бъде по-мащабно приет от потребители и търговци, докато биткойнът вече функционира. Защо е това? Защото пазарът има тенденция да приема една единствена стока като средство за размяна.

Ефектът на мрежата

Ефектът на мрежатаЕфектът на мрежата е икономически феномен, при който потребителят на стока или услуга има ефект върху търсенето на другите. Отличен пример за това явление е Facebook. Всеки е свободен да изгради конкурентен сайт за социални контакти. Вероятно бихте могли лесно да не един и два подобни, които са по-добри и с повече характеристики от Facebook. Проблемът е, че основната причина хората да ползват Facebook, е защото всички други го правят. Защо тогава ще ползват вашия сайт за социални контакти, ако никой друг не го ползва? Помислете за най-голямата марка в света (Google), която – с милиарди долари на разположение – едвам се конкурира с Facebook. G+ е все още призрачен град: ефектът на мрежата в действие.

Този ефект може в крайна сметка да попречи на биткойн да набере скорост в конкуренцията му с долара. Все пак, всеки ползва правителствените фиатни пари. За да се накарат хората да се прехвърлят от долари към биткойн, трябва биткойн да ги превъзхожда стабилно. За щастие, биткойн действително ги превъзхожда в повечето отношения и разбирането на това от все повече хора по света движи адаптацията на търговците и потребителите досега (макар и по-бавно, отколкото на нас – вече запознатите – ни се иска).

Но какво да кажем за лайткойн? За да преодолее ефекта на мрежата, който Биткойн е установил, Лайткойн трябва да го превъзхожда в достатъчно много отношения. Но дали това е така…? Лесно е да се види, че не е. Лайткойн е малко повече от копие на кода на Биткойн, с няколко безсмислени промени. Той е една от най-неоригиналните алтернативни монети.Лайткойн

Лайткойн се рекламира като „среброто на златото, което е Биткойн”. Исторически погледнато, сребърните монети са се наложили покрай златото, защото среброто е налично в по-големи количества и за това  е превъзхождало златото за транзакции с малка стойност. Но биткойн се дели на 100 милионни от единица, така че няма нужда от „по-делима“ валута в това отношение.

Защо тогава лайткойнът отбеляза такъв ръст? Това наистина си остава мистерия, но ако трябва да предположим, най-вероятно се дължи на няколко фактора:

 1. Инвеститорите в лайткойн не разбират ефекта на мрежата и са под погрешното убеждение, че ако биткойн успее, ще има място на пазара за множество валути.
 2. Инвеститорите в лайткойн спекулират, че ако биткойн се срине, лайткойн ще вземе мястото му. Това е нереалистично, тъй като лайткойн ползва 98% от кода на Биткойн. Всеки недостатък, който би свалил Биткойн, най-вероятно ще свали и Лайткойн.
 3. Инвеститорите в Лайткойн вярват в пропагандата, че той е по-добър от Биткойн и ще го надмине.
 • ий

  Аргументите са като на бавноразвиващ.

  • existenz55.blogspot.com

   Напълно съгласен..

 • bellodox

  Ако лайткойн е чалгата на криптовалутите, то статията е чалгата на разбирането за тях..:) и не, няма да влизам в жалка дискусия на изтъкване на очевадно неразбиране на материята.. ше трябва некой да си напрегне мозъчето ;)

  • Жалко наистина, че не искаш да споделиш… Но пък се радвам, че не съм единственият яростен защитник на крипто-валутите у нас, в каквото много хора ме обвиняват :)

   • bellodox

    :)
    Ами то няма кой знае какво за споделяне. Анализа изглежда повърхностен, предполагам че е възможно част от смисъла да се изгубил при превода.. два примера: преди фейсбук имаше myspace, google плюс изпреварва facebook по някой доста важни показатели…а и като цяло идеята крипто валутите да се използват като инструмент за инвестиция, особено рискова такава, ми е леко странна.

    • Пуснах статията точно заради хората, които искат да „инвестират“ в лайткойн със спекулативна цел, защото биткойн „вече е много скъп“ и смятат, че след като биткойна се е качил до $1000 и лайткойнът ще го последва.
     Този начин на мислене ми е познат, защото и аз го споделях миналия декември.
     Самият факт, че търговците, приемащи лайткойн се броят на пръсти, а Venture Capital-истите не пипат лайткойна, трябва да ни казва много – освен, ако не смятаме, че ги „чуваме нещата“ по-добре от тях…
     С една дума, ако ще се търси алтернатива на биткойн като инвестиция в крипто валутите, има много по-добри алтернативи от лайткойн :)

     • Глупендер

      Глупостта не е извинение, но ако това Ви успокоява…
      Евала за това „място“, което може би е необходимо в БГ пространството, но опитите Ви за крайни оценки са повече от комични ( особено след подобни твърдения

     • Сайтът не е мой и ще публикуваме всяко добре аргументирано мнение, което оборва статията. Да наричаш Chris Pacia (защото статията е превод на негово мнение – има линк лъм оригинала) глупав без дори да се аргументираш не е по-малко глупаво само по себе си :)
      Целта на сайта е да търси истината в тази нова за всички сфера и всяко добре аргументирано мнение е добре дошло и ще бъде публикувано наравно с другите.

   • Марио

    Никой в нищо не те обвинява. Ти се опитваш да изземеш някакви функции, и да се самопробутваш навсякъде. Аре у лево!

 • ikavalov

  @bellodox

  Ти кой си? Сатоши, че определи статията за повърхностна
  дай линк към твоя статия или друго

 • Стефан Христов

  Статията е добра! За съжаление и тук, както и при футболното фенство, „моят отбор е най добър“. Не забравяйте, че говорим за инвестиции в криптовалута. Дайте ми силен аргумент да инвестирам в LTC? Няма такъв, но въпреки това защитавате „чалгата“ и вероятно сте инвестирали в нея. Всеки харчи собствените си пари както намери за добре, но да направиш глупава инвестиция/без обосновка/ и да оплюваш хора, чиито съвети могат да ти спестят загубата, като ги наричаш „бавноразвиващи“ е нелепо.

 • Ето една дълга статия, която разглежда и двата „лагера“ и разисква различните аргументи.. Ако някой има желание да я обобщи, ще е прекрасно…

 • Иван

  Айде и аз да се включа :)
  Лайткойна е балон спрямо биткойна колкото българският лев е балон спрямо долара.
  Аз се съгласявам с автора на статията и заявявам, че от утре всички трябва да почнем да работим само с долари защото другите валути са балони и чалга и какво то там беше…
  Смешно е, не сериозно е.
  Не сериозно е да се дават такива изказвания как лайткойна не ставал за нищо.
  Нека питам аз автора : какво е това което потдържа всички валути днес?
  Кое?
  Доверието.На това се базират всички валути в сеета в момента.
  На това се базира и стойността на биткойна и на всички крипто валути.
  Докато има доверие в една валута, тя ще е ценна за хората и ще струва по-скъпо,
  както е с всички други валути в момента.
  Статии като тази са спекулация.Спекулация са защото подкопават доверието
  на една валута и убеждават хората да вярват в друга.
  Това за мен е спекулация и не ме интересува колко разбиращ е този който е писал статията.
  Призовавам хората които по една или друга причина харесват лайткойна, да продължат да си копаят.

 • ergerg

  Лайткойн винаги ще има своето място и своите поддръжници. Не изключвам възможността в бъдеще да направи скок подобен на 40 доларовия отпреди време.
  Има много аргументи срещу единствеността на биткойн като криптовалута. Един от тях е скоростта на транзакцията. Особено при рязко обезценяване. Ако биткойн падне рязко от 300$ на 50$ и се откажат маса миньори – то ще зависнат транзакции, сложността не може да падне и нещата отиват на внезапна смърт. Тогава какво правим – плащаме с лайткон, който има. Много голямата сложност на една крипто-мрежа не е чак толкова добро нещо. Затова именно при спад на биткойн, парите се изместват в лайткойн, а отскоро и в разни други, според мен смени валути като пиписи и доге-измамата. ;). Поздрави и поздравления за сайта.

 • Густав

  Лайткойна е естествен клононг на отворена технология. Една технология не би била с отворен код, ако тя не се клонира и това е естествения ход на нещата. Алгоритъм scrypt е по-добър от sha256d от една страна, защото позволява да се произвеждат устройства с по-ниска консумация на електрически ток, от друга, че работи на много по-ниски скорости и използва по-малък мрежови ресурс (и други ресурси като ram, cpu etc.). Точно това му качество позволи той да нарастне като цена: всеки, който е печелил пари с компютъра и видеокартата си е продължил в посока LTC. Така той се явява фактор, ще набира още повече подръжници и ще се развива.

  • Когато писах статията, един лайткойн се разменяше за 0.025 биткойна. Сега е 0.007 – така че пазарът е единствен съдник…
   Няма лошо да се копае лайткойн, ако е изгодно, но няма полза от инвестиция в него, защото няма полза от него

   • Krasi Kirilov

    А сега е още по интересно ;))))) .. Разбирачите по-горе къде са да обосноват позицията си – „ко стана ,та не ядохме“ :)))

   • Stanislav Tomov

    А сега колко е 1 лайткойн?

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE