Jump to content
hash.bg - биткойн форум

j2002ba2

Members
 • Posts

  80
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by j2002ba2

 1. Ето картинка и от мен. Кафявите линии са от най-първия модел от 2019, сините от по-новия, и двете са S2F, без S2FX което ми се вижда прекалено. Забележете как цената докосва кафявата линийка, нарисувана преди 2 години. Дебелата синя крива е опит да напъхам S2F формулите в куция pinescript. Всички кафяви линии може да се видят тук.
 2. Фазата на акумулация никога не приключва. Колкото повече, толкова повече.
 3. Квантови компютри, които може да кракнат произволен публичен ключ, никога няма да има. Ако нещо съдържа "квантов", вероятността да е скам или заблуда е около 100%.
 4. Bitcoin Core v0.21.1 беше тагнат на github преди 2 дни (29 април), вече не е rc1 (release candidate 1). Обикновено минава седмица преди да пуснат нова версия (release), и още една преди да се публикува на bitcoincore.org. За пуловете и миньорите засега е достатъчно да направят съответния бит в хедъра единица (бит 2), не им трябва нов софтуер. Скоро ще видим как ще се справи Speedy Trial. Епохата започна на 24 април, и ще приключи около 11 август. В поне един период 90% от миньорите трябва да флагнат, че са готови да копаят сегвит версия 1, това са 1815 блока от 2016. При успех тапруут ще бъде активен от блок 709632, което е към 12 ноември. Първия перод започва нощес някъде около полунощ. Блоковете може да се следят тук https://taproot.watch/ Taproot носи много, много благинки, със съответните компромиси разбира се. EDIT: https://taproot.watch в момента страда от 1-off-error, същото което направи от segwit2x смешка.
 5. Има 6 поредни месеца, от април до септември 2012, и по-важния от ноември 2012 до април 2013. През ноември 2012 беше първия халвинг.
 6. Не можем да кажем. Това е P2SH адрес. Не се знае дали е само P2SH, или P2SH-P2WPKH, или P2SH-P2WSH. Ще се разбере ако/когато се направи транзакция от този адрес. Тогава скрипта ще се появи и ще е ясно. Ако адреса е генериран от "обикновен" портфейл, тогава е segwit (P2SH-P2WPKH). Иначе следващата вероятност е да е multisig.
 7. S2F означава stock to flow. Засега flow е новоизкопаните монетки. В бъдеще обаче flow ще бъде главно mining reward. При 1 BTC / block, според S2F модела цената би била ~$87 милиона. Съответно при 2 - $8.5 милиона, а при 0.5 - $900 милиона.
 8. По-скоро поне 3x ($150k), например 5x ($250k), със спирачка на $100k (много биха продали част от монетките на тази цена). Ако S2F продължава да е средното, след върха би паднала до $100k, което е 2x. Движението на цената прилича много на това от 2013, когато навлязоха много нови играчи (retail). Сега навлизат тези с повече хартийки (institutional), съответно този и следващия цикъл главно те ще разменят едни числа за други. Копачите с почти всички ASIC от 2017 насам са на печалба.
 9. Голяма грешка. От май миналата година се добиват 900 на ден. Съответно $32 милиона на ден. При цена $100k - 90 милиона на ден.
 10. Най-после цената пресече S2F линията. И изглежда, че се е насочила параболично нагоре. Очаквам да има голям стоп около 100k - много ще продадат част от монетките за по-добър живот. Банки заявяват, че цената ще стигне 350k, 400k, 600k. Значи са готови да купуват поне докато стане толкова. Хешрейта не се вдига, копачите продават все по-малка част от изкопаното, монетки на пазара няма.
 11. Долара и всичко останало все едно се появяват от нещо друго. MicroStrategy купи 29646 монетки, което е повече от изкопаното за месец - 27394.
 12. Парите са измислица - съответно всички видове пари са вълшебна приказка. Хората са готови да свършат почти всичко срещу вълшебните хартийки, а от скоро и срещу вълшебни електрически заряди. До Луната чак стигнаха. И до Марс ще стигнат. Чиста магия. Биткойн вълшебството е ограничено, и съответно магията му става все по-ценна.
 13. Нещо се бъгна сайта, и постна два пъти.
 14. S2F таргета за днес е 17100 EUR ($20,300), а за края на декември 21700 ($25,600). Все още сме под S2F линията. Понеже цял свят очаква цената да се вдига, може да стане като през 2013 - да продължи параболично до 100к и да се задържи там, високо над S2F, с нов връх 250к края на 2021. Миньорите вместо да продават, ще си скътаят монетките.
 15. В този цикъл биткойн ще отиде до €150-250k (края на 2021), преди да се сгромоляса за пореден път до 30-45k, средна цена след 3 години - 100к.
 16. Samourai още от началото изглеждат като някакъв вид скамъри. Постоянна глупава реклама, граничеща с тъпотия. Нападки към всеки, който посочи каквато и да е грешка от тяхна страна. Uninstall.
 17. Квантовите компютри са малко квантови - хем ще ги има, хем хич ги няма. Според мен никога няма да са практични, и винаги ще са по-зле от нормалните компютри. Шумът ги трепе от всякъде, дотолкова, че ако някой кихне на другия край на земното кълбо, генерирания шум е достатъчен да разруши изчислението (за 256-битови крипто проблеми). Всъщност, ако изпълняват програма, шума от собственото превключване би ги прецакал. Енергията на едно неутрино е достатъчна. Ако някакси работеха, тогава биха решили ECDLP - намиране на частния ключ от публичния. За тази цел трябва да станат 10 пъти по-добри от най-добрите в момента (по параметри на кубитовете), и да са с повече от 1,500,000 физически кубита (милион и половина), плюс няколко десетки милиарда Toffoli Gates. Всичко това максимално миниатюрно, охладено, изолирано от абсолютно всичко. За SHA-256 нямат шанс - най-много да намалят трудността от 256 бита на 128 - наполвина - което пак е прекалено огромно число. Най-напредничавия криптографски резултат до сега е факторизацията на числото 21 (5-бита) през 2012. Да, 54-те кубита на гугълския комп не са постигнали по-добър резултат. Всичката quantum-superiority демонстрация до сега беше супер бързо генериране на шум - единственото нещо, в което квантовите компютри нямат равни.
 18. В дългосрочен план флаш-паметите не помнят. Съвременните електронни устройства не живеят толкова дълго. Единствено твърд стоманен носител на информацията би помогнал. Ето примери от тазгодишни тестове на метални "устройства за съхранение" https://blog.lopp.net/metal-bitcoin-seed-storage-stress-test-iv/ И от предишни тестове https://blog.lopp.net/metal-bitcoin-seed-storage-stress-test/ https://blog.lopp.net/metal-bitcoin-seed-storage-stress-test--part-ii-/ https://blog.lopp.net/metal-bitcoin-seed-storage-stress-test-round-iii/
 19. Доларите са цифри на някакви компютри. Няма "реални долари". Всички долари са въображаеми, и се печатат с такава скорост, че Тетър може само да им гледа пушилката. Някой плаща повече от 100 милиона долара на копачите всеки месец. Явно има търсене.
 20. Ако Тетър падне, Лео ще го замести. Или нещо друго. Не ми изглежда вероятно хората внезапно да вземат решение: "Няма Тетър, нека обеднеем."
×
×
 • Create New...