p2p видео стрийминг със Streamium.io

Дата на публикуване: 23.05.2015

Ако следите развитието на биткойн отблизо, сигурно знаете, че макар и вече да е приет като утвърдена технология с вълнуващо бъдеще, все още всички очакваме така наречената bitcoin killer app. Това е услуга, която ще предложи нещо невъзможно до този момент, но с висока стойност за средностатистическия потребител. Подобно на първия браузер Mosaik, който беше killer app за интернет: до преди него, информацията в интернет се обменяше в текстов формат и дълги години интернет е бил считан за нишова технология, интересна само за най-запалените ѝ потребители.

Тук ще ви представим една съвсем нова услуга, възможна единствено с биткойн, която има шансове да отвори биткойн за mass adoption. Името ѝ е Streamium.io – приложение с отворен код, което позволява на всеки да излъчва платено видео съдържание без нужда от посредник, а оттам и без нужда да плаща комисиони или да се съобразява с нечии правила. Целта ни е, не само да ви запознаем с тази услуга, а също да покажем за какво става въпрос, когато чуете, че блокчейн иновацията ще промени света в не по-малка степен, отколкото това бе сторено от самия интернет през последните 20 години.

Първо ще ви представим проблема, който Streamium.io решава, после ще ви покажем по какъв начин той бива решен, и накрая ще дадем идеи за по-предприемчивите сред нас.

Проблемът на платените видео услуги днес

Нека разгледаме дилемата на view cam момичетата, които предлагат видео чат за възрастни. Макар и не съвсем отговаряща на услуга за масово потребление („не е сигурно!“), тя много добре показва проблемите, решени от Streamium.io. Всяко едно момиче или момче, желаещо да се занимава с това, трябва да направи много компромиси, за да припечелва по този начин днес. Те трябва да се регистрират в някой масов за целта сайт, където едно че нямат контрол какво се случва с информацията им; друго, че работят предимно за посредника, собственик на сайта.
Ако пък решат да си инсталират собствен streaming service, например скайп, се изправят пред проблемите, свързани със заплащането на услугата: новите клиенти не биха рискували да предплатят на някой, който не познават, защото не знаят какво ще получат и дали ще получат нещо изобщо. Решението с безплатни първи сесии за установяване на доверие страдат от проблема, че клиентите ще ползват предимно безплатните сесии. Разбира се, точно заради наличието на тези проблеми са се появили споменатите по-горе посредници.
И накрая, но не на последно място, няма изобщо да навлизаме в проблематиката по получаване на плащанията, предвид рестриктивната политика спрямо тези услуги от страна на PayPal и липсата на платежни канали между различните части на света.

Решението на Streamium.io

Streamium.io е безплатна услуга, чрез която всеки може да излъчва в интернет – от собствения си браузер – без посредник и без риск за неплащане от всеки потребител на видеото. Потребителите от своя страна пък могат да са сигурни, че ще платят само за времето, в което са гледали съдържанието – дори и да е само една минута. Всичко това се решава чрез супер актуалните напоследък bitcoin micropayment channels, които позволяват микро плащания без посредник и без нуждата от доверие между страните. Преди да обясним с максимално прости думи как се постига това чрез функциите на блокчейна, нека разгледаме още няколко примера, които показват огромните перспективи пред тази технология.

Частни видео уроци и консултации

Streamium.com позволява на всеки да предлага частни уроци по интернет, без да се грижи и плаща комисиони на някой за това.

Онлайн мачове *

Всеки, който се е опитвал да гледа някой мач в интернет, знае за свързаните с това проблеми: отварянето на съмнителни сайтове, постоянните прекъсвания за реклами, лошото качество на фийда и какво ли още не. Със Streamium.io всеки може да предлага качествен стрийм в интернет, който може да се тества от всеки на цена по-малка от стотинка. Повечето потребители биха се съгласили да платят един, два, а защо не и повече лева, за да изгледат желания от тях мач в добро качество, без всичките горни разправии, напълно анонимно и без каквито и да е рискове за него.
* Да, знаем, че строго погледнато тази дейност „нарушава законите“, но не малко революционни технологии са започнали точно от нуждата да се заобиколят законите (напр. Napster).

Много други

Не е трудно да се сетите за много други услуги, сходни с горните две, които стават възможни по съвсем нов начин спрямо възможното днес. Най-близките до ума са movies on demand, online gaming, consulting и сигурни сме много други, които не съществуват, просто защото не е имало подходяща технология за предлагането им.

Как е възможно всичко това?

Приносът на Stremium.io е в комбинацията на няколко нови технологии в готов продукт, който на всичко нагоре е open source и по този начин достъпен за всеки, с цел подобрение и разширение. Основната технология обаче са разработените наскоро bitcoin payment channels, които правят микро-транзакциите с биткойн възможни. Те доскоро не бяха приложими, заради комисионата от 0.0001 биткойна (около 4 стотинки днес) за всяка транзакция в блокчейна.

Ето как работят платежните канали с прости думи:
Както (трябва да) знаете, в същността си плащането с биткойн представлява електронното подписване на волеизявление за превод на определена сума от вашия биткойн адрес към нечий друг. Вашият биткойн портфейл излъчва към блокчейн мрежата това волеизявление, заедно с подписа ви за него (така наречения hash) и всички биткойн участници проверяват, дали представеният подпис е направен с частния ключ на изпращащия биткойн адрес (без да трябва да знаят ключа). Ако трябва да направим аналогия с нещо по-познато, биткойн плащането е електронен чек, който се представя на блокчейна за изпълнение, като този чек не може да бъде фалшифициран. Интересното е, че няма значение кой пуска този „чек“ към блокчейна. Иновацията на micropayment каналите се състои в това, че платецът постоянно подписва малки на стойност „чекове“ и ги праща на получателя на плащането. Така че, ако дадена услуга струва 60 стотинки на минута, платецът може да подписва всяка секунда транзакция на стойност 1 стотинка и я пуска с подписа си на другата страна.
Ако платецът реши да не плаща повече, другият вижда след 1 секунда, че не е получил нов подпис, и спира излъчването. Ако пък предлагащият услугата спре да излъчва по една или друга причина, този, който плаща, ще спре да праща нови чекове в момента, в който види празен екран.
Когато услугата привърши, получателят на чековете ги пуска с една транзакция към блокчейна и плаща само веднъж блокчейн таксата от 4 стотинки.
По-мислещите сигурно се питат вече, дали пък този, който гледа и подписва чековете, не може да изпрати парите от изпращащия адрес към свой друг адрес докато още гледа и така да инвалидира пратените чекове. Ясно е, че и за това е помислено: преди отварянето на платежния канал, плащащият изпраща депозит към мултисиг адрес, който се управлява от подписите на двамата участника в сделката и който ще върне автоматично парите на депозитора след определено време. Чековете са издадени именно към този мултисиг адрес, подписани с ключа на платеца. Подробно обяснение на концепцията може да намерите на следния линк: Как работят биткойн микро каналите.

Възможности за предприемачи

Всичко това с подписите и прочие е вече направено за ползвателите на streamium.io – софтуерът се грижи за това. За да почнете да излъчвате, трябва само да дадете име на стрийма си, биткойн адрес за получаване на плащането и цена на минута:

Излъчване със streamium

Излъчване със streamium

От тук натам възможностите за изкарване на печалба са много. Ето няколко, които идват наум само след 2 минути мислене:

  • създаване на директория на активните канали. Всеки ще може да идва на тази директория и да обявява името на своя канал и какво се излъчва на него и кога. Вие може да предложите категоризация на каналите, рейтинг и т.н. като ще печелите от трафика на сайта ви;
  • трябва да се види как точно излъчвателят да остане анонимен (най-лесно, чрез VPN или Proxy) и с малко „пипане“ по софта на Streamium може да започнете да излъчвате торентите, които може да свалите напълно безплатно. Предвид евтиния и бърз интернет в България, бързо можете да направите от нищо нещо. Валидация на тази идея има от popcorntime.io, но както всичко централизирано и там има правила, рестрикции и прочие;
  • предлагането на горните услуги като софтуер, ако не ви се занимава на самите вас да ги оперирате.

Ако си мислите, че „властите“ ще спрат услугата, ако „набере скорост“, припомняме, че това е вече невъзможно – софтуерът е open source, всеки може да го свали и да го пусне където и както си пожелае.

Заключение

Дали точно Streamium.io ще се окаже килър апликацията за биткойн е рано да се каже. Ясно е обаче, че нейното осъществяване и свободно предлагане ще даде възможност на много хора да предлагат стрийминг услуги по революционно нов начин, а с това и ще поотвори очите на хората, че биткойн не е само прост заместител на вашия paypal или кредитна карта.

Източници
Ето и източници на английски език, които сме ползвали за написването на тази статия и които дават още много информация за тази услуга:
https://streamium.io
https://bitcoinmagazine.com/20517/5-freelancers-may-use-bitcoin-powered-streamium-cut-middlemen/
http://tnish.net/blog/bitcoin-micropayment-channels-v2/

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE