Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Lightning Network - Какво е и кога ще се появи.

ivan
 Share

Recommended Posts

image.pngВтори слой на мигновени транзакции изнесени извън блокчейна на биткойн, осигуряващ евтини транзакции(цена на транзакция близки до 0) и капацитет в секунда много по-голям от VISA, Master Card и алтовете взети всички на куп.

В момента нито един алт няма такъв 2-ри слой, биткойн ще бъде първата крипто валута, която ще го въведе(очаква се това да стане тази година).

При създаването на биткойн от Сатоши Накамото, самият той решава да заложи лимит от 1MB максимален размер на всеки блок  излизащ на всеки 10мин. Причината за този лимит е била невъзможността да бъдат записвани всички транзакции във блокчейна, обслужващи населението на земят или населението на една малка страна, както и да предпази самият блокчейн от спам атаки. Към момента на създаване на биткойна, Сатоши Накамото не е могъл да предложи готово техническо решение и казва, че е необходимо да бъде измислен 2-ри слой, който да поеме микро транзакцииите. През 2015г. двама блокчейн девелопъри предлагат решение наречено Lightning Network. Именно в тази тема нека споделяме, какво представлява и кога ще се появи.

Повече за LN.  https://medium.com/@AudunGulbrands1/lightning-faq-67bd2b957d70

Ако искате да изпробвате LNhttps://medium.com/@ACINQ/announcing-eclair-wallet-a8d8c136fc7e - от няколко седмици го тествам и определено обещава killing all alts.

Няколко неща още не са ми ясни за ЛН:

Аз отварям канал с някого, двамата си менкаме монети. В един момент аз си губя телефона, пада в язовира. Другият с когото си менкам монети също си изпуска телефона в някой язовир. Какво става след това този канал с историята си, която не е записана във блокчейна, ще може ли да се възстанови? Имам някакво времена в които стоят отворени каналите но не ги занм?

Или единият от двамата трябва да бъде нод, който да има записан и блокчейна при него, което предполага, че няма да се затрие лесно компютъра?

Ако имаме един нод към, който са се вързали 100 човека всичките 100 човека си разменяме монети два месеца. Какво ше стане ако този нод гръмне безвъзратно хардове, рам, кутия, сграда? Ще може ли да се възстанови? И 100 те човека да си затворят отворените канали? Какво става с парите на 100те?

Когато някой затвори канал без да е онлайн с другата страна, той губи монетите си в канала? Стават собственост на другата страна или нещо друго?

Ако някок може да рязасни, моля.

добри въпроси... 

разбира се, ще има решение, в което няма да си държиш "разписките" само на телефона, но ми е интересно какво е. Както в момента решението е да не си държиш 12-те думи само на телефона...

Преди 7 часа, ivan написа:

Няколко неща още не са ми ясни за ЛН:

Аз отварям канал с някого, двамата си менкаме монети. В един момент аз си губя телефона, пада в язовира. Другият с когото си менкам монети също си изпуска телефона в някой язовир. Какво става след това този канал с историята си, която не е записана във блокчейна, ще може ли да се възстанови? Имам някакво времена в които стоят отворени каналите но не ги занм?

Или единият от двамата трябва да бъде нод, който да има записан и блокчейна при него, което предполага, че няма да се затрие лесно компютъра?

Ако имаме един нод към, който са се вързали 100 човека всичките 100 човека си разменяме монети два месеца. Какво ше стане ако този нод гръмне безвъзратно хардове, рам, кутия, сграда? Ще може ли да се възстанови? И 100 те човека да си затворят отворените канали? Какво става с парите на 100те?

Когато някой затвори канал без да е онлайн с другата страна, той губи монетите си в канала? Стават собственост на другата страна или нещо друго?

Ако някок може да рязасни, моля.

Практически въпроса се решава с така наречените примитивни смарт контракти (CLTV или CSV). CheckLockTimeVerify е абсолютна и точна стойност - примерно койните се изпращат на определена дата или височина на блока. Другата опция - CheckSequenceVerify е относителна и койните са заключени докато еди колко си блока не минат (примерно ще се отключи транзакцията след 1000 блока...).

Примерно Алис иска да прати 1 бтк на Боб за предоставена дадена услуга. Но, за да се застрахова, че Боб няма да избяга с парите без да е предоставил услугата, Алис прикрепя към транзакцията следното CLTV - Транзакцията ще бъде валидирана след 24ч., но само ако и двете страни не са дали "подписа" си преди това. Ако и двете страни са дали подписали с ключа си (всяка има по един ключ, който отключва транзакцията в мултисиг-адреса, където Алис е пратила 1 биткойн, към която транзакция е зададена тая опция за CLTV), то тогава Боб си получава парите на момента, като и двамата са подписали, когато и да е това преди тези 24ч. да изтекат. Ако изтекат и Боб не е подписал, 1 биткойн от мулти-сиг адреса се праща обратно автоматично на личен адрес на Алис, стига тя да е положила подписа си в рамките на тия 24ч.

По тоя начин и двете страни са мотивирани да си спазят уговорката - едната праща парите когато и за да ползва услугата, но парите пристигат при другата страна едва, когато е предоставила услугата.

Примерно си сложил 1 бтк в мултисиг с въпросната CLTV опция. Ползвал си услуга за 0.25 бтк и съответно си подписал транзакция при която 0.25 отиват в продавача, а останалото отива обратно в твоя личен адрес. Продавача като подпише отсреща, транзакцията отива на блокчейна. Ако обаче той реши, че няма да подпише или не може да го направи щото си е изгубил ключа, който е бил на телефона, който е паднал в язовира, то за да не ти стои заключен тоя един бтк на мултисига, CLTV e решението при което ти се връща сумата като въпросните 24ч. минат и другия не е подписал транзакцията с ключа си.

Предполагам мултисиг адресите и смарт контрактите ще се ползват масово и при примера със 100 човека дето разменят в сложни канали помежду си, всичко като е обвързано и базирано на смарт контракти и е ясно при какви условия ако не се изпълни нещо парите се връщат на изпращача.... това е решението и тук.

Ето две допълнения по темата от човек, който е по-запознат от мен:

My guess is that third party online services will be popular, although there are other options. Users who just want to pay, and never be paid, can connect to a special bridge node with a one directional channel. This node would be a third party that forwards payments on to the actual lightning network. This could still be trustless, yet much safer when it comes to going offline. Also the timeouts and gaps between timeouts can greatly effect how frequently you have to go online. All these problems have solutions and mitigations.

With third party services, you always have to trust them with as much money as they are managing on your behalf. It's like keeping money on an exchange. If you choose to have the convenience of going offline with open channels, then the 3rd party risk is the price you pay. This is the same as with any web wallet. You are trading trustlessness for convenience.

^^^ Затова и факта, че ЛН ще се ползва за много и малки като стойност транзакции донякъде е успокоителен, тъй като реално потенциалната нужда и наличие на 3ти страни е класически приносител на риск, но понеже са малки транзакциите, той е далеч по поносим, отколкотo ако се разчита на трета страна за размяна на големите стойности и суми, които ще се правят директно на блокчейна заради неговата стабилност и децентрализираност.

На 1/8/2018 at 20:08, stamen написа:

добри въпроси... 

разбира се, ще има решение, в което няма да си държиш "разписките" само на телефона, но ми е интересно какво е. Както в момента решението е да не си държиш 12-те думи само на телефона...

Май ще си бъде пак с думи, тук https://htlc.me/ има Recovery Secret, което си и работи (предполагам не е бутафорно а настина си възстановява историята от сикрета, малко бавно се отразяват транзакциите но явно е от уеб средата или нещо не са направили както трябва)

Също така Етериума в момента силно страда от липсата на second layer. В една статия срещнах изказване, че Виталик е заявил че това ще се случи в рамките на от 2 до 5 години, понеже няма ли девелъпъри. Отделно фондацията им е обявила награда за предложения как да се случи. И както бях казал преди това, от официалният им сайт е свалена статистиката за големината на блокчейна им(в момента е 500ГБ+, а след 2-3 години просто не ми се мисли колко ще е).

Техният секънд лейър ще са някви universities поне така го обяснява Виталик, той нали малко на ръба на лудото и трудно се разбира какво точно му е в главата, но и той има някакъв план. 

До колкото разбирам Plasma и Raiden Network нямат общо с LN, те по скоро имат общо с sidechain и drivechain. Може би и за това към този момент Етериума няма решение за second layer. 

Не напразно Фондацията е обявила награда от 50к$ до май 1м$ долара за решение. Според мен там има друг фундаментален проблем, без ограничението за големина на блока, таксата едва ли ще нарасне повече от долар, което няма как стимулира използването на second layer и блокчейна ще продължи да нараства сериозно при етера. Пак повтарям, етерскан.ио свалиха графиката която показваше големината (вече беше минала 500ГБ и растеше с много сериозни темпове), което е сериозен признак на притеснение от тяхна страна.

Именно високата такса(и лимита 1мб) в момента спасява блокчейна от свръх нарастване. Ще направи до някъде "насилствено" приемането на LN и свикването му с него. Мен лично ме съмнява етериума да е силен след 3-4години. Някак си не виждам причина да има два интернета, при условие, че първият ще предложи всичко което може да се предложи от 2 рия третия и N-тия.  Но борсите на този етап няма да позволят отпадането на алтовете защото те печелят от търговията алтове/биткойн. 

Нямам капацитета да оспоря, но има хора, които смятат Плазма за 2-ри слой. ... то пък и не е за това самата тема ... но защо пък да не я приемем за по-универсална. Има и други валути, които правят 2-ри слой или имат подобни намерения.

Доколко си приличат с LN не зная, но сочат Плазма като решение на проблема със скалируемостта с милиарди транзакции в секунда. 
 https://coinjournal.net/second-layer-solutions-enable-private-transactions-help-ethereum-scale/ 

Иначе явно е така, че по-скоро Райден прилича на LN.

Относно вторият слой на какво прилича, не бих казал, че съм добре запознат, може и да греша. Ако им някой в детайли запознат да сподели.

Намерения за 2 ри слой имат много, колко ще го направят и и при колко ще се възприеме ползването, предстои да видим. 

Но 2018 мисля, че ще видим само при БТК и евентуално да копират LN за форковете му и за лайткойн. 

преди 43 минути, ivan написа:

Но 2018 мисля, че ще видим само при БТК и евентуално да копират LN за форковете му и за лайткойн. 

Напълно възможно .. макар и не с пълен капацитет и функционалност. Аз още не мога да си представя как на всяка месечна заплата ще отварям канал ... ако заплатата ми е 500 лв., всеки месец трябва да давам 20-30 за една ончейн транзакция (дали съм разбрал правилно). Ако наистина е така, как LN ще допринесе за включване на огромната част от населението на планетата, което не може да е част от системата и в момента. Това са хора с малко пари и несигурни доходи. Излиза, че биткойн като разплащателно средство директно между хората, ще е лукс.

преди 25 минути, metaflute1 написа:

Аз още не мога да си представя как на всяка месечна заплата ще отварям канал ... ако заплатата ми е 500 лв., всеки месец трябва да давам 20-30 за една ончейн транзакция (дали съм разбрал правилно). 

отваряш един канал веднъж например с продължителност една година и цяла година си го ползваш да получаваш заплата в него и да си харчиш в даркмаркетите, ако искаш - няма проблем. 

с цената на 2 транзакции (отваряне и затваряне), се разплащаш с всички (и борси) цяла година за почти без пари, мигновенно и анонимно

Напротив.

1-во SegWit приемането и интегрирането му от борсите и портфейлите ще позволи транзакциите на ден да станат около 600-700к ако не и повече, и на по късен етап може да стигнат и 1м с допълнителни подобрения на блокчейна

2-ро LN ще поеме голяма част от транзакциите които няма да е нужно да се правят в блокчейна. Ти ще си отваряш канала веднъж и ще го затваряш на няколко месеца. Но отварянето няма да ти струва 20-30$.

Понеже транзакциите в блокчейна ще се увеличат съвсем скоро и ще поемат необходимиите желаещи. Няма да има нужда да се наддава за да мине твоята транзакция и така цената ще падне да кажем на 1$. 

Ще се получи нещо такова в блокчейна ще има окло 500к-600к транзакции а в LN ще са 5-6 милиона на ден. Но мисля че в LN ще са и до голяма степен непроследими и статистиката няма да е точна, освен може би ако нодовете не публикуват тази справка и някъде да се сумира общо. Напълно възможно е това да се случи до края на годината.

store.blockstream.com приемат плащания с lightning network, ако във форума има човек, който се чувства достатъчно технически грамотен и би желал да пробва плащане към този магазин с реални бтк, да ми пише на лично моля, бих спонсорирал експеримента

WooCommerce Lightning Gateway

С този плъгин определено ще бъде добре. В интернет това е най-разпространеният модул за магазини, най-вероятно ще се пуснат и за другите платформи magento, opencart, joomla и тн..

Явно чакането Амазон или Алиекспрес да пуснат биткойн плащане е било грешната идеята, първи ще бъдат малките онлайн магазини.

Преди 2 часа, vamp111 написа:

store.blockstream.com приемат плащания с lightning network, ако във форума има човек, който се чувства достатъчно технически грамотен и би желал да пробва плащане към този магазин с реални бтк, да ми пише на лично моля, бих спонсорирал експеримента

някой ? @metaflute1 ?

Транзакция реализирах с предварително зададени параметри. Сигурно и тук ще е така, все пак софтуера не е във вида, който ще ми позволи да разбера как да инсталирам и ползвам. Ако има готов за инсталация продукт с един дабъл клик ... може да се пробвам. Трябва да има и инструкция за връзка с конкретен нод, защото с авто избора през тестнета отхвърляше транзакцията