Jump to content
hash.bg - биткойн форум

red5

Members
 • Мнения

  9
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Относно red5

 • Ранг
  Newbie

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

 1. d2maper, Едно си баба знае, едно си баба бае... Много им се иска на българите законите да ги устройват и да имат желязна логика, ама друг път... Ето какво казва един специалист по тези въпроси: Облагаеми с 10% данък са доходите от: - сделките с всякакъв вид финансови инструменти (вкл. чуждестранна валута и деривати), сключени на регулиран пазар извън ЕС и ЕИП или на извънрегулиран пазар където и да е по света; - сделки с облигации, независимо от пазара, на който са сключени; - лихви и отстъпките от облигации, които не са емитирани съгласно законодателството на държава, членка на ЕС и ЕИП. Този вид доходи са единствените, при които за целите на облагането законът допуска намаляване на реализираните през годината печалби с реализираните през годината загуби за всяка конкретна сделка. Печалбите и загубите за всяка сделка се определят като разлика между продажната и цената на придобиване на съответния финансов актив. При лихвите и отстъпките от облигации данъчната основа е брутната сума. Компенсирането на печалби със загуби за целите на данъчното облагане е допустимо само в рамките на календарната година, през която са сключени сделките. В този смисъл загуба от една година не може да се приспада от печалбата в следващата. Облагаеми с 5% данък са брутните суми на получените доходи от: - дивиденти от местни емитенти; - дивиденти от чуждестранни емитенти. Има и още един вид доходи, върху които се дължи данък - тези от лихви по банкови сметки в чужбина и България, като тук ставката е 8%. Всичко ли се декларира Част от облагаемите доходи се декларират на тримесечие, а друга – с годишната данъчна декларация, като в същите срокове трябва да платите и дължимите за тях данъци. Необлагаемите доходи не подлежат на деклариране пред НАП. Доходите от лихви по банкови сметки в чужбина, както и от дивиденти от чуждестранни емитенти се декларират на календарно тримесечие. Имайте предвид, че в голямата част от случаите чуждестранните емитенти вече са удържали данък за доходите от дивиденти в съответната страна. В този случай местните физически лица нямат задължение за платят втори данък в своята страна, но трябва да се снабдят с удостоверение за внесен в чужбина данък, издаден от съответната данъчна администрация. Ако ставката в чужбина е по-ниска от 5% или изобщо не съществува такъв вид облагане в страната на емитента, то доходите от дивиденти следва да бъдат дообложени (до размера на 5 процентния данък) или изцяло обложени в България.
 2. Някъде четох, че скоро ще въведат система за следене на депозити в чужди банки, вкл. Револют. Моментът, в който се появят в БГ банка се дължи данък. Засега обаче, май не ги засичат в чужбина, така че е възможно да мине номера. Във връзка с данъците, един счетоводител ми каза, че разходите се признават само ако са в календарната година. Т.е. ако миналата съм ги изкарал, а тази година съм ги вкарал от някоя борса, дължа 10% върху цялата сума, която се появява в банката. Така излиза, че ако въртя една и съща сума всеки път ще ми намаляват средствата с 10%, което е абсурд, но човека вдига рамене. Така ли е наистина?
 3. Някой пробвал ли е трансфер от пощенска банка към кракен или койнбейз и обратно?
 4. Пробвах малка сума от кракен към ОББ. Върнаха ми парите след 2 седмици неяснота. От кракен ми писаха, че трябвало ръчно да я възстановят, затова се забавили. Онзи ден пуснах към fibank и вчера пристигнаха. Отбелязах в сайта тази транзакция.
 5. Не си кривя душата.Ако обичаш недей да злорадстваш на моето нещастие, това е много подло. Имах регистрация само в кракен но точно тогава той беше офлайн със седмици, ако си в час изобщо със ситуацията тогава. Правех стотици опити всеки ден но не ме пускаше. Вече имах съмнения, че борсата ще фалира и не исках да рискувам да си загубя парите като ги държа постоянно там. В същото време, дори и да успея да си преведа парите в ОББ, после при спад на биткойна може и да не ми позволят изходящ транфсер за да купя отново. От Пиб също ми отказаха такъв за регистрацията в coinbase. Когато разбрах, че може от ДСК към coinbase вече беше късно - биткойна беше паднал до 6 000.
 6. При всички положения, няма да простя на банките гаврата, която си направиха с нас. Когато биткойна стана 20 000$ щях да преведа парите от кракена в ОББ, понеже кракена много беше се бъгнал и ме притесняваше да не избягат с парите на хората. Ако обаче после ОББ ми откаже трансфер обратно, аз не мога пак да купя биткойни, когато цената падне. Така бях принуден да си държа биткойните и да гледам отвратителните сривове, които продължават и досега. Относно данъка: Въпросът е как ще докажат, че имам печалба? Получил съм пари от родителите си (което е истина между другото). Аз си знам, че имам печалба, но как НАП ще знаят това? Разбира се, тук има два въпроса. Единият е как да се опишат с документи парите от наследство, продадени ниви и т.н., когато са в брой? По закон знам, че те не се облагат с данък, когато се получават от родители. Тъй като не говорим за милиони (за съжаление бях неуверен да инвестирам в биткойни когато беше под 400$), няма как да докажат, че съм спечелил нещо. Освен това ако ще купувам къща, може би ще я купувам на вноски за да спестя биткойни. Всички знаем, че след 1-2 преполовявания (2020 и 2024) цената ще е поне 50 000$. Другият въпрос е дали се облага с данък краткотраен престой на средства, които отиват за покупка на имот. Ще трябва и с адвокат да се консултирам.
 7. Аз имам сметки в ОББ, ДСК и ПИБ с електронно банкиране. Някой има ли актуална информация за преводи от и до coinbase pro и kraken? Информацията в http://banki.link/ е противоречива и няма инфо за ОББ. Между другото, точно заради тези откази на банките да превеждат към борсите не можах да се възползвам от ръста на биткойна. Беше ме страх да си държа парите на борсите и така си останах с койните. Вече толкова яд съм насъбрал, че повече няма да си държа пари в банките, ако трябва ще си разпределя парите в 5-6 различни борси и това е. Гарантирани депозити друг път. Видяхме какво стана с Олимпик и фонда за гаранция. Аз призовавам всички мои приятели да бойкотират банките и да ги ползват само за операции и плащания, не и за депозити. Купих си си хардуерен порфейл, биткойните вътре и не ми трябват повече тъпите им банки! Като дойде ред за къщата, превеждам, плащам и чао!
 8. Някой теглил ли е скоро от Кракен към ОББ?
 9. Здравейте! Да попитам, вървят ли преводите от Кракен към ОББ и обратно?
×
×
 • Създай нов...