Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

преди 16 минути, mcmichael написа:

Посоката ще се смени нагоре, не се притеснявай ! Стамат ги играе на дребно и циганската с неговите математически измишльотини и анализи. Ако е прав то всички, прочели форума ще станат богаташи. Няма такова нещо. Глобалните фактори сочат поскъпване на BTC, колкото и да не ви се иска.

Разликата е, че той играе краткосрочно, а ти гледаш за по-голям период.

преди 9 минути, rippleche написа:

@stamat 7 минути Жълто, 25 минути Синьо, 99 минути червено ама цената на отваряне, затваряне, ниска, висока?

Това и аз съм го анализирал, става въпрос за кратки периоди: когато свещичката прескочи линията-тръгва нагоре, когато само се доближи или засече леко - тренда е низходящ... Теорема трябва да създадем! :D

@mcmichael точно така, но при две условия - да следят 24/7 какво се случва и нон стоп да купуват и продават (1000-2000 сделки на ден). Другият вариант е да си напишат бот, който да го прави. Който може - да действа.

@rippleche нито едно от изброените, а средна цена, т.е. сумата на всички цени на сделки в този период разделено на броя. Не е задължително да е средата на бар-а, може да е изместено това число нагоре или надолу.

Реално за един интервал от време има следните числа: минимум, максимум, цена при началото (отваряне), цена при края (затаряне), средна цена на всички сделки в интервала, както и може да се правят за улеснение на сметките - средна между минимум и максимум и средна между входа и изхода. Общо взето трите средни сметнати по този начин са много близки и за по-бързо изчисление и показване може да се смята някоя от тия двете последни.

Конкретно в Binance линиите се чертаят на базата на средно между отваряне и затваряне (т.е. за всеки интервал се смята това и после за поредни 7, 25 или 99 средно между средните).

Ето сравнение между средно на база средни вход/изход и средни на база минимум/максимум - почти съвпадат. Но първото е по-добро, защото игнорира разни изцепки в интервала.

30 минутни интервали:

comp.thumb.png.017d472f5389e8cbe8db17a92b0d8737.png

Аз за мене си го смятам най-точно с тегла. Т.е. правя средно аритметично, взимайки предвид и обема. Това е защото ботовете правят простотии да заблуждават другите примерно пускат нон стоп поредица buy/sell за 0.001, избутвайки цената на някъде и това може да обърка моментното средно. Затова точното средно примерно между две сделки с цена $100 с обем 10 и $200 с обем 1 не е (100+200)/2 =150, ами (100*10+200*1)/11=109.09 понеже този с цена 100 влияе 10 пъти повече на резултата. Така като взимам решение дали да купя или продам в даден момент, не се влияя от разни такива шашми, което е особено важно при краткосрочните решения.

3 hours ago, stamat said:

@mcmichael точно така, но при две условия - да следят 24/7 какво се случва и нон стоп да купуват и продават (1000-2000 сделки на ден). Другият вариант е да си напишат бот, който да го прави. Който може - да действа.

@rippleche нито едно от изброените, а средна цена, т.е. сумата на всички цени на сделки в този период разделено на броя. Не е задължително да е средата на бар-а, може да е изместено това число нагоре или надолу.

Имам приятел програмист който се занимава с ботове постоянно и е много навътре в машийн лърнинга. Зимата по моя идея направи бот за спортни залози и се получи доста интересно. В момента ползва гън бот, но обмисля вариант и за негов продукт, при интерес мога да ви свържа, като цяло сме отворени на всякакви идеи и предложения, от които можем да искараме пари :)

OK като реша да си продължа заниманията пак, ще пиша. За последните 3 месеца съм купил и продал 5 пъти.. Преди това се бях зомбирал и цялото време ми отиваше в това наистина 24/7, ама има и други работи за вършене :)

Аз пък изобщо не разбирам и нямам опит с такива модели. Следя и чета форума, защото ми е много интересно и в тази връзка благодаря на всеки един за неговия принос, въпреки, че аз не съм полезен :)

Интесерно ми стана това за moving averages. Ако действително (а то е така) новата точка по графиката се определя от средното за изминал период (без значение претеглена ли е или не) и това се ползва по някакъв начин за краткосрочно планиране, то в такава ситуация не важи ли правилото: ако расте - ще продължи да расте; ако пада - ще продължи да пада. Единственото което може да се измени е темпа на ръст/спад, но на база на тези средни изобщо не виждам как би се получило "обръщане на тренда", най-много ако се забавят темповете, накрая да се получи странично пълзене.

Та това което се чудя е, че това със следващата точка неминуемо ще доведе до права линя, рано или късно, ако не се отчете влиянието на нещо друго.

Работата е там, че трите средни в общия случай не са хоризонтални. И от тук следва това - понеже едната е 99, другата 25 а третата 7, тяхната скорост на отразяване на текушите цени има различен лаг и съответно го отразяват по-бавно. Събитие се случва (когато се е случвало и съм го споменавал съм го писал като "равновесна точка"), когато примерно цената след спад се задържи сравнително постоянна, синята линия забавено постепенно слиза надолу докато не дойде момент да пресече жълтата, както и текушата стойност. В такива моменти винаги се случва нещо, но не се знае какво - дали ще избие нагоре или надолу. Съответно това внася разнообразие, нещата се разместват, до следващата такава ситуация. Сега ще потърся пример за илюстрация.

Ето пак 12 часовата, хем да се види как се е развила. Вижда се по-резкия спад. Жълтата линия, която е средно на 7 няма как изведнъж да падне, тя постепенно (за максимум 7 12 часови периода) ще слезне на ниското ниво - което беше около 8350, когато се спря в червената линия. Там цената се успокои сравнително, но през това време жълтата линия започва да слиза. Винаги идва момент, в който ще се опре в текущата цена (освен ако тя по друга причина не е продължила да пада, но периодично се успокоява и се стига до това). И когато се опрат (както е в момента) следва нещо - по-рязък ръст ИЛИ спад. Какво точно - зависи от другите графики за другите интервали или ако и те са подобни тогава е 50:50 (затова и в тези моменти разко спада търговията, защото се чака).

12h.png.ddb280bdf068a2878756591c01eba9f1.png

Чисто психологически много лесно си обяснявам всичко това с факта, че много хора спекулират. След като направят сделка (покупка или продажба), неизбежно идва въпросът - "кога да продам/купя" (обратното). Е, в сайта има графики и в тях се търсят събития. Такива са тези, за които съм писал - пресичане на линии (не само на текущата цена със средни, но и на средните помежду им). В този смисъл, ако на сайта имаше не графики, а жълти патенца, които се появяват и изчезват и си сменят броя, решението за покупка и продажба щеше да се влияе от тях. Просто хората търсят нещо, което да ги подтикне в решението за сделка. Достатъчно е 100 души от всичките хиляди да се повлияят, тогава те пък са причина и повличат останалите, както в ятото скорци, което все споменавам, които летят на вълни и се водят по тези отпред.

Та това е.

И една съвсем последна илюстрация. Гледаме последното движение.. на минутната, 5 минутната се вижда спад и изведнъж обръща видимо без причина на 8550:

5m.png.1a89f441e4ea46f37b6e067911ab0641.png

Разглеждаме другите интервали и какво да видим - причината е налична - стига до линия на 30 минутната (синята) и там се спира и сменя посоката (последните 4 бара):

30m.png.8b46694579ee0b6ab79bb5778fcf30df.png

Работата е там, че синята линия си е била на това място и е сравнително независима от текущата цена, защото е резултат от 12.5 часа цени назад. Т.е. това събитие е предвидимо с голяма доза вероятност.

Допада ми начина, по който @stamat обяснява нещата, благодаря ти. Мисля си, че ако тези постове се изнесат в една тема за технически анализ ще се обособи интересен топик, въпреки че според мнозина той не е приложим за криптовалутите.

Аз с риск, че е малко офф-топик, както и предното ми включване, бих искал да се опитам да поразсъждавам малко просто защото мисля, че все още не хващам материята както трябва. Btw чета и много странична литература, но до момента като че ли не попадам на нещо стойностно на темата trading strategy, което макар и бегло да дефинира някой сигнали.

Предварително уточнявам, че идеята ми е да как вие тълкувате нещата и какво аз пропускам или пък изобщо не разсъждавам правилно. Един вид упражнение. В никакъв случай не търся отговори продай тук, купи там...

След като прочетох горното мнение, си викам дай да разгледам графикитие сега и да видя какво мога извлека като инфо. Тръгнах от крактите към дългите графики, и понеже първата (1мин.) имаше ясно изразен негативен тренд, се запитах мога ли (аз) макар и грубо да отговоря до къде би слязъл и кога ще обърне.

Та по-долу е графика 1 минута, със същите MA (7 - зелено, 25 - червено, 99 - синьо)

1min.jpg.fae081380eb7b72220e7350d08ac3a5a.jpg

Нарочно почвам от 1мин. Та разгледах я и почнах да се питам, защо беше този видим чувствителен спад преди 3 мин. Първото на което го отдавам, е че 7минутната средна го играе някак ниво съпротива, но само това не би довело до такъв изтъргуван обем = чувстителен спад. И почнах да увеличавам графиката.

Следващия шот е на 5мин.

5min.jpg.62b8d56f0b41a3dcac958fd001b0e363.jpg

Отново не виждам нещо допълнително като информация сравнено с горната графика (1мин.). Просто увличане на sell-off-а.

Шот на 1 час.

1h.jpg.2746c9af74d01ae05df245632026dd76.jpg

Тук вече виждам нещо, което @stamat сподели по-горе. 7x MA е кроснала 25x MA на долу и явно това е повлякло целия пазар надолу последните 3 часа. Логиката му се е приложила перфектно и в 12 часа, котаго се е случило обратното събитие. От тази графика не става ясно защо е това вдигане към 12 часа. И докато пиша това викам я да видя какво е станало на 5минутната в 12 часа и резултата е:

140307347_5min12.jpg.8eb09093d692fff4674751634944029e.jpg

Това обаче не е като да не съм го очаквал. Пределно ясно ми беше и без да зареждам тази графика, че ще има сериозно движение (и пак има пресичане от бързата средна на двете останали).

Това обаче не ми дава отговор защо на 1минутната графика имаше чувствителен спад преди 3 мин.

Гледайки 1часовата графика виждайки, колко отдалечени са свещите от 7х MA си вадя заключение, че пазара е силно мечи и по-скоро спада ще продължи. Другото което си мисля е, че дъното му би трябвало да е на около 8260 (предното дъно, което ми трябвало да е съпорт някакъв, уж). Всичкото това обаче в какъв времеви диапазон ще се развие, не мога да кажа, не знам как се определя.

4часов шот

4h.jpg.3a6e68120e4c4f107500897718d77d8f.jpg

Тук нещата като че ли са ясни. Мечи тренд стартирал от допира и липсата на пробив над 25 периодната MA (към 10:40), същото се вижда и в 14 и ако треднда е като предходния означава ще следващите 2 дена цената ще пада.  И отново си идвам на първото чудене на какво дъно ще се обърне.

Шот на 1 ден

1d.jpg.9d7311785831833a3864085c6bcd159a.jpg

Та след всичко това, което може и да са пълни глупости, аз не можах да си отговоря, защо е спада на 1минутната графика в 8:07 и какво би било ориентировъчно новото дъно (тренда мисля, че ще е надолу).

И ако навържа цялото това с новините, че тази седмица е конференцията, покрай която всички очакват сериозни ръстове, то всичко по-горе няма абсолютно никакъв смисъл.

Какво е вашето мнение, къде бъркам, какво пропускам, как би трябвало анализирам данните.

И никой да не се включи с отговор, не бих се сърдил, не сте длъжни :)

UPDATE, че не ми дава да едитна.

И докато си "разсъждавам", ето го доказателството, че нищо не разбирам. Вместо да продължи да пада, то взе че краткосрочно го обърна на ръст. Нещо пропускам явно някъде сериозно.

1 минутна графика, изходната точка на цялото това упражнение беше спада в 8:07, крайното ми заключение на база тези графики беше - ще продължи да пада, очевидно ГРЕШНО.

707396574_1minnew.jpg.c961111adbc9c3ac177f9543f7028554.jpg

ТА не работи в ригнат пазар, всички очакваха помпа по случай Кон2018. влязоха х100 в битмекс, ММ знае това вижда и обира всички, много просто

да не кажа, че в момента съм в една група дето изучават поведението на финекс китовете и как умишлено се зареждат позиции, рисуват се свещи, които са лесни за разпознаване и предсказват модел, който означава еди какво си в ТА, съответно повече хора набират позиции по нарисувания модел, накаря от финекс не го изпълняват модела и само обират хората дето са заложили и така ден след ден, седмица след седмица...

преди 7 минути, vamp111 написа:

всички очакваха помпа по случай Кон2018.

Само ще добавя че исторически погледнато скоковете в цената не се случват по време на конференцията,а около седмица след това.  За пример миналата година при най-висока дневна глобална цена $2119 на 21.05. е достигната цена $2997 на 12.06. . Това разбира се не е задължително да се дължи само на събитието.

Преди 1 час, xaxo написа:

Нещо пропускам явно някъде сериозно.

Това което пропускаш е да си зададеш един елементарен въпрос:

Според Стамат ,всеки който е прочел и разбрал неговият метод с лекота може да прави от 5 до 10% печалба дневно(като да вземеш бонбон от дете :D)

Въпросът е: "Защо тогава Стамат е купил и продал едва 5 пъти за последните три месеца?"........

на Кон2018 ще говори Whitfield Diffie (който не знае кой е да пише в гугал) спекулира се, че имал много сериозни новини за PGP/BLCKH 

колкото до ТА на цената на бикойн с/у долар моят в момента показва, че Август ще сме или на $18К или на $4К, обаче пък ФА ми подсказва, че още края на Юли ще сме пробили предния АТН да не кажа $30К

така, че за мен ТА не работи

Гарантирани печалби няма, това е ясно.

Другото е, че от лични нападки и навиране на пръст в лицето никой не печели, аз съм му благодарен, че споделя виждане. Как и дали (ние останалите) ще го използваме, зависи изцяло от нас.

Не случайно написах, че маса хора намират ТА неприложим за криптовалутите. Въпреки това, макар и не винаги, според мен той трябва да индикира нещо. Ясните неща до тук са, че не съм опитен, че се опитвам да разбера и приложа нещо, но явно не отчитам нещо правилно или пропускам нещо. То и за това казах, че може би (ако вождовете решат) е хубаво да се изведе това в отделна тема, за да няма постове от рода "ти като много разбираш що аджаба не си милионер...".

В допълнение, не всички са склонни и желаят да споделят подобна информация, на база която си градят стратегии.

Има зор да задържи 8400 и нагоре. Ако не успее , пада до 7700 , ако там не задържи 6к следваща спирка ;) 

BTW 1 път провален bull run, сега сме на 2-ри такъв рън, ако и той се провали (стискаме палци да не се провали) и паднем под 6к ще се видят нови дъна за годината.

не сме започнали булрън-а, все още сме в мечи пазар, не знам за какво говориш

освен това най-много позиции има заложени на 8.1-7.9 около 2К койна  не на 8.4 и 7.7

6.9 ще ликвидира близо 20К позиции, едва ли ще го видим, но все пак до 25-май (тогава изтичат тези контракти) не видим ли 11.5 значи може да видим отново под 6К...

14 minutes ago, vamp111 said:

не сме започнали булрън-а, все още сме в мечи пазар, не знам за какво говориш

освен това най-много позиции има заложени на 8.1-7.9 около 2К койна  не на 8.4 и 7.7

6.9 ще ликвидира близо 20К позиции, едва ли ще го видим, но все пак до 25-май (тогава изтичат тези контракти) не видим ли 11.5 значи може да видим отново под 6К...

A, дано да можем да накупим малко.

Преди 5 часа, vamp111 написа:

на Кон2018 ще говори Whitfield Diffie (който не знае кой е да пише в гугал) спекулира се, че имал много сериозни новини за PGP/BLCKH 

We'll publish critical vulnerabilities in PGP/GPG and S/MIME email encryption on 2018-05-15 07:00 UTC. They might reveal the plaintext of encrypted emails, including encrypted emails sent in the past

https://www.eff.org/deeplinks/2018/05/attention-pgp-users-new-vulnerabilities-require-you-take-action-now

https://www.eff.org/deeplinks/2018/05/disabling-pgp-outlook-gpg4win

тук написаното не се отнася директно към блокверигата, въпреки, че технологията на блокверигата съдържа pgp криптиране

• batibon locked and unlocked this topic