Биткойн плащания с портфейла на Jaxx.io

Дата на публикуване: 19.02.2017

Тук ще обясним логиката на биткойн адресите в модерните биткойн портфейли. Ще онагледим тази логика посредством препоръчвания от нас биткойн портфейл Jaxx.io. Дори и да смятате, че можете да се справяте добре с биткойн портфейлите, вярвам, че повечето от вас ще намерят информация, която не им е била известна.

Получаване на биткойн в Jaxx.io

Първия екран, който ще видите като пуснете Jaxx, изглежда по този начин (само че е с различен биткойн адрес):

Дългата върволица символи 15tZVG1wqL3ZQeXq7MqXCVrdJdxc9orqWd, намираща се под надписа ‘Your Current Bitcoin Address‘, е вашият първи биткойн адрес от многото, които ще имате с ползването на портфейла. За да го изпратите на някой, просто го копирате в паметта на устройството като кликнете иконката в дясно от него, приличаща на два листа хартия. След това можете да го пратите на някой по фейсбук или имейл и те да ви пратят биткойни по него. Ако пък този мил човек е до вас или имате видео връзка с него, просто му покажете белия квадрат, наричан QR Code. Той може да сканира този код с неговия портфейл и така да получи лесно адреса, на който да ви прати биткойни.

Магическите свойства на вашия биткойн адрес

 • Посредством този биткойн адрес, вие можете да получите пари на момента от всеки един човек, независимо къде се намира, стига да има интернет връзка;
 • Този адрес е нещо като номера на банковата ви сметка, но е напълно само-достатъчен, за разлика от банковите номер, които изискват още имена на титуляр, BIC/SWIFT на банката, валута на сметката, пощенски адрес и прочие (особено ако става дума за превод в друга държава).
 • Можете да публикувате този биткойн адрес където си пожелаете и да приемате биткойни по него, без изпращачите да знаят на кого точно изпращат тези биткойни.
 • Ако някога ви се наложи да преписвате на ръка адреса, не се безпокойте от неволна грешка. Ако направите такава, сгрешеният адрес ще е невалиден, така че няма опасност да пратите койни на грешен адрес;
 • Когато сравнявате два адреса, е напълно достатъчно да сверите първите 3-4 символа и последните 2-3 символа. Ако са еднакви, символите по средата също са еднакви;
 • Всички биткойн адреси започват с 1-ца или 3-ка.

Защо се сменя адреса за получаване в Jaxx.io

След като изпратих 0.1 биткойна към показания по-горе портфейл (в друга статия ще покажем как), екрана на портфейла ми (инсталиран като програма за Windows) изглежда така:

Забележете, че настоящият биткойн адрес под ‘Your Current Bitcoin Address’ е вече различен! Това е заложена функция на Jaxx – след всяко плащане да генерира нов адрес за получаване. Тази функционалност е заложена по подразбиране още от Сатоши Накамото  с цел по-голяма анонимност на биткойн плащанията – както можете да видите на този линк, всички плащания по първия адрес (15tZVG1wqL3ZQeXq7MqXCVrdJdxc9orqWd) са видими за всички в интернет. Така че, ако не искате някой да види колко биткойна вече сте получили от предишни сделки, е добра практика за всяко различно плащане да ползвате различен адрес.

Какво се случи с първия адрес?

Спокойно, той не е изчезнал – все още се съхранява във вашия портфейл и ако някой пусне биткойни по него, те пак ще се отразят в баланса ви! Балансът на портфейла ви показва сумата от балансите по всички биткойн адреси, които се съдържат в него. Не е нужно да знаете колко биткойна в кой точно биткойн адрес притежавате. Когато изпращате биткойни, софтуерът на портфейла се грижи да събере необходимата сума биткойни от различни биткойн адреси, ако трябва. Да, за разлика от банковите преводи, където всеки превод може да е само от една сметка към само една сметка, при биткойн може да изпращате от много адреси към много адреси.

За клиентските номера в Crypto.bg

За плащане с EasyPay или CashTerminal от crypto.bg сайтът ви генерира така наречения клиентски номер, който е свързан с ваш биткойн адрес. Забелязахме, че много хора си изкарват нов клиентски номер за всеки биткойн адрес, може би точно заради тази функционалност на повечето биткойн портфейли. Надяваме се, че вече разбирате защо един клиентски номер ви е напълно достатъчен, доколкото не сте сменили портфейла си, макар и да не виждате свързания с този клиентски номер адрес. А от тук се надяваме да оцените и удобството, което ви дава тази функционалност на crypto.bg – след като веднъж свържете биткойн адреса си с клиентски номер в crypto.bg, няма нужда дори да посещавате сайта, за да си купите биткойни. Просто отивате с клиентския си номер в каса на EasyPay или пред машина на КешТерминал и си купувате биткойни по актуалния към момента курс.

Значението на HD Wallets

Jaxx.io е HD Wallet – или както му казваме на български – детерминистичен портфейл. Това означава, че всички адреси в този тип портфейли са производни на тайната фраза (която при Jaxx видяхме, че се състои от 12 думи). Следователно, след като сме запазили тази фраза в началото, няма нужда да се притеснявате повече за всички ново-създадени и ползвани адреси в портфейла. Всеки друг HD портфейл може да получи достъп до всички тези адреси с помощта на тайната фраза. Ако се питате кой портфейл не е такъв, най-фрапантният пример е Bitcoin Core – референтната имплементация на биткойн портфейл, започната от самия Сатоши Накамото и поддържана вече от разработчиците на биткойн. Ако ползвате Bitcoin Core, трябва да знаете, че редовно трябва да си правите бекап на портфейла, ако не искате да изгубите достъпа си до новосъздаденити адреси и до получнети биткойни в тях.

За бутона Receive в Jaxx.io

След като видяхме как можем да получаваме биткойни в портфейла на Jaxx.io, сигурно се питате какво е значението на левия бутон Receive. Ако искате да получите точна сума в биткойни или друга валута (например USDollars), изберете бутона Receive и ще ви се отвори следния диалог:

С червената стрелка можете да определите, дали ще въвеждате Bitcoin или друга валута. Тази друга валута се настройва от менюто горе в дясно (трите хоризонтални чертички) и после Currency:

След като въведете сумата от валутата (зелената стрелка на по-горната картинка) и натиснете бутона Generate, ще ви се покаже отново QR Code:

Ако сега вашият контрагент по сделката го сканира с неговия портфейл, при него ще се попълни автоматично не само вашия биткойн адрес, но и сумата, която да прати. Следователно на него му остава да си въведе PIN-а и да натисне ОК. Как би изглеждало това с портфейла на Jaxx ще разкажем в следващата част от поредицата за работа с портфейла Jaxx.

При неясноти и въпроси, моля ползвайте коментарите под статията или форума на сайта.

 • Plamen Stanev

  Общо взето разбрах но трябва да се пробва на практика.

 • Димитър Стоянов

  Може ли малко инфо относно това как се работи с вътрешният ексчейнч на Jaxx и това колко надежден е, (ако може да кажете на какъв принцип се случват обмена вътре в портфейла).Вчера пожелах да обърна малко бит койни в етери и макар да имам (+6) одобрения, все още не виждам закупените етерите, а бит койните ми не са налични, защото е платено вече с тях.
  Благодаря!

  • Просто за етерите се искат повече потвърждения, нали се оправи после? Ползват shapeshift.io, сайт който можете да ползвате удобно през Jaxx.io
   Като ни остане време, ще напишем упътване.

   • Димитър Стоянов

    Благодаря за отговора…
    Портфейла е наистина много удобен, функционален и поне за сега сигурен :-)

 • Miroslav

  Мога ли да сменя BTC за ETH в Jaxx wallet и как става това?

 • dragan

  здравейте имам портфеила и исках да сменя биткоини за дасш напражи подоло описаната транзакция и нисхто изчезнаха ми биткоините и ни жест ни кост от дасш .какжо да правя каде отидоха .благодаря

  • отишли са към shapeshift, след потвърждение на транзакцията и обмяната, ще се появят дашовет..

   • драган

    вече два дена чакам ни вест ни кост .да не са отишли някаде по дяволите .транзакцията напражих последният начин .натиснах лесичето ваведох валутата и сумата и и натиснах шифт и това е появисе транзакцията и изчезнаха биткоините .жече жтори ден нищо .не е ли трябвало да ваведа някакъв адрес на получаване .можеби това ми е грашката

    • не, той jaxx автоматично си попълва dash адреса от портфейла в поръчката…
     дай на Dash портфейла и дай refresh като натиснеш двете стрелкички, които са в кръг.
     ако не, пишеш мейл до shapeshift като дадеш биткойн транзакцията и обясниш какво си направил…

 • Ivo

  Искам да питам. В случай че се повреди телефона губя ли портфейла.?

  • Инсталираш на нов телефон и си възстановяваш портфейла с помощта на 12-те думи. Обяснено е в статията с ръкоководство за инсталация на Jaxx

 • драган

  здравейте спря да ми работи или поне не ми показва котировката или разликата мевду валутите когато отворя лисичката .защо.

  • драган

   като цяло спря да работи шифта за обръщане на валута

   • Ами като всички крипто неща, се появяват бъгове, дано да са само до шрифтовете им :)

 • nsk702000

  Здравейте, от преди няколко месеца се запознах с JAXX и го инсталирах. От месец Мaрт имам някаккви милиминки от литекойни но в дислея на портфейла виждам сумата в USD, но цифрата на Литекоините е 0,000000000, докато в менюто на Биткойните виждам тези стотинки и в долари и в сатошита. Знаете ли какъв е проблема ? Благодаря Ви предварително.

  • Ами като всички крипто неща, се появяват бъгове, :)

 • nadia

  получих една картинка между ресиве исенд не мога да получа един биткои защо

 • dragan

  здравейте как мога да си добавя валута като рипъл към портфейла

 • dragan

  или някаква друга валута която не е в портфейла

 • марина

  още си чакам BTC cash от тях,всеки ден обновления и нищо…..

  • като имаш частния ключ, не ти трябва jaxx да си извадиш бтсГолд-а..
   но се оглеждаме за друг портфейл, Jaxx много развалиха качеството

 • Teo

  To хубаво ама не мога да прехвърля малко сатошита към друго място. С друга валута се получава.

 • Andon Ishikliev

  Здравейте, пробвах да си сваля Jaxx-a на лаптопа , но понеже е слаб и е 32битов уиндолс, не става. Има ли някакво решение , без преинсталация или по -мощна машина

  • Хрома не върви ли? Ако да, свали си chrome extension-a – той е по-добър от уиндоус апа

   • Andon Ishikliev

    С extension-a се полу4и, благодаря за инфото !

 • малин

  здравейте, купих си биткойни и в приложението на телефона ми ги получих потвърдих транзакцията и така. но в компютърната версия биткойни няма , биткойн адреса с комп и телефона са различни как мога да си получа биткойните на компютърната версия ??

 • Sladkaa Buxtichka

  здравейте, купих си биткойни и в приложението на телефона ми ги получих
  потвърдих транзакцията и така. но в компютърната версия биткойни няма ,
  биткойн адреса с комп и телефона са различни как мога да си получа
  биткойните на компютърната версия ??

  • Мартин

   здравей, pair-нати ли са портфейла на телефона и този на компютъра? Ако не са, няма как да показват еднакви баланси, защото са два различни портфейла.

   Ако са свързани, трябва да ресетнеш кеша на апликацията на компютъра. Това се прави от Menu -Settings – Reset Jaxx Cache. Това трябва да помогне и да разреши проблема.

   • Irina Fedorchenko

    Здравейте, имам подобен проблем с шейп шифта в джакс – обърнах малко етери в догета, но в телефона си не виждам транзакцията, етерите се нулираха, догетата си стоят на старата сума. В компютъра ресетнах, но там се вижда етер транзакцията, етерите са на 0, но догетата също са на 0. В шах съм.

 • Ivelin Toskov

  A как мога да вкарам пари или биткойни в портфейла,като на coinbase?

 • Milen Sokolov

  Преди 3месеца се запознах със jaxx портфейла!Изтеглих го и го инсталирах като приложение към Гугал хром и Уйндос!Не му направих backup веднага поради липса на нет!Преместване на ново място за живеене!като ми прекараха нет тогава направих backup и на двата!След месец от едно мобилно приложение се наложи да изтегля 300000 сатоши!Копирах биткойн адреса от портфела в Гугал хром и го поставих в мобилното приложение!Приложението ми изписа до 3 дни ще ги изпрати в потрфейла ми! Но уви няма ги сатошетата!ТРЯБВА ЛИ ДА НАПРАВЯ ОЩЕ НЕЩО ПО ПОРТЕФЕЙЛИТЕ ЗАДА ПОЛУЧАВАМ ТАМ ВАЛУТАТА!ЩЕ БЪДА БЛАГОДАРЕН АКО МИ ОТГОВОРИТЕ ВЕДНАГА!БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 • АЙЛЯК™ ™

  Ако вкарам пари в портфейла със стар код нали пак ще се преведат парите ? ( чрез easypay )

  • Мартин

   Най-добре си направи нов клиентски номер с нов адрес от портфейла. Старите (шестцифрени) също работят, но по-добре да си направиш десетцифрен.

 • Stefan Bairov

  Здравейте, идея как да си сменя ПИН … имам думите
  благодаря предварително

  • Martin

   Здравей, ПИН се сменя от Menu – Settings – Setup PIN – Change PIN

  • Stefan Bairov

   Благодаря, прав си … ако си знаеш стария.
   Справих се . Ако някои го интересува става като си преинсталираш портфейла, но преди това затриеш инфото от регистрите.

 • Rumen Georgiev

  Имам портфейла jaxx, интересува ме мога ли да изтегля от сайт за безплатен добив на крипто валута, монети на bitcoin core в портфейл за bitcoin ?

  • Martin

   Да, може.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE