Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Защо се бъзикат така банките с нас?

pirosog
 Share

Recommended Posts

Привет,

Какви са вариантите ако искам да изтегля 10 000 евро примерно от някоя борса (кракен, полониекс), да си ги преведа на сметка в БГ (цкб примерно) така, че да мога да си ги декларирам пред нап и да си платя 10% рекет на подобието на държава, за да си ги харча легално?

Ако е само за 60 евро такса ме урежда мисля.

Как ще ги докажеш като приход тези пари? Аз имам да получавам някаква сума и затова се интересувам какво да правя ако искат да докажа този доход?

Доколкото знам в декларацията за доходите на физически лица има някакво "приложение 5" и там пишеш "продажба на крипто валути" - пишеш сумата в лева и това е - но не съм го правил още - като намеря някой грамотен счетоводител ще се консултирам дали има идеи по въпроса... първо тегленето да се измисли как да става и тогава по-сериозно ще търся счети.

Това го знам аз, по скоро въпроса ми е данъчните ще ми искат ли документи за да докажа дохода. Понеже не съм много прилежен с документите, местил съм биткойни от един акаунт в друг и т.н. Дефакто само с банковия трансфер не знам става ли.

няма - пиши после точни цени и такси

Аз го тествах един път. Макс лимит на транзакция 500евро/$ ...1%комисионна! Стана за около 2ч след като заявих депозита по скрил.! Обаче ме притеснява това и нз как да го тълкувам : Bitcoin deposits can be used immediately for transfers to Skrill merchants or transfers to other members. Bitcoin deposits cannot be used for purchases or withdrawals using your Skrill Card. Bitcoin deposits are not refundable.

Можеш само да пазаруваш или ъплоудваш по разни гамблинг сайтове и тн! Пише , че от картата не можеш кеш и за теглене към сметка нз дали става!

Kraken (SEPA - 0.09 € /9 цента/ )  -> Райфайзенбанк  сума (за тест 99,91€) мина. Пуснат вчера вечерта днеска 15:30 сесията се показа.

Сега ще пробвам и с по-голямa сума.

От тук натам преди седмица две ми казаха, че изпълняват но искат декларация за произход.

Накрая ще пробвам да направя и превод към Revolut и ще пиша.

Преди 2 дена отидох в Пощенска и тъй като служителите им и дума не бяха чували за крипто, накарах служителката им да направи запитване в централата им. На следващия ден ме уведомиха, че и при тях има такава забрана  и няма как да пускам преводи от/към сметки на койнбейс и други борси на криптовалути :) Подобен отказ преди това получих от ЦКБ и Тексим.

Някой запознат ли е към настоящия момент дали има начин за теглене на суми към БГ банки със СЕПА превод?

На мен вчера ми казаха точно обратното, а днес, че нямат официална такава забрана и ги скъсали да ги питат цял ден, влючително и много обменни сайтове за крипто. За Пощенска говоря.

"На всички търговци на криптовалути е предоставена възможност да разполагат със своите средства, за да се разплащат с клиентите си."

Факт е.

Вчера ме набедиха много хора, че съм се надупил на ПИБ, но е факт, че се отнасят с много разбиране хората и не са ни затворили, защото са тръгнали срещу биткойн.

Каквото каже една от 5-те банки, изборени в новината, всички други козируват: дори Комерцбанк и прочие. Тези пет банки управляват целия международен банков оборот. Битфинекс ги отрязаха, след като тръгнаха да съдят Wells Fargo....1f642.png :)

Ето новината: https://www.fibank.bg/bg/informatsiya/page/782/item/1182

Да, мислим, че ще възстановим търговията през изиПей/дебитни карти/кеш терминал. Теглене само с Изипей, но ще намерим лесно други варианти там. Само че в понеделник...

Този, който дори си е помислил, че може да са ни конфискували парите, гледа много телевизия :)

няма пробеми с преводи от и към ПИБ за частни лица - говорих и питах преди малко.

@beemer: като имаш ИБАН/БИК ползваш СЕПА

банките казват че не поддържат СЕПА, защото е безплатен, но сепа трансферите работят с нашите банки

Реално има ли БГ банка, която не поддържа SEPA? Тази седмица в офис на ДСК казаха че те нямат SEPA превод. В интернет банкрането им при превод, няма някаква опция за избор на тип превод. Нямам идея ако преведа пари към Кракен, с какъв превод ще го направят.

Реално има ли БГ банка, която не поддържа SEPA? Тази седмица в офис на ДСК казаха че те нямат SEPA превод. В интернет банкрането им при превод, няма някаква опция за избор на тип превод. Нямам идея ако преведа пари към Кракен, с какъв превод ще го направят.

ДСК имат възможност за изпращане SEPA, избора за вид превод се появява след като избереш вида валута.

ДСК преди месец излъчиха малка сума към Coinbase, превода пристигна за един ден, но за обратното нямам инфорамция.

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=213083

това мирише...

напротив - това ще даде уникални възможности за P2P обмяна през банковите сметки, дано го приемат по-бързо.

То е директива на ЕС, така че няма мърдане. Например, ако ние се регнем като такова лице, ще можем да вземем инфо от банковата ти сметка  (ако си ни разрешил, разбира се) и веднага да ти пуснем биткойните, без да чакаме парите.

Става малко като публичен биткойн адрес. 

@stamen - с кого говориш в ПИБ, в кой клон си? ТексимБанк, ДСК, ПроКредит, Уникредит Булбанк. Само като видят, че е за Койнбейз и транзакцията излиза като отказана. ИнвестБанк също. По телефона от ПИБ звънях, казаха ми че не са запознати, обади ми се някой, който се беше запознал с моя случай (от централата) и ми казаха, че няма как да стане (това беше средата на октомври).

Поздрави.

Може да допълниш Revolut, пробвах с мин сума към кракен минава без проблем и без такси

Кога пробва? Чета, че скоро са спрели сепа трансфери към крипто борси, защото са въвели опцията за купуване/продаване на крипто и в тяхната платформа?

https://community.revolut.com/t/any-crypto-exchanges-accepting-revolut-sepa/15291

Колеги аз продължавам да разсъждавам над тегленето по тътя 

Coinbase/GDAX -> BitPay -> Skrill акаунт в лева -> BG Банка

Като този път фокуса ми е върху таксите.

Реално за да стигнат парите от GDAX до BitPay се дължи единствено fee за майнинг. Същото и от BitPay до Skrill. Следователно никъде няма FX fee понеже няма конвертиране евро/лев. 

Таксите в този случай са: Mining fee x 2; 1% Skrill fee, 1% BitPay fee (безплатно до 1 000$/ден и 10 000$/година). 

Да, по-скъпо е от GDAX Sepa -> БГ Банка (0.09Евро) и след това 0,3% FX fee, но за 0,7% повече, си плащаш спокойствие и няма да трепериш дали банките ще замразят/откажат превода. За преводи по-малки от 10 000$ годишно ми се струва не лоша алтернатива.

За суми над 10 000$, очевидно си плащаш 1,7% повече спрямо фиатниа withdrawal. 

Зависи кой какви нужди и предпочитания има.

Не съм тествал още понеже имам под 1000Е за теглене и чакам да се оправи малко мемпула на биткойн. 

• 2 weeks later...

Е днес бях в Обб и ми казаха че за момента правят преводи от и кьм банки работещи с крипто борси.Ти как точно превеждаш от банка в борса,превода е кьм банка

• 3 weeks later...
On 12/7/2017 at 11:17 AM, stamen said:

фидор не работи с частни клиенти.

по принцип револют нали пуснаха всеки да си има собствен ИБАН? тогава кракен няма да има проблем....

има и други интересни развития в банковото дело, което ще позволи много по-як тип борси от crypto.bg, но едно по едно :)

Извинявам се за въпроса, нов съм във форума, бих искал да задам въпрос отнасящ се към обикновенните инвеститори в крипто света и ICO средсвата с порастнали портфолиа. Какъв е начина да изтегля безопасно по-голяма сума в EUR към банка на родна територия или да си останем с чакането на децентрализираните ексчейнджъри.
Благодаря за вниманието.