Биткойн плащания с Jaxx Liberty

Дата на последна редакция: 26.02.2019


Тук ще обясним логиката на биткойн адресите в модерните биткойн портфейли. Ще онагледим тази логика посредством препоръчвания от нас биткойн портфейл Jaxx Liberty. Дори и да смятате, че можете да се справяте добре с биткойн портфейлите, вярвам, че повечето от вас ще намерят информация, която не им е била известна.

Получаване на биткойн в Jaxx Liberty

Първия екран, който ще видите като пуснете Jaxx, изглежда по този начин:


От него имате достъп до различните модули и интеграции, които Jaxx Liberty предоставя. Получавате информация за балансите на отделните валути в портфейла, както и бърз бутон за достъп до функциите на shapeshift.io. Виждате и Coinmarketcap интеграцията, която показва актуалните цени и промяната в курса през последните 24 часа. Надолу ще откриете Portfolio модул и Block explorer модул, които също могат да ви бъдат полезни. Интерфейсът и подредбата на модулите могат лесно да се коригират по ваш вкус от Menu -> Customize Interface (секция Settings).

Да оставим екстрите настрана и да говорим по същество. Все пак сте тук, за да разберете как да получите и изпратите биткойни или друга валута с Jaxx Liberty. Най-хубавото свойство на портфейла е, че екипът на Jaxx се е погрижил да направи процеса по получаване и изпращане идентичен за всички валути. Ние ще използваме Биткойн портфейла, но показаното по-долу ще е приложимо за всички валути, които се поддържат от Jaxx. Кликнете върху биткойн баланса. Ще ви се отвори следния екран:


Червената стрелка сочи към Balance. Това е прозорецът, на който се намираме в момента. 

Зелената стрелка ще ви отведе към списък с всички входящи и изходящи транзакции от биткойн портфейла.

Жълтата стрелка води към екран, на който можете да откриете актуална статистическа информация за валутата – Market Cap, Price, 24h Volume, Total supply и други.

Светлосинята стрелка сочи към бутона Receive. Него трябва да натиснете, ако желаете да генерирате адрес за получаване на биткойни. Той ще ви отведе към следния прозорец:

Дългата върволица символи 1NFxWwzEMAMvubDwMwD4aur2AWsQdbTBsY, намираща се под надписа „Your Current Bitcoin Address“, е вашият първи биткойн адрес. Един от многото, които ще имате с ползването на портфейла. За да го изпратите на някой, просто го копирате в паметта на устройството като кликнете „Copy Address“. След това можете да го пратите на някой по фейсбук, телеграм, имейл и т.н, а те да ви пратят биткойни по него. Ако пък този мил човек е до вас или имате видео връзка с него, просто му покажете белия квадрат, наричан QR Code. Той може да сканира този код с неговия портфейл и така да получи лесно адреса, на който да ви прати биткойни.

Магическите свойства на вашия биткойн адрес:

 • Посредством този биткойн адрес, вие можете да получите пари на момента от всеки един човек, независимо къде се намира, стига да има интернет връзка;
 • Този адрес е нещо като номера на банковата ви сметка, но е напълно само-достатъчен, за разлика от банковите номер, които изискват още имена на титуляр, BIC/SWIFT на банката, валута на сметката, пощенски адрес и прочие (особено ако става дума за превод в друга държава).
 • Можете да публикувате този биткойн адрес където си пожелаете и да приемате биткойни по него, без изпращачите да знаят на кого точно изпращат тези биткойни.
 • Ако някога ви се наложи да преписвате на ръка адреса, не се безпокойте от неволна грешка. Ако направите такава, сгрешеният адрес ще е невалиден, така че няма опасност да пратите койни на грешен адрес;
 • Когато сравнявате два адреса, е напълно достатъчно да сверите първите 3-4 символа и последните 2-3 символа. Ако са еднакви, символите по средата също са еднакви;
 • Всички биткойн адреси започват с 1-ца, 3-ка или bc1.

Защо се сменя адреса за получаване в Jaxx.io

Обърнете внимание на съобщението, което се намира под бутона „Copy Address“ – „When you receive Bitcoin a new HD address will be generated.“

След получаване на биткойни по адрес 1NFxWwzEMAMvubDwMwD4aur2AWsQdbTBsY, той ще бъде заменен от другТова е заложена функция на Jaxx – след всяко плащане да генерира нов адрес за получаване. Тази функционалност е заложена по подразбиране още от Сатоши Накамото с цел увеличаване на анонимността на биткойн плащанията. Както знаете, всички плащания по даден адрес са видими за всички в интернет благодарение на блокчейн експлорърите. Така че, ако не искате някой да види колко биткойна вече сте получили от предишни сделки, е добра практика за всяко различно плащане да ползвате различен адрес.

Какво се случва с всеки използван адрес?

Спокойно, той не изчезва – все още се съхранява във вашия портфейл и ако някой пусне биткойни по него, те пак ще се отразят в баланса ви! Балансът на портфейла ви показва сумата от балансите по всички биткойн адреси, които се съдържат в него. Не е нужно да знаете колко биткойна в кой точно биткойн адрес притежавате. Когато изпращате биткойни, софтуерът на портфейла се грижи да събере необходимата сума биткойни от различни биткойн адреси, при необходимост. Да, за разлика от банковите преводи, където всеки превод може да е само от една сметка към само една сметка, при биткойн може да изпращате от много адреси към много адреси.

За клиентските номера в Crypto.bg

За плащане с EasyPay или CashTerminal от crypto.bg сайтът ще ви генерира така наречения клиентски номер, който е свързан с ваш биткойн адрес. Забелязахме, че много хора си изкарват нов клиентски номер за всеки биткойн адрес, може би точно заради тази функционалност на повечето биткойн портфейли. Надяваме се, че след прочетеното до тук, вече разбирате защо един клиентски номер ви е напълно достатъчен.  А от тук се надяваме да оцените и удобството, което ви дава тази функционалност на crypto.bg. След като веднъж свържете биткойн адреса си с клиентски номер в crypto.bg, няма нужда дори да посещавате сайта, за да си купите биткойни. Просто отивате с клиентския си номер в каса на EasyPay или пред машина на КешТерминал и си купувате биткойни по актуалния към момента курс.

Значението на HD Wallets

Jaxx Liberty е HD Wallet – или както му казваме на български – детерминистичен портфейл. Това означава, че всички адреси в този тип портфейли са производни на тайната фраза (която при Jaxx видяхме, че се състои от 12 думи). Следователно, след като сме запазили тази фраза в началото, няма нужда да се притеснявате повече за всички ново-създадени и ползвани адреси в портфейла. Всеки друг HD портфейл може да получи достъп до всички тези адреси с помощта на тайната фраза. Ако се питате кой портфейл не е такъв, най-фрапантният пример е Bitcoin Core. Референтната имплементация на биткойн портфейл, започната от самия Сатоши Накамото и поддържана вече от разработчиците на биткойн. Ако ползвате Bitcoin Core, трябва да знаете, че редовно трябва да си правите backup на портфейла. В противен случай може да изгубите достъпа си до новосъздадените адреси и до получените биткойни в тях.

За бутона Send в Jaxx.io

След като видяхме как можем да получаваме биткойни в портфейла на Jaxx.io, сигурно се питате какво трябва да направите, за да ги изпратите. По-горе е посочено с оранжева стрелка. Бутонът „Send“ ще ви отведе към следния екран: 

На първо място трябва да поставите адреса на получателя в полето под „Send to“. След това да посочите количеството, което искате да изпратите. По-долу портфейлът ви показва с какво разполагате (available) и колко ще ви струва транзакцията (transaction fee). Jaxx ви възможност и да изпратите максималното възможно количество (чрез бутона„Max“ намиращ се отдясно). В такъв случай портфейлът автоматично ще изчисли колко ще струва транзакцията и ще изпрати цялото оставащо в портфейла количество:

Ако желаете да изпратите определена сума в долари (например 200$), можете да попълните полето срещу USD. Jaxx автоматично ще изчисли на какво количество биткойни се равнява сумата според моментните курсове и ще попълни полето BTC. Тук обаче има една уловка. Почти всеки портфейл ползва различни източници на информация за цената. За вас 0.1 биткойна може да са 380$, но за друг те са 375$ или 385$. Внимавайте с тези разлики, за да не се окаже, че сте платили повече от нужното или трябва да доплащате допълнително с нова транзакция. Винаги съгласувайте цената с отсрещната страна. Най-добре е да трябва да пращате конкретно количество койни. Тогава няма какво да се обърка :)

Ние ще изпратим 0.01 биткойна. Коректно попълнихме всички полета и остана само да натиснем „Send“. Това ще ни пренасочи към прозорец, на който трябва да въведем PIN. Както си спомняте, него създадохме при инсталацията на портфейла. Това е едно от действията, при които трябва да го въвеждаме. Попълваме полето и натискаме „Continue“. Това ни насочва към последния екран:

Потвърждаваме транзакцията с „Confirm“ и готово. Браво и на вас! Направихте първата си биткойн транзакция с Jaxx Liberty. Надяваме се, че е само първа от много предстоящи :)

Както споменахме в предишната статия, Jaxx Liberty поддържа над 50 криптовалути. Можете да получите или изпратите всяка една от тях, следвайки тези инструкции. Това несъмнено е едно от най-добрите качества на този портфейл. Ако все пак мислите, че той не е достатъчно добър за вас, може да проверите останалите ни предложения. Смятаме, че поне едно от тях несъмнено ще отговори на вашите потребности.

Очаквайте допълнителна бонус статия, в която ще обърнем внимание на всеки отделен модул в портфейла. В нея ще обясним ползите от всички допълнителни фукции заложени в портфейла. See you in the next one :)

При неясноти и въпроси, моля ползвайте коментарите под статията или форума на сайта.

 • Plamen Stanev

  Общо взето разбрах но трябва да се пробва на практика.

 • Димитър Стоянов

  Може ли малко инфо относно това как се работи с вътрешният ексчейнч на Jaxx и това колко надежден е, (ако може да кажете на какъв принцип се случват обмена вътре в портфейла).Вчера пожелах да обърна малко бит койни в етери и макар да имам (+6) одобрения, все още не виждам закупените етерите, а бит койните ми не са налични, защото е платено вече с тях.
  Благодаря!

  • Просто за етерите се искат повече потвърждения, нали се оправи после? Ползват shapeshift.io, сайт който можете да ползвате удобно през Jaxx.io
   Като ни остане време, ще напишем упътване.

   • Димитър Стоянов

    Благодаря за отговора…
    Портфейла е наистина много удобен, функционален и поне за сега сигурен :-)

 • Miroslav

  Мога ли да сменя BTC за ETH в Jaxx wallet и как става това?

 • dragan

  здравейте имам портфеила и исках да сменя биткоини за дасш напражи подоло описаната транзакция и нисхто изчезнаха ми биткоините и ни жест ни кост от дасш .какжо да правя каде отидоха .благодаря

  • отишли са към shapeshift, след потвърждение на транзакцията и обмяната, ще се появят дашовет..

   • драган

    вече два дена чакам ни вест ни кост .да не са отишли някаде по дяволите .транзакцията напражих последният начин .натиснах лесичето ваведох валутата и сумата и и натиснах шифт и това е появисе транзакцията и изчезнаха биткоините .жече жтори ден нищо .не е ли трябвало да ваведа някакъв адрес на получаване .можеби това ми е грашката

    • не, той jaxx автоматично си попълва dash адреса от портфейла в поръчката…
     дай на Dash портфейла и дай refresh като натиснеш двете стрелкички, които са в кръг.
     ако не, пишеш мейл до shapeshift като дадеш биткойн транзакцията и обясниш какво си направил…

 • Ivo

  Искам да питам. В случай че се повреди телефона губя ли портфейла.?

  • Инсталираш на нов телефон и си възстановяваш портфейла с помощта на 12-те думи. Обяснено е в статията с ръкоководство за инсталация на Jaxx

 • драган

  здравейте спря да ми работи или поне не ми показва котировката или разликата мевду валутите когато отворя лисичката .защо.

  • драган

   като цяло спря да работи шифта за обръщане на валута

   • Ами като всички крипто неща, се появяват бъгове, дано да са само до шрифтовете им :)

 • nsk702000

  Здравейте, от преди няколко месеца се запознах с JAXX и го инсталирах. От месец Мaрт имам някаккви милиминки от литекойни но в дислея на портфейла виждам сумата в USD, но цифрата на Литекоините е 0,000000000, докато в менюто на Биткойните виждам тези стотинки и в долари и в сатошита. Знаете ли какъв е проблема ? Благодаря Ви предварително.

  • Ами като всички крипто неща, се появяват бъгове, :)

 • nadia

  получих една картинка между ресиве исенд не мога да получа един биткои защо

 • dragan

  здравейте как мога да си добавя валута като рипъл към портфейла

 • dragan

  или някаква друга валута която не е в портфейла

 • марина

  още си чакам BTC cash от тях,всеки ден обновления и нищо…..

  • като имаш частния ключ, не ти трябва jaxx да си извадиш бтсГолд-а..
   но се оглеждаме за друг портфейл, Jaxx много развалиха качеството

 • Teo

  To хубаво ама не мога да прехвърля малко сатошита към друго място. С друга валута се получава.

 • Andon Ishikliev

  Здравейте, пробвах да си сваля Jaxx-a на лаптопа , но понеже е слаб и е 32битов уиндолс, не става. Има ли някакво решение , без преинсталация или по -мощна машина

  • Хрома не върви ли? Ако да, свали си chrome extension-a – той е по-добър от уиндоус апа

   • Andon Ishikliev

    С extension-a се полу4и, благодаря за инфото !

 • малин

  здравейте, купих си биткойни и в приложението на телефона ми ги получих потвърдих транзакцията и така. но в компютърната версия биткойни няма , биткойн адреса с комп и телефона са различни как мога да си получа биткойните на компютърната версия ??

 • Sladkaa Buxtichka

  здравейте, купих си биткойни и в приложението на телефона ми ги получих
  потвърдих транзакцията и така. но в компютърната версия биткойни няма ,
  биткойн адреса с комп и телефона са различни как мога да си получа
  биткойните на компютърната версия ??

  • Мартин

   здравей, pair-нати ли са портфейла на телефона и този на компютъра? Ако не са, няма как да показват еднакви баланси, защото са два различни портфейла.

   Ако са свързани, трябва да ресетнеш кеша на апликацията на компютъра. Това се прави от Menu -Settings – Reset Jaxx Cache. Това трябва да помогне и да разреши проблема.

   • Irina Fedorchenko

    Здравейте, имам подобен проблем с шейп шифта в джакс – обърнах малко етери в догета, но в телефона си не виждам транзакцията, етерите се нулираха, догетата си стоят на старата сума. В компютъра ресетнах, но там се вижда етер транзакцията, етерите са на 0, но догетата също са на 0. В шах съм.

 • Ivelin Toskov

  A как мога да вкарам пари или биткойни в портфейла,като на coinbase?

 • Milen Sokolov

  Преди 3месеца се запознах със jaxx портфейла!Изтеглих го и го инсталирах като приложение към Гугал хром и Уйндос!Не му направих backup веднага поради липса на нет!Преместване на ново място за живеене!като ми прекараха нет тогава направих backup и на двата!След месец от едно мобилно приложение се наложи да изтегля 300000 сатоши!Копирах биткойн адреса от портфела в Гугал хром и го поставих в мобилното приложение!Приложението ми изписа до 3 дни ще ги изпрати в потрфейла ми! Но уви няма ги сатошетата!ТРЯБВА ЛИ ДА НАПРАВЯ ОЩЕ НЕЩО ПО ПОРТЕФЕЙЛИТЕ ЗАДА ПОЛУЧАВАМ ТАМ ВАЛУТАТА!ЩЕ БЪДА БЛАГОДАРЕН АКО МИ ОТГОВОРИТЕ ВЕДНАГА!БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 • АЙЛЯК™ ™

  Ако вкарам пари в портфейла със стар код нали пак ще се преведат парите ? ( чрез easypay )

  • Мартин

   Най-добре си направи нов клиентски номер с нов адрес от портфейла. Старите (шестцифрени) също работят, но по-добре да си направиш десетцифрен.

 • Stefan Bairov

  Здравейте, идея как да си сменя ПИН … имам думите
  благодаря предварително

  • Martin

   Здравей, ПИН се сменя от Menu – Settings – Setup PIN – Change PIN

  • Stefan Bairov

   Благодаря, прав си … ако си знаеш стария.
   Справих се . Ако някои го интересува става като си преинсталираш портфейла, но преди това затриеш инфото от регистрите.

 • Rumen Georgiev

  Имам портфейла jaxx, интересува ме мога ли да изтегля от сайт за безплатен добив на крипто валута, монети на bitcoin core в портфейл за bitcoin ?

  • Martin

   Да, може.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE