Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Mateev

Members
 • Мнения

  27
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение


Скорошна репутация

 1. Like
  Mateev got a reaction from Tzvetelin in Копаене на AEON или Monero   
  AEON е с CryptoNight-Lite алгоритъм, a Monero - с CryptoNightV7. И на двата алгоритъма вече не им излиза сметката да се копаят с процесор. Monero-то все още може да се копае с някои модели графични карти (напр. Vega 56), но сметката е много по ръба. На следния линк можеш да провериш каква е ефективноста от копането на най-известните Cryptonote койни:
  https://minergate.com/calculator/cryptonote
  За съжаление към днешна дата аз не знам нито един койн или алгоритъм, на който все още да му излиза сметката при копане с процесор. Причината за тази ситуация са излезлите напоследък ASIC машини за една камара алгоритми, които доскоро ги считахме, че могат да се копаят само с CPU и GPU.
  Към днешна дата ASIC-ите тотално доминират при формирането на Network HahsRate почти по всички алгоритми и криптовалути, с малки изключения, колкото да не е без хич.
 2. Like
  Mateev got a reaction from Dobrin in Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))   
  И за да не ме обвините в празни приказки, че ви дам няколко насоки, които могат да отхвърлят огромен броя алтернативи като безпереспективни за изследване. Или по-скоро ще дам няколко переспективни направления:
  1. Събития по време, около които цените си сменят логиката на движение, инжектирайки по този начин зависимости в потока от случайности. Например времето за обяд на лондонските брокери, или пък какво се случва в полунощ около начисляването на суапите. Минутите след откриване на сесиите или преди тяхното закриване. Минутите преди и след излизането на планирани новини. Дните преди и след планираните форкове при криптовалутите. Планираните в телеграм каналите PUMP или DUMP на някоя криптовалута.
  2. Лимити по цени. Например някоя централна банка е декларирала, че ще прави интервенции, ако цената премине някаква граница.
  3. Вербални интервенции. Например изказвания на отговорни личности от водещи финансови институции, че няма да допуснат еди какво си.
  4. Неценови зависимости, влияещи върху цената или върху вашата печалба/загуба. Например Network HashRate при криптовалутите. При неговото определяне винаги се използва някаква форма на Moving Average на Block Time на определен брой блокове в миналото, което автоматично означава, че истинския моментен Network HashRate не е такъв, какъвто го показват калкулаторите или What to Mine сайтовете. Тази заблуда обаче принуждава много хора да си прехвърлят копачките между различните криптовалути, и това създава циклична зависимост, която може да доведе до ПМО при правилно прогнозиране.
  Има и много други переспективни направления, в които си струва човек да положи усилия в търсене на зависимости, а от там и стратегии с ПМО. Например арбитражите все още са възможни по критоборсите, но пак си иска писането на софтуер за бързо детектиране и бързо отработване.
   
  Няма обаче лесен начин, както им се иска на 99.99% от хората .....
  Няма начин да се прочетат 5-10 чудодейни изречения в някой форум, и те да ви направят богати без никакви усилия и само с ръчна търговия, по възможност без използване на каквато и да било математика. Ако някой все пак го вярва това, по-добре да не си губи времето и парите, защото крайният резултат вече е известен  .......
 3. Like
  Mateev got a reaction from Dobrin in Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))   
  А сега нека да приемем, че може би някъде по земята съществува трейдер, който търгува ръчно, и взема решенията си на базата на някакъв собствен загадъчен анализ на събития или цени. Можем да вземем Equity-то на този трейдер и да проанализираме числовата редица на неговите сделки. Ако средноаритметичното на сделките в миналото е положително, то тогава казваме, че този трейдер търгува с ПМО (положително математическо очакване). Това обаче не означава, че това ПМО ще се съхрани и за в бъдеще, така че дори и да започнем да му копираме сделките, пак можем да загубим пари. Ами сега ???? Как да разпознаем една стратегия, която въпреки че е била печеливша в миналото, ще е печеливша и за в бъдеще?
  Ами има си такъв метод от теорията на вероятностите, и той се нарича "Изчисляване на доверителния интервал". На този метод се оповават например рейтинговите агенции, когато прогнозират резултатите от изборите. Методът накратко разглежда задачата как да открием каква е вероятноста на дадена голяма група от случайни събития, ако изследваме само една малка извадка от тази група. Тоест ние вече знаем вероятноста на извадката (информация от миналото), но се опитваме да разберем в какви граници ще се промени тази вероятност, когато включим в нея и резултата от останалите събития, които предстои да се случат в бъдещето. Отговорът на задачата представлява доверителния интервал, който например с 95% вероятност определя 2 граници (долна и горна), в които ще се намира бъдещата вероятност, след като включим в нея и бъдещите събития. И ако долната граница също е положителна, когато изследваме сделки от миналото, то тогава с 95% вероятност можем да твърдим, че дадената стратегия ще продължи да е печеливша и за в бъдеще.
  И тука му е мястото да кажа, че аз съм изследвал хиляди такива поредици от сделки по уж печеливши акаунти (едно време бях собственик на брокера СТС Финанс), но не открих нито един човек, при който долната граница на доверителния интервал да е положителна. Тоест въпреки че по брокерите има хора, които в дадени моменти от време са на печалба (ПМО в миналото), то нито един от тях не използва стратегия с доказано в бъдещето ПМО. Тоест хората играят по-скоро случайно, и наличието на някаква моментна печалба е по-скоро плод на късмета, а не на някакви прогностични способности на дадения човек.
  В заключение:
  1. Вероятноста за откриване на стратегия с ПМО в миналото е малка, защото възможните варианти са едва ли не безкрайни като количество.
  2. Ако все пак откриете стратегия с ПМО в миналото, то вероятноста тази стратегия да има ПМО и в бъдещето е също много малка, защото много често хората се подвеждат по печалби в миналото, които са плод на късмета, а на някакъв професионализъм в анализите на фундамента и цените.
  3. Ако търсачите на стратегии използват софтуер, за да ускорят производителноста на търсенето, то тогава те се сдобиват с 1000 или дори с 1 милион пъти по-големи шансове да открият стратегия спрямо хората, които търсят такава на ръка. За съжаление обаче ако една вероятност от порядъка на например 0.000000000000000000001 я умножим по 1 милион, пак си остава много малка вероятност с много нули след запетаята.
  4. За да получим по-големи шансове за откриване на стратегия с ПМО както в миналото, така и в бъдещето, се нуждаем от нещо, което от раз да отхвърли като безпереспективни 99.99% от всички възможни алтернативи. Тоест нуждаем се от някакви правилни разсъждения, базирани например на задълбоченото познаване на принципа на работа на пазарите, за да можем да съобразим къде въобще е възможно да има зависимости.
 4. Like
  Mateev got a reaction from Dobrin in Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))   
  Ами аз съм се опитвал да споделям подобни неща в няколко български форума. Изписвал съм хиляди постинги с обяснения като за деца от детската градина, и въпреки това много малко хора зацепиха и започнаха да задават смислени въпроси. Болшинството от хората се упражняваха в моите теми с подигравки по мой адрес и с обяснения колко съм глупав, прост и тъп. Затова вече ми се изчерпа мерака да споделям ...
  Мога обаче да подметна няколко насоки за тези, които разберат какво казвам. Най-важното при създаването на една стратегия е човек да се научи да разпознава наличието на някаква закономерност в една числова редица от случайни числа (цени, сделки, индикатори и т.н.).  Има хиляди подводни камъни, но да - такова разпознаване е възможно. След това се измисля надежден критерий за автоматичен анализ и подбор на най-добрата стратегия от хилядите такива, които вашия софтуер ще изтества. И не на последно място - наличието на добра предварителна обосновка къде, защо и как да търсите такива стратегии, за да има смисъл въобще да се пробвате. Иначе възможните варианти са милиарди и няма да ви стигне цялото време на вселената, за да попаднете на поне един малко от малко работоспособен. Има и допълнителни необходими действия, като например доставка на данните (различни API-та) и изчистване на данните от хилядите грешки в тях, или пък преобразуване на фракталноста на цените или другите цифрови потоци в линейна нефрактална цифрова редица, за да се сдобиете все пак с правилните числа за анализ.
  В основата на всичко стоят принципите и формулите от Теорията на вероятностите, които дават верни резултати само ако се оперира с огромно количество първични цифрови данни. Тоест трябва да се използва софтуер, който човек трябва да си го напише сам. Няма начин как да се открие на ръка стратегия с доказано ПМО, и понеже това твърдение не се харесва на 99% от четящите го хора, те моментално приемат написаното на нож и започват да критикуват, оплюват и обиждат.
  Затова е по-добре да ги оставим тези хора да живеят с илюзиите си, защото така ще се чувстват по-щастливи. Няма да печелят или ако спечелят, ще е чисто случайно, но собственото им его и достойнство ще е съхранено.
   
  ПП: Не ме критикувайте, защото вече няма да се връзвам за кой ли път да изпадам в хиляди обяснения, които няма да бъдат разбрани. Пределно ми е ясно, че само 1% от хората ще разберат, че написаното в този постинг за съжаление е голата истина.
 5. Like
  Mateev got a reaction from Pistolero in Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))   
  А сега нека да приемем, че може би някъде по земята съществува трейдер, който търгува ръчно, и взема решенията си на базата на някакъв собствен загадъчен анализ на събития или цени. Можем да вземем Equity-то на този трейдер и да проанализираме числовата редица на неговите сделки. Ако средноаритметичното на сделките в миналото е положително, то тогава казваме, че този трейдер търгува с ПМО (положително математическо очакване). Това обаче не означава, че това ПМО ще се съхрани и за в бъдеще, така че дори и да започнем да му копираме сделките, пак можем да загубим пари. Ами сега ???? Как да разпознаем една стратегия, която въпреки че е била печеливша в миналото, ще е печеливша и за в бъдеще?
  Ами има си такъв метод от теорията на вероятностите, и той се нарича "Изчисляване на доверителния интервал". На този метод се оповават например рейтинговите агенции, когато прогнозират резултатите от изборите. Методът накратко разглежда задачата как да открием каква е вероятноста на дадена голяма група от случайни събития, ако изследваме само една малка извадка от тази група. Тоест ние вече знаем вероятноста на извадката (информация от миналото), но се опитваме да разберем в какви граници ще се промени тази вероятност, когато включим в нея и резултата от останалите събития, които предстои да се случат в бъдещето. Отговорът на задачата представлява доверителния интервал, който например с 95% вероятност определя 2 граници (долна и горна), в които ще се намира бъдещата вероятност, след като включим в нея и бъдещите събития. И ако долната граница също е положителна, когато изследваме сделки от миналото, то тогава с 95% вероятност можем да твърдим, че дадената стратегия ще продължи да е печеливша и за в бъдеще.
  И тука му е мястото да кажа, че аз съм изследвал хиляди такива поредици от сделки по уж печеливши акаунти (едно време бях собственик на брокера СТС Финанс), но не открих нито един човек, при който долната граница на доверителния интервал да е положителна. Тоест въпреки че по брокерите има хора, които в дадени моменти от време са на печалба (ПМО в миналото), то нито един от тях не използва стратегия с доказано в бъдещето ПМО. Тоест хората играят по-скоро случайно, и наличието на някаква моментна печалба е по-скоро плод на късмета, а не на някакви прогностични способности на дадения човек.
  В заключение:
  1. Вероятноста за откриване на стратегия с ПМО в миналото е малка, защото възможните варианти са едва ли не безкрайни като количество.
  2. Ако все пак откриете стратегия с ПМО в миналото, то вероятноста тази стратегия да има ПМО и в бъдещето е също много малка, защото много често хората се подвеждат по печалби в миналото, които са плод на късмета, а на някакъв професионализъм в анализите на фундамента и цените.
  3. Ако търсачите на стратегии използват софтуер, за да ускорят производителноста на търсенето, то тогава те се сдобиват с 1000 или дори с 1 милион пъти по-големи шансове да открият стратегия спрямо хората, които търсят такава на ръка. За съжаление обаче ако една вероятност от порядъка на например 0.000000000000000000001 я умножим по 1 милион, пак си остава много малка вероятност с много нули след запетаята.
  4. За да получим по-големи шансове за откриване на стратегия с ПМО както в миналото, така и в бъдещето, се нуждаем от нещо, което от раз да отхвърли като безпереспективни 99.99% от всички възможни алтернативи. Тоест нуждаем се от някакви правилни разсъждения, базирани например на задълбоченото познаване на принципа на работа на пазарите, за да можем да съобразим къде въобще е възможно да има зависимости.
 6. Like
  Mateev got a reaction from vamp111 in Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))   
  Ето тука пускам един мой постинг от другия форум, в който съм се опитал да систематизирам Етап 1 от осъзнаването на един трейдер. Ако не се премине през този Етап 1, няма как да се разберат принципите за създаване на печеливша стратегия с доказано в миналото ПМО и увереност за бъдещето на стратегията, ако това ПМО е изгенерирало в миналото Equity с тесен доверителен интервал, долната граница на който е положителна.
   
 7. Like
  Mateev got a reaction from Sundy in Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))   
  Ами аз съм се опитвал да споделям подобни неща в няколко български форума. Изписвал съм хиляди постинги с обяснения като за деца от детската градина, и въпреки това много малко хора зацепиха и започнаха да задават смислени въпроси. Болшинството от хората се упражняваха в моите теми с подигравки по мой адрес и с обяснения колко съм глупав, прост и тъп. Затова вече ми се изчерпа мерака да споделям ...
  Мога обаче да подметна няколко насоки за тези, които разберат какво казвам. Най-важното при създаването на една стратегия е човек да се научи да разпознава наличието на някаква закономерност в една числова редица от случайни числа (цени, сделки, индикатори и т.н.).  Има хиляди подводни камъни, но да - такова разпознаване е възможно. След това се измисля надежден критерий за автоматичен анализ и подбор на най-добрата стратегия от хилядите такива, които вашия софтуер ще изтества. И не на последно място - наличието на добра предварителна обосновка къде, защо и как да търсите такива стратегии, за да има смисъл въобще да се пробвате. Иначе възможните варианти са милиарди и няма да ви стигне цялото време на вселената, за да попаднете на поне един малко от малко работоспособен. Има и допълнителни необходими действия, като например доставка на данните (различни API-та) и изчистване на данните от хилядите грешки в тях, или пък преобразуване на фракталноста на цените или другите цифрови потоци в линейна нефрактална цифрова редица, за да се сдобиете все пак с правилните числа за анализ.
  В основата на всичко стоят принципите и формулите от Теорията на вероятностите, които дават верни резултати само ако се оперира с огромно количество първични цифрови данни. Тоест трябва да се използва софтуер, който човек трябва да си го напише сам. Няма начин как да се открие на ръка стратегия с доказано ПМО, и понеже това твърдение не се харесва на 99% от четящите го хора, те моментално приемат написаното на нож и започват да критикуват, оплюват и обиждат.
  Затова е по-добре да ги оставим тези хора да живеят с илюзиите си, защото така ще се чувстват по-щастливи. Няма да печелят или ако спечелят, ще е чисто случайно, но собственото им его и достойнство ще е съхранено.
   
  ПП: Не ме критикувайте, защото вече няма да се връзвам за кой ли път да изпадам в хиляди обяснения, които няма да бъдат разбрани. Пределно ми е ясно, че само 1% от хората ще разберат, че написаното в този постинг за съжаление е голата истина.
 8. Like
  Mateev got a reaction from Pistolero in Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))   
  Ето тука пускам един мой постинг от другия форум, в който съм се опитал да систематизирам Етап 1 от осъзнаването на един трейдер. Ако не се премине през този Етап 1, няма как да се разберат принципите за създаване на печеливша стратегия с доказано в миналото ПМО и увереност за бъдещето на стратегията, ако това ПМО е изгенерирало в миналото Equity с тесен доверителен интервал, долната граница на който е положителна.
   
 9. Like
  Mateev got a reaction from metaflute1 in Едно приложение за търсене на изгубени биткойни.   
  Ха-ха .........
  Това съм го смятал .....
  Ако материята в цялата вселена се преработи в устройства AntMiner S9, то тогава за около 300 000 години ще бъде намерен всеки един възможен хеш и/или адрес .....
  Говорим за около 200-300 милиарда галактики с около 100-200 милиарда звездни системи във всяка една от тях. Ако Господ преработи всичкото това вещество в устройства AntMiner S9, за около 300 000 години ще успее да прибере всички биткойни в джоба си.  Разбира се преди това ще му се наложи да преобразува в енергия поне един милиард други паралелни вселени, за да захрани всичките тези AntMiner-и.
  Така че задачата за хакване на биткойна е достойна само за Господ и за никой друг.
 10. Like
  Mateev reacted to Faraz_Jaka in 34 урока за търговията/спекулирането с криптовалути, които научих след 16 месеца и 24 книги   
  Има ли я някъде на български, за да я дам на едни приятели?
 11. Like
  Mateev got a reaction from AdamKadmon in ЩЕ ГО БЪДЕ ЛИ БИТКОЙНА? за всички песимисти моля пишете тук.   
  Като цяло аз виждам бъдещето на критовалутите така:
  Ще има няколко на брой лидиращи криптовалути, като всяка една от тях ще задоволява някаква конкретна пазарна потребност:
  1. АНОНИМНОСТ за престъпниците и корумпираните държавни служители
  2. ВИСОКА СИГУРНОСТ за богаташите
  3. БЪРЗОДЕЙСТВИЕ за бизнеса на средната класа
  4. ВИСОКО ДОВЕРИЕ при размяната не на пари, а на самите активи посредством заключени в блокчейна договори за покупко-продажба.
  5. ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНИ борси и брокери за спекулантите
  6. Милиарди дребни транзакции в секунда за търговския оборот на населението
  По всяка една от тези точки ще има различна криптовалута, защото няма как да се направи една единствена, която едновременно да отговаря на противоречащите си едно с друго изисквания. Нали знаете приказката за ПАТКАТА - лети, но не като птиците, плува, но не като рибите, ходи, но не като хората. Какво е това - ами ПАТКА - уж всичко може, но нищо не го прави така, както трябва. Помислете си за биткойна, който много се доближава до определението за патка.
  Всичките криптовалути от горния списък задължително трябва да са :
  1. ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИ (копане с диск, със сериен номер на наличен хардуер, с ЕГН, с отпечатък от пръст, със снимка на ретината на окото и т.н.)
  2. СЪС САМОПОЧИСТВАЩИ СЕ БЛОКЧЕЙНИ на няколко нива
  3. МАЩАБИРУЕМИ в големи размери по всеки един техен параметър
  4. АДАПТИВНИ - да могат лесно да си променят кода и/или логиката при възникване на необходимост от това.
   
  Колкото до БИТКОЙНА - той няма нито едно важно качество, което да му отреди някакво достойно бъдещо място в посочения по-горе списък. По всяка една от посочените 10 точки той е направо СЕЛСКА МЪКА.  Параметрите му са ТРАГИЧНИ и само старата слава все още го държи над водата, но това няма да продължи дълго. Просто за него трябва да разсъждаваме като за един НЕОБХОДИМ ЕТАП от развитието на криптоерата, който вече е пред приключване. Бъдещето вече е поставило НОВИ ИЗИСКВАНИЯ, и старото или трябва ДА СЕ АДАПТИРА, което е невъзможно за биткойна, или трябва ДА УМРЕ.
 12. Like
  Mateev got a reaction from AdamKadmon in ЩЕ ГО БЪДЕ ЛИ БИТКОЙНА? за всички песимисти моля пишете тук.   
  Недостатъци на Биткойна, които е въпрос на време да му отнемат царската му позиция:
  1. Консумира огромно количество електроенергия за откриването на всеки един нов блок.
  2. Към днешна дата заради биткойна работят 2 атомни реактора, но количеството им ще се удвоява на всеки 4 месеца.
  3. Две седмици време за смяна на сложноста. Ако утре се появи нова изгодна SHA-256 криптовалута (а това е въпрос на време) и хората пренасочат копачките си към нея, биткойна буквално ще се парализира, защото нови блокове няма да се откриват с дни наред.
  4. Лимитиран максимален размер на 1 блок. Това никак не се връзва с неограниченото нарастване на компютърната мощ за в бъдеще.
  5. Лимитиран брой транзакции за 1 денонощие, което никак не се връзва с количеството реални транзакции в света с фиатни пари, което количество е поне 10 000 пъти повече, отколкото може да поеме биткойн мрежата.
  6. Липса на децентрализация поради доминирането на Китайците в производството на ASIC машини. Дефакто Китайците са превзели биткойна и е въпрос на време да започнат да се разпореждат с него, все едно че си е тяхна собственост. Ти вярваш ли на Китайците повече отколкото на Американците с тяхната си хартийка, наречена долар?
  7. Концепцията за наддаване за цената на една транзакция сам видя до какво може да доведе - до цена на транзакцията от 1000 долара, за да направиш превод от 1 долар.
   
  Предимства на Ethereum-а като кандидат за царската корона:
  1. Криптовалутата е много по-бърза и от нея са свалени почти всички лимити, пречещи на растежа на биткойна.
  2. Освен паричната страна на въпроса Ethereum-а разрешава и проблема с размяната на собственоста, прикрепяйки към транзакцията пълноценен договор за размяна на самите активи.
  3. Тоест Ethereum-а може да измести нотариалните служби по света, както и самото счетоводство на всяка една фирма, която реши да го ползва.
  4. Като пазарна капитализация почти е достигнал до нивото на биткойна, и това не е случайно, а се дължи на вече описаните от мене недостатъци на биткойна.
  5. Почти всички борси по света са отворили пазари (валутни двойки) и спрямо Ethereum-а, така че прехода от Bitcoin към Ethereum ще бъде бърз, лесен и безпроблемен.
   
  Предимства на BURST-а като таен кандидат за царската корона:
  1. Преди всичко това е ЕКОЛОГИЧНА КРИПТОВАЛУТА, която не се нуждае от колосални количества енергия за собственото си съществуване.
  2. В нейната логика на блокчейна и в неговите параметри няма никакви недостатъци от гледна точка на съвременните потребности
  3. Сложноста се преизчислява на всеки един блок, така че няма опасност от блокаж при рязка смяна на световния Network HashRate.
  4. Размяната на активи освен пари е вградена във вътрешната логика.
  5. Предвидена е мрежова структура на много нива, която позволява направата на милиарди транзакции (локални и глобални), без да им се забавя скороста или да води до някакви други проблеми, присъщи на биткойна и на повечето от другите криптовалути.
  6. Децентрализацията е гарантирана за вечни времена, защото не може да се направи ASIC за дискови операции.
   
   
×
×
 • Създай нов...