stamat Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 Някой по-назад явно не ме е разбрал - не правя сравнение с БФБ, а давам контрапример, че никак не е задължително един балон като се спихне, да върне някога на стойности над балонираните или въобще да върне каквото и да е. Смятайки и инфлацията междувременно (обезценяването на реалните пари), положението би изглеждало още по-зле. И гледам над мен hpz продължава със същата теория, че стискайки бузи в един момент ще си купи вила. Аз по принцип желая на хората късмет, т.е. нека hpz да си купи вила, но дори това да стане, той ще си я е купил с реалните пари дадени от други шарани, които пък от своя страна ще се надяват на други като тях за техните мечтани вили. Пирамиди, фараони... Което дава отговор и на един друг коментар по-назад - facebook не било ли също пирамида. Самият facebook никак не е пирамида, защото има милиарден оборот и печалба (40 милиарда/15 милиарда), много повече от доста държави по света. Самата свободна търговия с акции по борсите донякъде е пирамидална, точно затова през 10 години има доста сериозна криза и доста хора си губят паричките (винаги за сметка на други). Pistolero 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 преди 11 минути, stamat написа: Самата свободна търговия с акции по борсите донякъде е пирамидална, точно затова през 10 години има доста сериозна криза и доста хора си губят паричките (винаги за сметка на други). тука не мога да не се съглася, за това винаги съм се изказвал против фючърсите на биткойн, ЕТФ-ите, търговията с деривативи, която така ми боде в окото и винаги чакам @Гари да ме успокои, това което в момента ме притеснява е фракшънъл резърв-а в/у крипто, който Мастеркард се опитват да патентоват тогава ще имаме 320 милиона хартиени биткойна, а на хората като цяло не им пука за идеята която стои зад биткойн ами само спекулацията с цената и варианта на млади години да се сдобият с вила.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 34 minutes ago, vamp111 said: тука не мога да не се съглася, за това винаги съм се изказвал против фючърсите на биткойн, ЕТФ-ите, търговията с деривативи, която така ми боде в окото и винаги чакам @Гари да ме успокои, това което в момента ме притеснява е фракшънъл резърв-а в/у крипто, който Мастеркард се опитват да патентоват тогава ще имаме 320 милиона хартиени биткойна, а на хората като цяло не им пука за идеята която стои зад биткойн ами само спекулацията с цената и варианта на млади години да се сдобият с вила.... И за това няма нужда да се притесняваш. Банкирането с частичен резерв изкривява кредитния пазар и води до балони само и единствено когато има централна банка, която има правомощия да печата нови пари. Тъй като за биткойн такава централна банка липсва, няма никаква опасност от кредитна експанзия. Ако Мастеркард или друг започне да работи като криптобанка с частичен резерв, тя ще фалира за нула време. За да даваш назаем биткойни с частичен резерв, трябва преди това ти да си взел назаем тези биткойни от някои други лица - физически или юридически. Които ще могат да те фалират по всяко време просто като си поискат парите. И няма да има централна банка, която да предотврати този фалит като налее още пари. Не знам точно какво имат предвид Мастъркард, но май е нещо друго - възможност средствата в картата ти да са частично фиат, частично крипто. Не знам иначе какво би било. Как ще имаш 1000 биткойна в портфейла, но ще захраниш кредитополучателите с 2000 биткойна? ivan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 1 hour ago, stamat said: Смятайки и инфлацията междувременно (обезценяването на реалните пари), положението би изглеждало още по-зле. И гледам над мен hpz продължава със същата теория, че стискайки бузи в един момент ще си купи вила. Или има много сериозни пропуски в разбирането за инфлация тук, или се народиха тролове във форума. Дано не е второто! Обезценяването на реалните пари е МНОГО сериозен проблем - то това е инфлацията. Труда и стоки/услуги не поскъпват, те винаги са стрували точно толкова. Точно тук идва ролята на дефлационните активи за съхранение на стойност. Дефлационен, защото бройката не се увеличава (21 милиона), което всъщност предизвиква инфлацията на "реалните пари". Точно обратното - интереса към дефлационни активи расте. Сравнението за фейсбук е просто смешно. Понеже всички пиели вода, видите ли водата е балон! Пак ще го кажа, голяма част от хората тук ще пият студена вода. По най-тъпият начин! В историята се вижда. Много пъти се е повторило. Не вярвах, че ще има такива хора след всички глупости които световния елит надроби. Уж вече всичко е ясно. Ама явно уж. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 1 hour ago, vamp111 said: тука не мога да не се съглася, за това винаги съм се изказвал против фючърсите на биткойн, ЕТФ-ите, търговията с деривативи, която така ми боде в окото и винаги чакам @Гари да ме успокои, това което в момента ме притеснява е фракшънъл резърв-а в/у крипто, който Мастеркард се опитват да патентоват тогава ще имаме 320 милиона хартиени биткойна, а на хората като цяло не им пука за идеята която стои зад биткойн ами само спекулацията с цената и варианта на млади години да се сдобият с вила.... Да, това е проблем. Но мисля, че ще умре като шитките. Като измират тези "активи" само правят Биткоин по-ситурен и ценен. Те хората се лъжат до едно време. Мисля, че това е "цената на прехода", която невежите трябва да платят. Затова и трябва да те поправя, аз съм early adopter. Не човек, който иска да си купи вила. Просто искам и аз да имам дял от новото световно богаство. п.с. Хубавото на шитките е, че дадоха добър урок на хората на какво да вярват. "Космическите" цени на Биткоин направиха много шит проекти, и много "създатели" изключително богати. Това разбира се ще се повтори и може би потрети. Докато не бъде излъган и последния човек, все ще има някой искащ да забогатее със шитка, вместо да вложи в истинското крипто. Но интернет и информацията се развива много бързо. Според мен няма да отнеме много време, преди мнозинството да разбере кое е Активът! После по метода на споделянето, от приятел на приятел, от съвет на съвет, всички като лавина в геометрична прогресия ще скочат на Биткоин като дойде края на обезценяващият фиат. ОНЕЗИ не могат да спрат процеса. Балонът наречен долър е пред пръсване. Едно не ми е ясно, защо Китай се гърбят сами, или просто ускоряват процеса за собствена сметка... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamat Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 hpz кое точно не разбра? Връщаме се на SOFIX - купени акции на върха за 100 лева. Чакаш 10 години. Продаваш. Получаваш 20 лева. Само че тези 20 лева вече не са онези 20 лева отпреди 10 години а са 14 лева. Т.е. освен очевидния спад 5 пъти (с 80%) гледайки картинки на графики, допълнително имаш още 30% надолу. Приложи сега тези сметки върху мечтата тези вложени 100 лева през 2007 година в SOFIX някога да бъдат възстановени? Още повече прилагайки тактиката - "набутвай още и то в геометрична прогресия докато пада". Вижда се, че поне елементарни сметки с умножение можеш да правиш, сметни тогава колко години с колко ръст без прекъсване и без нов спад трябва да отчете SOFIX, (отчитайки и обезценяването на реалните пари с които се пазаруват вилите) трябва да минат, че един шаран от 2007 да си върне загубеното. И после кажи каква според теб е вероятността това да се случи? Има нещо друго - това, че BTC е чиста пирамида, му дава по-голям шанс от SOFIX да се върне донякъде - ако при SOFIX е практически невъзможно загубите да бъдат върнати, при BTC има (малко) по-голяма такава вероятност, но много по-ниска от 50% на черно/червено на рулетка. Затова мисля, вместо да се набълбукват хората още при падащ пазар, да теглят всичко и да сложат един път на червено на рулетка. Така или ще пият студена вода (с много по-малка вероятност от това да си останат със загубата в BTC) или да умножат по две и да забравят повече вилите, получени чрез BTC. А и няма да чакат 10 години, а ще могат да разберат резултата от залагането веднага. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pistolero Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 Преди 2 часа, vamp111 написа: фракшънъл резърв-а в/у крипто, който Мастеркард се опитват да патентоват схемата най-вероятно е, че ще вземат блокчейна да го ползват за досегашното си банкиране в долари.... и... ако бтк дотогава не успее да навлезе като разплащателно средство... ще стане жив зян... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 2 hours ago, stamat said: hpz кое точно не разбра? Връщаме се на SOFIX - купени акции на върха за 100 лева. Чакаш 10 години. Продаваш. Получаваш 20 лева. Само че тези 20 лева вече не са онези 20 лева отпреди 10 години а са 14 лева. Т.е. освен очевидния спад 5 пъти (с 80%) гледайки картинки на графики, допълнително имаш още 30% надолу. Приложи сега тези сметки върху мечтата тези вложени 100 лева през 2007 година в SOFIX някога да бъдат възстановени? Още повече прилагайки тактиката - "набутвай още и то в геометрична прогресия докато пада". Вижда се, че поне елементарни сметки с умножение можеш да правиш, сметни тогава колко години с колко ръст без прекъсване и без нов спад трябва да отчете SOFIX, (отчитайки и обезценяването на реалните пари с които се пазаруват вилите) трябва да минат, че един шаран от 2007 да си върне загубеното. И после кажи каква според теб е вероятността това да се случи? Има нещо друго - това, че BTC е чиста пирамида, му дава по-голям шанс от SOFIX да се върне донякъде - ако при SOFIX е практически невъзможно загубите да бъдат върнати, при BTC има (малко) по-голяма такава вероятност, но много по-ниска от 50% на черно/червено на рулетка. Затова мисля, вместо да се набълбукват хората още при падащ пазар, да теглят всичко и да сложат един път на червено на рулетка. Така или ще пият студена вода (с много по-малка вероятност от това да си останат със загубата в BTC) или да умножат по две и да забравят повече вилите, получени чрез BTC. А и няма да чакат 10 години, а ще могат да разберат резултата от залагането веднага. Казвам го направо: каква ти е идеята да манипулираш хората? Личи си, че много добре осъзнаваш разликата от SOFIX. Пак сравняваме гума с балон, като се надяваме масовката да не се усети. Балон, балон, ама Durex са станали доста голяма фирма. Балон, ама след 2014 доста хора са съжалявали, че са разсъждавали като теб. Лично по моите сметки, грешката ти е голяма: 1. Надолу в логаритмична графика не е в геометрична прогресия 2. За възвръщане на всички финанси в момента ми трябва ниво от 7-8к. Това е заради оптимистично дистрибутиране на добавките, които правих по-рано. При ниво 100$, дори да нямам много финанси поради някакви непредвидени обстоятелства, ще ми трябва не повече от ниво 600-700$ за пълно възвръщане, т.е. при 100$ да направя добавка 1/6 на всичко купено до момента. Предвид увеличаващият се множител който прилагам, предната добавка ще е на 1000 или 500. Дори от 500 до 100 са 5 пъти, което е доста като време да събера 1/6. Вероятно 2-3 месеца ще са ми достатъчно да ги набавя. 3. Тук всички рискуваме 1, за да спечелим минимум 10. Черно-червено не е вариант нито за мен, нито за повечето HODL-ри. NLK and tuzara82 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 10, 2018 Report Share Posted December 10, 2018 Едно ме радва, много бързо взеха да смъкват цената. Все едно нивото може да отиде под 0. Какво и да правят, на цена 100$ всички коини ще бъдат изкупени, включително и неизкопаните. И манипулацията ИМ е свършена. Ситуацията е неизбежна. "Продавай народе!" Тез месеци бая коини са изкопали в промишлените комплекси, за да могат да си захранят манипулативните (money-pull ) борси. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 11, 2018 Report Share Posted December 11, 2018 грозната истина: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 11, 2018 Report Share Posted December 11, 2018 50 years of GOLD жалко че няма да доживея 50 years of Bitcoin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KhanValentin Posted December 11, 2018 Report Share Posted December 11, 2018 @stamat гледам, че си взленал малко преди пукането на балона. Имал ли си някога крипто? Смяташ ли да влизаш? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 12, 2018 Report Share Posted December 12, 2018 интересна тема от колегите от другия форум, напълно споделям изказаното мнение: https://bitcoinbg.eu/forum/viewtopic.php?f=3&t=6232&p=58885#p58885 задължително прочетете и медиум поста: https://medium.com/swlh/why-marketers-make-great-cryptocurrency-investors-60e39fa937c6 обхваща доста разисквани теми, не само тази за цената а и мястото на биткойн на глобалната сцена Pistolero and AdamKadmon 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 12, 2018 Report Share Posted December 12, 2018 Слагам поста тук, тъй като това е най-разглежданата тема. Призовавам всички да участват! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 12, 2018 Report Share Posted December 12, 2018 https://www.proofofkeys.com/ Мисля, че е доста важно да се включим (аз перманентно съм така). Дори е добре преди датата. Ако всеки от нас пусне малко ФЪД по международните форуми, че на 3-ти за борсите ще е като петък 13-ти за компютрите, и много хора ще си изгубят коинити ако са от последните, то мисля, че ще има лавина от теглене 10-тина дни преди 3-ти. Това ще повлияе цената и ще предизвика новина от споделяне, т.н. сензация. Всички ще чуят за 3-ти и ще се създаде нова култура. Убиването на борсовия монопол означава Game Over за монопола. Herzog and vamp111 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 12 hours ago, hpz said: https://www.proofofkeys.com/ Мисля, че е доста важно да се включим (аз перманентно съм така). Дори е добре преди датата. Ако всеки от нас пусне малко ФЪД по международните форуми, че на 3-ти за борсите ще е като петък 13-ти за компютрите, и много хора ще си изгубят коинити ако са от последните, то мисля, че ще има лавина от теглене 10-тина дни преди 3-ти. Това ще повлияе цената и ще предизвика новина от споделяне, т.н. сензация. Всички ще чуят за 3-ти и ще се създаде нова култура. Убиването на борсовия монопол означава Game Over за монопола. Малоумие някакво е това. Какъв борсов монопол ви гони, хора? Има няколкостотин борси. Искате да съборите цената, за да купите още по-евтино? Искате да фалирате някоя борса? Това много ще помогне за популяризирането на биткойн сред масите, спор няма. И всъщност едно масово теглене няма да събори цената, точно обратното. hjzagf4sb 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 @Гари ако си ходил в казарма, приеми го като строеви преглед. Проверяваме наличността на войската Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 9 minutes ago, vamp111 said: @Гари ако си ходил в казарма, приеми го като строеви преглед. Проверяваме наличността на войската Приемам го като неистово желание на ходлерите да докажат на себе си, че не са пълни тъпаци като си държат замразени койните докато успешните търговци печелят от движенията нагоре надолу. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 по-малко тъпак се чувствам от факта, че повече не губя койни докато холдвам от колкото като търгувах като цяло идеята на биткойн, не е да е актив което да се търгува по борсите, това че се е превърнал в такъв е вече друг въпрос но има и истина в думите ти, не мога да го отрека Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 Трейдингът не е за всеки, въпрос на дисциплина и темперамент е, не на акъл. Но определено е едно от нещата, които привличат хора към биткойн. Голямата волатилност дава големи възможности, затова маса хора се прехвърлиха от други активи на крипто. Да искаш изчезване на борсите е като да си отрежеш единия крак. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skd Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 Съгласен съм с доводите на Гари. На мен тази идея също ми се струва прекалена, хайде така да я нарека. Не виждам какво и на кого ще доказваме и най-важното какво ще постигнем с този proof. Все едно всички вложители в една банка да се уговорим да си изтеглим по едно и също време влоговете от нея и какъв ще е резултатът? Ясно е, че както при банката, така и с борсата/миньорите, резултатът ще е паника, административен хаос, платени излишни такси, които няма да са малки при задръстване на системата и в крайна сметка невъзможност на всички да си изтеглят влоговете едновременно. Напълно излишно според мен. Дори банките държат МЗР, които са % от депозитите. Просто се опитвам да проумея практическата полза от това самодоказване и да изкарам повече плюсове, отколкото минуси, в което засега не успявам. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobrin Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 Преди 18 часа, hpz написа: Ако всеки от нас пусне малко ФЪД по международните форуми, Точно това е нужно на криптото......още ФЪД. Аз не се съмнявам,че големите и уважавани борси няма да имат никакъв проблем с ликвидността. Може би ще се претовари системата им при масово пускане на заявки за теглене,което разбира се ще даде повод за още фъд. Именно борсите са допринесли повече от всеки друг за популяризирането на крипто и създаването на инфраструктура за да стане толкова лесно да си купиш или продадеш крипто валута. Вероятно ще има и не малко проблемни от множеството нароили се в последно време борси правещи по-големи обороти според СМСар от Файнекс и Бинанс взети заедно. Но всеки от нас е отговорен на коя борса да довери парите си. Друг е въпросът че въпросната инициатива има нулев шанс за успех. На мен ми звучи като: Да съборим ВиК дружествата, като си купим по бутилка минерална вода...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shmitkata Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 По-скоро е : ""Да съборим ВиК като пуснем цял ден водата да тече свободно" П.П. .... и като инсценират паника и народа почне да продават BTC за кеш.... и сме им изпълнили целите за $1500 още в началот на 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 Преди 14 часа, skd написа: Все едно всички вложители в една банка да се уговорим да си изтеглим по едно и също време влоговете от нея и какъв ще е резултатът? ако всички хора си теглиха парите по едно и също време от банката, щеше да стане ясно как оперират банките и всички банки щяха да фалират понеже оперират със измама, ако не го разбираш това много, ето една анимация където се обяснява много просто какво става ако всички хора си изтеглят парите от банката едновремено, изгледай го само 7мин. ще ти изясни картинката hpz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 като за начало, да си държиш денонощно койните на борса се е доказало в историята като една доста глупава стратегия... даже най-активните търговци накрая на сесията си теглят всичко към собствен портфейл освен това, маса по-умни хора ще си изтеглят койните преди даже 1-ви Януари за да спестят някой стотинка от такса и да избягат задръстването на мрежата. *казвам някой стотинка от такса, тъй като борсите имат фиксирана такса теглене, която не зависи от мрежата, нещо което беше използвано като ФЪД че таксите на биткойн били високи, всъщност това само народи нови Рипъл фенчета.... идеята на биткойн е да е директна p2p разменна валута, а борсите от рампа за сдобиване с такъв, го превърнаха в един актив за търгуване, така че този proof of keys просто връща койните на реалните им собственици hpz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts