Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на биткойн

Recommended Posts

Всъщност цената на етера дърпа биткойна надолу... Явно ICO-тата тепърва започват да продават, типичната Prisoner's Dilema - макар всички да са най-добре, ако никой не продава, всеки има сигурност в това да продаде първи...

Ако хората бяха уплашени от форка и бягаха от биткойн, цената на етера щеше да се вдигне, както се случи през януари, когато за първи път се заговори за форк и всичко от биткойн се изсипа в етер.

Стамене, тоя път си далече от истината, миналата седмица може и спада да беше породен от ICO-тата, но ето истинската причина за продължължението:

https://www.cryptocoinsnews.com/bitcoin-crashes-chain-split-risks-increase/

Добавям и туита на Андреас, от преди два часа, за допълнителна гледна точка  ;-) 

За мен, към момента, драма няма ..

Ако иска и 500лв да стане биткойна, стига да му решат проблемите с големината на таксите и времето за транзакция. Това би ни развързало ръцете, да тестваме бизнес модели и евентуално да печелим от крипто еко-системата.

Към момента единствените начини да печелиш са чрез спекула по борсите и миньорство, което е малко тъжно, за технологичните времена, в които живеем .

twitter.JPG

Edited by kalin

Форка е ясне още от преди това,ч ще са две биткойн вериги. Jihan си го каза хваща старата верига и продължава да я поддържа да живее, ще и пусне бу и ще я лансира по борсите. Причините за спада са комплексни страх на малките риби, лятото новите играчи са малко всичко е на ваканции и почивки и няма кой да купува а в същото време тока трябва да се плаща във фиат.

Прогнозата на говърмант сакс беше спад до 1950 и после до 4к. От 21 ако се случва всичко по план очаквам тренд нагоре а до тогава да задържи тези нива.

За мен хубавото е че етера се завърна на нормални нива и новите две биткойн вериги ще са по силни. Не ми допада идеаята да има валута Крадец - някой да пусне нещо да държи големите дялове за него и заради името си тези корпорации да разполагат с милярди под една или друга форма. Ицотата ще им мине модата още есента. Биткойна е силен защото е израстнал сам до това което е, тази есен и зима ще са интересни.

За съжаление не смятам, че толкова лесно ще им мине модата на ико-тата. Явно хората не са си научили урока, че това са абсолютни измамни схеми... правиш един сайт с брояч, един уайт пейпър и бам набираш етъри за десетки (ако не стотици) милиони. После уж "малко по малко" ги дъмпваш тези етъри за да си "финансираш идеята" и така почна да пада цената на етъра според мен. При БК няма такива измишльотини... но тук си има други глупости като този сегвит...

LTC също се представя перфектно. Не мърда и дори леко качва (Poloniex). Личи си каква е настройката там по отношение сегашните събития. Антонопулос смята, че падането на цената на BTC е нормално при това качване последните месеци, а 1 август е само отключващ фактор. Отключващ или не, за мен не е маловажен, още повече, че е свързан с фундамента на BTC. Не следя всички валути, но според мен STRAT също се държи. 

Преди да теъгне нагоре ряско беше 1200 1300 апеил месец, защо мислиш че ще стигне нива от преди това?

Според мен по-малко от това или 1800 няма да падне.

Не се изразих правилно, не твърдя, че е глупост.

Просто не разбирам защо беше нужно това, след като остават по-малко от 2 седмици, а въобще не се знае какво ще стане... цялата тази несигурност + фактът, че е лято и обемите спадат не се отразява добре на пазара като цяло (от 115 милярда маркет кап до 65 за няма и 2 седмици).

Все пак до няколко месеца (надявам се най-късно октомври) ще се поизяснят нещата, и като гледам всички са с настройка до декември да са се нормализирали. Но беше ли наистина нужно всичко това? Или е изкуствено за да могат китовете да си напазаруват?

Лятото винаги има корекции на пиковете от пролетните месеци, вижте графиките от предни години, а и специално за първите 3: биткойн, етер и рипъл има беше време да коригират на дългосрочните си графики след тия безумни пикове които направиха, така че нищо необичайно не се случва. Аз лично се бях хванал на бас че биткойна ще се издъни до 1850, въпреки че на седмичната графика има мегдан да падне до 1500. Неслучайно и прогнозата на Голдмън Сачс е падеж до тези равнища. Има много фактори които бутат пазара в момента - несигурността около segwit, безбройните ICO-та. И тък като това води до спадове в водещите 2 валути с най-голяма капитализация, нормално е всичко да потъне. За последните 2 седмици спада е около 50%. Аз лично си мисля че големите риби са били подготвени за този развой и допълнително наливат масло в огъня, сега ще си напазаруват и на следващия пик който най вероятно ще е есен/зима ще са 2-но по-богати.

Това е естеството на пазара, естествено става, малките рибки са плашливи и бягат от непознатите води. Китовете ще влезнат да проверят и ще си напазаруват здраво.

Когато си на високо виждаш как се движат стадата овце, понасочваш ги малко, да се движат в твоя полза и действаш.

Няма как ние да знаем кога е дъно и връх, но те знаят, понеже създават трендовете. Спасението е ако биткойна стигне трилион или няколко за да не могат лесно да правят трендове и да манипулират пазара с няколко стотин милиона.

Спасението е ако биткойна стигне трилион или няколко за да не могат лесно да правят трендове и да манипулират пазара с няколко стотин милиона. 

По принцип си прав, само че за твое сведение ако не се лъжа миналата година бяха подгонили няколко големи банки заради манипуалции в цената на златото - а там пазара е за трилиони, така че китове винаги ще има независимо колко е голям пазара, хора с пари не е като да няма.

Иначе ето на това ми прилича спада в момента:

https://www.facebook.com/MotoGP/videos/10155878822415769/

Наистина и Голдман сакс го казаха това, след което биткойна щял да стигне 4к. Да видим :)

Като процент маркет капа падна на целия пазар падна доста, но реално погледнато е като този от преди само два месеца...

Не е добра новина, че Голдман са предсказали така. Те са най-големите манипулатори на пазара, които винаги препоръчват обратното на това, което наистина очакват с цел да излъжат повече хора. Има такива забавни изследвания за Голдман на NYSE: Кога печелиш повече - ако следваш препоръките на Голдман или правиш обратното. И второто се оказва много по-печелившо. :)

John McAffe писа нещо за БТК на $500К до 3 год. иначе щял да си д*ха сам, беше гръмнал нета от снощи...

Ozymandias писа че форк няма да има ще се активира сегвит, и БТК ще мине $4К до края на годината..

някой ако има линкове от туитър или някой сайт може да ги постне, ако ще е интересно

DFBc5EeU0AQ0c_i.jpg

зависи дали искаш да си хилиардер или милионер  :D  :D  :D

w-seo за какво да ги пазиш ? тъгуваш ли ги ? или за старини ли ще ги пазиш ? долари ли ти трябват ?

Здравейте
Имам някои притеснения относно предстоящия форк и искам да ги споделя с надеждата някой да ги разсее. Това бе причината да се регистрирам в този форум преди няколко дни. Имам дългогодишен опит в инвестициите и фондовите борси, но с криптовалути се занимавам отскоро и с техническата част съм зле. Благодаря на всички, които се опитват да внесат повече яснота. Но след като изчетох всичко в този форум и колкото можах в няколко други като bitcoin Talk, ми се струва, че някои неща остават извън фокуса на общественото внимание. Може би притесненията ми са необосновани, може би нелепи или даже смешни, но все ще ги споделя с идеята някой много по-знаещ от мен да ги коментира.
1. Всеобщата препоръка за преминаване през предстоящите възможни сътресения е да се изтеглят биткойните в собствен портфейл и да не се правят транзакции докато ситуацията не се изясни. Напълно съм съгласен с първата част на тоя съвет, но втората ме изправя на нокти. Да стоя и да чакам всичко да се изясни означава, че се лишавам от възможност за реакция в случай че нещата тръгнат на зле или пък че всяка реакция ще доведе най-вероятно до загуба. След 1 август ще има огромни движения по борсите и много възможности за бързи печалби, но биткойните ми ще са блокирани и аз ще трябва само да гледам мача без да мога да участвам.
Освен това опитът ми от търгуването на всякакви борси подсказва, че стратегията на масата не само, че никога не е най-правилната, а и тя най-често е подтиквана да направи възможно най-грешния избор, за да могат други хора да спечелят. А сега всички ме тикат към "buy and hold".
2. В последните дни ни засипват оптимистични прогнози. Голдман казали $4000, друг казал 5000, трети даже 500 000 до 3 години. Общо взето - дръж, не продавай и чакай, няма страшно. Така говореха на NYSE през 2000 г. и 2007 г., 2008 г. на нашата БФБ. Когато ми казват "няма страшно", разбирам, че идва нещо страшно. Може и да са прави, че до края на 2018 г. биткойнът ще е над 5000 долара, аз също съм биткойн ентусиаст, щом съм тук. Но ако преди да стане 5000 падне до 500 - представяте ли си как стискате койните си с месеци докато цената им пада. Преживявал съм подобно нещо, не е за хора със слаби сърца.
3. DragomirG беше написал, че "След разцепването и двете монети ще се опитат да "изядат" конкуренцията, което ще доведе до срив в цената (възможно дори до 0)". Как се изяжда конкуренцията не ми е ясно, моля някой да обясни. Но ако има риск цената и на двете монети да падне много - не е ли по-добре да си го спестим, да обърнем всичко в лайткойни, етер, даш или някоя друга монета. Напълно съгласен съм с мнението на Стамен за мрежовия ефект и предимствата, които има биткойн като първа криптовалута. Ясно е, че ако цената на биткойна се срине, ще повлече всички надолу, но може би в този случай другите популярни ще паднат по-малко. Все пак, много хора ще хеджират риска с тях, а не като обърнат всичко в долари или други фиатни валути.
Извинявам се на всички дългия пост и ще се радвам на вашите коментари.

Явно много зависи от гледната точка. За хора, които търгуват с цел да направят печалба в евро или долари, нещата са много прединфарктни. За тези, които чакат времето, когато няма да се налага да продават за фиат, ситуацията е по-лесно поносима, както казва vamp111 в по-горния пост

зависи дали искаш да си хилиардер или милионер  :D  :D  :D

w-seo за какво да ги пазиш ? тъгуваш ли ги ? или за старини ли ще ги пазиш ? долари ли ти трябват ?

Въпросите ти са същите като на човека преди цитирания пост - бтк, етер или нещо друго? 

Аз си мислех много дали не е идеалното решение да се отиде в алт, но и там не се знае как ще се развият нещата, ако биткойн не излезе читав след 1 август. Ситуацията или по-скоро страховете са такива, че ако направиш нещо може да се окаже напълно погрешно. Ако не направиш нищо, пак така. 

Най-добре е да се приеме най-лошото - хардфорк. Това означава паркиране в личен адрес и чакане с особено внимание да не рипваме, ако забележим пропуснати ползи. Хората, които ще спечелят много, също така ще са поели и голям риск, също като тези, които ще загубят. Досега обаче както пише Стамен в последната си статия и други хора тук - HODL стратегията при такива случаи си е направо закон. 

Ти явно притежаваш опит и щом си преживял няколо финансови бума, значи най-вероятно имаш представа как реагираш чисто емоционално на промените и можеш да изготвиш собствен план за реакция в зависимост от хоризонта на инвестицията си и обстоятелствата. 

По отношение на точка две мисля, че тези прогнози особено на човека с пениса (500 000) са просто екзотична част от биткойн фолклора. Впечатление ми правят обаче свежите пари, които наливат по абсолютно безмозъчен критерии средствата си в новите ICO-та - пращат на грешни адреси, от борси, а не от собствени портфейли, скачат в капана на елементарни скамове и т.н. Губят хиляди долари само защото ги мързи да прочетат два реда с инструкции. Това за мен е сигнал, че трябва да се одруса клона, но кога? - не знам. След като това се случи и нещата поулегнат мисля, че за биткойн и етереум (когато разгърне цялата си екосистема) предстоят хубави години.

Някъде попаднах на твърдението, че миньорите са тази страна от конфликта, която според теорията на игрите няма интерес от "разцепване". Ако се замислите това наистина е така.

миньор или търговец или инвеститор или просто ентусиаст, представяме си следната формула

мрежата е стабилна, здрава, расте... цената на бтк = 1000$  ти притежаваш да речем 1 бтк  (без значение кой от горните типове си)

мрежата е нестабилна, правят манипулации, форк-ове и т.н... цената на бтк пада на = 500$

пак без значение кой от горните типове си, какъв може да е интереса ти от това нещо ? 

съвсем образно говоря, но ако ми схващате мисълта, хора с 1 бтк имат равен интерес от това с хора с по 10К бтк 

форк да няма и всичко да е хелти и всички да са хепи

• batibon locked and unlocked this topic