Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Биткойн, балон/пирамида или световна независима резервна валута?

stamat
 Share

Пирамида/балон или Валутата?  

31 members have voted

1. 1. Пирамида/балон или Валутата?

• Валутата на утрешният ден
      25
    • Пирамида/балон
      5
    • Тук съм за малко и не мога да преценя
      1
  2. 2. Кой ще е последният връх на Биткойн?

• 1$
      1
    • 10$
      0
    • 100$
      0
    • 1 000$
      0
    • 10 000$
      0
    • 20 000$
      2
    • 50 000$
      4
    • 100 000$
      5
    • 1М$ селд това меренето вече няма да е в долари :)
      19

Recommended Posts

3 hours ago, vamp111 said:

не е нужно да си ванга, за да предвидиш профит тейкинг, в последния работен ден от седмицата преди Коледа 

аз не съм ванга и си сложих послените 11К евро във Кракен, не съм изненадан от днешния ден, виж ако след коледа и до края на 2018 не сме пробили $20К тогава вече ще съм изненадан

Тия същите неща ги казвахте и когато SOFIX беше 2000 и мислехте, че има бездънни каци. Всеки балон/пирамида пуква, единственият въпрос е - "кога".

Относно картинката "2 назад 7 напред", като се казва "А", е хубаво да се казва и "Б", да сложим и една друга популярна много стара и една на SOFIX към днешна дата. И слепият ще види пълното съвпадение, а червената картинка е създадена много преди декември 2007. А най-накрая една актуална - тази на USD за 1 биткоин. Открийте приликите, разлики май няма?

balon.png.e4f59fe9a4856ed1fd0692a37d45aa5a.png

sofix.thumb.png.e9f08ccaa2a50bd31b57a09b606ff4d6.png

bitcoin2017.thumb.png.893c4e3fb0fc1a61dbd40f417ad940c2.png

Извод - всеки мечател е хубаво да има едно-две наум.

@stamat ще ти задам един въпрос по физика. Когато издуеш балона с въздух и той се спука, колко от въздуха остава в него ? мисля отговора е прост: 0 <---  нула!

сега виж тази картинка и ми покажи на нея къде точно се е спукал балона?

DRqlIbBW0AEb45B.jpg

@vamp111 ох, затапи ме. Религиозното обучение винаги има предмет, в който се учат готови отговори, когато някой неверник се опита да зададе съмнителни кофти въпроси и подставя под съмнение самата религия. Та и твоят оговор малко на такова ми прилича. За тест опитай се да попиташ някой "духовник" следното - "Ако Бог е сътворил света, то тогава кой е сътворил самия Бог", да видиш за какво говоря.

Интересна борба е това, от една страна хората вярващи в криптото а от друга хорта, които го разглеждат като актив, акция, луковица и тн...

Нека приемем, че има два лагера хора които купуват крипто и влизат в тази секта/ балон /бъдеща платежна система. Рабира се има 3 ти тип хора nocoiner, които на този етап няма как да укажат влияние върху цената.

Та тези два типа които са вътре: спекуланти, хората които купуват и продават с цел печалба, те надуват балона и го изпускат. Това което виждаме исторически от както е създаден биткойна е че след всеки връх има спад и после по-голям връх. Тези спекулантите са два типа, губащи и печелещи. За тези губещите така им се пада :D . За другите съм убеден, че никога няма да напуснат системата на 100%, ще прибират печалби но винаги ще си оставят едни 10%, абе ако случайно бтк-то завладее света.

Другият тип участници са ходлерите, тези които купуват нещо и чакат година две и повече за да продадат част или да се окажат в свят контролиран от бтк.

Да предположим, че горенаписаното е вярно в по-голяма степен. Излиза че имаме един ресурс, който е ограничен. Ресурса има идея, която една част от населението на света е готова да възприеме, друга не. Тази готовата да я възприеме в момента е в процес на възприемане. Това, че тази която не иска да я възприеме вика на другите сектанти и заблудени не спира другите да я възприемат.

Заради спекулантите ще има корекции, но едва ли ще видим продължутелен мечи тренд.

За спукване можем да видим и да говорим ако блокчейн технологията, се провали/хакне и тн.. това което виждаме са корекции и прибиране на печалби от спекулантите, които после пак започват да надуват балона..

До колко ще падне BTC/USD като се случи сериозният срив е въпрос на психология на участниците. Доколкото при златото се случи същото със същата картинка, то от 2000 падна на 1200 и се задържа (защото все пак е "ценният метал"). SOFIX от 2000 падна на 300 (защото все пак са реални предприятия). Биткоин обаче е само изхабена електроенергия (налазена от спекуланти, което няма лошо - овцете са за стригане, вж. по-долу), затова до къде ще стигне надолу - ще видим, може 5000, може 1000, спокойно може и 100. или 10.

А спукването идва в момента, когато се получи спад, който няма от кой да се посрещне с търсене, защото нови желаещи да дават $$$ за пирамидата няма. Все още има, но пракиката показва, че при всички подобни развития, идва моментът с обръщането на пирамидата от участници наобратно. Иначе все още щяха да се продават от ония листа в началото на 90те и да търсиш други 4 желаещи да се включат, а всички да са станали милиардери досега.

Та накратко - при всеки балон ги има тези "две стъпки назад, 7 напред", но има едни последни 2 съпки назад, паническо продаване и още 200 назад до твърда почва под краката.

Изобщо включих се, защото това самонахъсване как биткоин ще стане 500К, ще може да си теглите по 0.00000001 месечно, докато пиете коктейл на Бахамите, има нужда и от друга гледна точка - от реалния свят.

Ще цитирам един acen1975 (правописът си е негов):

както дядо ми казваше-всяка жаба да си знае гьола........трейдърите си изкарват пари с трейд,филолозите,които се мислят за трейдъри си губят парите и за тва от трейдъри,стават писатели........
овцете са за стригане

@stamatАз мисля следното, цената на биткойн е в балон, това което виждаме е фалшиво и нереално към днешна дата, цената благодарение на спекулации изпревари технологията с години! Ако час по-скоро не започнем да работим заедно за развитието на тази технология и приложимоста и тя може да загине, с нея ще загине и биткойн и всичко построено в/у нея. По реално обективно мнение от това, не мога да дам, дано те задоволи!

Аз съм за идеята да ползвам биткойн вместо пари за да си пазарувам каквото искам и да нямам нищо общо с банки и т.н. Съвсем друго е чувството, когато ти си господаря на парите си а не някой друг, който уж се грижел за твоето добро, като банките. Да ме спират те да си пращам парите където си пожелая, да ме следят и да ми искат отчети - е не съм съгласен. Предполагам че половината, които имат биткойни са за идеята , а другите са за да изкарат пари. Точно тези които искат да изкарат пари те вдигат и свалят цената много бързо , а такива като мен гледат отстрани и почти не ме интересува колко ще падне, защото вярвам в идеята за биткойна. Признавам си, че в началото и аз бя привлечен заради парите , но само след половин година бях на друго мнение.

преди 18 минути, rippleche написа:

Отиваш до банката ... с ТВОИТЕ пари собствените ти и ти казват, че не могат да ти направят превода към кракен(друга банка) защо ? Това са си моите пари как така няма да ми направят превода нали им плащам, но не те правят кавкото си искат. 

Точно тези неща когато ги осъзнаят хората че са зависими от банките, точно тогава може да се каже че биткойна вече ще струва десетки пъти повече от сега. Хейтърите които гледат отстрани сега и само хейтват и чакат биткойна да умре и търкат доволно ръце мислейки, че добре че не са инвестирали в биткойн , защото ето какво щеше да се случи да загубят всичко ... та накрая те ще плачат най много - невярващите ( то в момента точно това става, който не е повярвал навремето сега реве) 

Интересно ми е stamat, защо си е създал профил в този форум?! За да предупреди новодошлите "балъчета", че всичко е измама, да убеди "старите кучета" в същото или да убеди себе си, че правилно не е инвестирал в крипто, позовавайки се на статистически данни от финансовия свят (колко емпирични са те всъщност, предвид новостта и различието на технологията от досегашните фундаменти е друг въпрос)?!  Въпросите са риторични, не е нужно да отговаряте. :D

Балони, кво ли разбираме от балони. Може да е балон, може и да не е, зависи как се гледа.
Ако се гледа по аритметична скала - малко изглежда.
image.thumb.png.fdc98a69855635681da4e96860218852.png

Но ако се гледа на логаритмична, положението е друго:
image.thumb.png.a4a236bc07d9f3d01d174f166d749a8b.png

Ето и сравнението, 'економистите-разбирачи (професията, онези дето с никога непознаващи изходи) използват основно  лог-скалата, защо ли.

Но не виждам нищо балонообразуващо ...

Lin-Log.jpg

13 hours ago, stamat said:

До колко ще падне BTC/USD като се случи сериозният срив е въпрос на психология на участниците. Доколкото при златото се случи същото със същата картинка, то от 2000 падна на 1200 и се задържа (защото все пак е "ценният метал"). SOFIX от 2000 падна на 300 (защото все пак са реални предприятия). Биткоин обаче е само изхабена електроенергия (налазена от спекуланти, което няма лошо - овцете са за стригане, вж. по-долу), затова до къде ще стигне надолу - ще видим, може 5000, може 1000, спокойно може и 100. или 10.

А спукването идва в момента, когато се получи спад, който няма от кой да се посрещне с търсене, защото нови желаещи да дават $$$ за пирамидата няма. Все още има, но пракиката показва, че при всички подобни развития, идва моментът с обръщането на пирамидата от участници наобратно. Иначе все още щяха да се продават от ония листа в началото на 90те и да търсиш други 4 желаещи да се включат, а всички да са станали милиардери досега.

Та накратко - при всеки балон ги има тези "две стъпки назад, 7 напред", но има едни последни 2 съпки назад, паническо продаване и още 200 назад до твърда почва под краката.

Изобщо включих се, защото това самонахъсване как биткоин ще стане 500К, ще може да си теглите по 0.00000001 месечно, докато пиете коктейл на Бахамите, има нужда и от друга гледна точка - от реалния свят.

Ще цитирам един acen1975 (правописът си е негов):

както дядо ми казваше-всяка жаба да си знае гьола........трейдърите си изкарват пари с трейд,филолозите,които се мислят за трейдъри си губят парите и за тва от трейдъри,стават писатели........
овцете са за стригане

По голема пирамида и балон от фиата нема, факт.

@Nekoi-det-e-vrial-i-kipyal - споокойно, нарисувай си го на скала с логариъм при основа 100 и ще го докараш и до права хоризонална линия.

Сега гледам, пропуснато е на червената картинка, която споделих по-горе, да именуват един период при големия спад - период на отричане. Забавно е как постоянно се надуват балони, но още по-забавно е, как поведението на хората е винаги едно и също. Имам добра и лоша новина - периодът на отричането започва чак когато падне под 10,000USD с първа производна >2 (т.е. доста стръмно), лошата е, че това може да се случи тези дни.

И така, просто написах мнение относно бляна "2 стъпки назад, 7 напред - вечно" (напротив, винаги има край със 100 стъпки назад), така че на някой да му светне лампата, когато (или преди) това се случи. На тези, на които им е спрял токът, полза от лампа така или иначе - няма.

Късмет на трезвомислещите, другите така или иначе ще си загубят парите.

Биткойна е началото, той е бъдещето, но той не е за песимисти и глупави хоа (извинявам се, че обиждам голяма част от хората, но не може човек който хал хабер си няма какво е биткойн и как се използва, а камо ли той да го използва/съхранява ДА ДАВА КОМПЕТЕНТНО МНЕНИЕ). Това е системата за разплащане и съхранение на стойност на умните хора!

Спрете да си мислите, че аз или например много от моите приятели когато си купим биткойн на 15 000$ и виж ли падне цената на 10 000$ край ще продадем всичко, това е пирамида, паника и тн... да ама не, ще купим още защото сме "тъпи" :)

Не мога да си обесня как ВСИЧКИ ТОП БАНКЕРИ и куп финансисти от цял свят казват, че е пирамида, или ТЕ МИСЛЯТ за благото на всички хора?? ДА бе да и един мармод завива шоколад милка нали? Просто са притеснени, че хората им обръщат гръб и започват да губят своето влияние.

Над 200 пъти предричат (кой ли не) срив в цената на биткойн от далечната 2010, да ама не :)))

https://bultimes.com/Зловещо-Криптовалутата-Биткойн-е-съз/  ,разчовъркайте си малко мозъците .В един момент биткойн ще се обърне срещу хората и ще съжалявате,че не сте ме послушали!

Както @Johny_Domino много добре е забелязал, никой не идва просто така на помощ на българите за да им каже да си изтеглят парите и да ги спаси от злото Биткойн. Демокрация е, правилата на форума не са нарушени, но @stamat, вие не давате никакви солидни доводи. От казаното звучите все едно казвате -> виждам облаци, може да вали, но може и да се разпръснат и да не вали.

@Sundy - много добре казано, работейки като customer support ми е писнало да обяснявам на хора какво става и защо става така, които и след 20г. няма да са готови да използват Биткойн

3 hours ago, Eric Arthur Blair said:

https://bultimes.com/Зловещо-Криптовалутата-Биткойн-е-съз/  ,разчовъркайте си малко мозъците .В един момент биткойн ще се обърне срещу хората и ще съжалявате,че не сте ме послушали!

дали да не прекръстим темата "Как виждат биткойн чичаците пред блока"...

След 1 година,считано от днес ви обещавам,че ще изглеждате жалки и смешни.Фантазиите ви,че биткойна ще ви донесе финансова независимост е далеч от реалността.А дотогава продължавайте с люпенето!

Май не е много коректно да сравняваме биткойн с БФБ - най-неликвидната борса в света. Ако ще правим такива сравнения, да сравним цената на биткойна (балон Q4 2017) със S&P500, DJIA или нещо от сорта. Ако приемем, че през 2007 е имало балон, който се е спукал след това (и дойде края на света!), каква е равносметката сега? Ако в дългосрочен план се увеличават парите в обръщение, ще се увеличават и парите по финансовите борси. Защо не и при криптовалутите, които пак са вид финанси. Това не изключва падове с 30-50-80%. Които след това се връщат.

П.П. Графиката е на DJIA.

Screen Shot 2017-12-25 at 11.00.09 AM.png

От 4-5г следя  БТЦ и гледам , че хейта с/у БТЦ ескалира сега , когато цената мина 10к$ и започна да става популярен из медии и тн.! Къде бяха всички тези хейтърчета преди това! Изпуснаха влака и сега освен да хейтват и да се молят да пропадне всичко , защото влака е заминал без тях! Вземете се образовайте по темата и вникнете и спрете да гледате цената... живота ще ви е по-лесен!

И на 2к$ да се срине цената ... има много хора повяравли много отдавна и на тази цена са ОК , но не това  е важното в в цялата идея зад БТЦ!

Преди играех покер и беше същото ... тези които не можеха  -хейтваха, а тези които разбираха  и вниквха - печелеха, а алчните които идваха за парите само ( сега гледат само парично БТЦ) - губеха!

On 12/23/2017 at 12:57 PM, stamat said:

До колко ще падне BTC/USD като се случи сериозният срив е въпрос на психология на участниците.

Именно. Въпрос на психология на участниците. Трябва да се запознаеш първо с нея. Тогава може и да разбереш. 

On 12/24/2017 at 7:34 PM, Eric Arthur Blair said:

Човека е голям фен на Терминатор и фантастичните филми :D:D:D

Даскалката по философия казваше - всеки се излага според възможностите си, но на някои хора са НЕОГРАНИЧЕНИ :D