skd Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 @vamp111, аз съм напълно наясно как оперират банките и нямам нужда от такова клипче, за да го знам. Казал съм какво ще стане след извадката ти от поста ми. Реално погледнато е отговорност на всеки един вложител, държател или играч на борсата да си диверсифицира риска и да си го поема. Който иска да си ги тегли - да си ги тегли, но пък има много хора, които не искат. Нямат време, държат позиции, така го кефи... причини много. Който е дребна риба като мен, в кофти момент като сегашния си разделя частите и си прави сметката. Въпрос на субективно виждане и обем, който държиш. Вероятно за големите риби е добре да правят това, защото наистина имат какво да губят, ама за малките? Всичко ще бъде много фъд за три дни върху и без това крехката екосистема в момента и и после пак ще си е същата работа с разликата, че ще са спечелили още повече борси и миньори. А дето вика Гари, ако има икономическа логика в цялата работа, цената на всеки оскъден ресурс се повишава, така че... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 6 hours ago, vamp111 said: ако всички хора си теглиха парите по едно и също време от банката, щеше да стане ясно как оперират банките и всички банки щяха да фалират понеже оперират със измама, ако не го разбираш това много, ето една анимация където се обяснява много просто какво става ако всички хора си изтеглят парите от банката едновремено, изгледай го само 7мин. ще ти изясни картинката От това, което си написал, става ясно, че имаш много грешна представа за това как работят банките. В клипчето ти измама има, в работата на банките в днешно време такава измама няма. И ти както 99% от хората мислиш, че банките отпускат кредити за в пъти повече пари, отколкото са привлекли, но това изобщо не е вярно. Вероятно си нямаш идея и как би трябвало да работи банкирането с пълен резерв. Но не се притеснявай, повечето завършили икономика в западни университети също не знаят. Какво общо имат банките с борсите пък изобщо не ми става ясно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 @Гари клипчето има общо с това как работи фракшанъл резърва за банките и как работи левъриджа за борсите, само виж оборотите на мекс спрямо другите борси, всичко е фючърси.. и не се притеснявам, наистина не съм завършил икономика, още повече и на запад, аз съм просто един усмихнат шофьор на автобус Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 И аз като всички не обичам банкерите, най-вече заради таксичките, с които постоянно ме цакат. Но това филмче - Money as debt, e просто манипулация, не са верни нещата. Няма такъв фракшънъл резерв като във филмчето никъде по света, няма и нито една банка в развития свят, която да е отпуснала повече кредити отколкото е сумата от собствения капитал и привлечените средства. Под банкиране с частичен резерв всъщност се разбира това, че само някакъв процент от привлечените средства (депозити или заеми от други банки) остават като действителен резерв в бързоликвидни средства, а останалите могат да се отдават на кредит дългосрочно. tziko 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skd Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Банковата система като цяло създава дълг и пари "на килограм", не отделната банка. И то точно реципрочно на резервите. Но да не правим спам в тази тема. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 On 12/13/2018 at 5:08 PM, Гари said: Трейдингът не е за всеки, въпрос на дисциплина и темперамент е, не на акъл. Но определено е едно от нещата, които привличат хора към биткойн. Голямата волатилност дава големи възможности, затова маса хора се прехвърлиха от други активи на крипто. Да искаш изчезване на борсите е като да си отрежеш единия крак. Радвам се: 1. Не отричаш, че това ще е края на борсите. Явно разбираш проблема. 2. Да, това ще е края на спекулата и вечното пропадане на цената. Рай за холдерите, ад за тарикатите и световния елит. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 On 12/13/2018 at 8:03 PM, Dobrin said: Точно това е нужно на криптото......още ФЪД. Аз не се съмнявам,че големите и уважавани борси няма да имат никакъв проблем с ликвидността. Може би ще се претовари системата им при масово пускане на заявки за теглене,което разбира се ще даде повод за още фъд. Именно борсите са допринесли повече от всеки друг за популяризирането на крипто и създаването на инфраструктура за да стане толкова лесно да си купиш или продадеш крипто валута. Вероятно ще има и не малко проблемни от множеството нароили се в последно време борси правещи по-големи обороти според СМСар от Файнекс и Бинанс взети заедно. Но всеки от нас е отговорен на коя борса да довери парите си. Друг е въпросът че въпросната инициатива има нулев шанс за успех. На мен ми звучи като: Да съборим ВиК дружествата, като си купим по бутилка минерална вода...... Пълни глупости. Целато теория е една бутилка гола вода. Ако малко разбираш от крипто и компютри, кое точно ще претовари борсата? Многото логини, които така или иначе ги има, или "нареждането" на трансферите на всички коини в борсата към абонатите, с което може да се справи 1 компютър на 30 години, в рамките на 1 минута. Самата мрежа ще си направи блоковете и проверките до часове, но това няма нищо общо с борсите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 20 hours ago, Гари said: И аз като всички не обичам банкерите, най-вече заради таксичките, с които постоянно ме цакат. Но това филмче - Money as debt, e просто манипулация, не са верни нещата. Няма такъв фракшънъл резерв като във филмчето никъде по света, няма и нито една банка в развития свят, която да е отпуснала повече кредити отколкото е сумата от собствения капитал и привлечените средства. Под банкиране с частичен резерв всъщност се разбира това, че само някакъв процент от привлечените средства (депозити или заеми от други банки) остават като действителен резерв в бързоликвидни средства, а останалите могат да се отдават на кредит дългосрочно. Гари, как можа... За какъв резерв изобщо говорим. Евро и долар нямат резерв. Всичкият "резерв" се отпуска от централната банка, ЕЦБ или ФР в САЩ съответно. Тези пари най-често са печатани, или са върнати лихви, общо взето зависи от моментната им политика спрямо "балона" на печатането, винаги се опитват да балансират системата, като целите са 2: 1. Максимално стабилна система на балонният фиат 2. Максимално бедно, т.е. използвано общество. От т.2 може да си направиш извода защо всички във Форекс губят. Всички и в биткоин губят, откакто системата е регулирана по някакъв начин. Тя и затова е нестабилна и "разклатена". Крехък е момента, защото поддържниците загубиха много пари. Точно те ще спечелят от вдигане на цената, ако борсите увиснат. И цената ще тръгне в правилната посока. А това теглене само по себе си не е лошо и е неотрално събитие. Обаче, те се опитват да регулират и мамят в крипто, едно такова действие означава да посрещност последствията от гравитацията, и пак със страшна сила да се докаже гениалността на крипто системата. Едно просто действие и тя ще стане пак децентрализирана, т.е. независима. Освен с копачки да контролират, друго не им остава. Но и там си има край. Копането ще свърши, ще останат само такси. Ок, пак ще е монопол, до момента когато тока и всичко почне да се плаща в Биткоин. Тогава ще се върнем 2-3 века назад, и няма да има такива моно и олиго(поли)френски системи, които обират обикновения човек. Разпределеното богадство пак няма да го позволи напълно, но ще сложи край на тази лудост от последните 30-40 години. Ти ако имаш топки, вкарай и резервите си от потфейли в борсите, специално за януари! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olivar Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Kакво се очаква януари? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
batibon Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Не съм съгласен с теб hpz ... първоначалната ми мисъл когато вамп публикува това беше - претоварване на мрежата. Доверявам се на това мое чувство. Ходлерите не висят по борси с капитала си, държат го на тъмно и студено.По борсите са хора които търгуват и миньори които продават заради ток и прехрана. Много добре знаете, че борсите не определят цената, те само я манипулират. Ако искате действително да направите нещо, изтеглете се от борсите и не се връщайте там. Тук не е място да си мерим топки, болтчета и гайки, коледни висулки и дебелина на хартиен носител...целта е една всички я знаем. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Значи ходлерите, които не държат койните си на борсите, заплашват да ги изтеглят от борсите? И другите трябва да изпаднат в паника от това? Бре, бре, бре, треперя направо. Сигурен съм, че и борсите не треперят, ще изкарат още малко изходни такси, все файда. Може и някои от тях да са тайните инициатори на тази абсурдна идея. По въпроса за банките. Банкиране ще има винаги, дори целият свят да мине на биткойн. Нашият враг не са банките, а централните банки, които контролират паричното обращение. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobrin Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 Преди 19 часа, hpz написа: Пълни глупости. Целато теория е една бутилка гола вода. Ако малко разбираш от крипто и компютри, кое точно ще претовари борсата? Преди 19 часа, hpz написа: 1 компютър на 30 години, в рамките на 1 минута. Че то било фасулска работа......вземаш един компютър на преклонна възраст и си отваряш собствена борса,за да пиеш кръвчицата на горките ХОДЛ-ери.... Интересно ми е само как собствениците на тези борси не са се сетили до сега за това,а назначват екипи от десетки,а някои и стотици служители..... Ако някога си имал вземане-даване с борса би трябвало да знаеш че тегленията не са автоматични (с изключение на коинбазата). Има и човешки фактор съобразен с обичайното натоварване. Според мен тази инициатива не е измислена от някой,който желае просперитет на криптото. И последно,но не и по значение аз бих си опреснил знанията по български език и граматика преди да уча другите на крипто,компютри и финанси. Гари 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 On 12/14/2018 at 3:53 PM, vamp111 said: @Гари клипчето има общо с това как работи фракшанъл резърва за банките и как работи левъриджа за борсите, само виж оборотите на мекс спрямо другите борси, всичко е фючърси.. и не се притеснявам, наистина не съм завършил икономика, още повече и на запад, аз съм просто един усмихнат шофьор на автобус Явно не си наясно и как работи ливъриджа на борсите. Изглежда си представяш, че борсата заема някакъв неин ресурс на трейдърите, за да търгуват на маржин. Но няма такова нещо, борсите никакви койни или пари не заемат, заемат ги трейдърите един от друг. По тази причина цялата тази идея с тегленето на койните от борсите е напълно безсмислена. Не може да постигне нищо и няма да постигне нищо. Най-много да се вдигнат малко лихвите за Lending/Funding. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 16, 2018 Report Share Posted December 16, 2018 14 hours ago, Dobrin said: Че то било фасулска работа......вземаш един компютър на преклонна възраст и си отваряш собствена борса,за да пиеш кръвчицата на горките ХОДЛ-ери.... Интересно ми е само как собствениците на тези борси не са се сетили до сега за това,а назначват екипи от десетки,а някои и стотици служители..... Ако някога си имал вземане-даване с борса би трябвало да знаеш че тегленията не са автоматични (с изключение на коинбазата). Има и човешки фактор съобразен с обичайното натоварване. Според мен тази инициатива не е измислена от някой,който желае просперитет на криптото. И последно,но не и по значение аз бих си опреснил знанията по български език и граматика преди да уча другите на крипто,компютри и финанси. Както искаш. Набутай си всичките коини в борсите. Но поне не учи другите как работи система, която видимо не разбираш. (пореден пост доказващ това) Последен приятелски жокер: като теглиш от борса, получаваш дори малките суми от 5-10 адреса на борсата. Това явно човек го прави и решава кои да са адресите? И не чакам отговор, просто помисли над въпроса. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 Преди 21 часа, Гари написа: Явно не си наясно и как работи ливъриджа на борсите. Изглежда си представяш, че борсата заема някакъв неин ресурс на трейдърите, за да търгуват на маржин. Но няма такова нещо, борсите никакви койни или пари не заемат, заемат ги трейдърите един от друг. По тази причина цялата тази идея с тегленето на койните от борсите е напълно безсмислена. Не може да постигне нищо и няма да постигне нищо. Най-много да се вдигнат малко лихвите за Lending/Funding. да, колко от тези трейдъри са трейдъри на самата борса и тръгуват с/у останалите потребители или това е конспирация както преди си ми казвал ? hpz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 https://www.ftportfolios.com/Common/ContentFileLoader.aspx?ContentGUID=4ecfa978-d0bb-4924-92c8-628ff9bfe12d Stocks: The average Bull Market period lasted 9.1 years with an average cumulative total return of 480%. The average Bear Market period lasted 1.4 years with an average cumulative loss of -41% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 3 hours ago, vamp111 said: да, колко от тези трейдъри са трейдъри на самата борса и тръгуват с/у останалите потребители или това е конспирация както преди си ми казвал ? Така е, всички борси са в световна конспирация срещу тебе с цел да си загубиш койните. Щом това те кара да се чувстваш по-добре. Не е в тебе вината, че си загубил, световната конспирация е виновна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edm Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 On 12/15/2018 at 3:03 PM, hpz said: които обират обикновения човек Никой не те обира, ти сам обираш себе си чрез, например, купуването на дъна в мечи пазар и очевидно не разбирайки икономическите и бизнес циклите. Без борси интересът към биткойн и останалите валути и тоукъни щеше да клони към 0. Изобщо валута, която не се търгува някъде е безсмислено да съществува. А дистопичният свят, управляван от биткойн, не искам и да си го представям. Със сигурност в него неравенството ще бъде много по-ясно изразено, отколкото е сега. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NotLikeMe Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 Гледам, че сте започнали да го цитирате този *hpz , оставете го да си живее в своя свят, пича. Според него всички борси са виновни, че не може да завърти 100лв на плюс. Той *Гари вече го е казал, Quote Трейдингът не е за всеки Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 Преди 3 часа, Гари написа: Така е, всички борси са в световна конспирация срещу тебе с цел да си загубиш койните. Щом това те кара да се чувстваш по-добре. Не е в тебе вината, че си загубил, световната конспирация е виновна. не това казах, но ако твърдиш, че на борсите няма манипулация (и даже не визирам само крипто борсите) , просто няма какво да си кажем повече @NotLikeMe също Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 25 minutes ago, vamp111 said: не това казах, но ако твърдиш, че на борсите няма манипулация (и даже не визирам само крипто борсите) , просто няма какво да си кажем повече @NotLikeMe също Манипулации има навсякъде. Всеки се опитва да манипулира другите - продавача в магазина, шефа ти, жена ти. Това, което ти и съмишлениците ти правите с тази глупава инициатива, също е опит за манипулация. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 Съжалявам за грозното определение, но това е реалността. Навъдиха се доста "експерти", а ние доближаваме нивото на капитулация. Съответно и мнения, че това е краят се увеличават. Това е сигурният знак, че най-накрая ще стане чаканото! За незнаещите (или за много знаещите) ще споделя един интересен факт. ВСИЧКИ контролирани активи се движат обратно на пазара. Това е толкова просто, колкото и логично, колкото и невидимо за окото. Ако всички когато купуваха цената растеше, интереса щеше да расте и съответно цената още повече. Но реалността е друга. Ако в даден момент 60% купуват и 40% продават, цената пада плавно. Ако примерно 20 купуват и 80% продават, цената се вдига доста по-рязко. Идеята предполагам е ясна. Основите са същите, като във всичко останало - кредити, паричен "статус", лъскавата революция и консуматорско възпитание. Тук в момента пиша А и Б, основни, ясни и логични неща. И все пак имам чувството, че все по-малко хора ме разбират. Ако доскоро се чувствах от 60-те процента, сега се чувствам като от 20-те. Не е приятно, но е хубаво за финансовите ми позиции. Всички, които твърдят, че нещата са честни, пазара е свободна търговия и няма манипулация - да си скъсат дипломите, или да си признаят загубите! Само новобранци биха се вързали на такива твърдения. Всеки който сериозно го мисли, в дългосрочен план е на загуба. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hpz Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 2 minutes ago, Гари said: Манипулации има навсякъде. Всеки се опитва да манипулира другите - продавача в магазина, шефа ти, жена ти. Това, което ти и съмишлениците ти правите с тази глупава инициатива, също е опит за манипулация. Ти къде си? Водиш парада? И на мен и на теб ни е ясно, че пишеш глупости последните 3-4 коментара. Едно не мога да разбера. Защо?!? Каква е идеята? Да не са те притиснали от някъде? Историята познава доста такива случаи. Аз лично съм гледал доста live-сериала "Овцата става вълк". Доста добри хора смениха добрите практики. Заради пари, или заради принуда. Често 2-те в комплект. Сменяйки лагера всички се издигнаха без изключение. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 преди 22 минути, Гари написа: Манипулации има навсякъде. Всеки се опитва да манипулира другите - продавача в магазина, шефа ти, жена ти. Това, което ти и съмишлениците ти правите с тази глупава инициатива, също е опит за манипулация. не казвам, че инициативата ще има някакъв ефект, просто я подкрепям, защото съм на мнение, че точно борсите са слабото звено в биткойн системата, поради не една и две причини, които и сам може да се сетиш. колкото до търгуването, не обвинявам някой друг за загубите си, но пък да твърдиш че (особено Финекс) е борса която не се манипулира е просто смешно, при положение, че има хора осъдени за манипулация на Щатски конвенционални борси, какво остава за не регулираните крипто борси. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dreamer4o Posted December 17, 2018 Report Share Posted December 17, 2018 Следя темата и дискусията доста заинтересовано и имам въпрос, който не е риторичен и наистина ще ми е интересно мнението на "двата лагера" по него. Та според вас без борсите какъв щеше да е адопшъна и популярноста на Биткойна - какви са според вас ползите и вредите от тях. И да не съм офтопик, каква според вас щеше да е цената на Биткойна без (централизираните) борси. П.С. Каква би била алтернативата на борсите за босите и неуки обикновени хорица като мен, които още не са сигурни в боравенето в децентрализираните такива. Аз го виждам така, борсите помагат много за популяризиране и разпространението на биткойна и респективно на технологията измежду "простолюдието", като заедно с това вървят и негативите, за които се говори и по-горе, та като страничен наблюдател не мога да преценя за себе си дали са повече вредни или повече полезни. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts