Как да ускорим направена биткойн транзакция

Дата на публикуване: 18.02.2017

В тази статия ще ви покажем с конкретен пример как да ускорим биткойн транзакция, която е изпратена с прекалено ниска биткойн такса. Ще ползваме препоръчвания от нас биткойн портфейл – Jaxx.io.

Значението на биткойн таксите

Ако знаете или не се интересувате от причините за забавянията в биткойн транзакциите, можете да прескочите този параграф.

Една от особеностите на биткойн е това, че всички транзакции се „пакетират“ в блокове. Всяка транзакция съдържа данни (изходящи и входящи адреси, подписи и прочие), чиито размер варира не според количеството биткойни, които изпращаме, а според броя входящи и изходящи транзакции в нея. (Да, при биткойн можете да изпращате от повече от един адрес на повече от един адрес, за разлика от банковите плащания, където имаме точно една входяща и точно една изходяща сметка в транзакцията.)

В началото на биткойн, около 2010 година, когато транзакциите са били без такса, Самият Сатоши Накамото слага твърд лимит от 1 Мегабайт за всички данни, които могат да се включат в един блок. Целта е била да предпази биткойн блокчейна от спам атаки.

Популярността на биткойн обаче превърна тази предпазна мярка в ограничение и в момента има истинско съревнование измежду всички транзакции за включването им в блок веригата. „Съдиите“, които определят коя транзакция да влезе в следващия блок и коя не, са биткойн миньорите. Понеже платената биткойн такса от всяка транзакция остава за миньора, който е „изкопал“ блока, миньорите включват транзакциите, които им плащат най-голяма цена на байт данни, включени в тях. Другите остават в така наречения mem-pool. Ако дадена транзакция остане в него ден или два, тя бива отстранена от мем-пула и биткойните се връщат на изпращача. (ето за това никога не трябва да разчитате на транзакция към вас, която няма поне 1 потвърждение).

Съвременните портфейли се опитват да преценят динамично каква такса ще ви стигне, за да „влезнете“ в следващия блок, но често се случва да не преценят правилно и вашата транзакция да „увисне“ и дори да не се изпълни. За съжаление най-широко разпространеният биткойн портфейл в света – blockchain.info, се справя най-зле с тази задача и това беше една от причините да спрем да го предлагаме….

Как да ускорим биткойн транзакция с Jaxx.io

По-долу ще покажем как да ускорим входяща към нас транзакция, но същото се прави, ако сте изпратили биткойни, а те не се потвърждават. Трикът е прост: Просто изпращате целия си баланс към ваш адрес с максимална такса за миньорите. За да я потвърдят, те трябва непременно да включат и захранващата ги транзакция и така и двете влизат в блока.

Ето конкретен пример, в който сме получили транзакция с ниска такса:

Както виждате от горната картинка, към портфейла ни са изпратени 7.1 биткойна, които обаче все още не са получили потвърждение в блокчейна (Unconfirmed). За да ускорим процеса по потвърждение правим следното:

Изпращаме цялoто количество койни, с което разполагаме (Spendable), към новия ни настоящ адрес, който по-горе е 16ziubq97jAtwuRLMSvBqnpfe84xmRK9rW. (За подробности виж статията биткойн плащания с Jaxx).

За тази цел копираме адреса с иконката в дясно до него, после избираме големия бутон Send и после поставяме/пействаме адреса  в полето receiving address, както е показано на следната картинка:

 

За да изпратите всичко, натиснете синьото бутонче MAX. После натиснете другия син бутон Send. Пред вас ще се открие следният диалог:

 

 

Тук е важно да изберете Pricey опцията за биткойн такса. При Jaxx.io тази такса е достатъчно висока, за да влезе още в следващия блок. Но за да я включат миньорите, те трябва да включат и предхождащата я транзакция, която искаме да ускорим. От личен опит ви гарантираме, че с този метод ще предизвикате потвърждение и на двете транзакции до максимум 2 блока.

Този трик работи за всички биткойн портфейли. Ако не се ориентирате в стъпките им, питайте в коментарите под тази статия или форума ни.

Подробни разяснения относно биткойн транзакциите, техния размер и размера на таксите можете да прочетете на следния линк: Относно бавното потвърждение на транзакциите в блокчейна

 • Free ฿itcoin Altcoin

  Здравейте, имам портфейл в Jaxx. Преди няколко дни исках да направя транзакция от 0.01718400 BTC таксата за която беше 0.00595014 BTC: Има ли начин данните за транзакцията да се намалят следователно и таксата да е по ниска.

  • Мартин

   Здравей,

   В Menu – Settings – BTC Mining Fee можеш да избереш Slow (Cheap Fees) и тогава портфейла ще изпраща биткойните с възможно най-ниската такса, която портфейла позволява. Друга опция за намаляване на таксата по транзакцията няма.

 • Анджи

  Здравейте
  Моля някой да ми даде инструкции как да получа пари от jaхx-a си?нова съм още.,,благодаря

  • Мартин

   Здравей,

   Какво имаш предвид под получаване на пари от Jaxx? Трябва да имаш биткойни или друго крипто, което да продадеш, за да получиш пари. Ето тук можеш да продадеш биткойни: https://crypto.bg/

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE