Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Не съществува permabull, и рано или късно мечките ще пируват

Recommended Posts

Първо бих искал да кажа, че не искам да всявам смут или FUD а по-скоро хората да се замислят, особено новодошлите.

Всичко е розово, докато не е така. Само миналата седмица видяхме как за 4 дена биткойн направи -30%.

Не съм шорт, не съм и извън спот позиция. Напротив билуш съм, за момента, като торбата ми преля с последния черпак на 6154 долара. Това обаче не значи, че няма да продам и по време на / малко преди следвашия краш, и да купя по-евтино. Или пък да продам, и да изчакам по-дълъг мечи период да завърши.

Има много булиш новини напоследък, или поне повечето така си мислят. 

1. Много е хубаво, че толкова стотици хиляди нови хора се присъединяват към Койбейз и Битстамп. Това се свежи пари, предимно влизащи в Биткойн. Те купуват на пазарна цена, често ентусиазирани. Това е хубаво, допринася за ФОМО-то. С очите си гледах как реални хора купуваха в GDAX (ботовете се забелязват по равните суми - например 0.00170000 биткойна и тн), докато сумите бяха разнородни и неравни. Важно е да се отбележи, че те какво купуват без да мислят, така и продават.  В момента, в който видят как им се изпаряват печалбите или инвестициите, просто ще натиснат бутона "продай", запълвайки поредната стена.

2. Пристигат големите пари, от хедж фондове и Wall Street. Страхотно, точно да разтовариш върху тях. Smart Money от дълго време са в тая игра. А много пари, не са синоним на smart money. Това важи особено за Wall Street и Американската финансова ситуация - хората там винаги са живеели с имагинерни пари, които се губят, напечатват и се трупат дългове, които едва ли планират някога да изплатят. В Америка е много по-лесно да имаш пари, отколкото в Европейска държава, да речем. Да, има велики американски финансисти и инвеститори, но от много опити с маймуни, все една ще излезне човек.

В този ред на мисли, dot com балонът се пукна точно когато ТЕЗИ големи пари влезнаха. Преди това, фондовете разправяха как интернетът не е интересен за тях и едва ли има бъдеще, и същите тези купиха the wick.

В днешно време обаче, всеки може да участва в този балон, много по-достъпно е. Не е ужно да си акредитиран за да купиш биткойн, достъпът до компютър и интернет ти позволяват това.

Прилагам снимки какво се случи с Амазон и Сиско, просто за бърз реалити чек. В този ред на мисли, аз не бих се страхувал да продам, когато му дойде моментът. BlockChain е тук за да остане, Биткойн е тук за да остане, както и други прокети. Очаквам всички да загубят голяма част от стойността си (не че вече не се е случвало),  а после, най-добрите да се възродят. Също така очаквам пукването и възстановяването да е много по-рязко и бързо, точно поради по-голяма достъпност.

Ще се радвам да се заформи приятна дискусия по въпроса.

23593333_10214378811090305_3662164738503

23551110_10214378811130306_8910406888396

биткойн = интернет

алткойни = дот.ком бум

интернет никога не е имал "мечи" период в развитието си - всяка година обема и ползването му поне са се удвоявали...

Не съществува permabull, е понятие от акциите или форекса. This time is different :)

Интересна теза с доста логика. И аз смятам, че предстои сериозна корекция. Недай си боже да отложат тези фючърси в последния момент, сещате се какво ще стане с цената рязко надолу... Обаче нека не забравяме и правилото което си важи все още за BTC, че след всеки спад в цената му, после става по-висока от предшната най-висока, което е едно от най-яките неща при него. Трябва търпение и вяра в BTC за да се възползваме напълно от всичките му благинки!

Видяхме, че има хора купили фючърси на оня шит segwit2x - хахаха RIP :D

Твърдо съм за BTC и неговата все по-масова употреба, запознавам все повече хора и ги агитирам да се присъединят и те! 

биткойн = интернет

алткойни = дот.ком бум

интернет никога не е имал "мечи" период в развитието си - всяка година обема и ползването му поне са се удвоявали...

Не съществува permabull, е понятие от акциите или форекса. This time is different :)

Blockchain = Интернет

Биткойн е проект върху тази технология, бил и той първият. Ако този път беше ралзично, въобще нямаше да виждаме корекциите от по 70%, които се случваха досега.

Интернетът не се търгува, иначе не знаем каква би била неговата котировка през годините.

И аз така мислех в началото, че блокчейна е Интернет, но напоследък започвам да клоня към биткойн.

Просто от блокчейн без валута в него няма смисъл...

Биткойн е валута И блокчейн

Този негов блокчейн днес е супер допотопен, но мисля след 2 3 4 месеца ще видим, че е способен на много неща, за които днес не подозираме...

Дойде ли LN, може да се простите с всички мечи прогнози - това ще промени нещата глобално. Достатъчно е максимум още една година игнориране от централните банки.

Биткойн е различен от всичко преди това, няма начин фиат базирана система да има по-голяма полезност.

Всички фиат валути се печатат неограничено, биткойн е завинаги 21е6. Всяка "корекция" след време изглежда незначителна.

KhanValentin, много важно е да се осъзнае, че от както биткой съществува, мечи период се забелязва само в един момент и този момент се характерезира с краха на mt gox.

Някак си не виждам причина/и за мечи период.

Наистина ще се радвам на дискусия по тази тема, така че нека всеки който се сети, ако се сети, какви причини може да има за да се случи такъв период.

За мен това може да се случи само ако

Япония кажат вече не е законно платежно средство.

Включих се в това приключение в началото на предишния мечи пазар, точно когато гокса оцапа пейзажа. Две неща могат да зацапат и сега нещата - Битфинекс с тетърите или тежки регулации.

tethers rich list - https://wallet.tether.to/richlist Странно, но факт - битрекс държи най-много тетъри.

Edit: Статистиката определено не е вярна, защото не разбирам с какво оперира тогава финекса ако тетерите се държат от поло и трекс.

Дойде ли LN, може да се простите с всички мечи прогнози - това ще промени нещата глобално. Достатъчно е максимум още една година игнориране от централните банки.

Биткойн е различен от всичко преди това, няма начин фиат базирана система да има по-голяма полезност.

Всички фиат валути се печатат неограничено, биткойн е завинаги 21е6. Всяка "корекция" след време изглежда незначителна.

Абсолютно съм съгласен, ако имаш добър ентри пойнт, или можеш да си държиш гащите дори и през мечи период, няма от какво да се притесняваш. Много от шиткойните ще изчезнат.

@ivan - точно година преди MtGox имаше от 250 до към 60 долара спад за няколко месеца.

Не изключвам възможността за друго такова събитие (подобно на MtGox), и най-ме плашат тетърите...FED ама на блокчейн.

@ivan - точно година преди MtGox имаше от 250 до към 60 долара спад за няколко месеца.

Не изключвам възможността за друго такова събитие (подобно на MtGox), и най-ме плашат тетърите...FED ама на блокчейн.

това не е МЕЧИ пазар, това беше корекция...

единственият мечи пазар беше след мтгокс, но причината е, че тогава някакво ботче само помпаше цената в Гокс

сега не виждам цената да е плод на някаква машинация, най-малкото защото обемите за покупки в crypto.bg се покачват постоянно, блоковете СА ПЪЛНИ и т.н. и т.н. 

Нещо почвам да се уморявам да пиша едно и също.. ако някой се хване да събере всичките ми Points от мненията във форума и напише статия, ще ми направи огромна услуга :)

Имало е и смятам, че големият спад тогава в проценти е бил заради големият процент нови койни, които са излизали. За след скока до 1100+ и пдането на 400 мисля че е било нормална корекция в комбинация отново с голям процент нови койни от новите блокове и най вече многото малко участници в мрежата.

Към момента участниците в мрежата се увеличават много и на много по-високо ниво. С пускането на фючърсите ще се въведат и регулации предпазващи от резки движения.

Мисля, че всичко това ще доведе до по голяма стабилност и много по малка възможност на единични играчи да манипулират пазара.

Тетерите наистина звучат, като евентуален проблем и наличието на голяма борса битфинекс(но все пак благодарение и на тях виждаме ръста в момента). Предполагам с CME да се променят нещата и оборотите да не са съсредоточени в няколко борси, предстои да видим.

Някак си не виждам в бъдеще нещо средно примерно 1000 или 5000 долара цена или ще е 10 долара или ще е милион или ще се приеме или ще се отхвърли.

То че не съществува пермабул, не съществува, но и не съществува пермабеър. Мечките пируват на пролет и на лято, а зимата спят зимен сън. Те излизат за по-кратко време да ядат мед, риба и дивеч. Понякога изяждат и някой и друг бик, ама то си е нормално, във всяко стадо си има мърша. Обаче в дългосрочен план биковете дърпат каруцата напред, бавно, изтощават се понякога, но дърпат систематично. Аз не виждам какво може да се случи в дългосрочен план, ако пазарната капитализация расте. Един ще продава, друг ще купува, ще има спекулации и резки спадове, ще се появава паника на пазара както на всеки пазар се случва, но умните ще пазаруват тогава и нещата пак като с ластик ще се върнат назад. По-голям волюм, по-малка възможност за манипулация. Макар че за мен са опасни именно тези хора като оня лудия, които притежават много биткойн като количество и могат да предизвикват изкуствени грозни неща като през изминалия уикенд и да обезсърчават така ентусиастите, предизвиквайки спад на темпа. но темп ще има. Прочетете отново със задна дата тази статия и ще се удивите колко е била проницателна. В момент, в който биткойн понесе върху себе си може би най-опасния удар в историята, беше атакуван целенасочено да бъде унищожен и беше на границата на нереверсивна ънинишиейтид паника, той пак оцеля. И така, като гледам, май сме тръгнали към all time high record. Това, което не го убива, го прави по-силен.

Дали може да се спука балона и балон ли е въобще? Не знам. Историята ще покаже. Но за мен същият балон представлява да се печата хартия на произвола на съдбата. Историята помни не един и два случая на рецесии, истерии и хиперинфлация, когато шепа хора забогатяват, а други обедняват. България, 1996 г. И това също е било балон, балон е в момента и цялата финансова система. Ипотечният балон пак си беше балон, обаче още сме живи и продължаваме напред. Няма нищо сигурно на този свят, но докато един актив се търси, той няма да умре, особено ако не се печата на произвола на съдбата. А тъй като ние сме миг в историята на света, сигурно няма да видим далечното бъдеще, което може и да ни удиви как историята се е обърнала на 180 градуса. Доскоро се чудехме как ще стане работата, ето измислили са LN, след година-две кой знае какво друго гениално нещо ще измислят и накрая току-виж битконът се превърнал в световна универсална измерителна единица на стойност. Трудно ми е да повярвам, че ще стане точно устойчиви "пари", но пък де да знам кой финансов Айнщайн няма да измисли и тази стъпка. За мен засега е по-скоро инвестиционен актив, който може да пада и да се качва рязко, но си върви по логика нагоре. Само си представете, ако можеше да се откъснем от пустата му работа, от компютърите, от всичко, да сме били корабокрушенци на някой остров и да си представим, че само от 15-и септември досега не знаем нищо за биткойн. Да не говорим за по-дълго време. Като отворим архивите, ще проследим диаграмата и стенограмата на събитията на целият този джумбуш и ще си кажем: "Еах маа му аз и патаклама!", при това с 2000 евро отгоре въпреки мечите гаври. Или сме на качествено ново ниво на системата вече, без да го осъзнаваме, или сме на ръба на пирамида. Ако е второто, съвсем скоро ще си каже. :D

Незнам защо все още се опитват хората да сравняват блокчейн и биткоин с неща от съществуващия свят???

Но ако ще сравняваме аз съм съгласен с това сръвнение:

Блокчейн = Интернет

Биткоин = TCP/IP

IP4 за основни адреси има проблем с разрастването си и никои не предполагаше преди, че за такова кратко време ще се получи недостиг на адреси ама ето на. Примерно за БГ има малък брой ИПта, ето ги http://www.nirsoft.net/countryip/bg.html, а има сигурно 100 милиона устроиства вързани в интернет от България.

Не виждам в близките години TCP/IP да намалее като потребление. Тепърва почваме с ИоТ, АИ. Тези неща ще имат още по-голямо ползване на TCP/IP и Биткоин. 

Това че ще се прасне цената и ще падне на долу с 30% и после пак ще се дигне с 50% и т.н. ще се случва многократно, като все по-малки ще стават тези 30% и все по-големи тези 50% и все по-бързо ще се възстановява цента и все по-вече от нас ще разтоварват. Като ще дойде момент в който в България, ще има определен брои биткоини които ще са ни каналите за разплащене. Никои от нас тук няма да устои да си пази всички инвестиции, постепенно ще ги разпределим/разпродадем/загубим в лоши инвестиции и т.н. .  :) ай колко дървен философ съм бил!

• 2 weeks later...

Ами преди си мислех, че са големи тези корекции но май ще са нормални докато почнат фючърсите.

И мисля, че в крайна сметка са положителни, тези движения привличат трейдъри и внимание.

2018 капиталите от акциите ще се прехвърлят във биткойни поне 5-10%, заради тези движения.

Поне така си мисля. Все пак чакам 1 биткойн 2020 1 милион :) може да звучи и смешно но и 10к са звучали смешно преди 10 месеца.

Все пак чакам 1 биткойн 2020 1 милион :) може да звучи и смешно но и 10к са звучали смешно преди 10 месеца.

В света на биткойн нищо не може да звучи смешно. Доказателства - всеки божи ден.

С времето би трябвало повече потребители да опознаят системата и да са по-устойчиви на подобни явления. Ако някой голям играч продаде голямо количество, сега всички припадат и започват да продават панически. Само за да може мечките да се угоят още повече.

От цялата работа ме е яд, че късно видях и изпуснах тренда и добрата възможност.

По принцип ако нямаш вътрешна информация май е по добре да не се ризкува. От целият дроп 25% повече от 10% трудно могат да се хванат, даже 5% ми изглежда нормално да се хване. Но вероятността да загубиш в грешен момент също е голяма и риска не ми изглежда оправдан. Добър момент беше с jp morgan атаката ама кой е играч е играч, аз съм новобранец. За сега се радвам на форковете