Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

При форк какво се случва с биткойните по борсите?

Като гледам навсякъде се коментира за спад на цената до началото на август, после 1-2 седмици неяснота и после уж нагоре.

@Marina @vseznaiko

На 1 август част от биткойн обществото ще активира soft fork (BIP 148) и ще отхвърлят блоковете които не са съгласни със SegWit. Ако по-голямата част от миньорите (според hash power) не дадат вот ЗА, но все пак някои го направят ще видим разцепване на биткойна.

С разцепването ще видим новата монета и старата, която вероятно ще й викаме Legacy BTC. Ако сега имате 3 BTC, след разцепването ще имате 3 NEW BTC & 3 Legacy BTC (ако не продавате, a ги държите). Лошата новина на разцепването е, че ако не внимаваме ще претърпим загуби.

След разцепването и двете монети ще се опитат да "изядат" конкуренцията, което ще доведе до срив в цената (възможно дори до 0). Ако нямате намерение да продавате, а да държите трябва да сте в притежание на частният ключ, ако пък монетите ви са в борса - я ви дадат и от двете, я не в зависимост готвила ли се е борсата за сплита или не.

Най-добре е да се издърпат от борсите, защото никоя от тях не е дала успокоение, че са взели мерки. Уолета трябва да е full node като най-сигурен, защото те проверяват всички протоколни rule-ове.

Desktop & mobile wallets не са толкова добри за големи суми заради security concerns, но тук във форума бяха предложени добри алтернативи и tweak-ове по темата.

След 1 август ако миньорите подкрепящи SegWit-a са взели превез всичко ще мине леко и няма да има нужда от истерия, но според това което чета из сайтовете - те нямат такива намерения.

Ако новата монета се окаже тази, която ще се ползва Legacy мрежата ще изчезне и сплита ще е нещо временно, като след това ще си ползваме биткойн както сега (дай Боже). Преди (и след) това да стане всички трябва да сме на нокти - ако купуваме или дори само да приемем Legacy след сплита и после стане по-горното доминиране на новата монета, легаси ще изчезне и честито на набуталите се.

Новата монета не е без проблем - същото важи и тук, и нея не е сигурно да се държи защото може и тя да изчезне ако легаси стане най-ползваната. Отделно има шанс легаси да приеме SegWit, а това е силно вероятно предвид, че миньорите ще имат по-големият hash power за новата монета това значи бавни транзакции или иначе казано хората ще преминат към по-бързото и удобно. И тях не трябва да приемаме след сплита или поне да приемаме но в BIP 148 full node wallet.

Та какъв е риска - replay attacks.

След сплита ако получите койни и ги пратите, транзакциите изглеждат сходни и ще се валидират и в двете мрежи (нова и стара монета). Харчейки нова монета ще харчите и стара и обратното, защото ще са "залепнали" заедно.

Какво е решението - не правете транзакции докато не утихне бурята. Не забравяйте, че победител ще е само 1та монета. Някои борси ще разработят и предложат услуга за отделяне на монетите (вие пращате каквото имате и те ви дават еквивалента в 2те монетки) за да няма replay attacks.

Ако все пак не се вижда победител и двете монети са сходни, ще има уолети за всяка една от тях като ние ще трябва да теглим/инсталираме/update-ваме уолети за да можем да си ги ползваме.

Всички очакваме с нетърпение какво ще се случи.

Може и да си изберете любим алт и да останете там с някаква част от BTC като застраховка от пълен краш. Няма пълна застраховка и затова според мен заделянето на малък процент към един или няколко алта би било добър ход.

Може и да си изберете любим алт и да останете там с някаква част от BTC като застраховка от пълен краш. Няма пълна застраховка и затова според мен заделянето на малък процент към един или няколко алта би било добър ход.

Не мисля, че е добра идея. Цената им няма да скочи, а даже има силна вероятност да изчезнат - можеш ли да дадеш пример кои алтове стават за такава инвестиция с цел storage?

Не мисля, че е добра идея. Цената им няма да скочи, а даже има силна вероятност да изчезнат - можеш ли да дадеш пример кои алтове стават за такава инвестиция с цел storage?

За съжаление не мога. Някои биха предпочели ETH, но аз не бих. Може би LTC. Обаче това си е лично мнение. 

Аз обмислям да преместя всичкото HODL към един адрес, генериран офлайн с bitaddress, например. Така ще мога да реагирам много бързо, защото ще разполагам с частния ключ. Не ми се занимава с хамалогии като 24 думи и т.н. Това ми е най-големия кошмар - да не разполагам с частния ключ, точно когато ми е наобходимо.

Ама не разбирам каква е тази паника, Япония са го приели за платежно, сега чета, че Южна Корея ще почват да го ползват за международни преводи легално. Хората, които имат най-много биткойни са миньорите а те държат и борсите. 

Как си представяте китайските миньори от групата на BU да прецакат всичко, кой ще си погребе многото пари просто ей така.

За мен ще ъпгрейдат Bitcoin Legacy с BU и ще се опитат да го наложат. Ще се получи втори Биткойн АБЦ който ще върви изоставащо, като цена и ползване му ще е значително по-добре от представянето на ETC.

Лакомията ще води нещата, а всеки има от нея :)

И аз не мисля, че ще срине, но със сигурност ще има спад заради несигурността какво ще става. Периодът 21 юли - 2 август ще бъде доста интересен. Понеже някой питаше за резервен вариант - говори се че Лайктойна ще бъде спасението за много инвеститори, но аз заложих яко на Стратис.

от всичко това ще спечели Етър

Не ми се вижда много логично. Цялата приказка за пряка конкуренция между Етериум и Биткойн ми се струва доста изкуствено насадена. Цената на Етер се покачи, не заради предпочитания пред BTC, а заради манията по ICO-тата.

LTC е мисля, най-близко до резервен вариант. Дори смятам (съвсем спекулативно), че ако Биткойн вземе тотален превес един ден, то LTC ще остане предпочитана алтернатива и много хора, освен биткойн, ще имат и лайтове.

Не ми се вижда много логично. Цялата приказка за пряка конкуренция между Етериум и Биткойн ми се струва доста изкуствено насадена. Цената на Етер се покачи, не заради предпочитания пред BTC, а заради манията по ICO-тата.

LTC е мисля, най-близко до резервен вариант. Дори смятам (съвсем спекулативно), че ако Биткойн вземе тотален превес един ден, то LTC ще остане предпочитана алтернатива и много хора, освен биткойн, ще имат и лайтове.

На мен ми се струва че много подценявате етера. Не знам дали ще стигне биткойна по цена, но знам че цената му ще расте само нагоре, а колко ще видим. Миньорите на биткойна ще са по малко отколкото миньорите на етер в близко бъдеще. Абсолютно всеки може да отиде до магазина и да си купи една видео карта и да започне да копае етер , докато ако иска да копа биткойни ще му се наложи да купува машина от китай за която се чака месеци. Биткойна се копае от много години и за това е по напред , но скоро ще е назад в това отношение, защото нов миньор не си купуав машина от китай , ами карти за етер. В момента се наблюдава точно това как всеки се насочва към етера за копане, а миньорите се увеличават с големи темпове в сравнение с предишни години. Само за 4-5 месеца миньорите за етер станаха 15 пъти повече отколкото от както е излязъл етера 2 години и нещо. В момента цената му е покачена около 20 пъти за миналите 4-5 месеца. Знам че и биткойна се качва , но не и с толкова големи темпове. За мен реалната цена на биткойна в момента му е 1500$ , а на етера около 150$ и под тази цена много трудно ще паднат освен ако не се случи нещо както с форка на биткойна.

До някъде си прав, но след като спре копаенето накрая на годината и нещата станат proof of stake, нещата ще са изменят като при биткойн, само големи риби а малките няма да хващат нищо. 

Предимство е само малкият блок и малкото време, което позволява на малките участници да хващат и те по нещо, но не знам да ли това ще продължи с тези параметри при по-голямо натоварване на мрежата(повече транзакции)

Но масата хора, тези неща не ги интересуват. За мен историята на Биткойна, мистериозното му създаване и извървяният път ще го наложат. Това с цената едно към 10 е моментно и ще отмине. В момента:

Reward last 24h:

2,200 BTC 

($5,202,069.76 USD)

22,735 ETH 

($4,723,268.26 USD)

И капитализации 2:1 не ми се връзва. Или биткойна е подценен или етера е надценен. В следващата една година нещата ще се очертаят и следващото лято(а явно тогава криптото почива) ще се види какво ще стане, кой ще почива повече. 

Предполагам в биткойна също ще вкарат смарт договори(това искат да направят Джихан и братята му) и конкуренцията ще си каже думата. 

Може от друга страна да решат Гугъл, Епъл или Фб да решат да се присъединят, към консорциума, което ще го изстреля много, но пък може да решат да приемат плащания в БТК или и в двете и никъде да не се присъединяват. Има още много играчи, които ще трябва да си кажат думата. Но за сега новините са Биткойн това онова, а новините с етерума са много по малко.

етър ще се покачи в цена по простата причина че там няма паника около някакви хардфоркове и други неща които хората не разбират, и ще има масово хеджиране спрямо биткойн в лицето на етър. след като биткойн се разцепи на няколко малки валути, инвеститорите пак ще искат да влагат в нещо сигурно, и вместо в едно от няколкото изчадия на биткойн, ще купуват етър (докато не се разчисти прахоляка около биткойн)

от друга страна, ако биткойн се срине много мощно, като водещ бранд в сектора криптовалути, и масово асоцииран и идентифициран със сектора, ще повлече всичко останало, включително и етър.

За мен не е случайно, че Япония  го прие (преди форк морк и сегвит :D), там с тяхната култура, икономика и прогрес гледат много сериозно в бъдещото и едва ли, ако БТК е губеща карта ще я играят...  Дори и малки спадове да има, лично за мен цената е само нагоре, вярвам, че в него е бъдещото и го споделям с всички приятели :)

Представете си какво ще стане, ако Китай и Южна Кореа, Индия  са следващите

Южна може да се брои вече че е. Китай няма да го признаят но ще го търгуват с лимитите. Най вероятно Индия ще го пуснат като китай с лимит.

Корея и япония ще започнат да го ползват доста като международен трансфер между фирмите. А индийците по света ще пращат пари към вкъщи чрез него. Китайците ще си държат спестяванията там за да не им ги вземе партията. В европа започват да се появяват големи имена, които заппочват да приемат плащаноята с него, като енерго компания в австрия и германия, най голямата верига за доставка на храни в германия, банки и общини в швейцария и разни други... корпорации.

Интересно ми е какво ще стане като започнат да разпродават акции за да си вкарат инвестициите в биткойни.

Предстои глобална промяна във финансовите среди. Нямам как нещата да са все едни и същи. Съмняваме да му мине модата.

Хубаво се радвате на БТК, но не забравяйте, че най-доброто му сравнение е това с Интернет. В началото беше бавен после wifi, оптика и в бъдеще може нещо по-бързо. Не е сигурно, че това което ползваме днес няма да бъде заменено с друга крипто валута, която ще прескочи грешките на БТК. Етера не виждам как ще има по-висока цена докато тази на БТК е по-висока.

Кво става, момци ?

Рипа ли цената, рипа ли :D :D

А пък до 1-ви .08 що време има, а :)

Аз мислех, че ще стане двеста и дваесе, ама съм се объркал.

Ще започваме пак начисто - от 0-та и т.н....

"За да създадеш, трябва първо да разрушиш" - аз пък ще вкарам още хх,ххх преди сплита. Риск печели, риск губи.

Това е от онези рискове, които е невъзможно да оцениш/изтъргуваш по никакъв начин.Също така, когато цената расте го прави в някакъв вид тренд, за който може да се закачиш, макар и със закъснение, а когато пада общо взето излизаш от банята след душ с няколко хиляди по-назад. Та така....

Да, в друга тема публикувах отказа от покупка, защото съветите за hold из форума на bitcoin.org и reddit не съветват за ins/outs. Предстоят тежки месеци и като разберем коя монета ще се ползва, ще й вдигнем цената с покупки.

Аз не разбирам, сега ако купиш цената е добра, дори да.падне още малко не е чак голям риск. Ако чакаш да.се.знае коя монета ще се отвърди, ще стане късно понеже ще го разбереш по цената, когато е скочила.

Сега ако купиш получаваш във всички бъдещи вериги. Все ще си в печелившата. Ако вярваш, че биткойна ще го бъде след година две, момента за купуване е преди 1 ви. Ако те съмнява технологията и бъдещето защо да взимаш и след 1 ви?

Като цяло купил съм и на по ниско и на по високо, но съм доволен че падна за да изкара играчите от другите валути. Сега след 1 ви те ще влязат в ползвания биткойн, и ще го изтрелят много по напред

А другитве валути ще запазят сравнително ниски нива, най вече етера . И конкуренцията му ще стане значително по слаба.

• batibon locked and unlocked this topic