Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

@dreamer4o за мен винаги е било по-лесно да си купя/продам биткойн на ръка с/у кеш от колкото болезнения път банка->борса, и преди и сега е било така. Освен това в основата си биткойн е да бъде електронни пари, не актив който да се търгува на борсите, резките промени в цената и интереса на спекулантите го превърнаха в такъв. 

Да избереш да купиш биткойн от борса, чрез банков превод е въпрос на личен избор, някой хора намират в това плюсове, аз само минуси.

Пътя по който биткойн е поел в момента е благодарение на масовката която влезе чрез борси края на миналата година. Резултата от сегашното състояние на пазара респективно цената е също в следствие на това. При това положение не може да говорим за никакъв адобшън, защото биткойн вече е просто един спекулативен актив. Каква щеше да е цената на биткойн в момента ако вместо като такъв беше приет като разменно средство не мога да определя, но със сигурност щеше да е много под тази в момента.

Масово хората холдват което води до по-малко наличност, масово търгуват, което води по-големия движения в цената (това е и което привлиза търговците) но много малка част са тези които разменят биткойн за друг актив или го ползват да заплатят за услуга например..защо, защото малко или много на всеки му се иска инвестицията му от $100 в биткойн да се превърне в повече...

колкото до DEX борсите, мисля, че ще има бум на такива 2019 (бинанс са на път да отворят може би най-голямата такава https://www.ccn.com/how-binance-decentralized-crypto-exchange-beta-launch-in-2019-will-impact-the-market/) , в момента не мога да опомена други истински децентрализирани борси освен тези :https://hodlhodl.com/  , https://crypto-bridge.org/ и може би https://bisq.network/

* за мен биткойн = пари, не актив.

За да НЕ бъде конкуренция на долара, го пуснаха в борсите като актив, американски съд отреди, че е комодити, имаме ETP което буквално означава exchange traded product и чакаме на американците etf-a което е същото, т.е. биткойн няма как да бъде вече пари, той е просто един актив който се търгува на борсата, всичко тласка към това му развитие.

4 hours ago, hpz said:

Ти къде си? Водиш парада? :D И на мен и на теб ни е ясно, че пишеш глупости последните 3-4 коментара. Едно не мога да разбера. Защо?!? Каква е идеята? Да не са те притиснали от някъде? Историята познава доста такива случаи. Аз лично съм гледал доста live-сериала "Овцата става вълк". Доста добри хора смениха добрите практики. Заради пари, или заради принуда. Често 2-те в комплект. Сменяйки лагера всички се издигнаха без изключение.

С глупак и с радио не се спори. Оставям ви терена да се надъхвате един друг. 

@vamp111  разбирам те напълно и съм съгласен с теб. Но поне от моя гледна точка за да се популяризира като валута, трябва да се случат доста неща, някои от които е лесното ползване и съхранение, а за да се случи това, трябва всички тези умове зад технологията да не спират да я развиват и улесняват, но за да се случва това и те все пак трябва да се изхранват, ако цената на Биткойна не е такава в момента, не знам от къде биха се издържали, не знам може и да греша тук, но аз така ги виждам нещата.

А това, че щатите всячески се опитват да насочат всичко това в друга посока е ясно, дали ще успеят времето ще покаже, все пак има развитие и в другата посока, във все повече обекти се пазаруа с биткой. Със сигурност ние няма да видим биткойн като популярна валута, но кой знае нашите деца или внуци. 

Аз лично като обикновен потребител и бос в тези неща, ако не беше бумът в цената нямаше да знам въобще за биткой и блокчейн, това дали е хубаво или не пак времето ще покаже, но докато има кой да работи и развива технологията има надежда, а цената явно ще си се лашка нагоре надолу, само дано не отказва точно тези хора, които развиват първоначалната идея

@Гари 

https://www.cnbc.com/2018/11/06/ex-jp-morgan-trader-pleads-guilty-to-manipulating-metals-markets.html

https://www.cnbc.com/2018/12/13/jp-morgan-faces-lawsuits-after-guilty-pleas-by-a-former-metals-trader.html

давам ти пресен пример на конвенционалната борса, ако искаш мога да ти препиша и десетките подобни заглавия за Финекс и Мекс сега, и за Кракен, Окекс и Полониекс от преди, когато аз съм търгувал там

да нямаш риск мениджмънт е едно, да се манипулира цената и да се изяждат потребителите е съвсем друго.

12 hours ago, dreamer4o said:

@vamp111  разбирам те напълно и съм съгласен с теб. Но поне от моя гледна точка за да се популяризира като валута, трябва да се случат доста неща, някои от които е лесното ползване и съхранение, а за да се случи това, трябва всички тези умове зад технологията да не спират да я развиват и улесняват, но за да се случва това и те все пак трябва да се изхранват, ако цената на Биткойна не е такава в момента, не знам от къде биха се издържали, не знам може и да греша тук, но аз така ги виждам нещата.

А това, че щатите всячески се опитват да насочат всичко това в друга посока е ясно, дали ще успеят времето ще покаже, все пак има развитие и в другата посока, във все повече обекти се пазаруа с биткой. Със сигурност ние няма да видим биткойн като популярна валута, но кой знае нашите деца или внуци. 

Аз лично като обикновен потребител и бос в тези неща, ако не беше бумът в цената нямаше да знам въобще за биткой и блокчейн, това дали е хубаво или не пак времето ще покаже, но докато има кой да работи и развива технологията има надежда, а цената явно ще си се лашка нагоре надолу, само дано не отказва точно тези хора, които развиват първоначалната идея

Аз мисля, че ще стане по-рано. При следващия бул-рън известността ще се увеличи в геометрична прогресия. Използването също.
Всички мислят, че трябва да има използване (в магазините) за да стане полезен актива. Но аз виждам съвсем друга ползва - дигитално злато. Дефлационен актив за съхранение на стойност. И всеки който си купи ще става по-богат. Това заради увеличаващият се интерес. Този процес ще продължи примерно 100 години, докато цената се балансира и почне възходи и спадове, следващи икономическото развитие.
Ползата от актива - той ще е съхранение на стойност и в същото време мост към използването му. Примерно един лайткоин е добър кандидат да влезе в магазинната мрежа, но без да се ползва за съхранение на стойността в дългосрочен план. Т.е. биткоин ще е като банковата сметка и банкомата, а лайткоин (примерно) ще е като парите в кеш, които теглим (обменяме от BTC) и харчим всеки ден.

Това бъдеще е много вероятно при един нов бул-рън на Биткоин, според мен фиата ще е с намаляващо използване.

Къде стоят борсите във всичко това? Имаше в началото на годината война на банки и институции срещу всичко това да се случи. Банки не изпълняваха трансфери от и към борси, закриваха сметки, НАП се намеси с облагането с данъци, като в някой страни е било много по-строшно. Всички големи борси бяха натиснати и централизирани.
Естествено навъдиха се нови банки като Revlolut и Mister Tango. И те вече са контролирани, но онези се отказаха от вечната игра на котка и мишка. Същото стана с банки и борси, понеже се заговори за децентрализираните борси. Но това се отложи във времето. Стана ясно, че хората ще намерят вариант и не може да им бъде забранено да си ползват Биткоин. Отложи се и защото нямат сметка да не им се използват вече централизираните борси. Така една битка беше спечелена лесно, за да губим войната като цяло.

Но няма как да се избяга от гравитацията. Аз лично вярвам и виждам, че интереса към Биткоин не спада. Той расте дори в лошите времена сега. Чака се само пак малко да се раздвижи в правилната посока и пак ще има "юруш на маслините". Тогава вече трудно ще го подтиснат, вероятно няма и да се опитат. Това ще бъде и следващият бул-рън. Ситуацията е много крехка, а тук има доста "финансови специалисти", които ви съветват да продавате. Всеки си има глава на раменете, хубаво е да я ползва. Най-добрият въпрос в такава ситуация е: "Какво бих правил ако падне много и какво би било ако се вдигне много?" Допуснете и 2-та варианта като възможни и действате според това, без да слушате експерти, кой какво ви говори...

On 12/15/2018 at 6:57 PM, olivar said:

Kакво се очаква януари?

Някакви ентусиасти кроят планове да бомбандират слоновете в Африка с фъстъци с надеждата да ги улучат смъртоносно. Всъщност, понеже нямат много фъстъци, а и Африка им е далече, по-скоро карат африканците да замерят слоновете с фъстъци и ги убеждават, че без слонове екосистемата на континента им ще бъде много по-добре. Обаче слоновете много обичат фъстъци и най-вероятният резултат от акцията е, че те ще си похапнат много добре.

преди 40 минути, Гари написа:

Някакви ентусиасти кроят планове да бонбандират слоновете в Африка с фъстъци с надеждата да ги улучат смъртоносно. Всъщност, понеже нямат много фъстъци, а и Африка им е далече, по-скоро карат африканците да замерят слоновете с фъстъци и ги убеждават, че без слонове екосистемата на континента им ще бъде много по-добре. Обаче слоновете много обичат фъстъци и най-вероятният резултат от акцията е, че те ще си похапнат много добре.

всъщност това обяснение е много точно

На 17.12.2018 г. at 1:26, hpz написа:

Както искаш. Набутай си всичките коини в борсите. Но поне не учи другите как работи система, която видимо не разбираш. (пореден пост доказващ това)

Последен приятелски жокер: като теглиш от борса, получаваш дори малките суми от 5-10 адреса на борсата. Това явно човек го прави и решава кои да са адресите? :) И не чакам отговор, просто помисли над въпроса

Това е снимка на произволно избрано мое теглене (в случая от Полото). Доста мислих по приятелския жокер,но не мога да открия останалите 9 адреса от които борсата ми праща парите.... Така че ако това не те затруднява би ли ги посочил ? Имам още купища подобни трансакции от Поло,Кракен,Ти рекс и други борси. На всичките изходящият адрес е един.

Screenshot_125.png

US Coinbase Customers Can Make Instant, Free Crypto-To-Cash Transfers to PayPal

Пей Пал и Крипто......невероятно,но факт.  Американските потребители на Коинбазата вече могат да превеждат доларите си моментално и без никакви такси в Пей Пал сметките си. А за 2019 се планира разширяване на услугата и за други държави.

14 hours ago, Dobrin said:

US Coinbase Customers Can Make Instant, Free Crypto-To-Cash Transfers to PayPal

Пей Пал и Крипто......невероятно,но факт.  Американските потребители на Коинбазата вече могат да превеждат доларите си моментално и без никакви такси в Пей Пал сметките си. А за 2019 се планира разширяване на услугата и за други държави.

До тук добре, въпреки че тарифата на pay pal е толкова сложно организирана, че е трудно да се ориентираш какво точно ще ти коства за да си ги пратиш от там към твоя сметка.

А обратното дали ще е също инстант и фрии paypal->coinbase?

PS. Аз все още не виждам възможност да се линкне paypal акаунт в СВ (не че ще продавам).

Преди 15 часа, Dobrin написа:

Това е снимка на произволно избрано мое теглене (в случая от Полото). Доста мислих по приятелския жокер,но не мога да открия останалите 9 адреса от които борсата ми праща парите.... Така че ако това не те затруднява би ли ги посочил ? Имам още купища подобни трансакции от Поло,Кракен,Ти рекс и други борси. На всичките изходящият адрес е един.

Screenshot_125.png

това се нарича transaction batching, сумите за изплащане по различните адреси се групират в една транзакция

в ляво е портфейла на poloniex, в дясно адресите към които е излъчена транзакцията (твоят е един от тях)  

това става автоматично, не ръчно, почти всички борси имат тази практика, по този начин се спестяват адски много такси и не се задръства мрежата с много транзакции

последния адрес e същия на poloniex ,т.е. същия от който се прави първоначалната транзакция, борсите си залагат собствения адрес, за да получат рестото обратно на него.

ако имаш bitcoin core може да го правиш и сам

Да ти кажа, а дано, че изпуснах да купя на тънки кирии. Следя поне 5-7-10 криптото и ме е яд за всичките в момента... Точно преди дни яко ги бях купил , сега щеше да съм по 2, по 3 поне..

Преди 2 часа, Alexleo написа:

Да ти кажа, а дано, че изпуснах да купя на тънки кирии. Следя поне 5-7-10 криптото и ме е яд за всичките в момента... Точно преди дни яко ги бях купил , сега щеше да съм по 2, по 3 поне..

Ще е голям късмет ако хванеш на една от тях абсолютното дъно, ти се надяваш да хванеш 10 :D И аз изтървах помпата на STRAT. Продадох няколко дни преди странното пропадане с 95% за минути и стабилизирането му на същото ниво. Изчаках няколко дни да видя какво е положението, и само наблюдавах как за 6 дни скочи с още 110%.

По принцип страня от такива анормални движения. Явно някой кит си е решил да излезе от играта там, но който си е сложил абсурдни ордери надолу си е направил едни 800-900% печалба :)

Случи се подобно нещо с OYSTER миналия месец, но едва ли ще се върне някога. Един от разработчиците си  е решил да си направи ексит на гърба на "инвеститорите",малко след това ги свалиха от всички борси. А мисля, че имаше някакъв работещ продукт там..

То аз знам, че е невъзможно, просто ме е яд на себе си. Купих 2-3 пъти етер/евро на 92, 98 и 105 евро за етер и си казах, стига толкова. И гледам удари 70 евро, викам си още ще пада и продължавам да чакам, въпреки че е голямо пропадане. И за два дни върна пак на над 100 евро... Е ако бях купил 2-3 етера на 75, сега ги продавам на 100 и изпивам бирата с останолото ресто...

И отделено всичкото крипто към курс на БТК и там мога много да пиша....

Та такова е ежедневието на крипто тариката :)

Преди 4 часа, Alexleo написа:

кой койн е x 2 и x 3 в момента, че аз нещо не ги откривам

Втори ден гледам, че на PAYEER цената на BTC e с 200$ по голяма от маркеткапа. 

Та се питам къде е номера, Та не са ги изравнили с арбитраж.

За мен е ясно защо не знам - щото стотинките ми от кранчетата стигат само за таксите от 0,001 BTC .

• batibon locked and unlocked this topic