Jump to content
hash.bg - биткойн форум
 • 0
gi44ev

Създаване на наша монетка

Въпрос

Цената на алтернативните монети ежедневно пада. Всеки ден се бълват все нови и нови монети, пускат се по борсите, предлагането е в пъти по-високо от търсенето и разбира се това води до сваляне на цената.При положение, че за създатели и копачи себестойността на тези монети е изключително ниска, в крайна сметка те са готови да ги продадат на каквато и да е цена – сами виждате колко монети вече се продават по 1 сатоши. Инвеститорите  (спекуланти) също намаляват – намалява вярата им, че дадена монета ще си вдигне цената и те ще реализират печалба, а и със сигурност вече са се набълбукали с маса боклуци. Тази тенденция ще продължава, докато всеки осъзнае, че те нямат абсолютно никакво покритие и търсенето на такива монети се сведе до минимум.  Това ще е краят на алтернативките, краят на копачите им и краят на спекулантите. Моето мнение е, че това ще се случи до 2-3 месеца.

В този ред на мисли ми хрумва идеята за монета с покритие. Какво ще кажете за койн, който можете да си купите за 100 сатоши и винаги да можете да го продадете минимум за толкова ?

Идеята:

Създава се койн с номинал 100 сатоши и капитализация примерно 10 000 биткойна.

Създава се борса – собствена, в която да се търгува единствено този койн срещу биткойн.

Предварително се обявява навсякъде, че в деня на пускането, всеки може да си купи от борсата дадения койн на цена от 100 сатошита.

Всеки следващ ден цената, на която можете да си купите от създателите  се вдига с 1 сатоши.

Пример: на петия ден цената ще е 105, на десетия – 110 и т.н.

Веднага всички събрани средства от продажбата се слагат на борсата на купува койна на 100. Изгражда се стена, която не може да бъде пробита,  биткойните в стената ще са толкова или повече от всички монети пуснати в обръщение.  Това се прави по света с фиатните пари и работи успешно.Например швейцарската банка така са заковали франка си на 1,20 спрямо еврото.

Всеки ще може да търгува на борсата на каквито си иска цени. Нашата задача е да сложим всичко на купува 100 и на всеки 24 часа да вдигаме продава с +1.

Разбира се всичко това е предварително обявено – хората трябва да знаят какво ще се случва.

От там на сетне трябва да се работи по приемането на койна от търговци. Аз като такъв бих бил доста по-спокоен като зная, че винаги ще има място където да продам получените койни най-малко за 100.

Какво ще стане според мен.

В първите дни ще се продават койни докато цената е ниска. С всеки следващ ден нашата цена на продава отблъсква потенциялните инвеститори. Ще се формира търсене и предлагане между нашите цени. Някой ще реши, че е добре да направи +10% и ще си продаде койните (купени на 100) на 110.

Тук е мястото да кажа, че това не е схема да вземеш парите на хората и да избягаш. Аз вярвам, че това е постижимо и може да се печели без да лъжеш хората.

От какво ще печелят създателите? Борсата ще си функционира на принципа на всички останали, ще си има комисион при покупка и продажба, комисион при теглене. При транзакции може да се удържа 1 монетка.Не на последно място – знаете, че монети се губят – никога няма да съберете цялото количество продадени монети.

Разбира се някой ще каже, ама това противоречи на основни идеи на биткойна – децентрализация, без регулация.  Аз ще отговоря – децентрализация и липсата на регулация водят до анархия – няма да посочвам примери – знаете ги.

Какво ще кажете за идеята? Харесва ли ви ? Може ли да се изпълни откъм техническата част – създаване на койн, борса?

С нетърпение чакам мненията ви, каквито и да са. Кажете какво мислите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12 отговори на този въпрос

Recommended Posts

 • 0

Това с гаранцията на цената  е добре, но не е ли по-добре пазара да определя цената? И според търсенето и предлагането  да се променя цената на продава.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

аз съм съгласен, че децентрализацията води до анархия, но централизацията води до робство :)

незнам до колко ми се иска да подкрепя централизирана идея..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

само с първата част от идеята съм съгласен, макар че отдавна ви го казах: алтернативките нямат бъдеще.

 

защо да гарантираш нещо с биткойн... защо не се ползва просто биткойн... защо са нужни алтернативки

ако искаш повече функции спрямо биткойн, има мастър койн, colored coins и много други...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

k00sum1 - ние само слагаме стена за минимум. а цената ще се регулира сама , ние просто няма да позволяваме да пада под 100

stoko - биткойна в този си вид няма шанс да се наложи като световна валута. Нужна е регулация, за да може да се използва като разплащателно средство. Как да платя на китаеца в биткойни, като не мога да докажа че съм му ги пратил. С какъв документ да отида в митницата да си освободя стоката - там искат фактура по която да ти начислят мито и ддс,суифт в който сумата да съвпада до стотинката.

stamen - прав си, че света ще го бъде и без тази монета, тя няма да дава нищо повече от останалите, освен някаква сигурност в притежателите и. Тази монета е идея да се включим в преразпределението на благата :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

"биткойна в този си вид няма шанс да се наложи като световна валута."

това не е ли един от митовете?

 

В Африка има над 2милярда народ без банкови сметки, разплащат се с телефонни кредити, а сега вече могат и с биткоини.

Дреме им, че няма регламентация :) и ред други.. гледай на Андреас видеата, оня лудия дето Императора му слага чат пат линкове тук :) верно Андреас има луд поглед ама казва много яки неща.

 

А това значи, че щом ще намерят 30% от населението на земята да ползват биткоин правителствата няма как да не го регламентират.

Един пример: Навремето (като живеех в България) правех софтуер за един Англичанин (през 1998 мисля беше). Той ми плащаше и нямаше никаква законова основа какво аз правя. Нямаше как да има митнически декларации за износ/внос. Той ми купи копие на Delphi (система за програмиране) аз няма как да попълня никви декларации, то беше виртуално. Аз не го и  до ден днешен не съм го виждал на живо, всичко ставаше през ICQ. Той имаше армия от такива като мен в Русия, аз бях единствения Българин.

После започнах работа в софтуерна фима в която се пишеше софтуер за Гърция, бяхме 3тата по-големина ERP софтуерна система за Гърция, правехме софруер за милиони по това време и нямаше как да се регламентира това. И много други неща от този сорт са примери как времето се променя... Същото ще стане с биткоин, това че в момента няма пълна регулациа в 99.9% от страните в света, незначи, че след даден период от време няма да е регламентирано в 99.9% процента от страните :)

Отплеснах се, това което исках да каже е, по-горния цитат е един от митовете :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

Не мисля че това ще се получи не за друго ами защото няма как да спреш други борси да го добавят койна ти, и да го търгуват без дъно. А и какво става ако имаш 10000 минъора които бълват койни и продават на твоята борса, а няма хора които да го купуват освен теб. Твоята стена от 100 сатошита ще плаща на случайни хора да копаят монетата ти с твоите пари. По-добре направо им ги подари :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

Колеги, не четете внимателно.

Stoko - написах "биткойна в този си вид" т.е. какъвто е в момента - нерегулиран. Докато, всеки може да те завлече ( както е в момента) няма как да бъде възприет от широката маса. Нужна е сигурност, а тя идва с регулацията.

Imperator - няма миньори - всичко е premined. Ако стане много популярен, възможно е и другите борси да го пуснат, мислех си го. Не зная как трябва да се реагира, ама затова сме много хора - да мислим.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

След като прочетох следната статия - http://www.coindesk.com/hullcoin-worlds-first-local-government-cryptocurrency/ - става въпрос за HullCoin - валута пусната от местната управа на град Hull в Англия - с цел: "money stays within a local economy and is not spent with larger companies that do not return investment into those areas."

 

Това е доста сходна, но доста различна идея от Bulcoin/BGCoin

 

Мисля си за съдружие от (българкси) компании и техните служители. Само те ще получават ключ, с който да могат да копаят - всеки ще е ограничен до определен брой хеша в секунда. За да има честност.

 

Ако кръгът от фирми е достатъчно широк - хранителни стоки, ел. стоки, всякакви услуги, и т.н. - може би 80% от разходите на всички в групата ще да може да се извършват от други участници в нея. Така койните "ще се въртят в един кръг", всеки участник ще си гарантира търсене и много други плюсове... Нещо като пирамидата PaysafeCard, но само дето няма да е пирамида, а страхотен модел за бизнес сътрудничество.

 

Май има какво да се мисли, но сякаш има нещо.. вие какво мислите?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

Нещо подобно съм си го мислил преди време, но с ценни хартийки - (ваучери,купони или както искаш ) без да зная дали има такива опити.

Защо залиташ към миньори ? Защо трябва да се хабят енергия и ресурси ? Защо трябва не малка част от стойността да отича ? Трябва да има обменно бюро с твърда цена, където да могат да се купуват и продават. Собственик на бензиностанция ще събира повече койни, отколкото са му нужни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

за да е честно и на консенсус.. ако само ти ги копаеш, каква е рализката с книжните купони...

собственикът на бензиностанция също харчи нали... колкото повече има, толкова повече ще харчи

 

още го мисля модела, като ми се изясни, може да пиша една по-подробна статия :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

Собственикът на бензиностанция е разумен човек и харчи колкото му е нужно в дадения кръг от стоки и услуги. само че него продължават да го заливат с монетки, които той не иска да харчи, а да обърне в пари, с които да плати следващата цистерна.

Като се замисля става още по-сложно - как ще осчетоводи продажбите, как ще издаде касов бон - счетоводителя му ще иска да си пръсне мозъка :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
 • 0

Да, това е проблемът - връзката с останалия свят....

В конкретния ти пример, бензинджията има 95% разходи към "външния свят" и участието му в такъв кооператив не би било разумно.

За това и посочих цитата от статията: целта са местни бизнеси, така че парите да не отиват извън региона

 

Група от местни производители биха били най-подходящи...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговори на въпроса...

×   Поставихте готово форматирано съдържание.   Искате ли да премахнете форматирането?

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното съдържание от редактора беше възстановено.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
 • Създай нов...