Jump to content
hash.bg - биткойн форум

skd

Members
 • Мнения

  276
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Days Won

  3

1 Последовател

Относно skd

 • Ранг
  Advanced Member

Последни посетители

338 профилни разглеждания
 • ivan

 1. skd

  Вицове и смешки

  Apology accepted and CONCLUSION: "Please be greedy till we dump again"
 2. Банковата система като цяло създава дълг и пари "на килограм", не отделната банка. И то точно реципрочно на резервите. Но да не правим спам в тази тема.
 3. @vamp111, аз съм напълно наясно как оперират банките и нямам нужда от такова клипче, за да го знам. Казал съм какво ще стане след извадката ти от поста ми. Реално погледнато е отговорност на всеки един вложител, държател или играч на борсата да си диверсифицира риска и да си го поема. Който иска да си ги тегли - да си ги тегли, но пък има много хора, които не искат. Нямат време, държат позиции, така го кефи... причини много. Който е дребна риба като мен, в кофти момент като сегашния си разделя частите и си прави сметката. Въпрос на субективно виждане и обем, който държиш. Вероятно за големите риби е добре да правят това, защото наистина имат какво да губят, ама за малките? Всичко ще бъде много фъд за три дни върху и без това крехката екосистема в момента и и после пак ще си е същата работа с разликата, че ще са спечелили още повече борси и миньори. А дето вика Гари, ако има икономическа логика в цялата работа, цената на всеки оскъден ресурс се повишава, така че...
 4. Съгласен съм с доводите на Гари. На мен тази идея също ми се струва прекалена, хайде така да я нарека. Не виждам какво и на кого ще доказваме и най-важното какво ще постигнем с този proof. Все едно всички вложители в една банка да се уговорим да си изтеглим по едно и също време влоговете от нея и какъв ще е резултатът? Ясно е, че както при банката, така и с борсата/миньорите, резултатът ще е паника, административен хаос, платени излишни такси, които няма да са малки при задръстване на системата и в крайна сметка невъзможност на всички да си изтеглят влоговете едновременно. Напълно излишно според мен. Дори банките държат МЗР, които са % от депозитите. Просто се опитвам да проумея практическата полза от това самодоказване и да изкарам повече плюсове, отколкото минуси, в което засега не успявам.
 5. Хубавото е, че никой не знае какво предстои. Ако знаехме, щяхме да сме вече милионери. Обикновено очакваме едно, а друго идва. Иначе не съм съгласен, че под 10К бягат. Могат да бягат и под 5К и не мога грам да ги виня. Човекът може да си е купил и на курс 3, 4, 5000 и да е искал да възприеме и повярва в идеята, като си инвестира част от парите в нея, но при такъв срив, ако е вложил 10 хил, а сега е с 5, не е като да не му пука за едни 5 бона, нали? Трябва нещо да не е наред с главата или да е толкова богат, че да не му пука за 5 хил. 2019 първата дата, която ще се чака, вероятно ще е 27.02 и после от там нататък... зависи.
 6. Говориш като високорисков търговец, а не като адоптър. Шансът с набраните капитали миналата година бе изпуснат. За да конкурираш нещо с по-добри цели, както е според уайтпейпъра на проекта, ти трябва мощ на капитализация, която ти дава силата да го направиш. Ако бе задържан поне на нивото отпреди няколко дни, имаше още шансове за отскок. А сега всичко живо се разбягва като пилци, точно защото има хора, на които не им пука за нищо друго, освен за печалбата! Абсурдно е да се сравнява енергията от набирането на капитали с манипулациите. Корекция 10% - добре, 20% - добре, ама 80-90%... Сори, ама майната им на миньори и неояли се борсови мошеници.
 7. По принцип е така, и не е така. Много хора по света с много по-ниско образование от 3 висши хал хабер си нямат как работи Windows, Android или устройството въобще, но въпреки това ежедневно го ползват. Не е необходимо да знаят, има си специалисти и напреднали потребители за това. Вече има толкова опростени портфейли, че всеки може да си купи лесно, без да знае в кой блок или нод се намира, да го зареди и да го деноминира както си иска. Въпросът е, че като го купи, как да разчита на него, като утре си погледне портфейла и види, че е обеднял наполовина? Това е самоубийствено за системата. А какво да го прави после? Този биткойн може да го продаде или да плати нещо с него. Това отново иде да покаже, че биткойнът се държи двуяко: и като пари, и като търгуем актив/стока/commodity както го определят на много места. Когато курсът му е сравнително стабилен, което е относително в крипто света, но да речем +-5%, се държи като пари. Когато го лашкат така, е по-скоро супер рисков актив или в най-добрия случай, колкото и парадоксално да звучи - хиперинфлационни пари. И тук обикновеният потребител, който не знае какво да прави, затъва. И не само за обикновения потребител е лошо, ето какво се случва и с бизнаса след подобни извращения и което е трагедията относно възприемането, за която говоря: https://btcmanager.com/bearish-market-chatspin-crypto-payments/ Това е просто супер анти. Тези огромни манипулации, макар и в немалка степен предизвиквани от неговите най-големи врагове и алчните кръгове, водят до жестокия му фейдинг, който просто не може да удържи още дълго. Според мен стигнахме някава критична граница на критичен съпорт и ако тук вече не намери реверсивна сила и минимално оздравително успокоение, следваща "малка корекция" ще е истинска катастрофа за екосистемата. Лично аз му стискам палци да удържи тази битка, за да спечели войната. В противен случай ще се окаже, че всички ние сме направили така, че да изродим идеята на "Сатоши Накамото" и да се предадем обратно и доброволно в изедническите лапи на онези, от които уж искахме да се спасим. Тази алчност човешка ни самозатрива.
 8. Вижте, биткойн си има своето бъдеще и неговата дефлационна същност сама по себе си може да се окаже и печеливша по време на криза. Предстои да видим. Аз вече една година не съм участвал активно на криптопазара и ходлвам, но съм хвърлял от време на време през тези месеци по едно око какво се случва. Въпреки че изгуби над 80% от стойността си от големия пик преди година, продължавам да го държа и точката ми на лична капитулация все още не е настъпила. В края на краищата всеки разумен човек, вложил нещо, си има такава. Само че... екосистема и стабилни позиции така не се градят и нещата наистина се изродиха. Нещата допреди средата на ноември вървяха в сравнително предвидими граници. През последните два месеца обаче не съм следял какво се случва и при последната ми проверка това, което видях, вече ми дойде в повече. Честно ви казвам, ако бях следял, щях да го изшортя като куце пиле домат, но може би е било по-добре, че не съм знаел. Лошото от целия този пореден голям даунтренд, който някои имат нахалството да наричат "малка корекция" , е, че шепа големи, които клатят така безрасъдно системата, убиват енергията и най-вече времето за общо възприемане. Крипто светът изгуби най-вероятно много ентусиасти, привлечени през изминалата година, които капитулираха вече. Много кръв се проля, образно казано. Но знаем, че когато се изгуби много кръв, организмът страда критично и се възстановява бавно. Това касае нас, ходлърите и заинтересованите хора, които искаме да се разплащаме свободно и безприпятствено по цял свят и като минимум ако не печелим, то поне да не губим в такива мащаби. Днес замръкваш със 100 лева, утре се събуждаш с 50. Не може така, това си е като "среднощна" кражба от някой, който съвестно си е купил актив, макар и рисков, който вече се превръща в свръх високорисков . Ако това безумие не спре скоро и някави там алчни миньори и картели продължат да клатят крушата изцяло в своя облага, цялата работа няма да завърши много добре. Или поне за много дълго време. Всички тези нароили се коин-шитове само допълнително утежняват нещата, вместо да се концентрират усилията на световното крипто общество в най-много десет валутни проекта с различна функционалност. Прекалено много се нароиха, то са хиляди шитове и не виждам никаква полза от тях, освен да ескалират до луната алчността и да водят до подобни катаклизми.
 9. Общо взето да. Прилагаш скрйншотнат или сканиран документ на трейдинг сделката за покупко-продажбата и самото платежно за покупката. Може и извлечение от кредитна карта. То няма какво друго да се представи като доказателство. Ако имаш персонален ПИН за електронен достъп до сайта на НАП с този код се подписва всеки документ като с електронен подпис, когато се добавя в приложенията. Ако нямаш ПИН, предполагам, че тези неща се принтират и подписват вярно с оригинала при подаване на гише.
 10. Вярно е, че има определени неясноти това за НАП финансов актив ли е или "чуждестранна" валута, но мисля, че като цяло нещата са ясни. И в двата варианта се попълва едно и също приложение в една и съща таблица по един и същ принцип. Аз например вече си декларирах и платих данъка върху печалбата от крипто, като го отразих обаче по код 509, защото така сметнах, че е правилно за момента, при положение че няма с днешна дата ясна дефиниция. Приложих си доказателства за цената на придобиване и всичко си мина бързо и точно. Сега доходът ми е напълно легален и никой не може копче да ми каже. Не си струва в България за едни 10% да рискуваш да те хванат за укриване на данъци, че тогава става вече интересно. Има държави, където подоходното облагане стига 50-60%. БНБ може да казва много работи, но това няма отношение към данъчното облагане, законодателство и съответната оторизирана от държавата, в частност Министерството на финансите, приходна администрация. Моя съвет е, особено за големи суми, да си платите данъка, защото както каза някой по-назад, може да стане кофти в много ситуации в бъдещето, било при търсене произход на средства, било наследяване, удостоверения и много други ситуации. А това може да се случи и след 10 години. До 30.04 има време, така че всеки има достатъчно време да си решава, като си поема рисковете.
 11. По първия въпрос, не бива да вярваме на всяка срещната драсканица из нета, а отваряме и четем внимателно нормативния акт. А там никъде не пише такива "изявления", а ясно си пише, че се определя за всяка конкретна сделка. Конкретната сделка е всяка, по която имаме продажба срещу законната валута. Ако можем да докажем цена на придобиване, я спадаме. Ако не, както при продаден биткойн от печалбата, цялата сума е облагаем доход. По втория въпрос за Приложение 5, дали е от източник в чужбина, или не, произтича отново от ясно разписаната норма в закона, а не къде е продадено. Ако доходът, с който е закупен актива, е от източник в България (по смисъла на ЗОДФЛ), се отбелязва от източник в България. Име и ЕИК се отбелязват, ако лицата-платци са предприятия, регистрирани в НАП.
 12. skd

  Вицове и смешки

  Крипто-трейдинг 2018
 13. Аз съм един от тях. Понеже ме мързи да си пълня главата с шитове, отдавам на концесия форкнати адреси срещу 50% комисионна.
 14. Понеже не е много подходящо за темата, в която се коментираше въпроса със забавените верификации по борсите, ще спомена тук за резултата. След повече от месец чакане в Битстамп се приключи верификацията ми най-накрая. Аз бях забравил вече, че съм подал нещо там. При останалите, които чакахте за верификация, приключихте ли? Опитах се после да си верифицирам телефона, но сега пък това не става...
 15. Писано е тук някъде из темите по-рано. Не си спомням къде.
×
×
 • Създай нов...