Jump to content
hash.bg - биткойн форум
Silver

Дължат ли се данъци при обмянана на една крипто валута в друга

Recommended Posts

Така за данък печалба когато теглиш на сметката си ясно.

Въпроса ми е като закупуваш примерно ETH с XRP, или обменяш някакви ICO-ta, alt coin, ала-бала дали то на биттрекс, кракен Or what ever, но никогат не е постъпил във фиат на банкова сметка. Дължи ли се някакъв данък печалба ? (да не говорим и простледяването на транзакциите какъв кошмар ще е)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсурд. Законно платежно средство на територията на Република България е BGN. Съответно, официална счетоводна и данъчна валута е BGN.  Няма как да ти изчислят нереализирана печалба в криптовалута, която утре може дори да е загуба по неясно какви курсове в една децентрализирана система. Единствената законова данъчна основа е тази във фиат. Всеки опит в тази посока е напълно неосъществим на практика. Доколкото се запознах напоследък, американците се опитват да предложат нещо такова тази година, но то е от неразбиране по-скоро на тази нова материя и съмнителни източници на информация и с право обърква хората. И на тях им желаем good luck. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То изчислението става доста невъзможно тогава за данъка накрая. Примерно купил си 1 ETH за 600 лв. След това си купил 3 крипто A, B и C всяка срещу 0.33 ETH. След това си продал 1/2 от A за 150 лева. На теория предполагам трябва да платиш данък върху 50 лв. Придобил си А за 1/3 ETH или 200лв, т.е. 1/2 А е 100лв. Продал си за 150 лв. 150-100 = 50. Логиката трябва да е такава? Но това работи само когато имаш такива прости сделки. Ако завъртиш 2-3 крипто и край. Може би е по-добре накрая каквото вкараш в БГ банкова сметка, да платиш 10% върху цялото (т.е. гледаш само продажна цена, без да гледаш цена за придобиване) и това е...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Поставихте готово форматирано съдържание.   Искате ли да премахнете форматирането?

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното съдържание от редактора беше възстановено.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
  • Създай нов...