Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Обезценяването на долара играе ли роля в повишаването на цената


Recommended Posts

Да кажем, че доларът и биткойн имат някаква вътрешна стойност, която не зависи едното от другото.

И доларът като се обезценява, биткойн за да запази вътрешната си стойност, измерена в долари, би трябвало да му се вдига цената, или не е така?

Ако се вдига частично поради факт, какъв икономически или пазарен механизъм се грижи за това?

Аз преди си мислех, че когато цената на Биткойн в долари падне, всички останали криптовалути ще се вдигнат спрямо биткойн с толкова, с колкото биткойн е паднал спрямо долара - за да запазят доларовата си стойност, но на практика се оказа, че не е така.

 

Примерно Бела струваше 6000 сатошита, когато Биткойн падна до 1800 долара, и струва 6000 сатошита сега, когато биткойн е 3400 долара.

Реално, се замислих, че за да се преоценят всички търгувани срещу биткойн валути за да запазят доларовата си стойност, трябва всички пазарни участници със заложени buy/sell orders, да ги преоценят заедно подобаващо, което е невъзможно.

 

Та, в ред на тези мисли, цената на долара като пада спрямо другите валути, това спомага ли на биткойн спрямо долар да се качва? Мисля, че не, но искам да питам за всеки случай.

Link to comment
Share on other sites

При условие, че голяма част от покупките на биткойн минават през евро, йена, юан а те са свързани към долара е нормално да влияе. 

 

По скоро към този момент не е толкова чувствително и бързо, в даден момент ако биткойна стигне трилион според мен ще влияе много. Тоест долара пада и цената в долари на биткойн ще се покачва. Ще стане като валутна двойка.(не че сега не е)

Link to comment
Share on other sites

от началото на тази година долар ~1.85, а днес е на ~1.65 с/у лев, това означава ли че долара се обезценява спрямо лева ? 

 

графиката е същата спрямо евро, т.е. долара се е обезценил спрямо еврото, не спрямо лева, защото лева е вързан за еврото

 

на същия принцип мисля, че е и долар спрямо бтк и долар спрямо алт-овете

Link to comment
Share on other sites

Съществена част от последното поскъпване на биткойна определено се дължи на обезценката на долара. Има много повече емитирани долари отколкото коя да е друга валута. Има eмитирани облигации в долари за 20 трилиона. И когато цената на долара тръгне надолу, трейдърите започват да продават доларовите активи и да купуват активи номинирани в други валути. Биткойнът е един такъв актив. И понеже има много повече долари отколкото биткойни, евра или йени - ефектът е много силен. 

 

Сега доларът пада, защото ФЕД вече има ясен курс към увеличаване на лихвите. В момента основната лихва е 1,25 и е сигурно, че ще стане 1,50 вероятно още септември. Това прави облигациите в долари много рискови и притежателите им ги продават, а цените им падат. Определено няма смисъл да държиш облигации с доходност 2,8% годишно за 30 години напред, ако след 2-3 години ще можеш да си купиш такива с 4-5% годишно. 30 години по 2% разлика са 60%.

В някой момент, когато това покачване на лихвите в САЩ приключи, колелото ще се завърти наобратно, защото всички ще купуват долари, които да им носят 4-5%. А Германските книжа в момента са 0,5%. И тогава ще има натиск върху биткойна надолу. Но това са много дългосрочни тенденции и едва ли трябва човек да се замисля за тях. Произведението Биткойн*Долар ще е нагоре, а това е важното. 

Link to comment
Share on other sites

@petget ако задълбаваш на тази тема, ти препоръчвам да следиш този човек: https://twitter.com/C_Barraudв био-то му ще разбереш кой е  ;)

 

ако ти е интересно и https://twitter.com/YuanTalks, там дават подобно инфо за китайските пазари

Link to comment
Share on other sites

@petget ако задълбаваш на тази тема, ти препоръчвам да следиш този човек: https://twitter.com/C_Barraudв био-то му ще разбереш кой е  ;)

 

ако ти е интересно и https://twitter.com/YuanTalks, там дават подобно инфо за китайските пазари

Мерси. Но що се отнася до NYSE, нямам нужда от никакви гурута-предсказатели. Особено от такива, които хвърлят зарчета, за да прогнозират някакви икономически индикатори, но си нямат идея как ще реагира пазарът. Всичките тия топ ясновидци всъщност не могат да бият две години поред S&P 500. И въобще, смятам прогнозирането на пазара за безсмислено упражнение. Веднъж ще познаеш, ама друг път - не. Стигнал съм до извода, че много по-важно е да имаш математически издържана дългосрочна стратегия за инвестиране, която да включва частични продажби при рязко покачване в цената на актива и покупки при пропадания. Най-простият начин е поддържане на постоянни тегла в портфейла за различните активи, които ти се струват подходящи за дългосрочни инвестиции.

Link to comment
Share on other sites

Най-простият начин е поддържане на постоянни тегла в портфейла за различните активи, които ти се струват подходящи за дългосрочни инвестиции.

 

това е истината  :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...