Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

Гледах днес един бърз анализ, че затворим ли над 7600USD, тоест над EMA55, има добър шанс да продължи до към 13к USD средносрочно, в момента цената даже е над EMA100.

На 17.06.2018 г. at 13:28, Гари написа:

Понеже историята почти винаги се повтаря, да си припомним 2011 г. и цената на златото. Тогава бе достигната цена 1915 долара за унция, което даваше капитализация от 11,7 трилиона долара на всичкото злато по света. Тогава всички пари - банкноти и монети, в света бяха някъде към 5 трлн. долара. Така че алтернативата на хартиените пари бе надценена повече от два пъти. И балонът се спука - цената на тръгна надолу. Започнаха да излизат ей такива статии за картела, който манипулирал цената и я натискал надолу:

https://goldsurvivalguide.co.nz/fear-panic-are-the-banking-cartels-weapons-v-the-gold-silver-bull/

https://jaytaylormedia.com/what-can-stop-big-bank-gold-price-suppression-2/

http://news.goldseek.com/GoldSeek/1355425200.php

http://www.gata.org/files/ThunderRoadReport-03-28-2012.pdf

Цената падна докъм 1100 долара за унция, но междувременно централните банки напечатаха маса нови пари и към края на миналата година фиатът вече стигна 7,7 трлн. долара. И цената на златото се придвижи в синхрон нагоре, така че капитализацията му да ги настигне.  http://money.visualcapitalist.com/worlds-money-markets-one-visualization-2017/ 

През миналата година в тази игра се включи и биткойн, засега със скромна капитализация малко над 100 млрд. долара. Въпросът е колко бързо биткойн ще замести златото като много по-удобна за ползване от златото алтернатива за съхранение на стойност. Предимствата му са очевидни и е въпрос само на време. Но аз лично не очаквам златните буболечки да си разпродават златото, за да си купуват биткойн. Просто все по-голяма част от новонапечатаните пари ще преливат към биткойн. Равновесието ще се достига при

MCap (Gold) + MCap (BTC) = M0 Global Money Supply.

Очаквам M0 Money Supply да продължи да расте и второто събираемо да се увеличава много по-бързо от първото. Като има и моменти за значително отклонение от равновесието. Волатилността обаче ще намалява с увеличаване на капитализацията. Сега дори една микроскопична промяна в другите части на уравнението води до големи промени в пазарната капитализация на биткойна. 

Гари, след година и половина времеви период, какво ли може да е сега развитието на историята, ще е интересно за всички....естествено ако намериш откъде да откъснеш малко време...

:)

Най-големия почитател на mayer multiple след самия Трейс разбира се... който м/у другото скоро беше уличен в чародейство и притежание на шиткойни и все пак един от най-големите китове в индустрията, хора които освен за собствения си интерес се погрижиха и за всеобщия след като удариха джакпота !

On 1/17/2020 at 7:28 PM, batibon said:

Гари, след година и половина времеви период, какво ли може да е сега развитието на историята, ще е интересно за всички....естествено ако намериш откъде да откъснеш малко време...

:)

Не е въпрос на време, а на източници на информация. Никой вече не изчислява глобалното M0, поне аз не знам. Но за тази година и половина златото увеличи капитализацията си с 1,8 трлн. долара - унцията поскъпна с $300. Едва ли са напечатали толкова много нови пари. Доларите в обращение са се увеличили с 240 млрд., еврата - с по-малко от 100 млрд. За другите големи икономики нямам идея. Според мен златото е надценено в момента. Биткойн е още дребен играч в тая игра и там факторите движещи цената са други. Засега.

дали и другите големи няма да го развъртят...

Ще е интересно, когато достигнем цената и вземе че се окаже модела доста точен, как ще гледат на него и най-вече следващата му стъпка... 1М

Обаче, ще е и голям проблем ако модела не се изпълни през следващите 1-2 години...

Относно халвинга, определено има влияние но повече психическо, според мен вече фактора ще е колко нови участници ще влизат в системата...

1 ви урок, какво е Биктойн, защо е измислен и как работи.

2 ри урок, какво е Етериум, защо е измислен и как работи.

2.1 урок, какво не е наред с етериум и какво е децентрализация

3 - мисъл в разработчика/проектанта/ ръководителя работещ в банката Какво е сайдчен, LN и какво е децентрализация

4. мисъл каква част от парите да си заделям от парите/заплатата във биткойна 

5. мисъл правя за каквото ми плащат пък майната му на децентрализацията, биткойна е децентрализация, обръщам фиата в биткойн

Както и при китайците, така и при американците, така и европа и останалите... преди да направят каквато и да е DCBC ще трябва много добре да изучат какво е Биткойна, алтовете, как работят, какво е скам и тн и най-важното какво е централизация и децентрализация. Което ще образова доста влиятелни хора в банковата система и си мисля, как ще им светне, че трябва да си купуват повече биткойни.

Да ли ще видим някога стейбъл койн с капитализация (тоест M0 пари фиат) по-голям от биткойна?   на пръв поглед много лесно изглежда Китай, ЕУ или САЩ да си пуснат нещо такова, но на практика да ли ще е така?

Не знам какво не е наред с Ethereum, но DeFi избухва през последните 6 месеца. 5.91% compound interest за DAI lending. Честно казано предпочитам да използвам тази услуга отколкото пари на влог в банка.

пари на влог в банка със сигурност...

като цяло набират в Шатите популярност лендинг платформите, надявам се да не се подлъжете по подобни стейк и лендинг щуротии и да си дадете биткойните на някой да почива в Мексико на ваши разноски

умишлено няма да пиша имена на проекти, да не давам глупави идеи... 

Just now, vamp111 said:

пари на влог в банка със сигурност...

като цяло набират в Шатите популярност лендинг платформите, надявам се да не се подлъжете по подобни стейк и лендинг щуротии и да си дадете биткойните на някой да почива в Мексико на ваши разноски

умишлено няма да пиша имена на проекти, да не давам глупави идеи... 

Не говоря за това, т.е. платформи подобни на BlockFi.

Преди 2 часа, ivan написа:

Колкото и да ми се иска да го вярвам, 10години са твърде кратък период, за да се правят някакви изчисление въз основа на изминали събития и влиянието им в/у цената. Достатъчно интервюта съм изслушал със създателя на s2f модела приложен в/у БТК не веднъж той самия каза абсолютно същото.

и все пак това е Биткойн и невъзможни неща няма