Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Electrum Wallet - впечатления, проблеми, въпроси


skd
 Share

Recommended Posts

​Не видях систематизирана тема нито в сайта, нито във форума за този бтц портфейл с отворен код като самия биткойн, който е един от най-популярните и използвани в световен мащаб. Намерих съвсем малко мнения, разпокъсани в отделни теми, а би било хубаво да са систематизирани.

 

Никога не съм ползвал този портфейл преди, но съм го свалил и от няколко дни го разглеждам и тествам. Почти навсякъде съм го виждал като препоръчван. Прехвърлих малко количество там за реален тест и засега всичко изглежда наред. Понеже нямам два свободни или поне надеждни компютъра, на които да сваля стотици гигабайти архив с Bitcoin Core, мисля или Electrum да ми бъде първа резерва за предстоящите форкове, или книжен портфейл - според развитието.

 

Бих искал да помоля много колегите, които вече са го ползвали и имат опит с него, да споделят доволни ли са, имали ли са някога сериозни проблеми, ползвали ли са го вече за разделяне на BCC примерно, какво може да се очаква като цяло... Всичко, което има да се каже и засяга портфейла. Ще бъда много благодарен и сигурно много други хора, четящи форума.

​Официален сайт на уолета: https://electrum.org/#home

​Едно интересно ръководство за начинаещи, което открих и рядко се среща така подробно описателно: http://bitzuma.com/posts/a-beginners-guide-to-the-electrum-bitcoin-wallet/

​Анонимното използване с Tor (евентуално комбинирано с VPN заради ISP) най ми харесва, което вече пробвах: https://www.reddit.com/r/DarkNetMarketsNoobs/comments/2y1yrw/can_i_use_vpn_with_electrum_for_anonymous_bitcoins/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Покрай вълненията напоследък забравих да ъпдейтна темата. Електрум пусна новата серия 3 и е първият портфейл с нейтив Segwit поддръжка с новите Bech32 адреси, започващи с bc1 според BIP173. С това обаче Електрум v.3 Uncanny Valley с opt-in segwit bech32 отива твърде далеч в бъдещето и изпреварва значително останалите портфейли, като също обърква дадени блоктрейл услуги до такава степен, че става на практика неприложим в широка степен. Проблемът най-вече е относно получаването на биткойн, защото в момента няма други портфейли, от които да се прати. Това е възможно само с версия с нон-сегвит адреси. Необходимо е още време да бъде приложен масово на практика и другите портфейли да вкарат технологията, но и сега намира ограничено приложение, примерно между контрагенти, които са сигурни, че го поддържат. Самият съпорт казва:

 

You should keep a non-segwit wallet in order to be
able to receive bitcoins during the transition period. If BIP173
ends up being rejected or substantially modified, your wallet
may have to be restored from seed. This will not affect funds
sent to bech32 addresses, and it will not affect the capacity of
Electrum to spend these funds.

 

Цялата работа е, защото новият формат предоставя плащания с по-ниски такси, тъй като компресира данните, има редица предимства като по-бързи потвърждения, по-лесен адрес за ръчно преписване и по-малък QR код. Новата версия включва също ценна функция за автоматичен replay protection чрез фиксирани във времето транзакции (lock-timed transactions) и други интересни функции.

 

Мнението ми е, че засега е твърде рано да се ползва новата версия или поне да се избират Segwit Bech 32 адреси при избора в началото на инсталацията, защото са възможни проблеми. Още се развива, в момента има много дискусии и проблеми по форумите, свързани с новата версия. В момента е на 3.0.2, а отначало 3.0 не можеше да тръгне на Win7 с масови оплаквания, та се наложи спешно преправяне от дев. Засега по-добре да се придържаме към версия 2.9.3 или без segwit във версия 3. Ще следя развитието и когато му дойде времето, ще препоръчам да се премине на нея.

 

Засега чисто информативно за който желае, ето как изглеждат нещата:

 

https://steemit.com/bitcoin/@mooncryption/electrum-3-0-with-segwit-support-released

 

https://btcmanager.com/electrum-3-0-first-wallet-enable-bech32-segwit-addresses/

 

http://www.crypto-economy.net/electrum-3-0-enables-bech32-segwit-addresses/?lang=en

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте, 

портфейла ми е Electrum.

имам следния въпрос: генерирах си нов receiving address, НО НЕ ГО ЗАПАЗИХ със save бутона и го нямам долу в полето requests, след което го подадох в crypto.bg заедно с мейла ми , върнаха ми клиетски номер по който преведох пари за да си купя битове, върнаха ми мейл че превода е направен успешно, нооо в портфейла нямам информация че съм получил превод на битове и съответно нямам запазен receiving address-а.

Като вляза в Adressess там го имам като генериран и мога да видя и key-а, но как да си го въведа в портфейла за да ми покаже какво съм получил?

Моля за помощ и благодаря предварително за отделеното време!

Link to comment
Share on other sites

Здравей.

Какво е наложило да генерираш нов адрес, изчерпване на досегашните 20 ли? По принцип генерирането на нови адреси след изчерпване на наличните 20 става с команда в конзолата както е описано тук: http://docs.electrum.org/en/latest/faq.html#how-can-i-pre-generate-new-addresses

Или с командата wallet.change_gap_limit(брой>20), като след всеки рестор, ако се налага, трябва да се повтори:  https://bitcointalk.org/index.php?topic=1741383.0

По принцип не е добра идея да се генерират нови адреси при наличие на неизползвани такива от стандартния сийд, за да не се конфронтира с така наречената "дупка" (gap), лимита поставен по дефолт за адреси. Нямам идея дали така си направил.

Провери в блокчейна от кой да е експлорер дали битът е там все пак и ако е там, но на теб не ти се появава, след като имаш частния ключ, го архивирай предварително. Пробвай постфактум тези неща, трябва да рестартираш портфейла задължително. Ако не се получи, винаги можеш да импортнеш частния ключ в кой да е нов портфейл или да суипнеш адреса и затова преди да правиш каквото и да е, е задължително да си архивирал надеждно и публичния, и частния ключ на новия адрес, и целия сийд.

Ако те е страх да рискуваш и имаш минимални познания по английски, пиши във форума на bitcointalk в този раздел и опиши подробно случая, причината да го направиш, с коя версия си също и там има много опитни потребители, които ще ти кажат как да постъпиш. Практически на мен лично не ми се е случвало досега и не съм 100% сигурен дали ще проработи горното, въпреки че на теория би трябвало.

Link to comment
Share on other sites

можеш да видиш какво имаш получено по адреса в www.blockchain.info

иначе е вероятно crypto.bg да не е изпратил биткойни, защото спряхме сървърите по някое време.

ще си ги получиш в течение на другата седмица, ако не са пратени

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...