Jump to content
hash.bg - биткойн форум

flex

Members
 • Мнения

  25
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Всичко публикувано от flex

 1. Може да е защото Виталик иска да ограничи броя на етерите https://www.coindesk.com/vitaliks-serious-joke-case-ending-ethereum-inflation/ или защото sharding is coming https://www.coindesk.com/vitalik-releases-partial-proof-concept-ethereum-sharding-tech/
 2. ethereum контрактите се пишат на езика solidity. Тук може да пуснеш обява за задачата си https://www.upwork.com/o/jobs/browse/skill/ethereum/ Аз сега се уча да пиша контракти.
 3. Тук има доста хора и се събират на живо всеки месец https://www.facebook.com/groups/550409705136927/ Аз разцъквам по малко техническата страна на проблема и може да пробвам ICO някога. В началото като нямаш опит най-важно е идеята, с която да привлечеш някой който разбира повече. Може да е някаква еко или социална кауза.
 4. Токените по принцип са начин за финансиране на идеи/проекти. Значи трябва да имаш идея, описваш я в whitepaper https://hackernoon.com/how-to-write-a-good-white-paper-for-ico-tips-and-examples-42d71c3fa4fe трябва да имаш екип който може да я реализира и да и правиш маркетинг. Това си е доста работа, но може да ти помогне network effects - освен финансиране проектът може да получи реална работа или маркетинг от включилите се. Самата капитализация е броя на токени умножени по текущата цена по която се търгува на борсите. Повечето токени обаче се обезценяват с времето и трябва да си доста убедителен за да ти повярват хората че не си пирамида.
 5. радвам се, metamask оневинен ли е? А как се качва токен за търговия в борса?
 6. Този ми харесва как разсъждава и прави препратки за допълнителна информация https://www.youtube.com/watch?v=TKgHi5l292E&list=PLm1c1P803e_2XMU9o16S7TWNPZQCGepfN
 7. http://www.cmegroup.com/trading/equity-index/us-index/bitcoin.html Напълно нормално е към падежа на фютчъра да се изравни със спот цената. А докато падежа е далеч би трябвало да зависи от лихвените проценти, т.е. разликата дали да държиш фютчърс или биткойн идва от това дали искаш да затваряш пари в позицията.
 8. В terms and conditions пише че са само за американски граждани.
 9. При мен излиза без проблем, че имам 0 от твоя токен. Ето ти javascript как да показваш притежаваните токени, http://jsfiddle.net/bdLehocw/9/ Но едва ли ще е по-надеждно от metamask, защото кода използва информацията от него, просто е по-достъпна от metamask. Може да ти се струва че се губят токени защото трябва да си в акаунта и мрежата в която са токените за да се виждат. Друга възможност да изчезват е ако нода който използа metamask е проблемен, тогава можеш да пробваш с друг, например локален.
 10. Прати връзка към ICO, което има интеграцията която искаш. Искаш на сайта ти, инвеститорите да виждат колко токени имат?
 11. Този портфейл защо е? В туториалите, които прочетох сега, казват да се пращат етери от MyEtherWallet. С този портфейл ще могат директно да пращат етерите от сайта на ICO за удобство ли? Също е добре, ICO да има някакъв бизнес план, white paper. Аз например си мислих за едно DAO с ICO, което да събере етери и да купи един апартамент, който да се дава под наем. Но има доста неясни неща - кой ще е собственик на този апартамент в имотния регистър, и кой ще изповяда сделката при нотариус и с етери или трябва банкова сметка. Трябва нотариуса да може да проверява в блокчейна какво точно е упълномощен представителя да прави с парите, апартамента. Когато тези въпроси се решат, криптовалутите ще станат по-мощни от фиата. Идеалния вариант е имотния регистър да каже че собственика е дадения етереум адрес.
 12. Разглеждах Dai, доста сложно ми се стори - имат много койни WETH, PETH, DAI, MKR. Всяко от тях трябва да обменяш за което ще плащаш спред, мрежови такси и за бг, хората може би ще предпочетат да са вързани към евро ако не към лев. Освен това имат наказателна такса - 13% при ликвидация. Освен това проблемът с локалното кеширане остава - трябва бг борса с нисък спред.
 13. И аз като размишлявах върху идеята за криптолев стигнах до извода че криптолев не е решение, или пък може би е. Много е важно да изброим проблемите и да кажем кои от тях искаме да решим с криптолев. Сега набързо мога да нахвърля следните проблеми: - Банките блокират преводи към чуждестранни борси. - Банките искат скъпи такси за преводи в чужбина - Банките са бавни - превода отнема дни. Какъв е обикновения сценарий: Някой иска да купи крипто, превежда пари от банката до чуждестранна борса, обменя на борсата и си изтегля койните от борсата. Имаме двама души в България, които искат да направят сделка и за целта ангажират банка и борса в чужбина - звучи доста заобиколно. Сега се виждат следващите проблеми: - чуждестранните борси не приемат левове в български банки. - няма български борси които да приемат левове в български банки. Ако има борса която работи с национални преводи няма да има нужда от криптолев. Криптолева може да е решение ако: Стамен направи борса за криптолев или го изкупува почти без спред, и в същото време криптолев се търгува в международна борса. Т.е. чрез тесен спред в криптолев, постигаме тесен спред за останалите крипто валути в чуждестранните борси. Всички горни проблеми могат да се обобщят в едно - хората търсят най-тесния спред. Ако не те интересуват разходите по обмяната, можеш да наемеш някой да му дадеш парите да отиде в чужбина и да ти захрани сметката във борсата. Ако този някой те измами, наемаш друг а загубените пари ги слагаш в графа разходи по обмяната (спред), която не те интересува.
 14. https://www.ruskov-law.eu/sofia/article/bitcoin-pravo-danyci.html За сключване на сделки с "биткойн" не е необходимо издаване на лиценз от КФН за извършване на инвестиционна дейност и предоставяне на инвестиционни услуги по смисъла на чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ. КФН дава заключение, че с оглед описания от заявителя бизнес модел и предмет на дейност, нормите на ЗПФИ биха били приложими към тази дейност, само ако тя има за предмет дейности, свързани с предлагането на финансови инструменти, чийто базов актив е "биткойн" като например договори за разлика или деривативни инструменти, за което е необходимо притежаването на лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник. Ако дружеството няма намерение да извършва такива сделки с базов актив електронни валути, то дейността му няма да подлежи на лицензиране от КФН.
 15. Той и лиценза това иска, прозрачност и (малко) бумащина. Но какво е бумащината - просто вид paper wallet. Законът е консенсус постигнат в парламента. Биткойн балансът ти е консенсус постигнат в блокчейна. Ако законът и блокчейна са в консенсус, това означава че цялата държава работи по правилата на блокчейна и обратното - блокчейна работи законно - win-win ситуация. Ако не е законно, банките ще спират преводите, цената на обмяната ще калкулира съдебни разноски, престой в затвора, ще има FUD, бизнесът ще стои настрана. Когато ти изземат парите защото дейността е незаконна, фактически финансираш врага си Незаконните неща са по-волатилни (или печелиш много или губиш много) а нали ние искаме stable coin? Смарт контрактите са измислени защото хората искат правилата (законите) да се изпълняват буквално и бързо. А всеки миньор е съдебен заседател. Ако системата можеше да функционира само във виртуалното пространство, тогава наистина нямаше да има значение дали е законно. Но целта е интеграция със статуквото за да може да се вземе пазарен дял.
 16. Мисля, че проблема е че ако се създаде виртуален токен вързан с лева, това вече не е финансов актив а платежно средство/система за което ще трябва лиценз. Затова е важно да се намери законна форма на такова връзване. Криптолевът няма директно да реши проблема с доставка до банкова сметка, но ще намали нуждата от такива доставки. Това makerdao за което беше писал е много интересно и по-всеобхватно от идеята ми за обезпечението с етер в контракта на токена, но и те имат проблем защото май представляват деривативен инструмент върху етера за което се изисква лиценз за инвестиционен посредник. Т.е. ако ти на сайта си сложиш оферти продавам криптолев за фиат лев, фактически продаваш деривативни инструменти на публиката. Може би решението е крипто общността да си направи един инвестиционен посредник или направо банка. Друг вариант за които си мисля е вместо криптолев да се издават запис на заповеди че лицето приемащо фиатен лев дължи същото количество фиатни левове на всеки който според блокчейна има токени и това да е подписано с квалифициран електронен подпис. Става много интересно когато човека при който отидеш се окаже неплатежоспособен - тогава можеш да отидеш при друг който дължи фиатни левове и така криптолева ще е функционален докато има платежоспособни длъжници. Става нещо като цесиите с КТБ. Или пък всеки който е продал криптолев, влиза в регистър на длъжниците и когато някой с криптолев иска фиатен лев дълга става изискуем на момента до няколко часа. В регистъра може да се съдържа в коя банка има сметка длъжника за да става превода на момента. Това с КЕП може би трябва да си бъде в собствен блокчейн за по-добра защита на личните данни и бързина на транзакциите и обработка от съдия изпълнител.
 17. Проблемът с обезпечението може да се реши по следния начин: Криптолева е токен в етереум или друг блокчейн със смарт контракти. Когато някой иска да си купи криптолев той превежда етереум на смарт контракта и той регистрира изпращача като собственик на количество криптолева по моментния курс етер/лв или дори етер/(EUR*1.95...). Обезпечението на криптолева е самия етер с който са купени критполевовете. Смарт контракта има метод с който всеки собственик на криптолев може да си изтегли криптолева под формата на етер по курса ether/eur. Възниква въпроса какво става когато етера (обезпечението) пада - тогава криптолева няма да е покрит на 100%. Решението на този проблем е да гледаме на криптолева като на договор за разлика ETHCLV както при марджин акаунтите на форекс брокерите. Ако етера започне да пада, пада обезпечението (марджина) на криптолева и съответно трябва да се довнесе марджин. Кой ще го внесе този марджин? Отговорът идва от аналогията с форекс брокерите - марджина се довнася от тези които искат да бъдат дълги в ETHCLV, т.е. искат да притежават етер. Защо някой, който иска да притежава етер не си купи и си го държи извън контракта на криптолева? Защото в контракта на криптолева ще могат да участват в движението на етера без да затварят цял етер. Ако наричаме тези държачи на ether - liquidity providers, те ще могат да указват какъв леверидж искат (1x-4x) за марджина който предоставят. Също така, liquidity providers ще получават дял от таксите които може да се събират за преводи, като може да се конкурират с по-ниски такси. Ако липсват liquidity providers или марджина е плитък по-страхливите държачи на криптолев ще излязат и по-този начин ще увеличат обезпечението. Този контракт не решава проблема с обмяна от/към банкова сметка но нуждата от такава обмяна се намалява, особено ако всеки когато му дотрябва фиатен лев първо предложи да изпрати криптолев. Ще остане нужна ролята на локалните обменни сайтове да обменят етер по борсите в чужбина и да предлагат доставка до банкова сметка.
 18. В дългосрочна перспектива всички ще забравим Твърдението е необоримо защото няма срок. Междувременно ще има форкове, някои заради печалба други търсейки решение на реални проблеми, трети заради невъзможност за консенсус. Мисля че правителствата ще пробват да влязат в играта с коини за да могат донякъде да упражняват контрол. Ще има коини които предлагат сигурност (връщане на откраднати суми, проследяеми, регулирани от правителствата) и анонимни - предназначени за криене на данъци и други престъпления. Обменните курсове от анонимни към редовни ще предлагат "безрискова печалба", която си е такса изпиране/муле. Една от причините за успеха на биткоин и всички алткоини е вечната мечта/надежда на хората за бързо/лесно забогатяване. Тази мечта няма да изчезне. Биткоин няма да расте вечно, да приемем че е успешен и тогава ще остане стабилен (слабо растящ). Времената в които всички държащи биткоин печелят ще отминат. Постепенно биткоинът ще се централизира към упешни бизнеси, монополи и престъпни групи. Ножицата между бедни и богати в биткоин ще се разшири и тогава хората ще осъзнаят че и тази система не е честна. Проблемът е че няма да знаят кой е чорбаджията срещу когото да вдигнат революция. Колко може да спечели един обикновен човек от това че валутата му е анонимна и колко може да спечели един корумпиран политик ако може спокойно да си получи подкупа в коини или бизнес, който си репатрира печалбите без да плаща данъци. Във всяка финансова система ще има бедни и те ще смятат че системата не е честна и ще се включват в нови финансови системи, в които най-вероятно пак ще са бедни. А дали биткоин ще е криптовалутата победител - с всеки форк идва въпроса кой от двата клона е истинския биткоин. Може би трябва да се сравнява портфейла от всички форкове на биткойн, срещу тези на етереум и другите съществуващи валути. Криптовалутата победител ще бъде тази която реши всичките си екзистенциални проблеми, и ще можем да я обявим когато сме сигурни че повече проблеми няма да има. Един от вариантите да остане една крипто валута е тя да е наложена от тиранин насила. Друга причина за възхода на криптовалутите е надеждата че чрез тях обществото ще намери начин да функционира в trustless environment. Надеждата е че разни криптографски учени ще открият начин да разрешат проблема че хората си нямат доверие. Тъжно. А анонимността не поражда доверие.
 19. Може би е добра тази стратегия - да се купуват коини в самото им начало. Например прочиташ white paper като излезе и тогава вземаш решение влизаш или не. И не се опитваш да ловиш дъна и върхове, харчиш си ги за реално потребление и за други нови коини.
 20. Да, коините по-принцип са едни числа без покритие, в началото може чисто спекулативно да поскъпват но ако нямат реална полезност ще се занулят. Дори спекулативното поскъпване е в следствие на това че пазара се опитва да калкулира дали коина ще намери реално приложение в близките години. Полезността на коина ще накара хората които не се интересуват от тях, да ги купуват за да ползват предлаганите с тях услуги. Иначе просто сегашните фенове ще въртят едни пари - zero sum game. А другото е разширяване на пазара (броя на потребителите).
 21. PoW е кофти от екологична гледна точка. Също и от икономическа е зле защото големите разходи за ток се заплащат от крайните потребители, а те биха предпочели мрежа с по ниски такси. Но харесвам етер основно заради смарт контрактите. Има ли други коини с turing complete scripting? Не съм запознат с другите коини. Можеш ли да правиш свои токени в другите коини? С токени етереума може да вземе бизнеса на борсите на акции или поне на клиринговите къщи. В горния линк който пратих по-сериозните проекти са в тестов период. Когато те започнат да работят с истински етер ще се появи засилено търсене на етер.
 22. Ако от етереум мрежата си тръгнат копачите които си продават веднага изкопаното, повишават предлагането на етери и понижават цената им още по-добре. Според мен копачите не създават стойност на дадена валута, а отиват на готово във валута която има стойност. В което няма нищо лошо - ресурса отива там където е нужен. Може би копачите са полезни като маркетинг инструмент, създават шум около валутата. Интересния въпрос е какво се купува с тези транзакции които обработват копачите. Какво можеш да правиш с етереум което не можеш да правиш с другите валути. Ето например сайтове които приемат етереум https://www.stateofthedapps.com/ Повечето са тъпи, но все пак е някаква заформяща се екосистема.
 23. Тези които са инвестирали в хардуер оптимизиран за PoW не са съгласни с PoS. Иначе и на мен не ми е много ясно защо PoS да носи повече децентрализация. То за да си мощен в GHz трябва да си мощен и в пари/ETH. Децентрализацията май идва от това че копачите няма да печелят повече като влязат в пул, и следователно няма да влизат и ето ти децентрализация. Според една статия миньорите в пул постигат по-добра доходност заради economy of scale при купуване на хардуер, елекричество. А когато доходността ти зависи от stake в етери влизането в пул се обезсмисля. Всъщност PoS не цели да намали централизацията, а да направи централните играчи незаинтересувани (губещи) от атака. Изискването за етери в нодовете създава ново търсене на етери и става лавинообразно - купуваш етери за да печелиш още повече етери от копаене. А изкопаните не бързаш да ги продаваш защото ти носят пропорционална доходност. Това отваря път етера да изпревари биткоин.
 24. Аз пък мисля че трябва да се шорти биткойн и да се купи етереум. Заради смарт контрактите, скоростта на блоковете. Колко излиза една транзакция като цена в етереум и биткоин мрежите?
 25. Наложително е да се направи един етереум токен който да е 1:1 с лева. Ако още няма такъв...
×
×
 • Създай нов...