Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

Преди 11 часа, rippleche написа:

Къде е за теб дъното ?

Правилния отговор е малко по-нагоре:

Преди 13 часа, vamp111 написа:

дъното е когато Giancarlo Devasini,  Phil Potter и Jean-Louis van der Velde решат, че вместо милярдери може да са мултимилярдери!

от алчност ще опорочат идеята и развитието на криптото като цяло...

В момента всички новинарски сайтове, вестници, електронни издания, медии и институции подвластни на банковия картел, хора сляпо вярващи в "по-добрия" или "следващия"  биткойн, интернет тролове и др. бълват помия срещу него, за да може цената да се свали под заветните $5000, една доста притеснителна психологическа граница. Всичко това е защото ТЕ са уплашени, страх ги е, защото Биткойн е дошъл за ТЯХ! Дали ще успеят да свалят цената до $5-4-3-2000 няма никакво значение ако сте с правилните мотиви заставайки зад БТК и нищо от това не би трябвало да ви притеснява. На спекулиращите с цената, успех, следват интересни месеци!

Цялата тази трагикомедия около BCH, доведе до спада в цената на всичкото крипто. Да купих на 6300 онзи ден, и при моменталният спад, купих на тънък курс LTC и ETH. Някои казват, че не сме видяли дъното, е то винаги ще има дъна и върхове, но какво ще рече това - да чакаме с една торба кеш и да уцелим момента или да се възползваме от различни ситуации и малки дъна. 

Да BTC е тартора и той влияе на всичко, но купувайки BTC веднага обръщаш в друго крипто и там чакаш за профит. Всичко е много манипулируемо и непредвидимо, но мисля да не чакам да евентуално дъно 2-3к$ а да се възползвам от daily opportunities. 

@Alexleo при положение, че търсиш "профит" купувайки нещо трибуквено - не е ли по-лесно да се играе на рулетка - там поне не трябва да чакаш месец два година, за да разбереш дали си се прецакал или си "спечелил", а резултатът става ясен веднага :)

Преди 1 час, stamat написа:

@Alexleo при положение, че търсиш "профит" купувайки нещо трибуквено - не е ли по-лесно да се играе на рулетка - там поне не трябва да чакаш месец два година, за да разбереш дали си се прецакал или си "спечелил", а резултатът става ясен веднага :)

ти говориш за комар, а тука е инвестиция ( къса или дълга ), но разчиташ на себе си.

Дъното ще дойде като се занулят всички мошенически алткойни, зад които не стои абсолютно нищо. А такива са 99% от всички. Като отвориш CoinMarketcap на Coins трябва да излизат само 4-5 валути, а токените, които са все още без работещ продукт, трябва да бъдат с 5 млн. капитализация макс. Лека полека се приближаваме към този момент, но все още има пълни измишльотини, които струват милиарди като BCH, EOS, IOTA...Още с поне 50-60 млрд. трябва да спихне капитализацията на алткойните преди биткойна да почне отново да расте. Толкова пари се набутаха в тия шитове, толкова разработчици си загубиха времето вместо да усъвършенстват биткойн. Толкова проекти се оказаха измама, че сега ни трябва повече време, за да се върне имиджа на криптовалутите като цяло. И много работа, така че платежите с биткойн да станат толкова лесни, колкото сега е да напазаруваш в магазина с дебитна или кредитна карта. Иначе дебилчетата, цъкащи по цял ден във Фейсбук и Инстаграм няма да се справят. Но големият проблем е да се убедят хората и търговците да използват биткойн. Това, което се случи с цената в последните години е най-неблагоприятния вариант - бързи покачвания нагоре със 100% годишно, когато никой не продава, последвани от спад, когато пък никой не ги иска и търговците се отказват от биткойн.

Това НODL е може би правилна, но твърде егоистична стратегия - чакаш другите да свършат работата, а ти само да кяриш. Ако си ентусиаст за криптоидеята трябва да използваш биткойн и за покупки. Трябва да се модернизира НОDL с харчене при покачване на цената. Имаш някакво количество биткойни, цената в долари се качва с 20%, ти използваш за някакво плащане 10% от койните си. Или нещо от този сорт. 

17 minutes ago, vamp111 said:

DsH7To-XoAAotOe.jpg

според Bitmex Research това е цената на ток за изкопаването на един биткойн (става дума за Китай) 

игнор на бкеш драмата, просто исках да покажа какъв е таргета на мечките

Не знам откъде разбра таргета на мечките, но ако имаш предвид mining cost per coin, ще падне с още 10% надолу след драстичното намаление на трудността с над 7%, което ще се случи след 12 часа. 

ето тук може да следите трудността, която автоматично ще падне след около 66 блока т.е. 12 часа както @Гари е написал

https://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty

@Гари имах в предвид, че мечките целят да свалят цената на биткойн до тази на продукцията му.

ако цената с/у долар падне под продуктивната, това ще откаже някой миньори, само това би било капитулация, всичко друго си е просто бавно кървене

м/у другото с интерес очаквам какво ще направят битман, понеже по съобщението което бяха публикували уж само за 24ч щяха да пренасочат мощностите от биткойн към бкеш, мисля си, че няма да позволят да се пренастрои трудноста

37 minutes ago, vamp111 said:

ето тук може да следите трудността, която автоматично ще падне след около 66 блока т.е. 12 часа както @Гари е написал

https://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty

@Гари имах в предвид, че мечките целят да свалят цената на биткойн до тази на продукцията му.

ако цената с/у долар падне под продуктивната, това ще откаже някой миньори, само това би било капитулация, всичко друго си е просто бавно кървене

м/у другото с интерес очаквам какво ще направят битман, понеже по съобщението което бяха публикували уж само за 24ч щяха да пренасочат мощностите от биткойн към бкеш, мисля си, че няма да позволят да се пренастрои трудноста

Не виждам връзка. Като откажеш миньорите, ще падне и трудността, така че винаги ще остане някой да копа. Единствените, които биха имали полза, са производителите на най-новите икономични копачки, за които и цена 4000 долара няма да е проблем. Може да им е стратегия - приемат плащания за хардуера в биткойни и веднага ги дъмпят на борсите. И си увеличават продажбите, защото по-старите копачки спират една след друга. Bitman трябва да са спрели отдавна да копат каквото и да е. 

Ако тая логика е вярна, дъното е там където остават да копаят само 8 Nano копачките. Ако някой знае каква е сумарната им мощност, можем да определим минималния хашрейт, оттам трудността и минималната цена, където копането ще е рентабилно.

8 hours ago, Alexleo said:

ти говориш за комар, а тука е инвестиция ( къса или дълга ), но разчиташ на себе си.

Тук е спекула, не инвестиция. И понеже това е така, дългосрочно вероятността да си нагоре или надолу е точно толкова, колкото и дали ще се падне черно или червено.

Спекула е, защото цената не зависи от нищо друго, освен дали има повече желаещи да спекулират спрямо преден момент във времето или обратно (т.е. типична пирамида).

А ако е да разчиташ на себе си, то става, но както правех аз: 1. съвестта да се примири с факта, че печалбата ти е за сметка на загубата на по-глупави от теб; 2. това работи при максимум 5 минути напред предвиждане с малко изместване на вероятността в твоя полза, следователно за да се натрупа добра печалба трябва да се правят 1000 или повече сделки на ден, т.е. да се търгува и докато си във WC и аз се радвам че се оттървах, от тогава направих някои доста по-интересни неща :)

Сега за спорта - мисля че вървим към 5000 (до 0-2 дни) и след това по-вероятно да се върне на 6000 в рамките на 5-10 дни, т.е. шанс за едни 20% печалба. Обаче на 5000 ако ентусиастите този път не са достатъчно може да катурне и надолу и тогава и до 3000 може да стигне без проблем обаче това е по-малко вероятно. Нещо такова (гледам това което направих на http://banki.link още си работи - "бъдещи цени"):

btc.png

Не знам да ли осъзнава всеки от нас какво става, но това което се случва в момента е супер, поне според мен. 

Вече обществото става толкова голямо че не само, че се разцепи на два лагер бтк и кеш, ами и кеша се разцепи и започна война. Също така и всеки алт е една малка страна, която води война срещу биткойна.

Света е дръпнал напред най-много след войни и по време на войни. 

Аз лично очаквам, след 2 3 седмици двата кеша да се стрелят доста, от цялата работ двата кеша ще излеят не малко биткойни към пазра, което се и случи сега но това ще привлече и повече риба в играта. 

Да, виртуалната зараза продължава да се клонира и мутира... хард-форка на биткойн с производно биткойн кеш дойде с претенцията да е по-добро , да предложи повече на криптосвета...да е слънцето...алфа и бета...мина време и май  очакванията не се оправдаха, изключение е  финансовия аспект...сега се делят кешовите вериги, новата естествено ще иска да е по-по-най от старата, пък може и да измести оригиналния биткойн....или просто  иска парче от пицата... Всяко разделяне на верига означава създадено ново звено, работеща клетка, екип, ново искане за развитие....друг е въпроса дали времето и обществото ще го оценят или ще потъне ... искания много, едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш....класика...и пето да оцелее във времето и конкуренцията, а дали ще бъде номер едно никой не знае. И понеже един член на форума се появи отново ще си позволя леко лирично отклонение...    Биткойн е единствената правилна религия сред морето от секти на останалите криптовалути...докато и ако се появи следващия цар...   балон, схеми на Понци, пирамида, световна измама и какво ли още не...но ни има, тук сме и влизаме все по-навътре в реалния свят, зараза сме, нова световна религия - религия на свободата...

Преди 10 часа, stamat написа:

(т.е. типична пирамида)

Отдавна разсъждавам над това, защото борсите се държат от копачи.... и се получава че са си затворили кръга... (както една фабрика да произвежда и продава едновременно) и си спекулират с цената както им е удобно, и ИДЕЯТА за крипто я превръщат в печатница за пари... а като обират хората носят само вреди...

Всичко на тоя свят за прави за пари.

Никой няма да направи борса просто за идеята, а за да прави кеш от нея. Дали долари, евро, драхми или Биткойн - това е друг въпрос. В този си смисъл, ако приемем, че борсите и големите копачи са най-големите stakeholder-и, то да, Биткойн може да бъде определен като пирамида. Всеки да го тълкува както иска.

Цената е такава, каквато определи пазара. Наду се балонът и се спука. 

Винаги е имало и ше има и други проекти, няма как да остане само Биткойн. 99% са измама и дивелопърите им и нямат хал-хабер. Те не са си изгубили времето, защото така или иначе не могат да допринесат с нищо за Биткойн.

Някой горе каза, че поради еди какво си дъмпене, Битмейн трябвало да спрат да копаят, защото копаели на загуба. Ако горното твърдение за пирамидата е валидно, те ще държат цената такава в долари, че да не копаят на загуба. Или едното си изберете или другото, няма среден вариант.

П.С. Битмейн копаят с машини, които ще са на пазара за обикновения плеб след 8 до 12 месеца.

Доста неща се казаха, но основното май доста го пропускат:

1. Биткоин е първи, единствен. В съзнанието всеки който не е чувал за крипто и му споменеш излиза именно Биткоин. Никой обаче не е чувал за кеша.

2. Капитализацията на целия блокчейн на BTC е капка в морето. Море от банки, против Биткоин. Утре могат да го купят целия ако решат. Само един проблем - ако има кой да продаде.

3. Контролирането на Биткоин цената е свързано с притежаването. Особено ако целта е подтискане на цената (войната на фиата, т.е. банковата мафия)

4. От 2 и 3 следва, че придобиването на коини най-лесно може да стане чрез изкопаване. Наливането на напечатани милиарди долари в Bitmain и други подобни e най-лесният вариант за придобиване. Сещам се като пращаха войници в Ирак, беше доста долари на ден, естествено новонапечатани. Реално плащат Американците и всички свързани с долара като международна валута (понзи схема).

5. Ако наречем Балон BTC-то, то трябва да наречем много по-крехки балони и USD + EUR. Ама баяджа година са издържали, вероятно и ще ни погребат.

6. HODL определено ограничава буфера от свободни коини на пазара. Непрекъснато се изкупуват нови коини за HODL от новодошли или от стари холдъри. Особено като цената пада. За да пада, някой от някъде трябва да ги вади. Едва ли много хора от общността биха продавали коините си точно сега. От това следват много важини изводи - виж т.7

7. Вижте дневните обороти и движението на графиката. Нещо с голяма мощ и сила натиска цената надолу, предизвиква вълна от реакция, но автоматично я неотрализира и удържа, за да се получи равната линия. Това в оборотите се вижда до успокояване им. Е то това са "БАНКИТЕ" или "Федералния Резерв". Т.е. шепа хора, които държат колонията Европа, искат да воюват с Русия и Китай.

8. Копането ще се изчерпа. Тогава ще минат на резерви за известно време - година, две. Т.е. примерно следващия халфинг не е непременно нивото в което ще отскочим нагоре. Точно тогава ще се сринем, защото всички го очакват. Така ще има най-много загубили - основната цел на тази "голяма мощ".

9. Тези хора държат новините. Ако някой от основните им пропагандни компании каже нещо - bullshit новини, то те гледат да го следват. Така се оказва, че шит новините познават за 2 месеца напред, говорим за световни медии. Не защото са прави, а "искат" да ни насочат към целта на тези хора. Целта разбира се се постига с всички средства, така "тъпите новини" на практика познават.

10. Холдването е тип философия. Не трябва човал с пари, както някой каза. Всеки човек изкарва по нещо - някой повече, някой по-малко. Но всеки може да спестява. И всеки може да го прави не във фиат, а в Биткоин. Винаги при пад купувайте. При очаквано движение - също. Точно затова купих на 6300. Не беше голяма покупка, а добавка към 6100 (която беше някъде към август). Веднага се срина на 5500, но така е по-добре за мен. Имам още нагласени пари. Какво щях да правя ако се беше качило на 7800?!? Да си държа фиата, докато BTC сменя тренда и имам по-малко коини... Алтернативата - да купя на 7800, хем по-малко, хем с риск да падне на 5500. Общо взето губеща игра. Точно сега ще купувам пак! Защо? Защото всички очакват да падне още... вкл. и аз!

Здравейте всички - благодаря ви, че държите форума жив. 

Радвам се, че все повече от вас споделят мнението, че същественото в крипто света е биткойн, а всички други крипто проекти са най-вече необходимото зло за дългосрочния успех на биткойн. Това е нормалното развитие на средния крипто фен. След година, две  повечето днешни крипто-трейдъри ще са повече или по-малко биткойн максималисти.

Колкото до цената - не очаквах, че ще паднем под 100 млрд капитализация. Хубавото на цялата ситуация е, че дори аз вече мисля за продажба сега, за да купя по-евтино. Този парадокс си има име: "капитулация на биковете" -  необходим предшественик за обръщане на тренда... Но не съм продал нищо още де :)

Най-полезното, което можем да направим за биткойн днес, е да помислим как да му помогнем в обществото, в което живеем. В нашия случай: от какво се нуждае най-спешно биткойн в България. Ще се радвам да чуя вашите идеи, моите мисли са следните:

- превод на една от добрите биткойн книги  и промоцията й в БГ;

- пренаписване на hash.bg - има ли вече някой друг образователен сайт на български?

- осъждане на банките за проблемите, които причиняват. Като цяло, те получават лиценз от държавата, за да изпълняват всички позволени от закона разплащания в икономиката. Покупко-продажбата на биткойни е позволена от закона дейност, така че при едни свестни съдии, вероятно ще спечелим.

- cryptoLev: аз нищо не направих по темата stable value coin, но се радвам, че скоро ще ни дойде "отвън"... Идеята е, че като махнем ценовия риск от притежанието на крипто валути, хората по-лесно ще оценят всичките му други предимства - най-вече анонимност, суверенитет и ниски такси на операциите с личните си средства.

- Напоследък мислим по темата да направим крипто базирана система за взаимопомощ: за бедни хора, кучета, котки. Знаем всички как е възможно да се направи система, в която всяка стотинка да може да бъде отчетена - от влизането ѝ във фонда, до изхарчването ѝ. Ако успеем, не само ще помогнем на тези с по-малко късмет от нас, но и ще покажем нагледно, колко много се взема/крие от банките и фондациите, замесени в тази дейност....

- като съвет - обърнете внимание на Liquid (и дано най-сетне го пуснат този RSK) - мисля, че има много потенциал в тези sidechains да родят някоя killerapp и да решат  проблемът със скалируемостта на биткойн. Не че не вярвам в lightning, напротив, но това което прочетох за liquid доста ме вдъхнови.

1 hour ago, stamen said:

Хубавото на цялата ситуация е, че дори аз вече мисля за продажба сега, за да купя по-евтино.

Ето за това говоря. Моите уважения, но значи вече сме близо до капитулация. Независимо кой на какъв пост е или с какъв рейтинг се ползва, това не значи, че не греши. Когато действа с масата, обикновено и той обира калая.

В момента пазарувам само от единствен сигурен факт, че настроенията се смениха към крайно негативни.

п.с. Следващите 2 неща абсолютно си противоречат, като определено само първото е доказаната истина. Крипто-българска валута с цел като Biblepay... си е най-малкото българска работа :) С Biblepay понзито още действа, защото по света има доста добри хора готови да дават. Както се казва в Библията "по плодовете ще ги познаете".

1 hour ago, stamen said:

същественото в крипто света е биткойн, а всички други крипто проекти са най-вече необходимото зло

1 hour ago, stamen said:

cryptoLev: аз нищо не направих по темата stable value coin

Преди 5 часа, hpz написа:

.........................

п.с. Следващите 2 неща абсолютно си противоречат, като определено само първото е доказаната истина. Крипто-българска валута с цел като Biblepay... си е най-малкото българска работа :) С Biblepay понзито още действа, защото по света има доста добри хора готови да дават. Както се казва в Библията "по плодовете ще ги познаете".

Преди 7 часа, stamen написа:

същественото в крипто света е биткойн, а всички други крипто проекти са най-вече необходимото зло

Преди 7 часа, stamen написа:

cryptoLev: аз нищо не направих по темата stable value coin

не си противоречат, ако criptoLev работи върху сайдчейн на биткойн ;)

Ето интересни мнения:

https://breakermag.com/unpacking-the-bitcoin-price-drop/

Като цяло този дроп е мега яката възможност за хората, изпуснали влака да се качат пак на него. Животът като nocoiner не беше лек за тях. :D

Аз като прост човек пак ще питам, какъв е смисълът от всичко това? Има ли нужда от него? Биткоин с lighting и т.н. не са ли достатъчни? Или имаме нужда от още 1000 разновидности, независимо как ще се нарекат - cryptolev, cryptoEUR, cryptoUSD, cryptoGBP, cryptoJPY и т.н.

Поправете ме ако греша, но аз мисля, че единствената идея за един такъв проект е да се обогатят едни хора (които хванат първи влака), най-вече създателите му. Което автоматично прави други хора бедни, и не, това не са хората останали твърдо в BTC, това ще са хората повярвали в cryptoLev. Те ще направят тези първите по-богати.

Хпз, това е като да имаш 1:1 крипто за по-плавен преход на тези, които не са навлезли още в крипто... плащаш с телефона за кафе и кола, знаеш че криптолева ти е 1:1 с лева и така.... друг е въпроса че се навъдиха страшно много стейбъли, които размиват идеята, но всеки се опитва да влезе в играта с массадобшъна, обаче само най-силните ще останат... 

• batibon locked and unlocked this topic