Jump to content
hash.bg - биткойн форум
stamen

CoinTouch -нова иновация за покупко-продажба

Recommended Posts

Почвам да си мисля, че сгромолясването на борса след борса не е само положително развитие, а и доста логично.. съществуването на центализирани организации (каквито са борсите във вида, в който ги познаваме) в P2P среда не е нито желателно, нито възможно...

 

Ако се питате, какво пък му е положителното, отговорът е иновацията на нови механизми за размяна на биткойни, който са P2P в буквалния смисъл на думата.

 

Вчера писахме, че мой приятел направи покупко-продажбата на биткойни през localbitcoins най-доброто средство в България, се оказа, че CoinTouch е перфектното приложение за това във Facebook.

 

Чрез него, приятелите във фейсбук (между които би следвало да има доверие) може да си търгуват помежду си не само биткойн, а лайткойн, авроракойн, Nxt и други.

 

Аз също се включих и дадох оферти за биткойн... който иска, може да ме добави (Stamen Gorchev) и да ми вземе офертата.. но при положение, че аз пращам втори. Не за друго, а защото вероятността да ви "изпържа" е по-малка :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много си хитър - хаха!

 

Между другото мислех си идея за койн, EscrowCoin, защото основното, което не харесвам на криптовалутите е възможността да се пържи с тях и то яко. Идеята е недодялана и неизвестно до колко приложима на практика, а вие ще кажете дали NXT, EMunie или Ethereum вече нямат нещо подобно въведено, че ги следите по-изкъсо...

 

Накратко:

 

Децентрализиран Milestone payment system на базата на гласуване на мнозинството.

 

Всички знаем как работи Milestone системата на Freelancera, както и обикновеният ескроу - trusted third party (но централизиран!!!), държи парите на двама души, които правят сделка помежду си, за да не се изпържат взаимно. Пример от практиката: MtGox  е "trusted" party-то между хората, които търгуваха помежду си на него,но вероятно самите те нямаше да се изпържат взаимно дотолкова (на 100%), доколкото в крайна сметка самият MtGOX ги изпържи.

 

Идея за койна:

 

Всеки нод може да прати до всеки пари по стандартен начин, и по ескроу. При пращане по стандартна процедура, за да се прати сумата х, се праща сумата х. 

При сключване на сделка между двама души, за сумата х, всеки един от тях праща сумата 2х, сюбмитва в прикачено съобщение условие на сделката и натиска копчето "send with escrow". Парите и на двамата отиват по средата в мрежата, без никой да има достъп до тях. За сума х, в network-a има stuck-нати общо 4х. 

Оттук нататък: ако всичко мине по лесния начин, двамата не хитруват, и сделката мине гладко: Само купувачът има право да прати на продавача докрай сумата,ако сделката се осъществи, а само продавачът може да върне назад до купувача неговите пари (в случай, че продавачът се откаже да продава продукта и сделката се развали по някаква причина). 

 

Ако обаче някой от двамата или двамата реши да хитрува, другия следва да се оплаче до арбитъра, да кажем, продавачът е пратил стоката, а купувачът не праща парите докрай. Тогава потърпевшият се обръща към цялата мрежа и всички нодове, (а може и избирателни, които са решили да бъдат арбитри), получават съобщение за разследване на случая. Нпаример, ако в бележката към ескроу парите има прикачено какво се праща и да речем DHL tracking номер, може да се проследи получено ли е, купувачът подписал ли се е, че го е получил и т.н. След решаване на диспута с гласуване от мнозинство, системата на базата на решението от мнозинството прави правилното действие - праща парите докрай на продавача или обратно. А сумата 3x отгоре, която е пратена, се разпределя между всички нодове-арбитри, взели участие в гласуването, за тяхна награда, и за публично назидание на всеки, който реши да хитрува въпреки вградения escrow, така че хората да нямат интерес да се опитват да се пържат, знаейки, че ще изгубят пари, и escrow-а да си бачка сам без да се стига до подобни арбитражни решения. 

Как гласува мнозинството: това е по-сложният въпрос, естествено, основната идея е филтер по IP от поне 50 различни държави, филтер по MAC итн... но и това не е гаранция, защото IP се сменя елементарно, а MACа също се сменя макар и не толкова елементарно. За начало може изискването да е да гласува цялата мрежа, докато е малка, защото е малко вероятно,  че хакер ще компрометира всички нодове. Оттам насетне може да се сложи и някакъв rating system на по-trusted nodes, които да са длъжни да участват във всяко гласуване, за да се счита то за валидно. Малко стана като прасетата в комунистическата книга, дето всички били равни, но прасетата по-равни...  :lol:  :lol:  :lol:  Ами да, добре е да няма централизация, но както Гичев каза, пълната децентрализация води до анархия, трябва ни нещо по средата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Поставихте готово форматирано съдържание.   Искате ли да премахнете форматирането?

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното съдържание от редактора беше възстановено.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
  • Създай нов...