Jump to content
hash.bg - биткойн форум

mouseee

Members
 • Posts

  19
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mouseee's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

3

Reputation

 1. м.май - пик за всички, етера до 1000 юни - дроп за всички юли - дъното, но процентно биткойн ще е най-зле /тогава ще си купя пак :)/ септември - пак пик, но биткойн трудно ще навакса до сегашното процентно отношение...
 2. Това е казано в закона: чл.33 (3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. (4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател. И това ще искат от НАП, ако се появат и ще е твоя работа да им предоставиш инфото, ако пък не ще те цакат на салдо явно, което както сам си казал може изобщо да не е печалба... това за инвестиционния посредник де. Иначе за криптото няма откъде да вземат салдо освен по движения реални в банката ти. Аз и затова възприемам този подход - на реализирани в БГ пари - не съвсем по закона, но пък нямам намерение да плащам данъци за пари, за които банките могат да откажат трансфер в БГ.
 3. инвестиционните поседници точно така отчитат позиции и към края на годината, ако си на печалба плащаш, ако не си обаче не ти се прехвърля загубата за приспадане от следващи години... затова данъчните искат на същия принцип да са и криптото
 4. @stamen имаш ли новини от адвоката? Много ме дразнят вече тия банки! Незнам дали съм толкова голям фен на криптото, колкото ми лазят по нервите те...
 5. Не ме изненадваш, че тя има такова твърдение. Те твърденията са лесна работа, после при проверките си проличава кой колко се справя /без подкупи - с тях винаги е по-лесно/. Това като лекарката на една приятелка, която й беше казала, че няма проблем да пуши по 5 цигари на ден докато е бременна. Моя отговор на толкова смели изказвания е "тя ли ще ти гледа детето с астма/алегии или ти"? И моя принцип не е толкова от страх дали ще ме хванат ако не платя, а просто въпрос на светоглед. Иначе, в България са ясно описани случаите на освободени доходи - няма как да набуташ там криптото.
 6. Тя тази, на която попаднах хич не й беше комфортно да говори за крипто. Каза само, че за всяка операция на покупко-продажба трябва да се отчита. Опитах се и за копаенето да я поразпитам как е въпроса, ама беше доста уклончива - дали при придобиване се отчита нещо или само след продажба. В САЩ ги карат да си плащат по моментна цена в деня на придобиването... Аз като видя, че на някой не му мн ясно, /то като няма закони, нормално/ не продължавам с въпросите, за да не я карам да си измисля. При всички положения аз ще декларирам само фиат.
 7. И аз в тона на vamp111 да се похваля имам много "бърз" превод от петък ДСК към Bitstamp днес на обяд го потвърдиха... Имам и обратното движение от Bitstamp нареден в четвъртък входящ в ДСК днес.
 8. @Pistolero аз нямам проблем дали да си плащам данъците или не, а негативни последствия не виждам кой може да определи дали ще има или не. Притеснявам се единствено данъците ми как се харчат след това, както си споменал и ти, но това си е съвсем друга тема...
 9. и аз се чудех за Bitstamp толкова ли рядко се ползва, че почти не ги срещам по форумите в темите... И за Coinbase и Gdax има ли разлика при депозиране? При мен само една сметка за депозиране излиза и в двете борси, която е на Coinbase. Ако няма специална сметка за Gdax, смятам, че е по-лесно и коректно да остане само Coinbase в таблицата.
 10. Малко актуално инфо от НАП: Миналата седмица ходих до НАП, Аксаков за консултации с методолозите /има всеки четвъртък/ и поразпитах и за криптото. Становището е, че са финасов актив и си плащаш 10% като при другите такива като определяш печалба за всяка осъществена сделка. Минаваш оборот 50к и се регистрираш по ЗДДС. Това важи както за ФЛ така и за ЮЛ. Тогава си длъжен и да подаваш месечни декларации по ЗДДС независимо, че нищо не облагаш с данъка, а посочваш размера на освободените сделки. Мисля, че вместо да се надяваме децентрализацията да стане от раз е хубаво да помислим как да не бъде пресечена в зародиш от централната власт. Ако държавата започне да гледа на криптото като източник на данъци, а не на заплаха е доста по-вероятно да няма официални изявления от БНБ за спиране на операциите и на хората търгуващи с крипто да се гледа като на данъкоплатци, а не на финансиращи тероризма.
 11. За мое щастие в ДСК оправиха нещата, след инфото на stamat. Аз през това време обаче открих, че в Bitstamp може да си променяш името и коригираш данните за всеки депозит, само те карат да декларираш, че правиш депозита от собствена сметки и че не е на ЮЛ.
 12. Не ги информирам за къде е превода, просто искам да ми коригират името на валутната сметка, което не може да се направи през банкирането за съжаление.
 13. Притеснението ми идваше от това после как ще си взема парите от Coinbase имаче така и мислех да ги вкарам. Специални благодарности на stamat за инфото за ДСК. Звънях им днес по телефона и им казах, че колега е имал такъв проблем и са го оправили и се оказа че може наистина... Явно зависи на кой ще попаднеш на телефона хем вчера девойката каза, че го е обсъдила с колеги и не може... Сега обаче ДСК ще станат и любима крипто банка на годината Никога не бих им станала клиент при други условия...
 14. Благодаря, ще се пробвам днес да звънна в клона. За Bitstamp открих, че може да си коригираш и името освен сметката при заявка за депозит, за всяка конкретна транзакция, така че там май няма да има проблем и с грешните имена. При Coinbase обаче няма вариант за данни при всеки депозит и явно там ще е проблем.
 15. Аз на твое място не бих сменила Райфайзен с ДСК - безумно обслужване... чакане по гишетата, неграмотни служители /нямат идея какво е КЕП/, явно лъжещи телефонисти Ако преводите ти минават, според мен е най-добре да си останеш в Райфайзен. Не ми се мисли, ако възникне истински проблем по превод как ще се оправям с тях... 1. Освен, че съжалявам, че съм им клиент от 2 седмици, поне таксата за месечна поддръжка е 1,50 евро /за сметка без карта/, таксата за откриване е 1 евро 2. За Gdax предполагам, че така стои в таблицата, защото нямат отделна СЕПА сметка , а е тази на Coinbase. Или поне при мен излиза така, като искам да депозирам. Незнам дали е възможно да имаш Gdax без акаунт в Coinbase, защото вече бях регистрирана и просто ми се линкнаха двата акаунта като реших и в Gdax да търгувам.
×
×
 • Create New...