Jump to content
hash.bg - биткойн форум

LuckyBG

Members
 • Мнения

  139
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Days Won

  2

Скорошна репутация

 1. Thanks
  LuckyBG reacted to ivan in Schnorr Taproot - Поредният технологичен ъпгрейд   
  Имах предвид, LN като скорост сравнен с L1 на алткойоните.
  А иначе че има LN при други като Litecoin има но реално, това е копие на направеното във биткойна. Има и L2 и при етериума, но той на практика не се ползва, понеже токъните почти няма как да вървят там, защото са замислени да бъдат в L1, а при биткойна идеята е смарт договорите и токъните по начало да са в L2 и да имам как да се ползват там.
 2. Thanks
  LuckyBG reacted to ivan in Schnorr Taproot - Поредният технологичен ъпгрейд   
  Reduced transaction fees. The transaction data size for making complex Bitcoin transactions is dramatically reduced. That means transaction fee costs for using more complex Bitcoin wallet features (such as multisig, or time-locking) will decrease significantly. It will be much cheaper to send a transaction from your Bitcoin multisig wallet!
  Increased privacy. With Taproot and Schnorr signatures, Bitcoin wallets with more complex spending conditions, like a multisig wallet or one that uses time-locking, will no longer be distinguishable from simple single signature wallets unless they spend the funds using their "uncooperative / recovery" spending conditions. This will let more complex wallets "blend in with the crowd" better from the perspective of on-chain analytics.
  More wallet functionality. Developers can work on creating vaulting logic that is better protected against permanent loss by having multiple timelocked redemption conditions. As an example of this, you could create a 3 of 5 multisig wallet that "gracefully degrades" to a 2 of 5 wallet if you don't move funds from that wallet for 5 years. This would allow you to recover your Bitcoin even if you lose 3 of your 5 keys! In a situation like this, the privacy benefit of Taproot is important - you wouldn't want someone else knowing that this is how your wallet is set up simply by looking at your on chain data.
  + New LN
  Payment Points Part 1: Replacing HTLCs with PLTC https://suredbits.com/payment-points-part-1/ 
  Payment Points Part 2: “Stuckless” Payments
  Payment Points Part 3: Escrow Contracts
  Payment Points Part 4: Selling Signatures
  Често задавани въпроси от Елън и други умни и не чак толкова умни хора:
  В: Защо се прави всичко това, като може просто да ползваме по-голям блок и по на често?
  О: Защото трябва да използваме максимално ефективно мястото в блокчейна.
  пс. Ако някога ДВГ-тата не им бяха слагали подобрения като турбо, интеркулер, инжекционно впръскване и тн. сега щяхме да караме коли с ДВГ-та като на влак(локомотив), и да си мъкнем по една цистерна като ремарке с гориво.
  пс2. Колкото и ефективно да използваме ДВГ-тата и да ги подобряваме е нормално да имат физически лимит, който да не може да се надмине, както и при блокчейна(записани транзакции на мегабайт). И за тази цел не е необходимо да се увеличава блока на блокчейна а да се изнесат микро транзакциите и не чак толкова само микро на друго място, това място се нарича LN и SideChain, транзакциите се записват на друго място и не стоят във блокчейна, което позволява милиони мигновени плащания в секунда с нищожна такса! Нещо което не предлага никой Алткойн!
 3. Haha
  LuckyBG reacted to vamp111 in Биткойн новини от света   
  един път да си упражня администраторските права и това получавам.... народна любов...
 4. Like
  LuckyBG reacted to vamp111 in Биткойн съхранение в дългосрочен план 18+ години   
  @LuckyBG обикновено "25-та дума" както казваш, се казва "pass phrase" при повечето портфейли. 

  например влез в този сайт и пробвай https://iancoleman.io/bip39/#english избираш език English, от падащото меню 24 думи. после BIP49 
  кликваш Generate и ще ти създаде мнемоник с 24 думи, скролни на долу и забележи примерно първия публичен ключ генериран.
  сега където пише BIP39 passphrase (optional) си напиши някаква дума или няколко такива, и ще видиш как се променя целия seed, publick i privat key. съответно адресите, които си видял също ще са различнини
  най-сериозната защита срещи брутфорсване е допълнителната дума, разбира се обаче при опит да достъпиш койните ще изпиташ малко затруднение защото не всички портфейли поддържат въпросните пасфрази
 5. Thanks
  LuckyBG got a reaction from MrFantastic in Данъци върху печалби от продажба на криптовалути   
  Банките не допускат депозити до борси.
  Варианта е през финтех компания, като междинно звено. Такива са icard, Revolut и други. Правиш си акаунт в някой от тях, получаваш сметка в ЛЕВА и дебитна карта, правиш си сметка в EURO (повечето позволяват безплатно по няколко сметки в различни валути). И тук имаш 2 варианта:
  - От твоята банка правиш банков превод в лева към финтех компания (имаш такса за междубанков превод в лева 1-2 лв.), след това във финтех компанията превалутираш в EURO (в Revolut през работни дни е най-изгоден курса, icard имат фиксиран курс) и правиш SEPA превод в EURO към акаунта на борсата. От icard таксата е 0,50 EURO.
  - ако имаш сметка в Revolut, можеш да заредиш сума в лева през дебитната си карта от банката (без такса). След това превалутираш в EURO (без такса в рамките на месечния лимит - до 2000 лв. и 0,5% ако го надвишиш) и следва SEPA превод в EURO към акаунта на борсата (от Revolut е без такса).
  *При втория вариант, всичко може да се случи в рамките на минути (зареждането на Револут през дебитна карта е незабавно, превалутираш с едно натиската на бутон и изпращаш към борса (в рамките на 5 минути парите са там). Всички тези операции (без превалутирането в ЕВРО, ако си надвишил месечния лимит в зависимост от плана) са безплатни, т.е. няма да ти струва нищо!!!
 6. Like
  LuckyBG reacted to vamp111 in За цената на биткойн   
 7. Like
  LuckyBG got a reaction from vamp111 in За цената на биткойн   
  Дали ще допуснат приемането на криптовалутите не е правилния въпрос, въпросът е КОЙ и КОГА ще се адаптира по-бързо към дигиталните пари?
  Все повече международни институции, включително и Еропейският съюз говорят за въвеждането на дигитално ЕВРО, за дигитален Долар и т.н. Китай вече тества дигиталния юан, така или иначе фиатните пари ще изчезват постепенно в следващите години. Това означава, че и криптовалутите ще печелят все повече привърженици и адопшъна ще расте. Ранно или късно и банките ще се нагодят към това и ще минат в сферата на дигиталните услуги, ще посъкратят физическите офиси и персонал и ще станат като съвременни финтех компании, т.е. ще предлагат повече дигитални услуги и съпорт към тях.
 8. Like
  LuckyBG reacted to Wabi in Данъци върху печалби от продажба на криптовалути   
  На борсата няма значение колко имаш, няма значение дали ти е печалба или не, това е междинна сума в сметка, която утре може да стане 10 пъти повече или 0. Няма как да дължиш каквото и да било на когото и да било.
  Като минат парите в личната ти банкова сметка, това вече е официален документ с който ти имаш доход, тогава има данъци.
 9. Like
 10. Like
  LuckyBG got a reaction from vamp111 in Коя платформа/борса бихте препоръчали на абсолютен начинаещ?   
  С цел да бъдем полезни за начинаещите, бих препоръчал да се насочат към т.нар. "Софтуерни портфейли" за съхранение на Биткойн и Криптовалути, онлайн портфейли, защото са по-лесни за ползване, не са нужни ИТ умения и опит за настройване и работа с тях, достатъчно сигурни и надеждни са.
  След време, когато добият достатъчно познания в областа на криптовалутите, могат да се насочат и към хардуерни порфейли (физически устройства за съхранение) с цел по-голям личен контрол и сигурност за средствата си.
  В тази връзка ще си позволя да дам линк към сайт, направил класация за НАЙ-ДОБРИТЕ СОФТУЕРНИ портфейли за Биткойн и Криптовалути.

  Best Bitcoin & Cryptocurrency Wallet Apps
  Разгледайте, прочетете, пробвайте и си изберете някой от посочените.  Смятам, че който и да си харесате, едва ли ще имате проблеми откъм сигурност и защита на средствата си, ако спазвате елементарните правила за сигурност.
  Предполагам, че портфейл за Андроид ще бъде най-удобен за начинаещите, но не трябва да забравят да си съхранят на сигурно място RECOVERY PHRASE за възстановяване на портфейла.
 11. Like
  LuckyBG got a reaction from vamp111 in Coinbase - БЕЗПЛАТНИ НАГРАДИ с Програма "Спечели крипто - научавайки за него"   
  COINBASE - предлагат поредната награда в размер на 43$ - БЕЗПЛАТНО за токена BAND!!! 
  Достатъчно е да изгледате 3-те урока (видео, в рамките на минути), да отговорите на поставените под урока въпроси и ще получите НАГРАДАТА.
  Поставям линк, ако някой иска да се включи и няма нищо против да ползва моя линк:
  Band Protocol (BAND) - може да спечелите 43$ (3$ от гледане на уроци и 40$ от поканени приятели) - линк.
  Благодаря на всички, които ще използват поставените от мен линкове. Тези линкове могат да се ползват, както от НОВИ, така и от вече регистрирани потребители на Coinbase.
  Успех на всички.
 12. Like
  LuckyBG got a reaction from axl100 in Coinbase - БЕЗПЛАТНИ НАГРАДИ с Програма "Спечели крипто - научавайки за него"   
  COINBASE - имат програма, наречена "Earn crypto while learning about crypto", с която искат да популяризират разчлични криптовалути (предлагани и в тяхната платформа). Отскоро са отключени бонусите (наградите) и за европейските потребители.
  Достатъчно е да изгледате по няколко урока (видео, в рамките на минути), да отговорите на поставените под урока въпроси и ще получите НАГРАДА в съответната криптовалута в акаунта си.
  НАГРАДИТЕ варират: от няколко долара до десетки такива и ги получавате напълно БЕЗПЛАТНО!!!
  В тази връзка ще поставя няколко линка, ако някой иска да се включи в програмата и няма нищо против да ползва моите линкове:
  Compound (COMP) - може да спечелите 59$ (19$ от гледане на уроци и 40$ от поканени приятели) - линк.
  EOS (EOS) - може да спечелите 50$ (10$ от гледане на уроци и 40$ от поканени приятели) - линк.
  Stellar (XLM) - може да спечелите 50$ (10$ от гледане на уроци и 40$ от поканени приятели) - линк.
  Band Protocol (BAND) - може да спечелите 43$ (3$ от гледане на уроци и 40$ от поканени приятели) - линк. (НОВО!!!)
  Има и още няколко криптовалути, за които ще бъдете наградени с по няколко долара ако изгледате презентациите за тях.
  Благодаря на всички, които ще използват поставените от мен линкове. (Нужно е да се ползва всеки един от линковете преди да се гледа видеото за съответната криптовалулта). Тези линкове могат да се ползват, както от НОВИ, така и от вече регистрирани потребители на Coinbase.
  Успех на всички.
 13. Thanks
  LuckyBG reacted to nomore in Български банки и крипто валути   
  И аз да допълня проверено от вчера - От битпанда става с райфазен дебитна карта - Покупка и Продажба. Трябва да имате активирана 3D защита
  http://cryptosboard.com/  - добра таблица на по-известните борси
 14. Like
  LuckyBG reacted to stamen in Биткойн новини от света   
  Нека в тази тема пускаме всичко интересно, което намерим из нета. Аз лично следя чрез RSS (feedly.com) следните сайтове: www.bitcoinexaminer.org, www.coinbase.com, www.cryptonerd.com, www.thegenesisblock.com
   
  Няма как да превеждаме всичко интересно, но важните неща ще гледаме да ги постваме на сайта.
   
  Ще е добре всеки да пуска линк с кратко описание, за какво става въпрос в него, така че да си имаме собствен източник и оценител на новини и да си пестим взаимно времето.
   
  Ето какво интересно от днес:
   - http://bitcoinexaminer.org/regular-bitcoin-trading-allowed-in-india-says-legal-expert/ - преди 2 седмици Индийската централна банка уж се изказа лошо за биткойна, но този анализ от юрист показва, че всъщност търговията с биткойн в Индия не е забранена...
   
  - http://www.coindesk.com/slovakia-sets-record-straight-europes-first-bitcoin-atm/ - спор за това, кой е сложил първият банкомат в Европа, и май е Словакия. Ако някой се навие да разбере как се взема банкомат за биткойни, как се инсталира, колко струва и кой е с най-изгодни условия, аз съм готов да инвестирам. Трябва ни и локация - някой има ли такава? Биткойн банкоматите могат да обменят пари за биткойн в двете посоки, но е страхотен проект за България.
   
  - http://bitcoinexaminer.org/singapore-revenue-authority-recognizes-and-taxes-bitcoin/ - Най-яката държава в света днес, Сингапур, има и най-нормалното отношение към биткойн. Не съм я чел, но само да кажа. То от заглавието се разбира всичко.
   
  - http://bitcoinexaminer.org/taobao-makes-its-anti-bitcoin-stand-official-price-drops-16-in-china/  - Таобао, азиатският ebay, обяви война на търговията с крипто валути на неговата платформа. Кофти работа, причина за падането на цената последните дни, но е нормално - на собствениците милионите йоани са им по-ценни от финансовата свобода на населенито
   
  - http://www.coindesk.com/congressional-report-warns-bitcoin-threat-dollar/ - много интересна статия и размяна на аргументи за и против биткойн на високо ниво. Едва ли ще мине без сблъсък между установената финансова олигархия и биткойна, но какте се казва в статията : "иконимически по-добрата валута в крайна сметка ще победи".
   
  - http://bitcoinexaminer.org/time-to-celebrate-at-blockchain-info-platform-now-has-one-millionth-bitcoin-wallets/ -  www.blockchaininfo.org е най-якият и сигурен онлайн портфейл - непременно си открийте там сметка, скоро ще пишем много по върпоса. Вече имат 1 милион регистрирани потребители.
 15. Like
  LuckyBG got a reaction from vamp111 in Място за вашите въпроси...   
  Можеш да си ги получиш без проблем.
  Освен Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG) ще получиш и Bitcore (BTX) - всичко в портфейла Coinomi - чети тук.
  П.П. Обяснение за добавяне на монетите в портфейла Coinomi.com и конкректно как да добавиш Bitcore (при BCH и BTG е идентично)
  - добавяте я с "+COINS"
  - и задължително проверете в ADVANCED SETTINGS да бъде:
  Derivation path (BIP32):
  M/44H/0H/0H, а не M/44/160H/0H - 0 са нули, а не буквата О!!!
 16. Like
  LuckyBG got a reaction from metaflute1 in Място за вашите въпроси...   
  Можеш да си ги получиш без проблем.
  Освен Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG) ще получиш и Bitcore (BTX) - всичко в портфейла Coinomi - чети тук.
  П.П. Обяснение за добавяне на монетите в портфейла Coinomi.com и конкректно как да добавиш Bitcore (при BCH и BTG е идентично)
  - добавяте я с "+COINS"
  - и задължително проверете в ADVANCED SETTINGS да бъде:
  Derivation path (BIP32):
  M/44H/0H/0H, а не M/44/160H/0H - 0 са нули, а не буквата О!!!
 17. Like
  LuckyBG got a reaction from batibon in Място за вашите въпроси...   
  Можеш да си ги получиш без проблем.
  Освен Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG) ще получиш и Bitcore (BTX) - всичко в портфейла Coinomi - чети тук.
  П.П. Обяснение за добавяне на монетите в портфейла Coinomi.com и конкректно как да добавиш Bitcore (при BCH и BTG е идентично)
  - добавяте я с "+COINS"
  - и задължително проверете в ADVANCED SETTINGS да бъде:
  Derivation path (BIP32):
  M/44H/0H/0H, а не M/44/160H/0H - 0 са нули, а не буквата О!!!
 18. Like
  LuckyBG got a reaction from Sundy in BTG fork - 23.10.2017 г.   
  А защо не ги обърнете направо в Coinomi - през вградения Exchange: Changelly (тук го поддържат вече).
  Като се извади таксата на борсата и за транзакцията и ще се получи почти същия резултат, а тук става без допълнителни занимавки?
 19. Like
  LuckyBG reacted to stamen in За цената на биткойн   
  в статията за HODL-ването съм написал, защо не търгувам. Не е от идеалистични представи - просто сега си изкарал късмет... а някой ден няма да познаеш, и особено ако си на марджин, си фалирал....
   
  не е сериозно да се хвалите с нещо, което се е случило във ваша полза, без самите вие да сте имали представа че ще стане.
   
  как така никой онзи ден не каза: "Ще има опит да се наложи биткойн кеш през уикенда. Продайте биткойн и купете кеш и алтс"
 20. Like
  LuckyBG got a reaction from Johny_Domino in BTG fork - 23.10.2017 г.   
  Coinomi.com днес пусна монетата, вече е налична в техния портфейл. Информация как да я получите - тук.
  А всеки, който е имал биткойни в деня на сплита при тях (блок 491407) получава автоматично съответното количество BitcoinGold.
  Ако не ви се чака по другите портфейли, процедурата тук е същата както при BitcoinCash.
  Това са всички борси, портфейли и басейни, които поддържат BTG - тук.
 21. Like
  LuckyBG reacted to vamp111 in За цената на биткойн   
  gold-a няма верига, няма разработчици, няма портфейл, няма миньори, няма нищо, листнат е в най-спекулативната борса за ~100$ а на практика НЕ съществува ..........
   
  излезе silver оня ден, вчера пуснаха и bitcoinred.......... 
   
  всички тези неща са адски нездравословни за БТК и един ден държавата ще се намеси, не заради БТК а заради измамите които се строят в/у тази технология
   
  ЗАПОМНЕТЕ: само държавата има право да краде от вашия джоб, когато някой друг започне да краде, то тогава държавата ще се намеси, за да защити личния си интерес
 22. Like
  LuckyBG reacted to skd in B2X Fork - официална тема   
  Ще си позволя коментар по този въпрос от това, което научих от Electrum. ​При такъв тип HD (Hierarchical Deterministic) портфейли, каквито са и Electrum, и Green Address, и Jaxx, и други, трябва да е ясно, че образно казано светът започва и свършва с мнемоничната сийд фраза.   Затова трябва грижливо да си я бекъпвате /запишете/ и да я пазите като зеницата на окото си офлайн в некриптиран вид. Това е поредица от n на брой случайни думи, които, криптирани от определен протокол, се превръщат в master private key. Криптирането се извършва от ПИН /в случая на Green Address/ и парола /в случая на Electrum/. Така в сървъра на Green Address отива само ПИН-ът, който също се криптира, но не и ключовете ви, които седят при вас криптирани, защото естествено няма как да се съхраняват в некриптиран вид в портфейла на телефона или десктопа ви, защото могат да бъдат лесно разкрити. Тук трябва ясно да се повтори, че в некриптиран вид се държат офлайн някъде в сейф или под дърво и камък. Защото това е главният ключ, с който отключвате отново всичките си адреси и целият математически модел, по който достъпвате с пълни права авоарите си, ако ще да изгубите всичките пинове и пароли. Със сийд фразата имате контрола да възстановите всичките си HD адреси от нулата! Затова в Грийн Адрес казват, че не могат да ви помогнат, ако я изгубите, те не я знаят. Съвсем отделно от това един такъв портфейл дава възможност в офлайн режим да декриптирате локално частните си ключове, да си ги копирате на хартия или на флашка офлайн и после пак да ги криптирате. Така винаги можете да ги импортирате в друг уолет, дори и сийда да изгубите. В случая с Електрум това може да стане с дълга и сложна за разбиване парола. Докато Jaxx е една голяма шарения и напудреност с маса алткоини, но само с 4-цифрен ПИН и много ограничени възможности откъм потребителски интерфейс, информация и възможности.
   
  ​Така че изводът е - не, няма как да откраднат частните ви ключове, дори от съпорта на такъв уолет. Те дори да имат криптираната парола, нямат частните ключове на сървъра си, които се декриптират с тази парола. Вие, имайки сийда си, държите съдържанието си и ключовете си. Останалото е висока потребителска култура да ги защитите. Електрум има ценна функция за свързване през Тор, защото никой не може да проследи IP-то ви, дори сървърите и да ви подложи на атака. Малко е объркано, но дано е станало ясно. За мен тези портфейли не са за съвсем начинаещи в тази област, за малко по-напреднали холдъри са.
 23. Like
  LuckyBG got a reaction from vamp111 in Hardfork-a - BitcoinXT, BitcoinCash   
  От днес и потребителите на Blockchain.info имат достъп до притежаваните от тях Bitcoin Cash (BCH). Могат да ги задържат, да ги пратят към друг BCH адрес или да ги обменят директно срещу BTC или ETH.
 24. Like
  LuckyBG reacted to vamp111 in Биткойн новини от света   
  Tel Aviv
   

 25. Like
  LuckyBG reacted to stamen in Тайната на инвестициите в биткойн и крипто валути   
  Тази статия бе породена от многото разговори, които водих напоследък с приятели, инвестирали наскоро в биткойн или алтове. Винаги съм твърдял, че HODL-ването е най-добрата стратегия за всички, но едва в тези разговори ми се изкристализира логиката зад тази бих рекъл интуиция.
   
  Ще се радвам на всякакъв вид фийдбек от вас, за да може да я пооправя следващите дни, преди да я представя по социалните мрежи. Мисля, че темата е много важна, и ще е добре да бъде ясно представена.
   
   
  Тайната на инвестициите в биткойн и крипто валути
×
×
 • Създай нов...