Jump to content
hash.bg - биткойн форум

My crypto journey - кратки истории и бъдещи планове


TheRocket
 Share

Recommended Posts

Здравейте на всички,

 

Исках да напиша нещо като блог, предимно за себе си и за да си събера мислите, но все пак ще го пусна и тук. 

В този пост няма да влизам в детайли, но ако на някой нещо му е интересно нека пише. Ще е хубаво ако и други хора споделят, с какво се занимават в момента.

 

Аз се занимавам с криптовалути от 2013. Въпреки, че и преди това знаех какво е Биткойн, главно заради Reddit и 4chan, така и не купих. В края на 2013 инвестирах в хардуер за копане (GPU за алткойни), и успях да хвана някои балони. Ако не беше късмета от това да изкопая койн, който по-късно да стане 20 пъти по-скъп, най-вероятно никога нямаше да успея да си избия инвестицията. Все пак късмета ме покри, главно заради Auroracoin :

auroracoin-chart1.jpg

След това нещата тръгнаха на зле, цената на Биткойн падна, а и копането стана нерентабилно. Продадох си хардуера, за щастие обаче си запазих биткойните. Ако не се лъжа дори Стамен веднъж ми беше звънял да ми се кара, защото бях писал, че ще ги продавам - цената тогава беше около $300. 

 

Работя като програмист и в края на 2015 се преместих в Лондон. Тук е най-голямото Ethereum общество в света ( https://twitter.com/stephantual/status/883274049731915776 ) и всеки месец има поне 10 хубави евента свързани с Ethereum или Bitcoin. В началото на 2016 започнах да ходя на някой от срещите, и ще се опитам да разкажа за хората с които се запознах и с какви спечатления съм останал. 

 

Първата среща на която отидох беше през Януари 2016 и имаше 7-8 човека. Никой не знаеше какво става, освен един румънец, който обясняваше как работи Ethereum и защо е полезен. Цената беше под $1, аз имах Биткойни които не бях пипал от години, но не купих. Румънеца (Andy Baloiu) и един от другите типове от тази среща (Nick Zeeb) сега организират (високо) платени workshop-и в Лондон, за да учат хората как да програмират, и после ги свързват с компании които търсят хора в блокчейн сферата. https://www.theblockchainconnector.com/meet-the-team/

 

Andy, Stephan Tual (DAO, Slock.it CEO) и Vlad Cealicu (CryptoCompare.com) и до ден днешен организират всички Ethereum срещи. С Tual почти не съм говорил, но е доста по-различен от online персоната си. Супер притеснителен и изглежда като добряк, въпреки, че всички доста го намразиха покрай DAO-то. 

 

Ще стане много дълго ако споменавам всички хора и стартъпи с които съм се срещал, така, че ще пусна само по-известните за сега. В бъдеще бих искал да пише редовно, веднага след като говоря с някой, защото иначе просто го забравям с времето.

 

Vitalik (преди повече от година вече, надявам се скоро пак да дойде)

https://www.youtube.com/watch?v=UFDAtStVXbc

 

Gavin Wood за Polkadot. Гавин ме впечатали страшно много. За който не знае, той е Co-founder на Ethereum и е (бил) отговорен за техническата имплементация. Polkadot още не мога да схвана напълно, но ако някой иска да се пробва:

https://www.youtube.com/watch?v=lIghiCmHz0U

 

Vlad Zamfir е другия човек който 100% трябва да следите, в момента главен research-ер за следващата стъпка в Ethereum (Casper). Също беше идвал покрай DAO hard fork-a, доста тъпа тема за жалост. 

 

Charles Hoskinson - бивш CEO Ethereum - с него говорих вчера и затова реших да напиша този пост. В момента е CEO na https://iohk.io/. IOHK разработва provably secure PoS протокол, който в момента се тества. Имах шанса да го питам по доста теми. Съвсем на кратко:

ICO - Според него SEC ще чака пъврия краш. SEC може да оперира с години НАЗАД. Хората които в момента правят ICOs без KYC, AML и т.н. може да се окажат в голяма каша. Въпреки това, подобно на .COM балона, най-накрая може да се окаже и като хубаво нещо.

Ethereum - Разказа за спорове с Виталик. Според него Smart Contract-ите не трябва да са на главния чейн и именно това е причината Casper все още да не работи - PoS, Sharding - изключително трудни за имплементиране, ако и смарт контрактите са на главния чейн. Не вижда смисъл ако нещо в смарт контракт се обърка да е застрашена цялата еко система. Даде пример как е напълно възможно смарт контрактите да са на отделен чейн и да се следи със 100% точност дали са се изпълнили правилно - след което да се записва резултата в главния чейн. Даде http://www.rsk.co/ за добър пример. 

 

На същата среща беше и Steven Sprague https://rivetzintl.com/token-sale/ Едно от малкото ICO-та в което виждам смисъл. Ще напиша повече за него, но не сега. 

 

Другото общество в Лондон е Coinscrum (https://www.meetup.com/coinscrum/) То започна като 100% Биткойн общество, но вече тотално се измени и идват всякакви хора. През Ноември 2016 ми бяха дали билети за една Биткойн конференция за която бях писал тук. Тогава още не бях напълно наясно със скейлинг скандала, но на самата конференция ми стана ясно. Всичко беше платено от Roger Ver, който съвсем открито си пробутваше неговата версия за това как трябва да се развие Биткойн, и защо Core са виновни за глобалното затопляне. Самия Вер даже имаше и презентация, на съвсем обща тема за това как Биткойн ще спаси света от войни (не се шегувам) и почти се разплака. Доста странен човек, но до някъде разбирам защо има толкова последователи. Говори и Marco Streng - CEO на Genesis mining. Ако някой все още не е разбрал cloud mining-a е пълен scam, и това в добрия случай - в лошия е понзи. 

 

Другото нещо което наблюдавам тук е, че се появиха няколко фирми които се занимават с private blockchain solutions, и всичките не могат да смогнат да наемат нови програмисти. Всички по-големи компании тук вече имат blockchain research отдел, и интереса е много голям. По сериозни такива компании - https://www.r3.com/ - работят на Corda, https://appliedblockchain.com/ - работят на Hyperledger. Преди около седмица бях на среща в IBM където представяха Fabric 1.0, и според мен това ще е gamechanger. Това което те се оптиват да направят е пълна абстракция на framework-a от блокчейна - ще рече, че всеки програмист който може да програмира web app, няма да има проблеми с Hyperledger понеже въобще няма да се интересува дали приложението ползва стандартна база данни или блокчейн. Всичко е точно както в стандартното програмиране, има си модели, автоматично генериран API, relational database и т.н. Човека каза че само в IBM до няколко години ще има стотици проекти базирани на blockchain, и не е реалистично да се намерят толкова нови програмисти които да научат solidity, или нов тип начин да се моделира информация и т.н.

Освен това повечето компании имат доста специфични изисквания за техните приложения, и публичния блокчейн почти никога няма да отговаря на тях.

 

За момента аз се опитвам да науча и solidity и Hyperledger, ако някой друг прави същото да се обади.

 

Освен това преди време успях да купя този домейн: https://ico.fm/ , ако някой има идеи какво да го правя да каже :)

 

 

 

 

Това е за сега, малко разхвърляно, но ми беше полезно да седна да го напиша.

Link to comment
Share on other sites

Не само за тази година. Ракетата се изстреля няколко светлинни години напред спрямо..... всичко останало.

 

 

 Хайпър леджера има голямо бъдеще но, ....... за жалост има НО.

 Това дето го рекламираш не изглежда по различно от останалите. Кое те кара да мислиш че не е така?

 п.п. Домейна ако можеш да му вземеш х10 не се замисляй. Не името прави човека а обратното. И обратното на обратното...

Link to comment
Share on other sites

аз си търся цялостен курс по програмиране или на бокчейн или криптовалути - има ли такова нещо, на което да си попаднал?

може би трябва да започнеш от някой книга, като тази например: Applied Cryptography от далечната 1993 год.

Link to comment
Share on other sites

попадал съм тук във форума на интересни статии и теми, а и стамен е прав, тази технология е нещо в което трябва да инвестира времето си човек.

 

тук има безплатни онлайн курсове: https://www.codecademy.com/

както и тук: https://www.w3schools.com/

 

иначе повече за биткойн и технологията за него, може да намериш в книгата на Andreas Antonopoulos: The Internet of Money

както и в: Securities Operations на Michael Simmons и Naked Money на Charles Wheelan

 

както и разбира се ако искаш да си изгубиш парите в борсaтa не пропускай:

 

Bollinger on Bollinger Bands на John Bollinger,  Intelligent Investor на Benjamin Graham, How to make money in stocks на William O'Neil и Anatomy of a Trading Range на Jim Forte

 

за съжаление, не знам нито едни БГ автор..

Link to comment
Share on other sites

не е за съжаление, а е много добре. БГ авторите не стават. Ще прегледам източниците, а книгит дето си ги цитирал някои ги знам, и от 1 седмица чета за интлигентния инвестор. Взел съм и на Антонополус Mastering Bitcoin ама много сухоежбина...

Link to comment
Share on other sites

Четах няколко пъти и не мога да намеря главния герой. Какво трябваше да науча от тази история?

Мислех да ти отговарям детайлно, ма няма смисъл. :)

 

Не бих могъл да се представя на нивото на чичо ти пръч, в безумните ви заяждания, Чукче. ;-)

 

И само за протокола, човека го е казал, в края на поста:

 

Това е за сега, малко разхвърляно, но ми беше полезно да седна да го напиша.

 

 

П.С.  За*би главния герой и малко по-позитивно, животът е кратък ;-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...