Книжен портфейл (Paper Wallet) – създаване и значение

Дата на публикуване: 19.09.2014

В статията „Как да си направя биткойн портфейл“ показахме най-доброто решение откъм баланс между сигурност и лекота на употреба. В същото време, когато чуят за биткойн, много хора отсичат „за електронни пари не ми говори, щом не е кеш да го пипнеш, за нищо не става“.

В тази статия ще ви покажем как може да си „отпечатате биткойн“ на хартиен носител и да го пазите точно както пазите кеш. Това е и най-сигурният начин за съхранение на биткойн, като има само един недостатък, присъщ и на кеш парите – ако го загубите, край с парите. Но има пък едно голямо предимство, което никое друго разплащателно средство не притежава: може да го разпечатате няколко пъти и да държите едното копие във вашия сейф (или буркан), а другото в сейфа на родителите си (или някой, на който безрезервно вярвате).

С Armory Wallet пък може да постигнете уникални неща, като да отпечатате три ключа, всеки два от които да могат да отключат портфейла, но нито един по отделно да не може. Но това са свръх функционалности, които ще оставим за последваща статия. Тук ще се концентрираме на две възможности за създаване на книжен портфейл: през blockchain.info и изцяло офлайн чрез bitaddress.org.

Теория на книжния портфейл

Преди да покажем как се създават, нека обясним каква е целта и функцията на книжните портфейли. Поради естеството на биткойн протокола, всеки притежател на частния ключ на даден адрес, може да се разпорежда с баланса биткойни в него. Държейки този адрес на вашия компютър в дигитална форма носи риска, че някой може да ви хакне или открадне компютъра и после да намери този ключ. Също така, хард дисковете имат свойството да се развалят точно когато съдържат важна информация на тях и не им е правен back-up (вездесъщия Закон на Мърфи). Правенето на дигитални бекапи е ОК, но пък така има повече възможности за попадането на някое копие в неправилните ръце. Разбира се, може да защитите бекапа на портфейла си с много сложна и дълга парола и да качите  копия на няколко машини (или cloud storage), но тогава имате проблем със съхранението на тази парола и не постигате кой знае какво.

Като почнете да се замисляте за всички тези неща, реакцията ви най-вероятно ще е от типа на „голяма простотия за тези биткойни“, но ми повярвайте – не е чак толкова сложно и не се вкарвайте във филма прекалено. Притежанието на портфейл в blockchain.info заедно с негов backup и помнене на средно силни пароли е достатъчно сигурно, стига да не влизате в портфейла си от несигурни или публични компютри.

За по-значително количество биткойни обаче, които нямате намерение да ползвате скоро, пращането им към книжен портфейл и пазенето им само в този портфейл е препоръчително. Ето два начина за това.

Книжен биткойн портфейл с BlockChain.info

Ако имате сметка в BlockChain.info може да се логнете в нея и в десния долен ъгъл на началната страница ще видите следното меню:

Книжен Портфейл с BlockChain.infoСлед като кликнете на бутончето ‘Paper’, ще може да свалите pdf документ, който прилича на този:

Paper Wallet

По средата ще видите два адреса: горният (ограден в зелено на картинката) е публичният ви биткойн адрес, който може да го давате на всички желаещи да ви платят, както и адреса към който ще пратите после биткойните, които искате да запазите в този книжен портфейл. Адресът под него пък (ограден в червено) е частният ви ключ, който трябва да пазите като зеницата на очите си и с който ще се разпореждате с баланса в портфейла.

Ако не желаете да пазите дигитално копие на портфейла си, може да отпечатате този pdf документ на хартия и после да изтриете файла.

Когато ви се наложи да ползвате единия от двата ключа, може просто да сканирате съответния QR код (с QR четец за телефон или десктоп), а не да се опитвате да преписвате десетки символи, защото най-вероятно ще ги объркате.

Все пак, в допълнение на книжния портфейл, може да си купите една чисто нова флашка, да я форматирате и да си запишете pdf файла на нея, за всеки случай. А и после по-лесно ще го прочетете, но не ползвайте флашката за нищо друго.

Този метод за създаване на книжен портфейл е ОК като сигурност, но за създаването му се налага да сте свързани с интернет, което понякога може да крие рискове.

Също така, може да искате да създадете 10 или повече празни портфейла, които после да ползвате дълго време и да не се занимавате всеки път с генериране на нови такива. Лесно решение за това предоставя решението на

Книжен портфейл с BitAddress.org

Може да заредите страницата на BitAddress.org и да експериментирате малко с нея. Ако си направите адресите от там, обаче, няма никаква разлика в сигурността на blockchain.info.

Ако сте маниак по сигурността (или говорим за съхранение на десетки биткойни), най-добре свалете сорс кода от https://github.com/pointbiz/bitaddress.org, качете го на компютър, който не е (и никога не е влизал) в интернет – например чрез току-що създадена виртуална машина – и го отворeте от там. След като отпечатате книжните адреси, непременно изключете принтера, за да не остане нещо в кеша му.

Удобството на BitAddress.org е, че може да създавате много портфейли наведнъж, което се препоръчва по следните причини.

Ползване на хартиен портфейл

Сатоши Накамото е предвидил да не може да се харчи част от биткойните в даден портфейл. Или пращате всички към нов адрес, или ако имате 3 биткойна и искате да изпратите 1 от тях на приятел, то другите два отиват автоматично към новосъздаден адрес! Причината е, че публичните адреси, които представляват биткойн адресите, не са публичният ключ на портфейла! Докато не похарчите някакво количество от даден адрес, публичният ключ остава неизвестен за блокчейна, а от там и за света. По този начин, ако ползвате книжните портфейли само за входящи транзакции към тях, сигурността им е по-висока от всичко, което може да си представим.

Така че, когато харчите биткойни от даден книжен портфейл, е добре да имате други книжни портфейли, към които да пратите „рестото“, по този начин изпразвайки първоначалния портфейл и после може да го унищожите.

И така… След като се логнете в BlockChain.info, изберете Import/Export от менюто, както е показано тук:
import-export-wallet

Потвърдете, че разбирате какво вършите на следващия екран и ще ви се отвори следния диалог:

import-using-paper-wallet

 

Изберете Scan With Webcam и после задръжте книжния портфейл пред камерата на компютъра/лаптопа и следвайте инструкциите.

След това изберете от менюто Send Money, после Custom от менюто в ляво, и попълнете съответно полетата както е показано на следния скрийн шот:

send-money-from-paper-wallet

 

ВАЖНО: За да може да изберете друг ваш книжен портфейл в полето Change Address, трябва да сте го добавили като Watch Only в по-горната картинка. Watch Only изисква вкарването само на публичния адрес (а не ключ) и така винаги може да следите колко ви е баланса по книжните портфейли, без по никакъв начин да компрометирате сигурността им.

Изберете Review Payment, после потвърдете и сте готови.

Ако имате въпроси по горе-описаните процедури или предложения за подобрение, моля те споделете в специалната тема за това в нашия форум.

  • Anton Tanev

    Да има връзка към социалните мрежи. Имам въпрос. Ако искам да си създам втори портфейл и да унищожа първия публичния ключ от къде се получава?

  • Stamen Gorchev

    Портфейлите съдържат много публични адреси (и частни ключове)
    Ако искаш да си отвориш нов акаунт в blockchain.info е друг въпрос и трябва да се види как се случва това там. :)

  • Pingback: Най-добрата офшорна сметка: биткойн - Hash.bg()

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE