Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Недостатъци на биткойн


Recommended Posts

Обещал съм да напиша статия за минусите на биткойн - ама истинските, а не биткойн митове,  и сега като прочетох статията на Indigo за bitcoinj, видях още един и реших да направим този лист. Нека всеки, който се сети за минуси, да ги споделя тук - може да разсеем и още митове:

 

 - липсата на анонимност - отиваш в бар, плащаш си бирата с 0.001 биткойна, барманът все едно ти е погледнал в портфейла и преброил парите... А ако барът е в студентски град, късно през нощта, а ти си ползвал някой от по-пълните си портфейли, може да стане лошо... 

 

 - липсата на offchain transactions: глупаво е всяка малка транзакция (например покупка на дъвка или гледане на ютюб видео) да се овековечава в блок чейна.

 

...

Link to comment
Share on other sites

Аз ще прибавя неудобството да се ползва като валута.

 

Пример: Седиш на касата в хипермаркета с 300лв сметка и чакаш конфирмейшън 10 минути, а зад теб има опашка от 10 човека. Неможе да го приемат с 0, щото веднага ще ги издумкаш с дабал спенд от колата на паркинга. 

 

За сравнение, с новите карти на виза/мастеркард дори нетрябва да я търкат, само замахваш пред терминала и за 2-3 секунди си готов.

 

Докато този проблем не се разреши не виждам защо някой би ползвал биткойн за плащане на каквото и да е в реалния свят. 

Link to comment
Share on other sites

Как точно ще ги издумкаш от колата, ако биткойн терминала на супер маркета е вързан към blockchain.info, който пък е вързан към около 1000 нода в мрежата? Като отчете транзакцията там (до секунда), шансовете ти да направиш double spend клонят към нула...

Link to comment
Share on other sites

Ами за съжеление не е точно така. На моите клиенти в хазарта всичките уолети винаги са вързани към блокчейн.инфо а сме имали десетки случеи на дабал спенд, при това за не малки суми. До степен до която вкарахме задължителен 1 конфирмейшън, иначе директно ни обираха. 

Link to comment
Share on other sites

А как, ето ти теоретическа ситуация, единия измамник е на касата, втория в колата, в мига в който първия плати, втория пуска дублиращата транзакция. Първия си излиза със стоката от магазина, касиерката доволна, а парите ги няма. Дай я тази далавера на българските картаджии които са хиледи, и ще запалят целия свят. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...