Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За фючърсите върху биткойн


Recommended Posts

На 10 и 18 декември двете най-големи борси за фючърси в света пускат търговия върху биткойн.

 

Има големи основания да се смята, че това е основната причина за покачването на цената в последните седмици.

 

Следната статия от койндеск дава много добро обяснение за разликите между спот борсите и фючърсните такива:

 

https://www.coindesk.com/bitcoin-futures-make-way-new-kind-whale/

 

ако някой има желание ще е много полезно за всички да пусне неин превод тук като отговор.

 

моето мнение е, че рискът за спад в цената, причинен от мечо настроени хора с много пари, играещи на борсите за фючърси е много сериозен. Просто защото много от тези хора не прозират технологията зад биткойн, мислят си със традиционните финансови модели и за много от тях биткойн е балон.

 

отворих тази тема, за по-прегледна дискусия

Link to comment
Share on other sites

Точно хората които играят на традиционната борса (форекс, сток.) са тези, които смятат, че сме в балон и съм сигурен, че чрез фючърсите ще спекулират възможно най-много за да се свали цената в БТК, масовката от хората не правят разлика м/у тръговията на фючърси и реалния актив и ще се водят от тази информация, защото е по-легитимна (сещаш се къде са CME, CBoE и къде са Финекс или някакви други борсички без физически адрес) 

 

Също така бичия пазар им е по-лесен за игра (така ми казват познати, които са занимават с форекс от години) 

 

На мнение съм, че дори същите тези борси разполагат и със десетки хиляди биткойни и с добре координирани позиции, могат да спекулират с цената на БТК съответно и изхода на фючърсите...

 

Изобщо всичките тези пари дето ще се налеят, те реално няма да се налеят в икономиката на Биткойн, защото реално не се търгува биткойн, просто се спекулира с цената му.

Link to comment
Share on other sites

Ето едно Q/A относно фючърсите на малката борса, които стартират на 10 декември:

 

https://medium.com/@whalecalls/q-a-upcoming-cboe-bitcoin-futures-eccaea851a13

 

както се вижда, има доста причини, които говорят срещу дъмп на цената, породен от "големите момчета".

 

и тук, както и при много други неща в биткойн, сме изправени пред нещо ново, за което липсват исторически данни. Всеки сценарий е вероятен - четенето на прекалено много негативни сценарий обаче не се отразява добре.

Link to comment
Share on other sites

Биткойн фючърсите отварят вратите за нов вид китове

 

 

Очите на всички биткойн трейдърите трябва да са насочени към 10-ти и 18-ти Декември. Тогава досегашноите така наречени биткойн китове (големи, крупни инвеститори) ще бъдат погълнати като планктон след като CBOE и CME пуснат за първи път в историята контракти за биткойн фючърси.

 

През следващите няколко дни ще споделя с вас повече информация за това как може да се търгува на пазара с фючърси на биткойн. Целта ми е да осветя някои от неяснотите по въпроса, надявайки се да помогна на хората да избегнат някои от възможни грешки. Като за начало, не само досегашните китове ще бъдат изядени, но и много от по-малките ракообразни, които направят грешката да игнорират потенциалното влияние, което пазара на деривати може да окаже върху самата стока, която е предмет на търговия.

 

Цялата работа е, че на биткойн пазара до този момент, където плуват така наречените досегашни китове, плуват само и единствено себеподобни морски обитатели, които като цяло са избягвали да се атакуват едни други. Причината е ясна - всеки в досегашната екосистема е финансово мотивиран да помага с каквото може цената на биткойн да е все по-висока. (авторска бележка: Изключваме Вер и компания :D)

 

Да, разбира се, че от време на време пазара се потапя, но това се получава защото някои от държателите на биткойн са предприели продажби, за да си изкарат част от печалбите от пазара. В пазара на фючърси обаче, наградата за това цената да пада е равна на това да се покачва. Огромни богатства могат да бъдат създадени в падащ пазар, също както могат да се генерират при покачващия се. Има стимули и при двете движения на пазара.

 

С други думи, пазара на биткойн е като река. Посоката му зависи от определи обстоятелства и когато те са налице като цяло цената се движи в една посока. От друга страна, пазара на биткойн фючърси е като океан с доста по-сложна и взаимозависима циркулация: посоката на течението се определя от няколко различни променливи.

 

Морските обитатели в пазарите на фючърси не са така приятелски настроени. Водите са пълни с китове-убийци/косатки. Върховни хищници, които се хранят от други големи китове. Дори са канибалистично настроени и способни да се хранят от себеподобните си.

 

Добре, стига с морските аналогии...

 

Променящите се приливи и отливи

 

Разходете се в основните биткойн форуми като Slack, Reddit, Telegram и ще забележите преобладаващия оптимизъм и радост относто потенциалната цената на биткойн след пускането му на пазара на фючърси.

 

Това е еуфория базирана на липсата на разбиране за това как работят тези пазари.

 

Има сбъркана представа у хората, че пазара на фючърси е подобен на този на основния актив, в случая биткойн. Но всъщност двата пазара са диаметрално противоположни.

 

Обикновените пазари (като тези на акции или биткойн например) са основно населени с оптимисти за цената и бъдещето на стоката/актива, в която влагат парите си. От друга страна обаче, пазарите на фючърси на същия този актив са предимно населени с песимисти.

 

С други думи, обикновения финансов пазар е създаден за инвеститори, които могат да подкрепят развитието на бизнеса, купувайки акциите му или развитието на технологията и популяризирането на биткойн, чрез директната покупка на определено количество от актива/стоката. Фючърс пазарите от друга страна са създаде за хеджиране срещу ценови риск. Докато инвеститорите отиват на обикновения пазар, защото вярват и се надяват цената да се покачи, то техните събратя на фючърс пазара отиват на него, защото не искат цената на актива да върви в обратна на заеманите от тях позиции цена. Още нещо - в обикновения пазар трябва да притежаваш актива, за да можеш да го продадеш. Дори продаващите на късо трябва да заемат даденото количество от актива, което искат да продадат на късо, преди да могат да го направят.

 

Пазара на фючърси няма такива ограничения. Можеш да продаваш независимо дали притежаваш актива или не. Производителя на царевица продава фючърси на царевицата, защото се страхува, че цената на тон царевица може да падне и иска да си гарантира, че цената на царевицата, която след време ще ожъне няма да е различна от настоящата.

 

Фабриката, която ползва царевица за своето производство, купува фючърси на царевицата, която планира да купи след време за производството си, защото се притеснява, че цената на тон може да е поскъпнала дотогава.

 

По своята природа и двамата - продавач и купувач са песимистично настроение за бъдещата цена на актива.

 

Неизследваните води

 

В пазара на фючърси на царевица, фермера и фабриката са естествени хеджъри от двете страни на пазара. По този начин двете страни създават някаква форма на равновесие.

 

Разбира се, пазарните участници и спекулантите са нужни също, за да създават определена доза ликвидност, но в случая те до голяма степен зависят от същестуването на гореспоменатите хеджъри.

 

В пазара на биткойн фючърси, единствените хора, които имат мотивация да са хеджъри са миньорите и настоящите държатели на биткойни. Миньорите ще продават фючърс контракти, за да си гарантират, че ще получат цена равна поне на настоящата за биткойните, които планират да изкопаят в бъдеще. Държателите на биткойн биха направили същото, за да си гарантират, че няма да загубят от евентуален спад на цената на биткойна.

 

Няма естествени хеджъри в посока покупка на биткойн фючърси. Това неминуем ще доведе до натиск върху цената на фючърсите в посока надолу.

 

Единствената група, която би могла да държи цената на фючърсите стабилна и дори да породи нейното покачване е групата на спекулантите. За разлика от миньорите и държателите, спекулантите ще се състоят както от бикове, така и от мечки. Досега сме видяли в голяма степен каква е силата на биковете в обикновения пазар на биткойни, но до въвеждането на фючърс пазара на биткойн не сме виждали силата на мечките.

 

Биха ли могли мечките да надделеят над биковете? Или обраното? Никой не знае. Пускането на фючърсите ще доведе ли до покачване на цената на биткойна? Никой не знае.

 

Това, което е ясно обаче е, че ако в настоящия момент държите достатъчно биткойни, за да бъдете квалифицирани като кит, би било доста добра идея да се запознаете по-отблизо с пазарите на фючърси. Да си плувате в океана спокойно, надявайки се на най-добрия сценарии просто не е най-добрата стратегия за оцеляване. Е, някаква стратегия е, но просто не от най-добрите.

Link to comment
Share on other sites

Много добре написанно Dany.

 

Моето мислене по случая е че ако има негативен ефект и шортване то няма да е голям и продължителен. Разбирам, че трябва сериозно да се помисли върху негативните сценарии и да не се игнорират и че зелената боя ще започне да се примесва с червена.

 

Обявяването от CME на новината, че до края на годината ще пуснат фючърси беше с положителна идея.

 

Конференцията, която организираха и хората, които бяха поканили бяха в положителна посока.

 

Пускането на CBOE на 11 а на 18 CME мисля, че също не е случайно. Предполагам че седмицата през CBOE ще има мечки(хем да видят как ще реагират участниците), а после от 18 бикове(по сериозна игра и повече играчи).

 

Като цяло пазара реагира супер позитивно на новината от $6к на $12к+ за отрицателно време. Дали заради по алкото предлагане след новината или заради голямото търсне, тя се удвои.  

 

Да предположим, че сега ще видим негативен ефект. За мен като HODL-ър е важно да разбера как би се отразило всичко това дългосрочно?

Link to comment
Share on other sites

 

 

На мнение съм, че дори същите тези борси разполагат и със десетки хиляди биткойни и с добре координирани позиции, могат да спекулират с цената на БТК съответно и изхода на фючърсите...

 

 

 

Инвеститорите с милиардите, които ще налеят във фючърсите не са случайни, нито тъпи. Доста е вероятно да са наясно с горния факт. Това означава, че според теория на игрите (GTO - game theory optimal му викаме в покера) трябва винаги да са лонг. Който знае какво е теория на игрите и помисли, би стигнал до същия извод.

Link to comment
Share on other sites

Първо, да благодаря на Dany за чудесния превод.

 

Съгласен съм и с ivan. Спекулативни моменти че ще има, ще има, това е сигурно. Но както се казва - всяко чудо за три дни. След това нещата ще се балансират от пазара. Така виждам аз нещата. Отново няма да е добър момент за паника. Ама върви го обясни на тези, дето са го купували скоро. А китовете ще продължат да си бъдат китове в една или друга степен, тия приказки за лека нощ за косатки-убийци и канибали ми дойдоха малко в повече. :)

Link to comment
Share on other sites

Както писах в една друга тема, листването на фючърси върху биткойн на официалните борси е негативна новина за биткойн. Дори силно негативна. Поне по 4 причини:

1. Рязко ще паднат покупките на реални биткойни  на сега действащите борси. Огромното мнозинство спекуланти, купили биткойн, за да печелят от покачването на цената му, ще предпочетат да го правят на СМЕ и да си спестят главоболията с разните не много сигурни борси, които първо много често ги хакват и второ - от които не е толкова лесно да се излезе в кеш. Пък и няма опасност да го потърсят от ФБР, за да го питат защо финансира тероризма с биткойни. Такива играчи по-скоро ще продадат реалните си биткойни, за да ги заменят с много по-удобните фючърси. Оттук може би рязко ще падне използването на цялата биткойн мрежа, което ще намали стойността й, а оттам и цената на самия биткойн.

2. За фючърсите винаги има повече реални продавачи, отколкото реални купувачи (които искат сами я актив). Това беше много добре обяснено по-горе.

3. Цената става много по-лесна за манипулиране от някой, който има много фиатни пари, а такива играчи бол. И те всички по условие са противници на биткойн.

4. НАЙ-ВАЖНОТО - пускането на фючърси на официалните борси легитимира биткойн като спекулативен АКТИВ. Нещо като златото, петрола или опциите върху S&P500. Не и като валута и разплащателно средство. Ясно е, че такова нещо никога няма да го допуснат. Да си признаем, че всички прогнози как биткойн ще стане 1 млн. долара и т.н. почиват единствено на надеждите, че някой ден ще замени долара, еврото, юана и другите като световна резервна валута. Е, няма да стане. Поне аз не виждам как ще стане. Каква е стойността на биткойн като актив? Не знам, но със сигурност не е 1 млн. долара. Джон Макафий ще трябва да си изяде патката в ефир. А з лично ще съм доволен, ако биткойн се приеме за легитимен актив. По-добре да имаме някакво средство за съхранение на стойност, което по всяко време можем лесно да обърнем във фиат (като златото). Отколкото правителствата да го забраняват, да не мога да го продавам срещу фиат и да ми правят всякакви въртели. 

Link to comment
Share on other sites

най-големият брокер в света - Interactive Brokers - пускат фючърси, обаче само ЛОНГ.

 

пазарът като цяло трябва да знае по-добре от нас - а цената се качва с невиждани темпове. това трябва да значи нещо.

 

може би ще е пак "buy the roumor. sell the news" ситуацията

Link to comment
Share on other sites

Не знам, май няма да има голямо разпродаване, корейците купуват с 15% над пазараната цена, явно се запасява за дългосрочно. Това не са спекулативни покупки. 

Link to comment
Share on other sites

Още преди години работих с едни покер играчи, които правеха пари от покер сайтове от корея - там капиталовите контроли са ужасни и за това има такова търсене... Корейците имат много пари (ако съдя по дрехите и пластичните операции на корейките), така че те май дърпат пазара в цял свят...

Link to comment
Share on other sites

Цената дърпа рязко нагоре ... корекция от едни 20% на 11 декември и просто ще си се върне към 13или 14к$ и пак нагоре. Какво означава само лонг Стамене ... ако не могат да играят на къса това означава, че нищо лошо няма да се случи с цената

Link to comment
Share on other sites

опасността от фючърсите е следната.

 

Например JP Morgan налива 1-2 милиарда и продава фючърси (тоест шортват)

това сваля фючърсната цена на биткойн 

 

тогава всеки може да направи арбитраж като купи фючърса и продаде на спота. продажбата на спота сваля моментната цена...

 

ако IBrokers не го позволяват, няма да има потенциал за това. Само че JP Morgan и другите големи банки си работят директно с борсата, не през посредници като IB

 

но знайте едно - никой не е по-голям от пазара.

Link to comment
Share on other sites

Съмняваме да го направят, следващият срив на биткойна, май ще свали цената на етера под 300 долара ако не и под 200, с кото ще се прецакат те самите. Вече гони 3 %...

Link to comment
Share on other sites

Има ли вариант, ако тези фючърси дръпнат цената надолу, да не им излезе сметката и да речем след определен краткосрочен ефект, цената пак да продължи, теглена от свободния пазар?

Link to comment
Share on other sites

Всеки чака така желаната корекция да закупи BTC, но в крайна сметка се оказва, че корекцията ако има такава ще е с пъти по-малка от растежа на BTC. Просто купуваме и яко HODL е пътя към успеха :)

Link to comment
Share on other sites

Съмняваме да го направят, следващият срив на биткойна, май ще свали цената на етера под 300 долара ако не и под 200, с кото ще се прецакат те самите. Вече гони 3 %...

 

А какъв е варианта следващия срив на Биткойна да е за сметка точно на покачване на Етера? Ако сегашните китове решат да излязат преди въвеждането на фючърите и преди да са дошли по-големите от тях, няма ли логика да се насочат именно натам?

Link to comment
Share on other sites

Сценарии всякакви. А и Етериум не просто си седи и гледа. Там също се работи и то насочено към овладяване на големи маси от потребители (вкл. бизнеси) в реалната икономика. Мога да кажа, че в момента има надпревара и не всичко е предрешено от цената на биткойн.  В момента се искат здрави нерви само. 

Link to comment
Share on other sites

Вече гони 3 %... вече гони 2%

 

На този етап децентрализацията му идва от малкото време между блоковете, което дава възможност за повече участници. Но от друга страна файла му нараства главоломно, което след година две ще започне да бъде проблем.

 

Също така няма как китове да влезнат там понеже JPMorgan държат много голямо количество етери. Поинтересувай се първият блок колко етера има и се замисли да ли наистина са за две и маркетинг, както го пишат. 

 

Не виждам смисъл голям кит да пълни гушата на друг голям кит.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...