Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

16 minutes ago, hpz said:

Мисля, че току що счупихме триъгълника отгоре.

edit: още не сме... върна малко

Вече го проби и за 3-ти път сме на въпросното ниво, където беше "спряло" снощи. Интересно какво следва. Според мен яка игла нагоре. Дано не бъркам посоката :D

както го е пробило, следва 7,6 после 8,7 и после 6,8... и това сериозно така го виждам... ама не играя комар...

... или 8,3 -> 7,8 -> 8,6 -> 6,7 ама тея са трите цифри от нумерологичното ми книжле...

Преди 1 час, vamp111 написа:

това го обясни на златото например, ако прочетеш малко за фючърсите, ще разбереш, че чрез такива се опитомява цената на всички активи,  

Опитомява се цената защото спекулантите, които купуват и продават излизат извън борсата и от реалният оборот на актива. А не защото търгуват надолу или нагоре чрез фючърси. 

Един вид ако трябва 1000 човека всеки с по 50 000$ да търгува на реалните борси,

което е 500 човека купуват а други 500 продават - равносилно на (500сделки*50 000$ = 25 000 000$ оборот) или равносилно на 2500 BTC(25 000 000 / 10000$/цена за 1 BTC/

ще има необходимост някой да държи още 2500 BTC-та, или за 1млрд$ оборот(CME рекорда) 40х2500 = 100 000BTC(които да се купуват и продават). Съответно това би вдигнало цената, защото трябва да се купят от някъде преди това(повече участници в мрежата по-висока цена). Чрез държането на тези играчи в страни от покупката на реалният актив само да си залагат, цената се успокоява(по-малко участници в мрежата, повече биткойни за разпределяне между играчите с фиксиран фиат). Но не бих казал, че се манипулира. Много по-лесно ако в CME играят 10млрд а по основните 4-5 борси 1млрд, чрез манипулация на реалната цена на борсата (понеже ще е по-лесно, заради по-малкият обем) да се влияе на цената в CME и да се обират милиардите там(друг е въпроса колко са оплетени едните и другите собственици).

В тази насока не е ли била това целта на CME да пусне фючърси за да може за 1г. да успокои цената и големите риби да си напазаруват на по-евтино. Не играят ли съвместно с БАККТ за да пуснат реалният актив в залагането, CME на ли уж щяха да спират фючърсите. Или просто са готини и искат да отворят пътя към ETF-а и това е било необходимо зло?

Не знам да ли сте гледали mr robot сезон 3 ти, ако не сте, гледайте и 1ви и 2ри най вече 3 ти! Игрите са на високо и не мисля, че до нас стига повече от 30-40% от информацията(и то със закъснение) за да знаем какво и как ще се случи. Както и преди съм казвал нещо за да се случи на 31 декември, то се подготвя от 1 януари.

Със сигурност много неща не са ми ясни, ще се уча още, но не вярвам във супер конспирациите. Златото ако струваше повече щеше да струва повече, това е един метал. Защо за цените материали за батериите (коли, телефони и тн) се говори много и как ли имало само в някои страни, деца в Африка ги копаели и цената им е скочила в пъти последните години? Защо не пуснат едни фючърси на кобалта(не си спомням точно елемента) и да му смъкнат цената и ел.колите да станат евтини, да не би петролният картел нарочно да поддържа цените им високи(и да не дава да пуснат едни фючърси)? 

Абсолютно съм против възможността чрез фючърси да може да се движи цената(повече от няколко процента 2-3%). Просто дърпа спекулантите, които биха извели цената по-бързо на по-високо ниво. Но и без тях цената ще се определя от реалното търсене и предлагане на биткойни и най-вече от реалната употреба(за пазаруване и или за съхранение на стойност и или просто парите да са ти при теб а не в банката). Ако света нямаше нужда от независими пари/валута биткойна никога нямаше да се развие до тук. А те го атакуват от всякъде от където могат. Дали атаката на Джихан не е била дирижирана от Китайското правителство(за да го ктролират чрез патента и копаенето). Мислите ли, че те не следят какво става или Тръмп не го следи(това, че не говори за него не значи, че не го обсъждат с ФЕД и тн.).

Биткойна е нещо като черна дупка, всеки който се приближи към него бавно бива погълнат и след хоризонта на събитията няма връщане назад :) Дали още 1г. или още 10г. въпрос на време е във всеки телефон и във всеки магазин мониторче с QR кодове. За мен лично накрая на годината 100к(при  пуснат ETF и БАККТ) преди халвинга 200-400к и след това малко разтоварване до 50% и плавно качване до следващият халвинг и все по малки корекци. Към 2030 година плавно покачващ се курс заради хубавата дефлация.

ехх мечти :)

17 minutes ago, ivan said:

Защо не пуснат едни фючърси на кобалта(не си спомням точно елемента) и да му смъкнат цената и ел.колите да станат евтини, да не би петролният картел нарочно да поддържа цените им високи(и да не дава да пуснат едни фючърси)? 

Защото когато поръчат 1 тон кобалт, реално се доставя за да го използват в производството. И когато бензиностанцията поръча 5000 литра бензин си ги търси за да ги налее по автомобилите, не ги държи на хартйийки.

Та в тоя ред на мисли, реална цена на биткойн може да има само тогава когато се разменя "физически" с/у фиат или стока.

4 hours ago, hpz said:

Точно и аз това си мисля, затова питам @vamp111 за CME. В борсата много къси и цена надолу означава: потребителите печелят, борсата губи. А цената определено борсата я манипулира, както и ордерите и слийпиджа. Т.е. при много къси се вдига. При много дълги - пада. Но ако мажоритарния дял дълги са реални коини (не на договор - левъридж), то цената се вдига.

Явно ти и Вамп111 сте убедени, че търгувайки, играете срещу борсата, тоест срещу собственика на борсата. Обаче той в най-лошия случай може да е само един от всичките играчи на борсата и сигурно далеч не най-големият, другите са хиляди такива като нас. Представата, че един такъв голям играч може да манипулира цената както си иска, просто не отговаря на реалността. Всеки кит може да пробва да изсипе някакъв голям брой койни, за да предизвика ликвидации и да купи по-евтино, но не може да има никаква сигурност, че такъв опит няма да загуби защото друг кит пък очаква точно това. А борсите и без манипулации печелят толкова пари, че не си струва да рискуват хем да си загубят собствените койни, хем да си сринат имиджа. Гледам например днес Bitmex има оборот 7 млрд. долара. По 0,05% от всяка сделка са $3,5 млн. За ден.

26 minutes ago, Гари said:

Явно ти и Вамп111 сте убедени, че търгувайки, играете срещу борсата, тоест срещу собствениците на борсата. Обаче той в най-лошия случай може да е само един от всичките играчи на борсата и сигурно далеч не най-големият, другите са хиляди такива като нас. Представата, че един такъв голям играч може да манипулира цената както си иска, просто не отговаря на реалността. Всеки кит може да пробва да изсипе някакъв голям брой койни, за да предизвика ликвидации и да купи по-евтино, но не може да има никаква сигурност, че такъв опит няма загуби защото друг кит пък очаква точно това. А борсите и без манипулации печелят толкова пари, че не си струва да рискуват хем да си загубят собствените койни, хем да си сринат имиджа. Гледам например днес Bitmex има оборот 7 млрд. долара. По 0,05% от всяка сделка са $3,5 млн. За ден.

Борсата има реална информация за всички играчи, свободни марджини, БТЦ и свободен фиат. Всичко е вътре в базата им. Ако повечето са на къси на левъридж, ти ми казваш, че цената ще падне. Добре, но реално ПОВЕЧЕТО са на къси и тези BTC реално няма кой да ги купи. Цената пада! След което те затварят (купуват) и реално са си купили същите къси коини на по-ниска цена. Или може би бъркам в уравнението. И твърдението, че борсата реално ги дистрибутира НЕ Е ВЯРНО, защото винаги едните са повече. Т.е. ако повечето са дългите на левъридж, късите не стигат (и логично всички си мислят, че цената ще се вдига). Ако това стане и позициите къси и дълги се затворят, изгубилите от позиция (късите) ще са по-малко отколкото спечелилите. Т.е. тотала на потребителите печели, кой губи - борсата!

Да го обясня по ясно: Всеки коин купен (от потребител) на левъридж е еквивалентен на един реален продаден (от потребител) коин. При късите - обратно.

Т.е.: 1 купен реален коин и 1 купен коин на левъридж (с реален марджин 0.1 BTC) са равни на 0. Т.е. цената не се променя. Ако цената се вдигне (от тези "2" коина) борсата ще трябва да изплати печалба на друг потребител.

Какво реално се случва: Приемаме, че няма виртуални сделки, като ги интерпретираме като реципрочни реални.

Ако в борсата има:

1. Виртуални купени 1000

2. Виртуално продадени 500

3. Реално купени 50

4. Реално продадени 20

Виждаме:

1. Виртуален тотал: 500 дълги

2. Реален тотал: 30 дълги

Какво става с цената: 30 реални + 500 къси (виртуални дълги) -> цената пада.

Борсата движи графиката, разпределя покупки и продажби, но в крайна сметка резултата е един:

1. Борсата печели движение на 500 дълги.

2. Борсата изплаща разликата на 30 дълги, т.е. губи ги.

Финансовия резултат за борсата е ясен. Ясен е и за потребителите.

А сега се замислете:

1. Доста сделки при покупка не са реални - т.е. реално смъкват цената.

2. Доста реални сделки са "double spend" коини в борсата, които реално тя няма. Т.е. фракшънъл резърв.

"Всеки кит може да пробва да изсипе някакъв голям брой койни" - това е вярно, но китовете са малко и рядко някой изсипва нещо. Точно сега това се случва, затова най-накрая виждаме подем. Според мен обаче кита в момента ги купува.

п.с. @Гари, няма да те питам дали имаш борса, или връзка с такава. По спомен рекламираш някакава. В това няма нищо лошо, но оценката ти не е обективна. Т.е. докато си в другия лагер, спора е безсмислен.

преди 8 минути, Гари написа:

Явно ти и Вамп111 сте убедени, че търгувайки, играете срещу борсата, тоест срещу собственика на борсата. Обаче той в най-лошия случай може да е само един от всичките играчи на борсата и сигурно далеч не най-големият, другите са хиляди такива като нас. Представата, че един такъв голям играч може да манипулира цената както си иска, просто не отговаря на реалността. Всеки кит може да пробва да изсипе някакъв голям брой койни, за да предизвика ликвидации и да купи по-евтино, но не може да има никаква сигурност, че такъв опит няма да загуби защото друг кит пък очаква точно това. А борсите и без манипулации печелят толкова пари, че не си струва да рискуват хем да си загубят собствените койни, хем да си сринат имиджа. Гледам например днес Bitmex има оборот 7 млрд. долара. По 0,05% от всяка сделка са $3,5 млн. За ден.

къде го написах това че играем с/у борсата/собственика им ? точно му обясних че в сделката има две страни а борсата е посредник и печели от оборота..... 

и да всички борси си имат собствени играчи от двете страни на сделката, не само крипто, но и конвенционалните, ако си убеден в противното няма смисъл да спорим

всички китове се ползват с преференциални условия на борсата като маркет мейкъри, т.е. всеки с достатъчно голямо количество койни може да бута нагоре или надолу при определени уговорени условия

началото на 2017 едно момче правеше по 900 биткойна печалба на месец в битмекс, сам буташе ордърбука с по 30 милиона контракта, сега има по-големи китове с повече койни, с 30ММ никой не можеш да уплашиш

понеже математиката е точна наука, ботовете работят въз основа на ордър бука и контролирано могат да спускат и надуват, т.е. когато някой маркет мейкър реши да продаде на определена усредена цена и да купи на определен усреден дискаунт, това нещо се случва с математическа стойност, риск няма!

слипидж има, но в предварително изчислен размер, понеже пак да кажа ботовете работят върху ордърбука

8 minutes ago, hpz said:

п.с. @Гари, няма да те питам дали имаш борса, или връзка с такава. По спомен рекламираш някакава. В това няма нищо лошо, но оценката ти не е обективна. Т.е. докато си в другия лагер, спора е безсмислен.

Ех, човеко. Де да имах борса...Просто ви се чудя - убедени сте, че всичко е манипулация, а продължавате да спекулирате.

10 minutes ago, vamp111 said:

понеже математиката е точна наука, ботовете работят въз основа на ордър бука и контролирано могат да спускат и надуват, т.е. когато някой маркет мейкър реши да продаде на определена усредена цена и да купи на определен усреден дискаунт, това нещо се случва с математическа стойност, риск няма!

слипидж има, но в предварително изчислен размер, понеже пак да кажа ботовете работят върху ордърбука

Точно тези ботове работят върху "договорите" или т.н. левъридж. Той не е реална търговия, а търговия срещу борсата. Някой борси може и на реално да го изпълняват, ама трябва да имат резерв в пъти, не фракшънъл резърв.

За реалното изпълнение може да е хибридно, примерно при големи обеми. Но масата сделки е ясна:

Бота бута цената с XXX$ в някоя посока, като за това губи x$ и борсата печели y$ от левъридж. Като y > x, което е нормално, особено при висок левъридж.

договора си го купуваш ти, избираш си левъриджа сам т.е. условията на договора ти са по твой вкус, същото е и със всеки участник,

всички тези договори съставляват ордърбука, това не е с/у борсата, ако борсата си има собствен участник, той участва в същия този ордърбук

може да нямат достатъчно койни да го покрият, теоритично може наистина да ползват чужди койни за да работят с тях

проблема на повечето хора е че избират много голям левъридж, не приемат, че не са познали посоката и не затварят и не ползват и стоп лос, за това биват ликвидирани после обвиняват борсата

Just now, vamp111 said:

човек, навсякъде има манипулация, по телевизията, в училище, защо точно тука да няма?

както и друг път съм казвал, манипулации има на всички борси и всички пазари, някои успешни, други не толкова. Просто не вярвам в теорията, че всички борси са някакви мошеници, които обират клиентите. Имало е и ще има такива, но все пак повечето не са. 

12 minutes ago, Гари said:

Ех, човеко. Де да имах борса...Просто ви се чудя - убедени сте, че всичко е манипулация, а продължавате да спекулирате.

Спекулацията срещу борсата е хубаво нещо. Виждаш, че кит изкупува - купи на левъридж! Яко! И дръж докато кита не се нахрани!

Ако е видимо, че ще пада, всички говорят за това - КУПИ!

Ако всичко предполага вдигане, видимо е - ПРОДАЙ!

Това е моята стратегия, която мога да ви предложа - против борсата :D

Борсите че правят номера с ботовете е ясно и го доказаха че 95% от оборота е фалшив (не ми се търси точната статия)... и 80% да е това е ужасно голямо количество... и като добавим слипиджа и фалшивите стени... 

преди 4 минути, hpz написа:

Виждаш, че кит изкупува - купи на левъридж! Яко! И дръж дакато кита не се нахрани!

откъде ще знаеш че е кит... а не фалшива стена...?

18 minutes ago, Pistolero said:

Борсите че правят номера с ботовете е ясно и го доказаха че 95% от оборота е фалшив (не ми се търси точната статия)... и 80% да е това е ужасно голямо количество... и като добавим слипиджа и фалшивите стени... 

откъде ще знаеш че е кит... а не фалшива стена...?

Не знам. Предполагам. Най-вече имаше няколко корекции характерни за подтисниците (вече се нагледахме на такива от 20к надолу). Дълго време бяхме в много ниско дъно, станало реалност точно заради тези рептили. Сега имаше няколко такива движения в ключови моменти, които не успяха. Борса спряха, вчера за пръв път се видя хоризонтално подтискане на движенията. Какво и да си мисля, може и да бъркам! Ама какво да правя като съм тъп инат и си мисля, че дълго е по-добре. :D

п.с. Може пък и да е кит :) А може скоро да гледаме борба на китове :D Божа работа... Според мен обаче има FOMO между китовете, не че няма кой да сложи едни коини и да ни занулят на 2к на 1к... Няма идея обаче в това нещо. Ясно е, че следва подем. Затова и спекулативните им пробиви тип разрез с меч - надолу са малки, премерени и с много временен ефект.

2 hours ago, dreamer4o said:

Цял ден се влачим настрани... акумулираме енергия, но за коя посока

Според мен - нагоре! И под 7200 май вече не е възможно, ако става това което повечето си мислим, но по медиите не излиза.

преди 27 минути, hpz написа:

Според мен - нагоре! И под 7200 май вече не е възможно, ако става това което повечето си мислим, но по медиите не излиза.

Трябва медия да потвърди това което си мислиш ли? Цената и особено капитализацията не го ли правят? 

Просто нещата се раздвижиха, пак ще има нагоре и надолу, но кардиограмата ще е като на пъпчив тийнейджър зяпащ деколтето на докторката докато му поставя щипалките на апарата....

2 hours ago, batibon said:

Трябва медия да потвърди това което си мислиш ли? Цената и особено капитализацията не го ли правят? 

Просто нещата се раздвижиха, пак ще има нагоре и надолу, но кардиограмата ще е като на пъпчив тийнейджър зяпащ деколтето на докторката докато му поставя щипалките на апарата....

Не ме разбра. По медиите нарочно не излиза. Ако излезе - значи нe става :D или е станало отдавна :D Общо взето по медиите пускат - след дъжд - качулка :D 

Тази сутрин рано, рано, пак удариха брадвата с "натурално" движение :D против тренда.

(Ето какво става, като повечето оборот е на договори. Договорите дават сили на борсата да се мести цената срещу реалния тренд.)

D6qQMHtXsAE2Kzo.jpg

D6qQMHrXYAAzLEl.jpg

това някой забеляза ли го във ФИНЕКС

11 116 BTC в шорт позиции затвориха

близо $90 000 000 

wtf..

Днеска май имаше някакви ЕТФ-и да се гледат, някой ако има повече инфо да се отчете моля! 

• batibon locked and unlocked this topic