Wabi Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 On 12/8/2017 at 1:54 PM, Tonkata said: Това го знам аз, по скоро въпроса ми е данъчните ще ми искат ли документи за да докажа дохода. Понеже не съм много прилежен с документите, местил съм биткойни от един акаунт в друг и т.н. Дефакто само с банковия трансфер не знам става ли. Моето мнение е следното: Вкарал си пари в крипто пазара по банков път или път през карта - все ще имаш разписка и/или банковият превод. След това си ги въртял и накрая си ги изкарал пак през борса и банков превод/epay или която и да е финансова услуга - отново имаш документ. 1 влязло, 1 излязло, имаш данъчна декларация и документи за преводите. За всеки случай си направи по 1 screenshot от борсата на trading history, just in case. Ако някой те пита от къде имаш тия пари - имаш си доказателства за преводите и покупките. Ако някой те пита от къде си имал пари да започнеш - все пак взимаш заплата, от родителите или нещо такова, ако ги получаваш по банков път е екстра, защото винаги оставят следи парите. Като съвет - ползвай 1 банкова сметка или 2. Колкото повече банкови сметки и колкото повече дребни преводчета, толкова по-съмнително. Никой легален с чисти пари няма да има 25 банкови сметки и във всяка да превежда по 1000лв/седмица, ами ще има 1-2 сметки и ще си прави преводи по 5-10-50 к на месец. Накрая си плащаш данъците както за инвестиции във финансови инструменти (10% данък на печалбата) и си описваш "инвестиции в крипто валути". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted January 19, 2018 Report Share Posted January 19, 2018 On 1/16/2018 at 6:11 PM, Wabi said: Моето мнение е следното: Вкарал си пари в крипто пазара по банков път или път през карта - все ще имаш разписка и/или банковият превод. След това си ги въртял и накрая си ги изкарал пак през борса и банков превод/epay или която и да е финансова услуга - отново имаш документ. 1 влязло, 1 излязло, имаш данъчна декларация и документи за преводите. За всеки случай си направи по 1 screenshot от борсата на trading history, just in case. Ако някой те пита от къде имаш тия пари - имаш си доказателства за преводите и покупките. Ако някой те пита от къде си имал пари да започнеш - все пак взимаш заплата, от родителите или нещо такова, ако ги получаваш по банков път е екстра, защото винаги оставят следи парите. Като съвет - ползвай 1 банкова сметка или 2. Колкото повече банкови сметки и колкото повече дребни преводчета, толкова по-съмнително. Никой легален с чисти пари няма да има 25 банкови сметки и във всяка да превежда по 1000лв/седмица, ами ще има 1-2 сметки и ще си прави преводи по 5-10-50 к на месец. Накрая си плащаш данъците както за инвестиции във финансови инструменти (10% данък на печалбата) и си описваш "инвестиции в крипто валути". Моето мнение е абсолютно идентично. Пазя си бележките от входовете в банката и изходите през банката. Входове и изходи само чрез крипто.бг. Трейдването е почти невъзможно да се сметне защото са хиляди трейдове на 8 борси.. (въпреки че по новия закон в Щатите искат да се смята всеки трейд) - ЗДДФЛ предвижда това и казва така - в случаи в които е трудно смятането, смятат се общите входове спрямо общите изходи и се слага 10% на чистата печалба, ако има такава. Пазиш си ако имаш документи за придобиване на парите с които си влязъл (примерно продажба на имущество, злато и тн) всичко в една папка и така. И трейд историята от борсите в краен случай. Въпреки че в ликуи борсата я трият като мине един месец, което е много тъпо. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
defacer Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 Какво мислите за следния случай: ........ лева в крипто в кракен кракен 4то ниво верификация (200,000$ на месец) сосиете женерал експресбанк готов съм да платя не 10%, ами 20% такса направо ще напиша 100 декларации, ако трябва Мога ли за еди колко си месеца(ако сметките са ми правилни) да изтегля всичко без банката да почне да прави мизерии, да ми замрази акаунта, да почнат да ме разследват и въобще тоя процес възможен ли е или трябва по друг начин да се действа. Ако има някой, който е минал през този процес с големи суми ще съм истински благодарен да даде insight. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wabi Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 Не би трябвало да имаш проблеми, стига наистина да си попълниш декларациите, да можеш да си докажеш доходите , ако те питат и да си платиш данъците догодина. За мен най-добре отиди до Сосиете и им кажи за какво става дума, без да споменаваш сума, че това са си пари Кажи им, че търгуваш с финансови инструменти и криптовалути и имаш много добри печалби и искаш да си ги изтеглиш към тяхната банка - да им видиш реакцията , поразпитай ги за какви суми искат декларации ( по принцип над 30к лв, но за крипто понякога искат и за 10к ). Раздели месечният лимит на 4 и всяка седмциа прави по 1 превод, като предупреди и банката как ще идват. Може да пробваш и с Алианц банк - там също са ок с крипто борсите. Така разпределяш и риска между 2 банки Големите като Уникредит, Райфайзен, ОББ не работят с борсите, ДСК знам , че работят. Имаш варианти. olivar 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mouseee Posted February 6, 2018 Report Share Posted February 6, 2018 Да добавя и Българо-американска кредитна банка /БАКБ, BACB/ към списъка с неработещи с борсите. От днес ми е неприятния опит... https://www.bacb.bg/bg/novini/read/311/operacii-s-virtualni-valuti vamp111 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts