Jump to content
hash.bg - биткойн форум

mouseee

Members
 • Мнения

  19
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Мнения публикувано от mouseee


 1. 7 hours ago, w-crypto said:

  Дали ще си върне предишните нива от 800$?

  м.май - пик за всички, етера до 1000

  юни - дроп за всички

  юли - дъното, но процентно биткойн ще е най-зле /тогава ще си купя пак :)/

  септември  - пак пик, но биткойн трудно ще навакса до сегашното процентно отношение...

   


 2. Това е казано в закона:
  чл.33
  (3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
  (4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
   
  И това ще искат от НАП, ако се появат и ще е твоя работа да им предоставиш инфото, ако пък не ще те цакат на салдо явно, което както сам си казал може изобщо да не е печалба... това за инвестиционния посредник де.
  Иначе за криптото няма откъде да вземат салдо освен по движения реални в банката ти. Аз и затова възприемам този подход - на реализирани в БГ пари - не съвсем по закона, но пък нямам намерение да плащам данъци за пари, за които банките могат да откажат трансфер в БГ.
   

 3. On 3/2/2018 at 10:14 AM, Wabi said:

  За мен няма логика всяка операция да се отчита. А и не виждам как който и да е било може да проследи 7-8 борси, 15 валути - че в данъчното едва онзи ден сложиха пос терминали, нещо нормално за западния свят от 2003г. насам :D Вход-изход като се отчете разликата и плащаш. Да сме магазин да цъкаме касови ок, ама не сме :D Не мисля ,че един форекс/ETF/валутни двойки брокер отчита всяка транзакция в борсата, по-скоро левовете в сметката на края на годината?

  инвестиционните поседници точно така отчитат позиции и към края на годината, ако си на печалба плащаш, ако не си обаче не ти се прехвърля загубата за приспадане от следващи години... затова данъчните искат на същия принцип да са и криптото


 4. On 3/1/2018 at 8:58 AM, vamp111 said:

  фирмената ни счетоводителка е собственичка на една от най-големите счетоводни кантори в Пловдив, клиенти са и много сериозни бизнеси в София, Пловдив и Варна

  има банкови сметки в Малта, Люксембург и ОАЕ, притежава Биткойн от няколко години и ми каза да не се занимавам с глупости понеже яснота за това в закона все още няма, не трябва да имат и притеснения хората

  Не ме изненадваш, че тя има такова твърдение. Те твърденията са лесна работа, после при проверките си проличава кой колко се справя /без подкупи - с тях винаги е по-лесно/. Това като лекарката на една приятелка, която й беше казала, че няма проблем да пуши по 5 цигари на ден докато е бременна. Моя отговор на толкова смели изказвания е "тя ли ще ти гледа детето с астма/алегии или ти"? И моя принцип не е толкова от страх дали ще ме хванат ако не платя, а просто въпрос на светоглед. Иначе, в България са ясно описани случаите на освободени доходи - няма как да набуташ там криптото.


 5. On 2/28/2018 at 1:31 AM, stamat said:

  Сети ли се да питаш, дали търговия криптовалута-криптовалута се смята към този оборот. Или се взима предвид само криптовалута <-> реална валута.

  Тя тази, на която попаднах хич не й беше комфортно да говори за крипто. Каза само, че за всяка операция на покупко-продажба трябва да се отчита.  Опитах се и за копаенето да я поразпитам как е въпроса, ама беше доста уклончива - дали при придобиване се отчита нещо или само след продажба. В САЩ ги карат да си плащат по моментна цена в деня на придобиването... Аз като видя, че на някой не му мн ясно, /то като няма закони, нормално/ не продължавам с въпросите, за да не я карам да си измисля. При всички положения аз ще декларирам само фиат.


 6. @Pistolero аз нямам проблем дали да си плащам данъците или не, а негативни последствия не виждам кой може да определи дали ще има или не. Притеснявам се единствено данъците ми как се харчат след това, както си споменал и ти, но това си е съвсем друга тема...

   


 7. 4 hours ago, Pistolero said:

  Предлагам да разширим сайта на Стамат с малко повече инфо:

  1. Най-често срещано е БГбанка в лв (втори вариант в евро)

  2. Местата за обмен са GDAX и bitstamp (такси)

  Т.е. да добавим друга БГбанка 1. в лв 2. в евро, както и bitstamp...

  Може би трябва да отворим нова тема http://banki.link/ а в тази да се пуска само синтезираната информация и ъпдейтите :)

  и аз се чудех за Bitstamp толкова ли рядко се ползва, че почти не ги срещам по форумите в темите... 

  И за Coinbase и Gdax има ли разлика при депозиране? При мен само една сметка за депозиране излиза и в двете борси, която е на Coinbase. Ако няма специална сметка за Gdax, смятам, че е по-лесно и коректно да остане само Coinbase в таблицата.


 8. Малко актуално инфо от НАП:

  Миналата седмица ходих до НАП, Аксаков за консултации с методолозите /има всеки четвъртък/ и поразпитах и за криптото. Становището е, че са финасов актив и си плащаш 10% като при другите такива като определяш печалба за всяка осъществена сделка. Минаваш оборот 50к и се регистрираш по ЗДДС. Това важи както за ФЛ така и за ЮЛ. Тогава си длъжен и да подаваш месечни декларации по ЗДДС независимо, че нищо не облагаш с данъка, а посочваш размера на освободените сделки.

  On 2/10/2018 at 10:01 PM, Faraz_Jaka said:

  Това, което ще напиша не е точно за тази тема, но е и един доста красноречив пример - за каква децентрализация говорим, след като всеки втори сам се "набутва" да плаща някакви данъци на Централната власт, без изобщо някой да му ги е искал ... Направо не мога да повярвам - богати ли сте, глупави ли сте, наивни ли сте... нормалните хора се опитват да крият данъци, а тук давате невероятни идеи как да ви вземат повече ... не си мислете, че някой властимащ няма да попадне на този форум ... 

  Мисля, че вместо да се надяваме децентрализацията да стане от раз е хубаво да помислим как да не бъде пресечена в зародиш от централната власт. Ако държавата започне да гледа на криптото като източник на данъци, а не на заплаха е доста по-вероятно да няма официални изявления от БНБ за спиране на операциите и на хората търгуващи с крипто да се гледа като на данъкоплатци, а не на финансиращи тероризма.


 9. 50 minutes ago, stoko said:

  От коинбейз няма да го върнат. От битстамп е 90% няма да го върнат.

  За мое щастие в ДСК оправиха нещата, след инфото на stamat. Аз през това време обаче открих, че в Bitstamp може да си променяш името и коригираш данните за всеки депозит, само те карат да декларираш, че правиш депозита от собствена сметки и че не е на ЮЛ.


 10. 6 hours ago, vamp111 said:

  ползвайте и-нет банкирането и не звънете по телефона да дърпате лъва за опашката, аз ползвам дск-кракен-дск от 2015 год. насам не съм имал проблеми до сега, без значение от превода и не съм звънял нито един път да питам, какво им е мнението за крипто валутите, да не кажа, че на сайта им имаше съобщение, за това че не оперират с борси и т.н....

  Не ги информирам за къде е превода, просто искам да ми коригират името на валутната сметка, което не може да се направи през банкирането за съжаление. 


 11. 5 hours ago, Wabi said:

  Вкарваш в Bitstamp, купуваш при Up trend ETH, LTC или нещо друго с бързо прехвърляне, пращаш в Coinbase, продаваш, ей ти парите :D

  P.S. Относно ДСК - отчаяно искат да са модерна банка, но с шефове на по 60+ години и мизерни заплати не успяват. Поради 3 причини са толкова голяма банка - 97% от пенсионерите още си мислят, че това е Държавна Спестовна Каса, а е унгарска банка от маса време. Масово се дават пенсии в тая банка, поради предходната причини. И 3-тата причини - абсолютно всички държавни структури имат оферти за кредити с ниски лихви от десетки години насам - тоест що е държавен служител има кредит в ДСК ;) Тоест, конкурентоспособността на банката е много ниска, затова и имат реклами всеки ден :D

  Притеснението ми идваше от това после как ще си взема парите от Coinbase имаче така и мислех да ги вкарам.

  Специални благодарности на stamat за инфото за ДСК. Звънях им днес по телефона и им казах, че колега е имал такъв проблем и са го оправили :)  и се оказа че може наистина... Явно зависи на кой ще попаднеш на телефона хем вчера девойката каза, че го е обсъдила с колеги и не може... 

  Сега обаче ДСК ще станат и любима крипто банка на годината :) 

  Никога не бих им станала клиент при други условия...


 12. 14 hours ago, stamat said:

  Аз имах подобен проблем и с ДСК, и с Fibank:

  - за ДСК някой телефонист вероятно те е излъгал - може да се коригира в системата им, но трябва да идеш в някой офис и да кажеш какво искаш. Корекцията стана веднага.

  - за Fibank - става по телефона, половин ден правиха нещо и се смени на правилното. Явно и там ръчно може някой да види изписването по лична карта и да го коригира.

   

   

  Благодаря, ще се пробвам днес да звънна в клона. За Bitstamp открих, че може да си коригираш и името освен сметката при заявка за депозит, за всяка конкретна транзакция, така че там май няма да има проблем и с грешните имена. При Coinbase обаче няма вариант за данни при всеки депозит и явно там ще е проблем.


 13. 12 hours ago, Pistolero said:

  Относно Райфайзен:

  Питах ги за СЕПА... "ми тооо... дааа.. за коя държава?", еми Естония им казвам... "емиии няма проблем"... а какво ще ми струва? "0,15%, като мин 15евро + 9 евро"

  Тоест превода до 10 000 евро излиза 24евра... и 100 да преведеш пак 24 такса, обаче влязох в онлайн банкирането и дефакто нямали СЕПА, ами го водят "СПОТ" и доколкото попрочетох банките финтирали клиентите с ужСЕПА, само и само да ги ударят с по-големи такси...

  Виждам че през ДСК е по-евтино, но струва ли си да се плаща поддръжка на сметка + прехвърляне на кинти за 14 евра горница...

  1. Моля за инфо какви са таксите за поддръжка на еврова сметка в ДСК, също и лимити за внасяне без/с такса.

  2. Каква е причината да не може да се превежда към GDAX от ДСК (според линка: http://banki.link/) или не е изпробвано досега?

  3. намерих този начин, но не съм го проучвал: https://www.fonmoney.bg/banking/transfer/amount/?c=bg

  Аз на твое място не бих сменила Райфайзен с ДСК - безумно обслужване... чакане по гишетата, неграмотни служители /нямат идея какво е КЕП/, явно лъжещи телефонисти :)  Ако преводите ти минават, според мен е най-добре да си останеш в Райфайзен. Не ми се мисли, ако възникне истински проблем по превод как ще се оправям с тях...

  1. Освен, че съжалявам, че съм им клиент от 2 седмици, поне таксата за месечна поддръжка е 1,50 евро /за сметка без карта/, таксата за откриване е 1 евро

  2. За Gdax предполагам, че така стои в таблицата, защото нямат отделна СЕПА сметка , а е тази на Coinbase. Или поне при мен излиза така, като искам да депозирам. Незнам дали е възможно да имаш Gdax без акаунт в Coinbase, защото вече бях регистрирана и просто ми се линкнаха двата акаунта като реших и в Gdax да търгувам.


 14. On 2/18/2018 at 12:05 AM, TheHatter said:

  .... От друга страна, разбирам, че не е нормално да може някой да търгува с наркотици, да се разплаща с криптовалути и като ги прехвърля в банката, просто да посочва, че са търговия с критовалути. Не знам как точно ще го урегулират от ЕС. Може би в крайна сметка бъдещето наистина е във финансовата анархия, но ми се струва доста далечно бъдеще.

  Те /търгуващите с наркотици/ могат и да се разплащат с криптовалути, но винаги в началото някъде някой ги е купил тези крипто с фиат и минали през стандартни преводи, попълнили обичайните декларации и при проверка може да се видят. Иначе и на мен на доверие ми приемат инфото по декларациите, никой не ме е проверявал дали е вярно... Определено не мисля, че основния проблем е прането на пари и финансирането на тероризма, а излезлите милиони, които банките не могат да въртят за собствена печалба...


 15. Незнам някой имал ли е такъв проблем и тестван ли е превод в двете посоки:

  Фамилията ми има "й" и по лична карта се изписва с "i" , а сега като си открих сметка в ДСК /защото БАКБ ме отрязаха/ го изписват с "y" в онлайн банкирането. Поисках да го коригират, но ми обясниха, че се транслирало автоматично и няма как да се промени. Имам и няколко други буквички, които се разминават за съжаление...

  Чудех се дали от Coinbase или Bitstamp ще ми върнат превода, заради това, че не съвпадат напълно имената с акаунта и по лична карта?

×
×
 • Създай нов...