Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Защо се бъзикат така банките с нас?

pirosog
 Share

Recommended Posts

Не съм много вещ в това и мое разбиране , но си мисля, че пишеш за прозиход Биткойн или Търговия на Биткойн! И когато дойде време да си плащаш данацъте - си ги вписваш там като приход и 10% плащаш от това което си теглил, ако искаш всичко да ти е изрядно! Но, нека някой по-компетентен се произнесе!

Здравейте колеги,

аз имам следния въпрос: 

Работя за много проекти като извършвам маркетингови дейности за тях и ми плащат в техните токени. След това ги обръщам на Кракен в Евро.

Как да докажа произход на тези пари като няма официални документи, по които ми плащат токените. Има само едни екселски таблици, по които се следи приноса на всеки. Даже съм анонимен. 

Когато отида в нашите мили банки и искам да си изтегля парите от сметката и ме питат за произход какъв документ да им покажа?

Aз питам същото. Тук не става въпрос за плащането на 10% данък към НАП. Тях ги интересува да си платиш и толкова:

Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Става въпрос, че аз също имах части от биткойн от преди 5 години и дори не си спомням от къде. Продадох ги и сега в мен възниква въпроса, какво се случва ако ме питат от къде ги имам? Та то дори аз не знам от къде ги имам..

Отрязаха и XChange. Вече ми се струва, че това не може да е решение на ПИБ, има някакво нареждане отгоре да се блокират сметките на всички търговци на крипто. Тъкмо вчера управителят на БНБ обяви, че биткойнът е спекулативен актив и посъветва инвеститорите да внимават да не загубят парите си. Сега ще обявят, че почват да ги разследват за пране на пари. Стамен не е писал скоро май - да не са го привикали в ДАНС?

Не знам колко е достоверно: http://forum.bitcoin.bg/index.php/topic,214.msg550.html

В сила от снощи всички банки в България блокираха сметките на фирмите, чиято дейност е свързана с покупко-продажба на биткойни. Забраниха преводите към международните биткойн борси. Започва борба за оцеляване на банковата система не само в България, но и по света. Законите нямат никакво значение.Средства няма да се подбират.

Премествам си поста от другата тема, че тука май е по-подходящото място.

Т'ва с банките - много лошо, вместо да се настроят към системата, те тръгват с лошо, вероятно защото си мислят, че така ще загубят по-малко. Ама имаше една поговорка: който нож вади...

Може и да не е 100% бан от всички банки в България. RG казват, че ще работят с Тексим Банк АД. И все пак банването е очевидно и насочено да възпре хората от възможността да си купят.

Може и да не е 100% бан от всички банки в България. RG казват, че ще работят с Тексим Банк АД. И все пак банването е очевидно и насочено да възпре хората от възможността да си купят.

....или да си вземат печалбата от продажбата на тази "висока" цена, ще бъде интересен Декември

Всяко подобно нещо от страна на банките(поне на 90% от тях) е очаквано. Трябва да е някой доста наивен, че да си мисли, че просто ще си затворят очите. 

Когато криптовалутите се сложат в някаква правна рамка всичко ще утихне и банките магически ще ги "заобичат" или по-скоро таксите около тях..

От цялата работа банките направиха нещо хубаво - качват цената на биткойна , защото за сега хората няма къде да си превеждат парите. Все повече и повече се убеждавам, че е време криптовалутите да изместят банките ! Как така ще ми затварят сметки и ще ми спират парите , това са пълни глупости. Да не да съм ги крал тия пари , а напротив с много труд са изработени !

Искрено им съчувствам на хората за това, което се е случило. Ето защо биткойн ще става все по-силен и все по-сигурен за хората. Ако някой търси основателна причина, ето ви. Лично аз съм ядосан, макар че не съм от потърпевшите, но можеше и да бъда. Аз отдавна не се занимавам с тази банчица пиб. Ял съм им попарата още преди години, хем дават информация колкото КГБ, хем взимат скъпо и не ставаше въпрос за нищо свързано по темата с криптовалутите. За директорите им пък нямам думи. Преди 3 години аха-аха и държавата ги спаси с милиарден депозит от нашите данъци, даже не знам дали още не го държи там. Та нищо чудно с това да е свързана цялата патаклама, защото сега разкешват хората да вкарат малко парици в биткойн, тъпунгерите не разбират, че някой ден, а други скоро, ще ги върнат в пъти. Дано все пак се намери решение.

Хората, които живеят в чужбина, биха могли да поразпитат там как стоят нещата със сигурност за откриване на сметки и дали в друга страна от Европа примерно човек може да си открие сметка и да бъде клиент на дадена банка, независимо че не е гражданин на тази страна. Все си мисля, че едва ли навсякъде ти искат задължително да имаш адресна регистрация в съответната страна. Не е работа това, но все е вариант. Ние не сме крадци и лъжци, че да заслужаваме подобно отношение!

Във Германия ти искат адрес, не гражданство! Живял съм там, още имам актуален адрес в Мюнхен, задължително е за да си откриеш сметката да имаш адрес, без значение собствен или под наем, важно е адрес обиколих поне 4-5 банки до колкото си спомням през 2013 год. беше, не знам до сега да са се променили нещата

Това се очакваше, цената страшно много скочи, почнаха всички новини да обръщат внимание на криптовалутите и интересът постоянно расте. Освен това голяма част от банковите институции в България не са особено запознати с тази материя. Интересно е с каква точно позиция ще излезнат от ПИБ, но не смятам, че ще стане масово явление сред банките. И все пак тази банка е на Тиквата или т.н г-н 30% :D

Добре, ако всички БГ банки ни отрежат, нека някой с опит сподели какви са най-бързите и най-евтини варианти за българин да се вдигне със самолет и да си отвори банкова сметка в чужда банка. Коя държава с оглед политиките към крипто и коя банка? От гореспоменатите, адрес в Германия нямам, четох нещо и за Ирландска банка? Повече яснота?

Казах ви, че тези две банки нямат намерение да правят подобни неща. Не съм получил още информация за другите, но най-вероятно и при тях отговорът ще е същият, така че няма място притеснения.