Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

Замислих се преди малко, какво ще стане, ако верно затворят борсите. Курсът ще иде на $100 да речем, хубаво...И кво?Ще изкараме още година, две като 2014-та, ама ще пък ще е яко да се накупят биткойни по $100 :) Защото дори и да го забранят в Китай, биткойн не умира, хора - той е глобално явление. 

Надявам се на това и аз - кратка суматоха и смяна на ръцете.  :) Всъщност така е напълно възможно няколко едри китайски миньори да отпаднат, което пък е още по-добре. Това значи по-евтин и децентрализиран биткойн.... само си мечтая към момента.

Защо си толкова убеден, че ще се сгромоляса? Според мен няма как някой да знае дали цената ще отиде нагоре или надолу в следващите няколко месеца до решението за ETF (ако, разбира се, това се случи през март).

Ще се опитам да анализирам досега известните факти, опитвайки се да махна розовите очила. China ban bitcoin fud-а като че ли отмина, като отнесе над 30% от цената, което не е малко. Ако PBOC не излезе с нови "шокиращи" новини през следващите седмици, не би трябвало да има проблем? Ако искаха да затварят борсите пък най-вероятно щяха да са го направили досега, като че ли няма икономическа логика да го правят. Изтичането на юана през биткойн борсите е много, много малка част от това, което се е случило в страната, а да баннеш бизнес модел, в който си безспорен световен първенец е леко малоумно и не особено китайско.

Геополитическите събития, които са благоприятни за биткойн не са се променили особено - нито Моди е върнал кеша в Индия, нито кризата в Латинска Америка е преодоляна, да не говорим, че към страните с висока инфлация постоянно се добавят нови такива - в Турция и Мексико например. Нова световна рецесия също чука на вратата, а в САЩ само студентските заеми и автозаемите са за 2.5 трилиона долара и ако този балон се пукне, ефектът на доминото ще докара доста пари от банките към биткойн (и злато, разбира се).

Упорито се говори, че Тръмп ще назначи Balaji Srinivasan за шеф на Food and Drug Administration, което пак много трудно може да се погледне под друг ъгъл, освен като положителна новина за биткойн. Руското финансово министерство даде знак, че не вижда заплаха в биткойн, а инфраструктурата продължава да се развива в цял сват (пример тук - https://www.cryptocoinsnews.com/new-spanish-exchange-converts-bitcoin-fiat-currencies-7000-atms/).

Въобще, без резки и непредвидими решения на PBOC (които наистина не мисля, че можем лесно да предвидим), не виждам нищо негативно в близко бъдеще за биткойн.

Този симпатяга малко разбива и мита за 95% китайска търговия https://blockunchained.com/how-chinese-is-bitcoin-part-1-trade-volume-795ac3ed221b#.b49w0mdsvФункционирането и зависимостите на борсите обаче са ми тъмна Индия, тъй че някой по-запознат може да даде мнение дали тези фалшиви обеми реално означават, че китайските борси не са от ЧАК такова значение или точно обратното.

Разбира се, може и греша в горните разсъждения. Ако е така, ще се радвам да ме поправите.

Поздрави

Не бих си позволил да изпадна в спорове с теб, все пак доста по-отдавна следиш темата и сигурно си прав. И все пак, ако погледнем исторически, не се ли децентрализират борсите постепенно? В началото е била Mt. Gox, сега са доста повече, пък ако и голяма част от обемите са ситуирани в Китай.

За миньорите предполагам също си прав, но наистина не виждам абсолютно никаква икономическа логика да се спира един процес, който носи само дивиденти на местната икономика. Предполагам че цели региони в Китай (малки, разбира се), се издържат благодарение на миньорската дейност. Ако по неведома логика китайските власти все пак решат да затварят мините, то няма ли да се отвори ниша за други страни, които да поемат копаенето?

За проблема с капацитета съм напълно съгласен. Но на пазарен принцип може би ще се реши и той? Реално ако потреблението го налага (което засега мисля, че не е факт?), въпросът ще придобие много по-практичен, а не философски характер и ядрото и миньорите ще трябва да достигнат до общо решение, ако искат да печелят от развитието на биткойн.

Като цяло не мога да преценя дали аз съм прекалено оптимистично настроен или ти прекалено песимистично. Може би истината е някъде по средата? :)

......

Като цяло не мога да преценя дали аз съм прекалено оптимистично настроен или ти прекалено песимистично. Може би истината е някъде по средата? :)

много си си добре, да ти кажа :) Данчо нещо му стана последните 2 години, ама ще се оправи скоро, като прескочим $1,500..

Да, значи сме на едно мнение, общо взето. Само че аз очаквам и някаква читава новина през следващата половин година, дали ще е ETF или нещо друго, да видим. :)

@Given - не съм убеден, че ще сгромоляса, затова засега нищо не съм направил - ами с въпроса си се опитвам да предизвикам дискусия, която да бъде полезна на всички ни - и виждам, че се получи такава.

Аз също съм съгласен, че се очаква огромна световна финансова криза - от половин година чета за това от колкото се може повече и по-разнообразни източници, и все повече ми се затвърждава мнението, че ще има такава, и ще е страшно - даже може и с някоя война да бъде обвързана. Проблемът на тия кризи обаче, е че идват с няколко години закъснение от момента, в който стане пределно ясно, че ще ги бъде.

Та моето очакване за спад на цената е да се случи съвсем скоро - заради допълнителни затягания в Китай и поради факта, че биткойн не можа да се съвземе и хората може да посърнат

@dan4o_pra4a - да, искам съвети, но не от един човек и не ги взимам 100% за чиста монета - ами както ти каза - вярвам че в спора се ражда истината - защото се мотивира нашия мастърмайнд който сме заформили тук, да упражни мислено гледните точки, да ги преразкаже, да ги подплъти - и да си бъдем полезни. Аз засега съм по-скоро консуматор отколкото продюсър на полезна информация (въпреки, че се опитвам), но ще дойде и моето време :)

Айде още две булиш новинки от мен, така и така съм сложил розовите очила тия дни. :)

https://medium.com/@coin_and_peace/bitcoin-trading-japan-as-number-1-9db0b677f551#.pew3xm97i

Япония се събужда, като според автора това се дължи на предстоящо приемане на нов закон за дигиталните валути на Острова, който ще позволи на големи компании да се включват в купона. Пролетта, вика, дано да е заедно с ETF и да става мазало.

И това https://www.coinfloor.co.uk/feesсъщо е раздвижване, колкото и малка да е борсата спрямо китайските, например.

Ето най-недвузначната статистика:

Обемите в localbitcoins с рекорд тази седмица

В crypto.bg декември и януари също за рекордни, като за разлика от преди, когато предимно се продаваше при нас, сега предимно се купуват биткойни и то на едро... 

Днес, министър председателя на UK ще държи реч по повод Brexit, както и евентуално решение или по скоро изявление по за излизане на UK от търговската зона на EU 

освен това днес започва кръг от световния икономически форум, който ще се проведе в Швейцария до 20/01 където силно се надявам да се чуе думата BTC, плюс:

на 20/01 стъпва в длъжност и Тръмп, (до каквото и да доведе това) Японските борси се активизираха повече от всякога, Китайската стокова борса отчита рекордни спадове, увеличен внос, рязко намален износ, Офшорния Юан снощи пак е паднал с няколко пункта. КНБ продълбава да налива пари, което е добре за предстоящите празници, но какво ще стане след това ? Световните борси отчитат спадове в търговията с природните ресурси. Германия очаква сериозна инфлация,не знам колко може да се вземе под внимание, че Русия няма да "забранява" BTC за пореден път, но мисля че всички тези световни новини са добре дошли за торбичките с BTC

Все пак идва и Китайската Нова Година, мисля че ако КНБ не излезе с някакво решение, или поне някой не пусне някой спекулативен слух, годината ще е добра :)

В Давос тази година ще има посветени няколко събития на блокчейн технологията, не знам кой точно вчера в Twitter обяви, че едва ли не блокчейнът ще е основна тема на таз годишното събитие:

едит: линк: https://bitcoinmagazine.com/articles/don-tapscott-predicts-blockchain-davos-world-economic-forum/

Но предвид другите събития в света - едва ли.

Мисля, че този скок е по-скоро технически, даже снощи пак в twitter някой каза 8 часа до breakout-a - може даже да се постарая да го намеря, че ебати врачката излезе :)

Си Дзинпин, след днешните словоблудства за свободната търговия, ако реши да банне биткойн борсите - да му умре коня или кучето. :D

Един приятел от Израел ми каза днес, че чул слухове че там правителството нямало да признае финансовия статут на биткойн но щяли да почнат да таксуват 25% от печалбите при търговия с биткойн и евентуално други правителства щяли да последват примера.

...... щяли да почнат да таксуват 25% от печалбите при търговия с биткойн ......

И в момента у нас печалбата от търговия с биткойни, като всяка друга печалба трябва да се декларира, (както за юридически, така и за физически лица) и подлежи на облагане с плосък данък от 10%. Друг е въпросът дали физическите лица декларират тази печалба, но юридическите (българските борси и големи фирми, "миньори") сигурно го правят.

Явно в Израел този данък е по-висок и затова говорите за 25% :)

С няколко думи, нищо ново няма в тази новина поне за нашите географски ширини :).

Говорейки за Тръмп и встъпването в длъжност.

http://www.trumpcoin.com/

https://coinmarketcap.com/currencies/trumpcoin/

Наясно съм колко безумен алткойн е това. С оглед на истерията в САЩ и абсурдното разделяне на лагери - дали няма оферта в купуване на малко тръмпчета с цел бърза печалба? Не ми се прави отделна тема в алткойните, защото... еми защото е тръмпкойн. :D

Едит: Моя грешка, чак сега видях че се трейдва само на странни места. :)

Отскоро започнах да ползвам Twitter, в който следвам само биткойн хора. Някак си е по-живо от reddit. Ето избран лист от биткойн трейдъри, които да бъдат следвани:

@AngeloBTC

@CollinCrypto

@Cryptopathic

@CryptOrca

@Crypto_God

@jackfru1t

@maguraaa

Никой от тях не ми беше в листа, така че без гаранция :)

Някой знае ли в колко часа българско време (и на коя дата се пада) встъпването на Доналд Тръмп в длъжност?

5pm GMT / Friday 20 Jan, в момента го предават на живо, представяш ли си да го отстрелят :X

• batibon locked and unlocked this topic