Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

Колеги, как бихте коментирали това:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-18/bitcoin-whales-ownership-concentration-is-rising-during-rally

https://money.bg/finance/95-ot-bitcoin-e-pod-kontrola-na-2-ot-portfeylite.html (превод на горната статия)

Знаех си, че процентът е много голям, но чак пък 95!? Не мисля, че това е много добре за системата като цяло. Децентрализация, ама друг път!?

Преди 1 час, CtrlAltWarrior написа:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-18/bitcoin-whales-ownership-concentration-is-rising-during-rally

https://money.bg/finance/95-ot-bitcoin-e-pod-kontrola-na-2-ot-portfeylite.html (превод на горната статия)

Знаех си, че процентът е много голям, но чак пък 95!? Не мисля, че това е много добре за системата като цяло. Децентрализация, ама друг път!?

"Продавай, каквото имаш и бягай на далече."

Но все пак ако наистина влагаш някакъв смисъл в "колеги". Вземи прочети доста повече от това, което си прочел, рандом в нета 5 статии на кръст. Задълбай в темата и след няколко месеца(усилено четене) ако мислиш, че постта ти е релевантен и коментара, изкарай го на ново.

Значи CEO то на СофтБанк излезна с "не разбирал биткойна" купил на скъпо продал на евтино щото щял да стане на 0 а пък сега пак бил скочил. Същият инвестирал супер много в WeWork, ако не знаеш историята запонзай се. 

Преди 2 часа, CtrlAltWarrior написа:

https://flipsidecrypto.com/products/business-intelligence

тези дето го твърдят това нещо се занимават с "Chain Analys"  а това е "наука" :lol: която следи onchain активността на Bitcoin, съответно анализира и се опитва да си докара изводи, обикновено резултата е да виждат това което искат да видят, все пак това им е бизнеса и не трябва да разочароват клиента си, само, че се осланят на" Proximity, not footprint" което ще рече, че резултатите са приблизителни, но не могат да бъдат гарантирани точни.

не бих вярвал на нищо написано от която и да е такава компания, защото това е което те продават.

ако те притеснява, че някой ти вижда активността в мрежата ползвай dojo (на Samourai) или поне мобилния им портфейл

Добре, да приемем, че големите т.н. институционални рибоци, МикроСтратеджита са го налазили, ()колко пък да са го налазили) да приемем също, че има  стари ходлъри, държащи големи количества,около 20 процента изгубени койни,  20 процента по борсите и сметката пак не излиза.

преди 6 минути, vamp111 написа:

https://flipsidecrypto.com/products/business-intelligence

тези дето го твърдят това нещо се занимават с "Chain Analys"  а това е "наука" :lol: която следи onchain активността на Bitcoin, съответно анализира и се опитва да си докара изводи, обикновено резултата е да виждат това което искат да видят, все пак това им е бизнеса и не трябва да разочароват клиента си, само, че се осланят на" Proximity, not footprint" което ще рече, че резултатите са приблизителни, но не могат да бъдат гарантирани точни.

не бих вярвал на нищо написано от която и да е такава компания, защото това е което те продават.

ако те притеснява, че някой ти вижда активността в мрежата ползвай dojo (на Samourai) или поне мобилния им портфейл

ВАмп, Иване, благодаря за отговорите, чел съм доста, но явно не съм дочел. Значи всичко с децентрализацията е ОК:)

@CtrlAltWarrior пиша го да е ясно. Разбира се, че по-голямата част от койните се контролират от най-големите китове, след това са борсите, съответно по-малките китове, има индивид купували по няколко десетки хиляди биткойни за стотинки, голяма част от тях не са редистрибутирани, но по-голямата част са!

След всяка изминала година, най-големите адреси акумулират все повече биткойн, средните адреси разпродават все повече, по-малките адреси нарастват на брой, което на практика е някакъв вид децентрализация, но разбира се, че не съвсем..  Като се има на предвид, че най-големите китове си имат собствени борси, съответно са маркет мейкъри и 99.98% от търговията на биткойн се извършва от ботове, мога да кажа със 100% сигурност, че КИТОВЕТЕ контролират цената, което прави "цената" на биткойн изобщо НЕ децентрализирана, но не и самия биткойн. Колкото до мрежата, миньорите постепенно се отдръпват от Китай на запад, мощностите са все повече разпръснати, което води до по-голяма децентрализация. Мрежата е така изградена, че да може да реагира и на атака от страна на недобросъвестни миньори.

И още нещо, след като видяхме какво стана с UASF и NO2X мисля, че мита, че миньорите диктуват правилата трябва да бъде размит, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ под формата на нод оператори, диктуват какво се случва. 

Преди 1 час, CtrlAltWarrior написа:

ВАмп, Иване, благодаря за отговорите, чел съм доста, но явно не съм дочел. Значи всичко с децентрализацията е ОК:)

Първо тук слагат адресите на борсите, все пак тези койни не са техни а са на милионите им потребители!

Това, че 100/1000 човека приежават много нищо не значи, тези 100/1000 човека са от първите повярвали в биткойн, те са големи холдъри и продават колкото за яхта две... Те няма да си изкарат биткойните на борсите и да се покажат кои са и никога няма да седната да бутат цената като разпродават.

Отделно никой не знае дали 5 адреса по 10000 койна са на един или са на 5 човека. 

Та анализите са им аматьорски и по по никакъв начин не оказват влияние на децентрализаицята. 

Някога сатоши може да е вярвал, че хората са по умни и повече хора са щели да се вържат и да копаят от началото, но уви народа е глупав и повярва чак когато цеанта скочи. 

Тук децетрализацията не се явява в това равномерно да бъде разпределно богатствтото а в това системата която разпределя/поддържа мрежата от богатство да е независима и децтрализирана. А в света винаги ще има бедни и богати, умни и глупави :) "последните две двойки могат да се комбинаират всякакси беден/глупав богат/глупав"

пс. защо не повярвах по рано във биткойна :(  

пс. 2 Моля не си мислите, че като знаете нещо, което ви се струва, че е много да си мислите, че сте научили всичко. Това разбира се отнася и за мен.

Иване, ще ти го кажа така. Ти много писа преди да паднем на 3,8. Като паднахме - не писа.

Ти и Факира сте крайностите. Ти си хроничен бик, а той - мечка.

Сега сме в бичи пазар и ти пишеш, все едно винаги си бил прав и само прав. А като сме в мечи пазар мълчиш!

Без да казвам голяма дума, ти си човека който мисли, че знае нещо. При една корекция до 13к ще мълчиш нали?

Постове по половин страница "колко съм прав" няма да помогнат на никого. Дали ще продължим нагоре още 1.5-2 пъти, само защото стана прекалено и никой не го очаква, или ще направи корекция, защото ФОМО-то се е задействало, не вярвам, че ти си човека който знае. Всички гледате фалшивите новини и фалшивата статистика от борсите и свързаните им сайтове.

Как мислите, всички тези API-та на които се базира всичко се съпортват точно от хората, които контролират пазара. Ако информацията вътре беше вярна, нямаше да могат да го контролират. Има и играчи с по-голям "достъп". Тези сайтове и услуги или са бутафорни както спомена @vamp111, или са част от мафията. Тази мафия са делфините в морето (по нагледно е от китове), а ние сме дребните рибки. Изводите на всяка една риба са рибешки! Може да поведе част от стадото към нечия уста. Но може и да го измъкне. Проблемът е, че много по-вероятно да го води към гибел, по хитрия план на делфините.

Това става в нашата общност. Те са централизирани и огранизирани корпорации, ние сме овцете.

Разликата е, че ако сбъркаш и мислиш, че цената ще падне и продадеш или чакаш по ниска цена, тя никога може да не дойде. 

А на колкото и високо да купиш, тя винаги ще достигне на ново и ще я задмине, каквато и корекция да има, ако ще да трае и 3 години. А ако чакаш 3к или на ново под 10к то най вероятно никога няма да се случи. Някой чакаха цена под 1к скед, като стана 20к, ще има да чакат.

Този който наистина вярва в идеята, не чака по ниски нива, евентуално корекции. Който не вярва в идеята чака по ниски нива, някои и екстремно ниски.

Едва ли някой от тук присъстващите не е сложил 100% от капитала си в BTC. Може би само Факира прави изключение. Аз съм твърдо 100% от 10к.

Но тук аз говоря за левъридж и реално забогатяване от вдигането на цената, което е ясно. Май всички ги е страх от левъридж и затова цената расте. Има една несигурност на пазара и точно затова цената се вдига. Сега при близо 19к кой има топки да сложе 5+ левъридж?!? Някой идиоти сигурно слагат и 200. И един на 200 забогатява, но не ги виня. Има дори дядовци които пускат поредното безуспешно тото. Но ако гледаме пътя на капиталите, които останаха след всички цедки, те не биха рискували.

Аз затова твърдя, че ще продължат да помпят балона. Ще го спукат когато търговията на договори вземе превес. А относно посоката, повечето са бичи настроени - аз лично така си мисля. Тук около 19к ще е заигравка да изтърсят маймуни от борсовите клони.

И замисли се, има реален проблем. Дали ще дръпнат ръчката и цената ще пропадне или само плашат с остри движения под формата на игли, това е въпрос за милиони. Кога ще се случи корекция и дали. И тя може да е много дълбока!

Не мисля, че 8к е недостижимо ниво. Съмнявам се, че някой би си заложил целият капитал до 8к фалит. А това означава, че на левъридж ако сега имаш X коина, не би сложил още X на лонг с левъридж, нали? Виж! Цената е 19к почти. Стоп? Добре! Къде?!?

Ще ти дам и една друга идея. Какво би било, ако от 10к (с тотал капитал X) беше почнал да се помпиш. На 11к добавка от още X на левъридж. На 12к още X. Така на всеки 1000$, а стопа актуализиран на 0 след всяка позиция. Сега щеше да си на 8X левъридж + X твоят капитал. Щеше да си на средна цена от 14к с 9X виртуални коини в BTC. Ако днес затвориш, капитала ти би станал 1.7X общо в BTC, като напомням цената вече не е 10к. Или щеше да си 3 пъти (вместо 1.8) по-богат ако обърнеш в долари с които си почнал на 10к. И то без да рискуваш нищо освен печалбата си + първия късмет с посоката.