Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

6800 е на фибо, освен това беше образувало съпорт, очакваше се от там да отскочи, но няма обем

всичкия обем е от борсите вързани с тетър, вече всички спайкове са с много малък обем, дъмповете обаче с повече (повече заради лвеъриджа) понеже като съкратят някой той повлича надолу със себе си още позиции лавинообразно...

3 hours ago, vamp111 said:

6800 е на фибо, освен това беше образувало съпорт, очакваше се от там да отскочи, но няма обем

всичкия обем е от борсите вързани с тетър, вече всички спайкове са с много малък обем, дъмповете обаче с повече (повече заради лвеъриджа) понеже като съкратят някой той повлича надолу със себе си още позиции лавинообразно...

Защо имам чувството, че точно като BTC скочи до небето, Тетъра ще се забие в земята. И ВЕЛИКИЯТ КИТ ще държи най-много скъп Биткоин, харата ще са бъкани с безполезни тетъри.

Законите в САЩ и измислянето на Тетъра имат някаква връзка, не е случайно. Както знаем там дори фиктивното (спекулативно) временно обръщане към $ в борсите се брои за печалба и следва да се начислят данъци.

На 4.08.2018 г. at 10:40, ivan написа:

Самите Goldman бяха купило Polonex чрез тяхната дъщерна Circle!?.... Явно големите риби искат още да изкупуват на по-ниска цена и за да не я вдигнат им трябва още време...

Иначе ако някой се чуди защо някой копае на загуба в момента. Не е е така Копачите в момента си купуват биткойни, като плашат тока и техниката с фиата, който имат в момента. Ако просто влезнат на пазарна цена и купят за 300-400 милиона биткойни, ще му изстрелят цената много нагоре и няма да могат да купят на сегашната цена. Също така после тези компании/ферми ще могат да се листнат на борса и да вземат други пари или да се продадат на някоя по-голяма ферма. 

Даже си мисля, че рентабилността ще стигне до там, че един биткойн цената му ще е 15к$ а на пазара ще е 10к$ някъде октомври месец... и може би 20к цена и рентабилност 30к$ пролетта догодина. То и рентабилността ще стане доста трудна за смятане с 16nm една цена с 7nm ще е друга.

Дори и всичко след октомври-ноември с Г20 да е ок да въведат правила закони целящи предпазващи пране/крадене и тн.. до колкото е възможно. Големите риби ще се опитата да влязат странично на този пазар, чрез ферми/копачки и тн.. Именно затова сега мрежата расте с по 10% на две седмици. Май сме в голяма заблуда, че копаят на загуба, към момента.... Пак казвам ако през последната половин година са вкарали 0.5 млрд$ в копачки и ток (повече или по малко нямам си идея) то ако ги бяха вкарали в крипто директно щяха да вземат по-малко бтк.... Поне така си мисля...

Реших да направя една бакалска сметка...

Та сега еидн нов 7nm ASIC  има изчислителна мощ 24TH/s с цена 2000$ и харчи близо 2KW

1000TH = 1PH & 1000PH= 1EH => 1EH = 1000*1000/24 = 41666 бройки 7nm ASIC

Сегашният период на трудност ще скочи с 10% 

Според сметнатият хашрейта на мрежата за юли мецес е скочила от 40EH на 50ЕH - разбира се данните са приблизителни няма как да се сметнат точно, но тези данни едва ли са грешни с повече от 10%. Тоест имаме +10EH за месец Юли което прави 10*41666*2000$=833 милиона долара, игнорирам възможните отстъпки в цената на техниката (да приемем, че тази цена която ще отстъпка ще отиде за изграждане на рафтове, сгради и тн..)

В същият момент в топ борсите има заредени около 40к BTC за продажба на цена от 7к$ до 8к$. Да предположим, че някой влезне и изкупи тези 40кBTC X 8K$ = 320 милиона долара. Не знам да ли си представяте какво ще стане ако някой изкупи тези 40 000 BTC на пазарна цена. Реално ако някой купи само 1000 BTC на пазарна цена цената ще скочи с с поне 1000$.

Така, продължавам със сметките...

image.png

Така това прави 90 500 BTC При някакви предположения как ще нараства мрежата в следващите 2 г. 

Инвестиция 833 милиона долара за техника, която за следващите две години най-вероятно ще изкара може би около 107 000 BTC

Но трябва да сложим и тока който е 2KW/h * 41666 * 0.1$ за KW(мисля, че е повече ама знам ли) = 8333$ на час * 2г. = 146 милиона долара(може да се разиграе с цената на тока). Тук няма да смята поддръжка и тн..

Общо инвестиция май излиза около 1млрд за техника 1месец и ток за 2г. която ще изкопае може би 90 500 BTC, което прави цена на 1 BTC = 11050$, 1BTC = 11 050$ себестойност с новата техника инвестирана през месец Юли и 2г. ток

• Едва ли някой играч, който иска да вкара повече от няколко десетки милиона не си е направил тази сметка.

Честно казано мисля, че парите които влизат в хашрейта на мрежата са доста повече на месец в момента и сметките са ми нещо без кръчмаря. Но идеята ми е чрез тези сметки да се види, защо големите риби няма да влезнат с кеш да купуват а ще се опитата да влезнат по по-умен начин. 

Няма как за 6 месеца от тук нататък да влизат всеки месец с 1млрд$ и да купуват все на 7-8к$ просто с първият 1млрд ще изстрелят цената много нагоре. Разбира се, във всеки един момент това  могат да го направят за да му вдигнат цената но едва ли ще им се наложи... Но мисля, че става ясно, че не е никакъв проблем да му вдигнат цената ако просто пожелаят, но действат разумно, бавно и внимателно...

Също така забелязва те ли, че никой не знае кой стои зад копачките и фермите уж някакви фирми но, четох в една статия, че и зад BITMAIN стоят външни инвеститори, които си чакат забогатяването и заради това ще е IPO-то. А зад новите ферми може би стоят разни други...които наливат много фиат.

Една груба сметка също така ми показва че след следващият халфдей себестойността ще е някъде около 60 000$+ на биткойн, като вземем предвид, че преди ATH достигна може би х10 производствената цена, ако на следващият е по х5 то най-вероятно ще види 300к$ при/покрай следващият халфдей.

Ако някой забелязва грешки да казва да оправя бакалската сметка...

Редактирах някой сметки...(че имаше грешка)

Много добри изчисления. Браво!

Има едни хора дето копат на загуба за да снижат цената. Това вече е ясно. Ако идеята беше забогатяване, то на това "Ако просто влезнат на пазарна цена и купят за 300-400 милиона биткойни, ще му изстрелят цената много нагоре и няма да могат да купят на сегашната цена" аз му викам мигновенно обогатяване. Купуваш и вдигаш цената, следва вълна на реакция като домино, в този момент се разпродава. Само дето има едни хора, дато биха спряли всеки такъв инвеститор, независимо колко голям е или от коя държава. От борсите ще му затворят позициите, както вече се случи. Може и да изчезне. Може и да обеднее... всичко се случва като играеш срещу #КОЙ.

Малко съм разочарован, вече не сме в децентрализиран пазар както беше до преди 9 месеца.

Иване, страхотен труд!   

Малко съм разочарован, вече не сме в децентрализиран пазар както беше до преди 9 месеца.  ...... Излиза се на светло, с приемане....какво очакваш 

От 2011 г. досега няма такъв момент, в който покупката на копачка за биткойн да е била по-добра инвестиция отколкото покупката на самия биткойн. И винаги е имало хора да ги купуват, както има и сега. Затова Битман прави милиарди печалба, а не тези, които купуват копачките на Битман. Така че няма нужда да намесваме пак митичния картел, който копаел на загуба, за да дъмпи цената. Има достатъчно хора, които инвестират глупаво, без да правят никакви сметки. 

Иване, няма нужда от такива таблици. Достатъчна е формулата за сума на безкрайно намаляваща геометрична прогресия S=a1/(1-q). a1 ти е добивът за първите 2016 блока, т.е. за 14 дни. Ако трудността се увеличава всеки път с 4-5%, добивът пада с малко повече, но да речем с 5%, така че q=0,95. Вземаме най-изгодния в момента ACICminer 8 Nano Pro, който към днешна дата носи $12,62 на ден. https://www.asicminervalue.com/miners/asicminer/8-nano-pro По формулата той ще ни донесе 3563 долара, а цената му е $11 600. 

Най-забавното е, че дори да няма промяна на трудността ROI на този ACIC e 918 дни, а след 650 дни имаме халвинг дей.

преди 6 минути, Гари написа:

Вземаме най-изгодния в момента ACICminer 8 Nano Pro, който към днешна дата носи $12,62 на ден. https://www.asicminervalue.com/miners/asicminer/8-nano-pro По формулата той ще ни донесе 3563 долара, а цената му е $11 600.

За какъв период, не те разбирам?

1 minute ago, ivan said:

За какъв период, не те разбирам?

За периода, в който ще е рентабилен. Ако трудността продължава да се качва, един хубав ден вече няма да е на сметка.

преди 26 минути, Гари написа:

За периода, в който ще е рентабилен. Ако трудността продължава да се качва, един хубав ден вече няма да е на сметка.

На мен идята ми беше да сметна колко са парите които се наливат в хардуера и тока и защо отиват там а не директно в покупка на бтк.

По-горе казваш, че е по-изгодно да си купиш бтк вместо копачка. Да така е ако си домашен потребител с 2000$. Но я пробвай да купиш бтк за 1млрд да видиш как ще се случи и колко ще успееш да вземеш на пазарната цена.

Също така смятам че това е и по добре за бтк от колкото да се вдига цената без да се разраства мрежата.

И тези 40к бтк по борси са нищо и винаги могат да ги изкупят по борсите за да се види висока цена и когато трябва ще го направят. Просто трябва да го съчетаят със следваща супер новина за да създадат психоза за следващ връх и падането да не е пак до 6к или нещо подобно. Ще изчакат колкото е необходимо, не напразно големите борси пускат вече собствени банки систему за плащане и услуги по близки до крайният потребител.

Нещо много бакалски без кръчмаря взеха да ги пиша... така че стига от мен...

При положение, че се очакват нови играчи при копчаките (Intel, Samsung) ... е доста рисковано да се наливат пари в хардуер. Също така ако налееш $1 млрд и след теб някой налее примерно $5 млрд.(не е задаължително да е от едно място) ...  си заминаваш от бизнеса :)

11 hours ago, Гари said:

От 2011 г. досега няма такъв момент, в който покупката на копачка за биткойн да е била по-добра инвестиция отколкото покупката на самия биткойн. И винаги е имало хора да ги купуват, както има и сега. Затова Битман прави милиарди печалба, а не тези, които купуват копачките на Битман. Така че няма нужда да намесваме пак митичния картел, който копаел на загуба, за да дъмпи цената. Има достатъчно хора, които инвестират глупаво, без да правят никакви сметки. 

Иване, няма нужда от такива таблици. Достатъчна е формулата за сума на безкрайно намаляваща геометрична прогресия S=a1/(1-q). a1 ти е добивът за първите 2016 блока, т.е. за 14 дни. Ако трудността се увеличава всеки път с 4-5%, добивът пада с малко повече, но да речем с 5%, така че q=0,95. Вземаме най-изгодния в момента ACICminer 8 Nano Pro, който към днешна дата носи $12,62 на ден. https://www.asicminervalue.com/miners/asicminer/8-nano-pro По формулата той ще ни донесе 3563 долара, а цената му е $11 600. 

Най-забавното е, че дори да няма промяна на трудността ROI на този ACIC e 918 дни, а след 650 дни имаме халвинг дей.

Е това няма как да се съглася. Покупка в началото на 2017 примерно си беше много по-добро от инвестиция в Биткоин. Разбира се с едно уточнение - "покупка на Биткоин" vs "покупка на копачка" не означава, че коините от копачката не трябва да бъдат холдвани както в първия вариант. Дори бих казал, че щом се прави избор между 2-те, то идеята е HODL инвестиция и при 2-та варианта. Ако ги сравняваме така, 2016-2017 определено беше годината на копачките. Много хора копаят и продават на момента и 2017 са го направили, което им е изяло много пари в края на годината. Продажбата на копачка в началото на 2018 (купена началото на 2017) също беше на голяма печалба - самата копачка си беше малко повече от 1 BTC и в началото и в края.

"Има достатъчно хора, които инвестират глупаво, без да правят никакви сметки." Дали?!? Аз пък казвам, че е картелът. Иначе нямаше логика да пада цената, ако новите коини "хората" си ги холдваха докато цената се вдигне и инвестицията им излезе на печалба. Сега е на много явна загуба.

Има обаче друг момент. Много заведения, хотели и сгради се отопляват, вкл. и басейни.

Най-забавното от цялата история е, че след 650 дни картелът ще почне да дава фира. Аз затова разправям, че до 2 години ще се е натрупало напрежение, за да излетим в космоса, т.е. купувайте и холдвайте колкото можете повече. Дори да не е 2019, до 2021-22 ще сме богати.

биткойн доминанса удари резистънса и не можа да пробие, това предния няколко пъти даде начало на алт сезон

доста от големите алтове са на дъното, ако вярваме на кратката история би трябвало алтовете да започнат да растата

начало може мисля, че започна да дава етере!

това го пускам тук, понеже всички алтове които имам давам за биткойн в подходящия момент

1 hour ago, hpz said:

Е това няма как да се съглася. Покупка в началото на 2017 примерно си беше много по-добро от инвестиция в Биткоин. Разбира се с едно уточнение - "покупка на Биткоин" vs "покупка на копачка" не означава, че коините от копачката не трябва да бъдат холдвани както в първия вариант. Дори бих казал, че щом се прави избор между 2-те, то идеята е HODL инвестиция и при 2-та варианта. Ако ги сравняваме така, 2016-2017 определено беше годината на копачките. Много хора копаят и продават на момента и 2017 са го направили, което им е изяло много пари в края на годината. Продажбата на копачка в началото на 2018 (купена началото на 2017) също беше на голяма печалба - самата копачка си беше малко повече от 1 BTC и в началото и в края.

"Има достатъчно хора, които инвестират глупаво, без да правят никакви сметки." Дали?!? Аз пък казвам, че е картелът. Иначе нямаше логика да пада цената, ако новите коини "хората" си ги холдваха докато цената се вдигне и инвестицията им излезе на печалба. Сега е на много явна загуба.

Има обаче друг момент. Много заведения, хотели и сгради се отопляват, вкл. и басейни.

Най-забавното от цялата история е, че след 650 дни картелът ще почне да дава фира. Аз затова разправям, че до 2 години ще се е натрупало напрежение, за да излетим в космоса, т.е. купувайте и холдвайте колкото можете повече. Дори да не е 2019, до 2021-22 ще сме богати.

Личи си, че никога не си купувал копачка. От 2015 г. ги следя тия неща, бях си оставил едни контракти в Hashnest точно с тази цел. И от началото на 2017 г. до тази пролет възръщаемостта на един AntS9 не беше стигнала и 50%. До 600%, колкото е поскъпнал оттогава биткойнът, никога няма да стигне, това е пределно ясно.

Аз като на всяка манджа мерудия да се включа по въпроса с копачките. Самия никога не съм се занимавал с копане, не съм технически грамотен, даже едва съм си подкарал биткойн фул нода. Но познавам достатъчно хора, които са се занимавали с копане от зората на биткойна и (някой от тях) все още се занимават, те до един са категорични, че от момента от който са почнали до сега, не е дошъл вариант в който да се инвестира в хардуер е по-печеливша стратегия от колкото да се инвестира директно в актива (в случая биткойн) Много от момчетата са хванали огромни движения в растежа на биткойн и етериум, но пак единодушно са на мнение, че директното купуване на биткойн е по-печелившо от закупуването на хардуер. Казвам достатъчно хора познавам, това не значи обаче че има хора, които се занимават с копане и биха имали същото мнение, доста от копаещите, знаят кога и какво се копа за най-голяма печалба, може би от тях някой може да възрази с/у моето мнение, то самото не е подплатено с личен опит, а само от външна информация на хора с по един риг, с по няколко рига, също и такива с ферми и то доста сериозен мащаб за БГ!

Пак казвам ако иска някой да купи за няколко милиона биткойни по-евтино му е да го направи на борсата. Но ако иска да купи за десетки или 100-ци няма как да стане на борсата....

@vamp111 тези които копаят с видеокарти са друга бира, там копаят каквото е най-рентабилно и в общи линиии май има доста рентабилни.

Отностно копачите мога и аз да го потвърдя, че е по-добре да си купиш BTC от колкото да го копаеш. Още от 2010 година имам сериозни приятели, които копаха с видео карти и след време дори си поръчваха чипове и си правиха собствени асици и стигнаха до заключението, че най-добре е да си го купиш и да го холдваш и така от повече от 3 години не копат, а със старите карти минаха на ETH и други алтове.

Последните коментари и анализи са невероятни, дай боже да сме здрави и да видим и усетим стабилно това желано крипто бъдеще :)

Както казва едно приятелче - аз няма да обръщам към фиат просто ще си плащам всичко с BTC :wub:

3 hours ago, Sundy said:

Отностно копачите мога и аз да го потвърдя, че е по-добре да си купиш BTC от колкото да го копаеш. Още от 2010 година имам сериозни приятели, които копаха с видео карти и след време дори си поръчваха чипове и си правиха собствени асици и стигнаха до заключението, че най-добре е да си го купиш и да го холдваш и така от повече от 3 години не копат, а със старите карти минаха на ETH и други алтове.

Последните коментари и анализи са невероятни, дай боже да сме здрави и да видим и усетим стабилно това желано крипто бъдеще :)

Както казва едно приятелче - аз няма да обръщам към фиат просто ще си плащам всичко с BTC :wub:

Хе хе, а дано, ама надали! Няма да ни оставят без данъци на всеки оборот. Т.е. света трябва да се промени.

Иначе аз имам приятели дето направиха 30-40 хил от копане само с компютъри, но това е друга тема. За ASIC не мога да твърдя, че е по-печелившо, щом казвате че не е. Всичко зависи от момента на покупка и стартиране на копане. Точно като при холдването. Може би генерално погледнато Биткоин е бил по-добрият и некапризен актив. Пак казвам 2017 началото и края един ASIC струваше малко повече от 1 Биткоин. Т.е. това се равнява на закупуване на Биткоин, без да се смята, че ASIC-а се изплаща около 5 пъти (по спомен говоря, мисля, че 5 пъти беше от първоначалната цена).

Но си е трън в гащите копането. Затова е за големите риби, искащи контрол над актива. И да си призная, взе да ми се купува (само аз ли имам това чувство?!?) - това е сигурен знак, че тепърва ще пада :D

6.8 е сериозен съпорт, ако не удържи там е твърде вероятно да видим 6.1-5.8 според къде са заложени най големите позиции, но както винаги всичко това може да е фейк изиграно с очакванията за 10-ти с тоя ЕТФ проклет......

етф-а както изглежда ще се разглежда на 16-ти, като цяло датата 10 остава крайно спекулативна, така че може да видим сериозно движение покрай нея!

също най-вероятно ще бъде отложено след 16-ти за 1-ви Октомври, а в последствие и за Февруари 2019

ще поживеем ще видим, моля членовете на форума да запазят здрав разум и да не влизат full YOLO x100 в битмекс

• batibon locked and unlocked this topic