Jump to content
hash.bg - биткойн форум

peername

Members
 • Posts

  13
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

peername last won the day on July 4 2018

peername had the most liked content!

peername's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

18

Reputation

 1. В момента най-сложната задача е като отвориш канал, да го запазиш активен, без някоя от страните да го затвори. Ето и какви са най-честите причини, поради които умират каналите: 1. Някои клиенти, като Eclair имат бъгове, които затварят канали и при най-малката грешка или проблем. Дори да е нещо от рода на по-скъпа такса или забавяне. 2. Някои имплементации изискват при ъпдейтването им да се затворят всички канали и да се отворят наново. 3. При голямо разминаване между таксите, които събират два нода, се получава отново затваряне на канала от едната страна. Да не говорим, че в 90% от случаите каналите се затварят с Force Close, при което допълнително се плащат такси и се чака. В много ранен стадий е мрежата, което ѝ пречи да расте. И въпреки това расте и се развива. Трябва повече да се пазят каналите, защото за тяхното отваряне един ден ще се плащат големи такси. Сега е евтино, но докога?
 2. peername

  Ethereum

  Реално никой не може да ти каже точно колко е, защото всички статистики изчезнаха. А те изчезнаха, защото самите сайтове, които ги водиха, вече не могат да си позволят да поддържат Full Node. Според мен в момента е към 1.3 - 1.4 TB някъде. И то на Parity, под Geth е още по-зле положението. Само няколко са останали пълните архивни нодове на Ethereum. Само те знаят и някой от тях трябва да каже. По интересното ще е какво ще стане, когато и те изчезнат? Аз успявах да го синхронизирам при мен до преди 3-4 месеца. Поддържам Full Nodes на всички системи и валути, с които ми се налага да работя. Но Ethereum вече просто става прекалено скъпо да се поддържа. Трябва да имаш raid от SSD-та.
 3. Представете си, че LN се е развил до такава степен, че първо ниво се използва само за отваряне и затваряне на канали. При това положение, ако някой направи fork на Bitcoin, реално във fork-а няма да има никакви пари, защото те ще са заключени в канали, които не важат за новата мрежа. Реално network ефектът на LN прави така, че става безсмислено да се правят fork-ове, подобни на Bcash и Gold-a. И това според мен е много хубаво Относно fud-а за малкия капацитет на каналите, той е ограничен по протокол, за да не губят хората много пари в началото. Аз на два пъти щях да загубя всичко в тази ранна фаза на LN. Възстановявал съм средствата ръчно и мъчително на ниско ниво. Ограничението пази, докато не се избистри BOLT протоколът. Всеки може да си го махне на своя отговорност.
 4. Тези ниски такси са идеална възможност да се отварят множество LN канали Аз вече съм на MainNet и се навързвам
 5. Технологията, която търсих се казва Submarine Swaps. Реално е услуга, която някои нодове може да започнат да предлагат. Кодът е отворен, но е централизирана услуга, до колкото разбирам. Става за различни неща, включително за обръщане на каналите. Иначе другите неща са ми ясни. 40 транзакции минават през нода средно на 24 часа, моите са отделно. Изглежда и малкото харчения, които съм направил, са отворили обратни капацитети на места и през тях минават пари. До няколко дни минавам на Mainnet, че стана скучно в Testnet. А и искам колкото се може по-бързо да натрупам свързаност и капацитет, за да не разчитам на централизирания Strike.
 6. От няколко седмици поддържам Lightning Node върху testnet. Има над 90 канала вече. През него минават около 40 транзакции на ден. Още не смея да го пускам на mainnet. Направих му и малък сайт: https://peernode.net/ Който иска, да се закача. Ако някой иска да отворя капацитет към него, да ми пише. Нодът е на Eclair. Пробвах LND и c-lightning. Много бъгове имат и се отказах от тях засега. Само Eclair се задържа стабилен.
 7. Няма нужда да се рестартира браузърът, за да проработи. Ето няколко работещи сайта, за които се сещам: nx.bit (Namecoin статистика) nf.bit (Namecoin форума) dotbitkittypix.bit (Блог за котки) dotbitwhois.bit peername.bit (Нашата услуга) peername.coin (Да има и един различен от .bit)
 8. Пуснахме браузър разширения, които позволяват отварянето на .bit + останалите децентрализирани домейни (.emc, .coin, .lib и .bazar). Версия за Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/peername-surf-blockchain/kkdihlopcnkjinfjhbeopjfmnfpcoaop Версия за Opera: https://addons.opera.com/en/extensions/details/peername-surf-blockchain-based-domains/ Версия за Firefox: ще е готова до средата на 2016-та. В момента си сменят API-то и трябва да изчакаме. Разширението засега разчита на наш DNS сървър. В бъдеще ще може да се избира такъв, на който потребителят има доверие и ще се поддържа DNSChain. А в най-далечно бъдеще крайната цел е всяка верига да си се сваля и анализира в браузъра. Постижимо е, защото е важно от нея да се извличат само домейните, а те са само няколко MB. Но браузърите все-още нямат достатъчно развити API-та, за изграждане на пълноценен клиент в тях.
 9. PeerName – Регистратор на децентрализирани крипто домейни. Основният ни метод за плащане, който приемаме, е Bitcoin. Услугата е насочена към целия свят, но е основана в България.
 10. Написах една статия на български с кратко представяне на възможностите на NXT: http://toshkov.com/nxt/ Фокусът е върху така-наречените псевдоними в системата (Aliases) и използването им като домейни. Надявам се да е полезно.
 11. Ще използват темата да споделя и една моя статия за Namecoin: http://toshkov.com/dot-bit/ Засягам .BIT домейните и NameID проектът. На OpenName (OneName) не съм обърнал внимание, защото проектът е в много ранен стадий и не е официален.
×
×
 • Create New...