Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Shine

Members
 • Мнения

  6
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Всичко публикувано от Shine

 1. не съм много сигурна, че адреса сочен като първи за биткойн уолета 1933phfhK3ZgFQNLGSDXvqCn32k2buXY8a е адрес на SilkRoad (както твърди автора на публикацията тук https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/9bfnff/near_1b_are_currently_on_the_move_from_a_silkroad/?ref=share&ref_source=embed&utm_content=body&utm_medium=post_embed&utm_name=47b12f47b37c430587d940916468a86c&utm_source=embedly&utm_term=9bfnff ) Вижте нещо много интересно свързано с Craig St. Wright: Целия документ е тук : https://www.courtlistener.com/docket/6309656/1/6/kleiman-v-wright/
 2. На мен Райфайзен през декември първоначално ми отказаха нареждане към Кракен от онлайнбанкирането с обяснение, че трябва да отида лично на гише да го направя за да подпиша декларация за произход на парите. Стана скандал по телефона, как парите ми от заплата, които те виждат по сметкта и от които нареждам са станали съмнителни изведнъж докато са ги държали в банката и възмущението ми че няма възможност електронно да се попълни такава декларация. Отговорът им беше - така работи софтуера не иска декларации за сума по-малка от законово определената, но решили че е рискова операция?! Казах им, че ще си сменя банката щом ме смятат за рисков клиент предвид цялата история, която имам при тях и се местя в ДСК. Наредих тогава превод към Мистър Танго. На следващия ден гледам в сметката ми - превода към Мр. Танго отменен, а изпълнен този който си е директен към Кракен. Преди 2 седмици отново направих превод директно, но към Битстамп и го изпълниха без въпроси. След това имам няколко пак покупки с КК от борсата директно - отново без проблем. Така че засега си оставам в банката и се надявам за последните дни да не са променили нещо. Ако ми откажат ще искам писмени обяснения, но за съжаление в скоро време не предвиждам преводи в тази посока.
 3. На никой не му е приятно да плаща данъци и не давам идеи- тълкувам какво пише и искам съвет! Трябва да живеете в много измислен свят за да вярвате, че никой не ви ги иска тези данъци - при толкова ясен и чист приход.
 4. Първо потърсих подходяща тема, но не я намерих и отворих нова. Нали за това са администраторите - да ни поправяте
 5. Здравейте, реших да отворя тази тема, въпреки наличните из интернет указания от НАП. За мен има все още 2 въпроса, ненапълно ясни: 1. От една страна, съгласно указанията на НАП се облага "сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка отделна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка отделна сделка." Това ще рече, че независимо дали в края на годината сте имали налични биткойни, закупени да кажем с част от печалбата, то те няма да ви намалят основата за начисляване на данъка (защото няма сделка за последните, в които да се отбележе цената им на придобиване - самата данъчна декларация е конструирана така) От друга страна се разпространява още едно изявление "че при положение, че през годината едно лице е закупило повече биткойни или други криптовалути, отколкото е продало, следва да се има предвид че притежаването на финансовите активи няма да има данъчни последствия." Което изявление според мен се тълкува неправилно в смисъл, че няма нужда да декларирате нищо ако в края на годината имате повече биткойни отколкото сте продали! Според мен това ще заблуди доста хора и ще създаде евентулани проблеми с НАП при проверки. Мнението ми е, че тук се има предивд друго- че самите останали биткойни в актив неизискват някакво деклариране или преизчисляване по пазарни цени т.е. няма за тях данъчни последствия, но това не ви освобождава и не намалява печлабите си от предишните сделки. Ще се радват да прочета мнението ви или ако някои знае за допълнителни разяснения директно от НАП по въпроса. 2. В Приложение 5 на декларацияра, ,което трябва да се попълни от физически лица е необходимо да се отбележи дали източника на дохода е чужбина или БГ. В случай на сделки реализирани през crypto.bg моето мнение е, че трябва да се отбелязва източник "чужбина" тъй като crypto.bg e само посредник и реално покупко/продажбата е реализирана на чуждестранна борса, съответно тогава в данъчната декларация не се попълва насрещната страна ЕГН/ЕИК. Това, което прочетох из нета обаче е съвети за отразяване на такива сделки като извършени в БГ и съответно се посочва българския посредник. Кой греши?
×
×
 • Създай нов...