Балонът Лайткойн

Фалшива реклама

Фалшива рекламаНека поговорим за фалшивите реклами заобикалящи Лайткойн. Най-често срещаният мит е, че Лайткойн транзакциите са по-бързи. Без значение как го разглеждате, това е погрешно. Нека погледнем „под капака”.

Първо, транзакциите както в Лайткойн, така и в Биткойн се провеждат мигновено. На практика транзакциите в Биткойн ще бъдат дори няколко десети от секундата по-бързи, защото мрежата разполага с много повече пиъри. Въпреки това и двете системи могат да бъдат атакувани няколко минути след извършване на транзакцията. Това не би било лесно обаче, нападателят трябва да има много технически познания (това не е нещо, което обикновеният потребител може да направи), достъп до много изчислителна мощ (потенциално на стойност милиони) и много късмет.

Това е мястото, където застъпниците на Лайткойн виждат превъзходство. Тъй като Лайткойн е създаден да генерира блокове на всеки 2,5 минути (вместо на всеки 10 минути, като в Биткойн), те твърдят, че Лайткойн може да достигне точката на необратимост четири пъти по-бързо.

Но отново, това е грешно. Хората смятащи това за превъзходство не разглеждат факта, че вероятността да се генерират шест поредни блока е еднаква, независимо от интервала – дали ще бъде 2,5 минути или 10. В Лайткойн нападателят има четири пъти по-големи шансове да успее. Ще пропуснем математическите изчисления, но шест поредни потвърждения в Лайткойн не предлагат същата сигурност като шест поредни потвърждения в Биткойн. Най-вероятно ще трябва да изчакате почти час (както в Биткойн), за да получите същата сигурност. Ако не друго, Лайткойн може би достига това ниво на сигурност малко по-бързо.

Има и друг проблем. По-горният анализ би бил верен, само ако размерът на мрежите на Биткойн и Лайткойн бяха еднакви. Но те не са. Биткойн мрежата е 126 пъти по-голяма от тази на Лайткойн в момента. Това означава, че нападателят ще се нуждае от много повече финансови ресурси (вероятно милиони долари повече), за да успее с двоен-харч в Биткойн, в сравнение с Лайткойн. Като се вземе това предвид, може би ще бъдат необходими часове, ако не и дни, за да се постигне същото ниво на сигурност в Лайткойн, което предлагат шест потвърждения в Биткойн. С други думи – Лайткойн е много по-бавен. Твърдението, че „транзакциите в Лайткойн са по-бързи” е измамно.

Трябва да споменем, че има причина, поради която Сатоши е избрал 10 минутен интервал на блоковете, а не по-малък. С нарастването на броя на транзакциите във всеки блок (и увеличаване на размера), те се разпространяват по-бавно през мрежата. Ако интервалът на блоковете е нисък, това увеличава риска от осиротели блокове (orphaned blocks) и реорганизации. Всъщност сме виждали вече това в Биткойн. Тъй като изчислителната скорост е главоломно растяща с възхода на ASIC-ите, има моменти, когато интервалът достига 5 минути, преди следващото коригиране на трудността. Когато това се случи, броят на осиротелите блокове (orphaned blocks) се увеличава и ресурсите се хабят. Фирми, занимаващи се с добив, ограничават броя на транзакциите в някои блокове (понякога до едва 30 транзакции в блок) в опит да прокарат блока по-бързо, за да не загубят наградата за него. Очевидно това е недопустимо.

Ето какво казва Сатоши Накамото по този въпрос:

Мислех за това, но няма практичен начин да се направят по-къси блокове. Честотата на генериране на блокове е балансирана между възможно най-бързо потвърждение на сделките и забавянето на мрежата.

Алгоритъмът се стреми да има средно шест блока на час. Ако бяха 60 на час, щеше да има десет пъти повече блокове и първоначалното сваляне на блок щеше да отнеме десет пъти повече време. Но това няма да проработи така или иначе, защото би било само една минута средно между блоковете, прекалено малко време за пропагиране, когато мрежата стане по-голяма.

В момента Лайткойн не изпитва проблеми с това, защото мрежата му е малка. Но ако имаше размерите на мрежата на Биткойн, а дори и по-големи, то почти със сигурност щеше да има проблеми. Отново, има причина защо блок интервала в Биткойн не е по-къс от 10 минути.

Ако Биткойн бъде детрониран, това ще е от някоя друга дигитална валута, която използва изцяло различен подход за подобрение на някой от недостатъците му (ако това дори е възможно). Лайткойн не е нищо повече от клонинг и не е тази валута. Балонът Лайткойн може да продължи с години, но в един момент хората ще се „събудят” и ще осъзнаят, че на практика няма приемане от търговците и потребителите и балонът ще се спука. Само не забравяйте да се измъкнете от лайткойн, преди това се случи.

Ако имате въпроси относно тази статия или относно други валути, попитайте или споделете идеи с всички в нашия крипто-форум.

 • ий

  Аргументите са като на бавноразвиващ.

  • existenz55.blogspot.com

   Напълно съгласен..

 • bellodox

  Ако лайткойн е чалгата на криптовалутите, то статията е чалгата на разбирането за тях..:) и не, няма да влизам в жалка дискусия на изтъкване на очевадно неразбиране на материята.. ше трябва некой да си напрегне мозъчето ;)

  • Жалко наистина, че не искаш да споделиш… Но пък се радвам, че не съм единственият яростен защитник на крипто-валутите у нас, в каквото много хора ме обвиняват :)

   • bellodox

    :)
    Ами то няма кой знае какво за споделяне. Анализа изглежда повърхностен, предполагам че е възможно част от смисъла да се изгубил при превода.. два примера: преди фейсбук имаше myspace, google плюс изпреварва facebook по някой доста важни показатели…а и като цяло идеята крипто валутите да се използват като инструмент за инвестиция, особено рискова такава, ми е леко странна.

    • Пуснах статията точно заради хората, които искат да „инвестират“ в лайткойн със спекулативна цел, защото биткойн „вече е много скъп“ и смятат, че след като биткойна се е качил до $1000 и лайткойнът ще го последва.
     Този начин на мислене ми е познат, защото и аз го споделях миналия декември.
     Самият факт, че търговците, приемащи лайткойн се броят на пръсти, а Venture Capital-истите не пипат лайткойна, трябва да ни казва много – освен, ако не смятаме, че ги „чуваме нещата“ по-добре от тях…
     С една дума, ако ще се търси алтернатива на биткойн като инвестиция в крипто валутите, има много по-добри алтернативи от лайткойн :)

     • Глупендер

      Глупостта не е извинение, но ако това Ви успокоява…
      Евала за това „място“, което може би е необходимо в БГ пространството, но опитите Ви за крайни оценки са повече от комични ( особено след подобни твърдения

     • Сайтът не е мой и ще публикуваме всяко добре аргументирано мнение, което оборва статията. Да наричаш Chris Pacia (защото статията е превод на негово мнение – има линк лъм оригинала) глупав без дори да се аргументираш не е по-малко глупаво само по себе си :)
      Целта на сайта е да търси истината в тази нова за всички сфера и всяко добре аргументирано мнение е добре дошло и ще бъде публикувано наравно с другите.

   • Марио

    Никой в нищо не те обвинява. Ти се опитваш да изземеш някакви функции, и да се самопробутваш навсякъде. Аре у лево!

 • ikavalov

  @bellodox

  Ти кой си? Сатоши, че определи статията за повърхностна
  дай линк към твоя статия или друго

 • Стефан Христов

  Статията е добра! За съжаление и тук, както и при футболното фенство, „моят отбор е най добър“. Не забравяйте, че говорим за инвестиции в криптовалута. Дайте ми силен аргумент да инвестирам в LTC? Няма такъв, но въпреки това защитавате „чалгата“ и вероятно сте инвестирали в нея. Всеки харчи собствените си пари както намери за добре, но да направиш глупава инвестиция/без обосновка/ и да оплюваш хора, чиито съвети могат да ти спестят загубата, като ги наричаш „бавноразвиващи“ е нелепо.

 • Ето една дълга статия, която разглежда и двата „лагера“ и разисква различните аргументи.. Ако някой има желание да я обобщи, ще е прекрасно…

 • Иван

  Айде и аз да се включа :)
  Лайткойна е балон спрямо биткойна колкото българският лев е балон спрямо долара.
  Аз се съгласявам с автора на статията и заявявам, че от утре всички трябва да почнем да работим само с долари защото другите валути са балони и чалга и какво то там беше…
  Смешно е, не сериозно е.
  Не сериозно е да се дават такива изказвания как лайткойна не ставал за нищо.
  Нека питам аз автора : какво е това което потдържа всички валути днес?
  Кое?
  Доверието.На това се базират всички валути в сеета в момента.
  На това се базира и стойността на биткойна и на всички крипто валути.
  Докато има доверие в една валута, тя ще е ценна за хората и ще струва по-скъпо,
  както е с всички други валути в момента.
  Статии като тази са спекулация.Спекулация са защото подкопават доверието
  на една валута и убеждават хората да вярват в друга.
  Това за мен е спекулация и не ме интересува колко разбиращ е този който е писал статията.
  Призовавам хората които по една или друга причина харесват лайткойна, да продължат да си копаят.

 • ergerg

  Лайткойн винаги ще има своето място и своите поддръжници. Не изключвам възможността в бъдеще да направи скок подобен на 40 доларовия отпреди време.
  Има много аргументи срещу единствеността на биткойн като криптовалута. Един от тях е скоростта на транзакцията. Особено при рязко обезценяване. Ако биткойн падне рязко от 300$ на 50$ и се откажат маса миньори – то ще зависнат транзакции, сложността не може да падне и нещата отиват на внезапна смърт. Тогава какво правим – плащаме с лайткон, който има. Много голямата сложност на една крипто-мрежа не е чак толкова добро нещо. Затова именно при спад на биткойн, парите се изместват в лайткойн, а отскоро и в разни други, според мен смени валути като пиписи и доге-измамата. ;). Поздрави и поздравления за сайта.

 • Густав

  Лайткойна е естествен клононг на отворена технология. Една технология не би била с отворен код, ако тя не се клонира и това е естествения ход на нещата. Алгоритъм scrypt е по-добър от sha256d от една страна, защото позволява да се произвеждат устройства с по-ниска консумация на електрически ток, от друга, че работи на много по-ниски скорости и използва по-малък мрежови ресурс (и други ресурси като ram, cpu etc.). Точно това му качество позволи той да нарастне като цена: всеки, който е печелил пари с компютъра и видеокартата си е продължил в посока LTC. Така той се явява фактор, ще набира още повече подръжници и ще се развива.

  • Когато писах статията, един лайткойн се разменяше за 0.025 биткойна. Сега е 0.007 – така че пазарът е единствен съдник…
   Няма лошо да се копае лайткойн, ако е изгодно, но няма полза от инвестиция в него, защото няма полза от него

   • Krasi Kirilov

    А сега е още по интересно ;))))) .. Разбирачите по-горе къде са да обосноват позицията си – „ко стана ,та не ядохме“ :)))

   • Stanislav Tomov

    А сега колко е 1 лайткойн?

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE