Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Идеята зад новото crypto.bg


Recommended Posts

В този постинг ще обясним идеята, по която работим в crypto.bg. Ще се радваме на помощ от всякакъв род - легална, техническа, дизайнерска и прочие.

Мотивация
В деня на банкера, 6.12.2017, българските банки блокираха сметките на всички биткойн сайтове и създадоха поредния парадокс у нас: законът позволява на българските граждани и бизнеси неограничена търговия с криптовалути, но за суми над 10,000 лв е задължително да се ползва банков превод. Само че банките отказват преводи към търговците на крипто валути и по този начин дефакто отнемат тази наша свобода.
За разлика от нашите колеги, които за щастие продължават да се борят със симптомите на проблема, ние ще се опитаме да го решим в зачатието му. По този начин не само ще отнемем сериозен лост от банките в борбата им срещу биткойн, но и ще покажем практически как блокчейн технологията обезсмисля централизирани забрани и похвати, като предоставя много по-прозрачни и ефективни модели за решаване на проблемите на доверието.

Crypto.bg ще оперира без банкови сметки
Как? Просто ще разменяме биткойни само срещу нова създадена от нас криптовалута - КриптоЛева. Ще третираме 1 криптолев като 1 лев.

Обменът на биткойни ще изглежда така:
Ани иска да продаде 0.01 биткойн и да получи парите по банков път. Ако цената на 1 биткойн към този момент е 20,000 лв, crypto.bg ще ѝ изпрати 200 КриптоЛева.
Малко след нея (може и да е ден след това) Боби иска да си купи биткойни от crypto.bg също по банков път. Тъй като ние работим само с КриптоЛева, ще го препратим към Ани. Боби прави банков превод към Ани, тя му дава за това 200 КриптоЛевова, с които той после си купува биткойн от нас. За целта ще предоставим специален market place, подобен на localbitcoins, заедно с escrow и прочие.

Какво са КриптоЛевовете?
КриптоЛевовете представляват кредит към нас от клиентите на crypto.bg. Този кредит те ни го отпускаха и досега, само че беше неявен: когато ни пускаха биткойн, клиентите ни отпускаха кредит, разчитайки, че ние ще им пратим съответните левовете. Същото беше и при покупка, където при банкови преводи от нов ИБАН се е налагало да ни чакат до няколко дена, в случай че банките са почивали.

КриптоЛевовете ще направят този кредит конвертируем и лесно прехвърляем.

Гаранцията зад КриптоЛева
Все пак, ако някой държи големи количества КриптоЛева, той може с право да се запита, какво стои зад тях и кой му гарантира, че те имат стойност…

В света преди биткойн това се решаваше чрез държавен лиценз за издаване на електронни пари, който предписва специални механизми относно тяхното подсигуряване. Доколко може да се вярва на тези лицензи можем да съдим по несигурността, която витае около Tether - криптовалута, обезпечена с пари в банкова сметка, невидима за никого.

Crypto.bg ще обезпечи всички издадени КриптоЛева в обръщение, посредством биткойни, затворени в публичен биткойн адрес. Ако например има издадени 100,000 КриптоЛева, в този биткойн адрес ще има 10 биткойна, чиято стойност от 200,000 лв ще удостоверява, че имаме достатъчно пари, за да покрием кредита си. Разбира се, остава рискът да избягаме с тези биткойни по всяко време, затова търсим все още най-подходящото решение - например, чрез Фондация в Швейцария по подобие на Етериум Фондацията.

Ако се питате как ще се знае, колко КриптоЛева има в обръщение, отговорът е, че КриптоЛева ще бъде криптовалута върху публичен блокчейн.

Относно блокчейна зад КриптоЛева
КриптоЛева ще бъде създаден като токен в някой от многобройните блокчейни, които предоставят тази възможност. Най-удачно би било това да е Етериум, а КриптоЛевовете да са ERC20 токени в него, тъй като портфейлите и инструментите за Етериум са най-напреднали в развитието си. Но предвид задаващите се проблеми в Етериум със скалируемостта му, а оттам и високите такси за превод, засега разглеждаме подобно решение в блокчейна на Ethereum Classic. Ще се радваме на други идеи за тази цел: Waves, IOS, Nxt, Mastercoin (скъпи транзакции).

Важното е да почнем максимално бързо, а после винаги можем да сменим блокчейна като прехвърлим активите с прост скрипт. Задава се и елегантно решение посредством Lightning Network и coloured coins в биткойн, но ще трябва да го дочакаме.

Как този модел решава проблема с банките
Банковите преводи ще се осъществяват peer-to-peer (P2P) измежду клиентите на crypto.bg. А те са хиляди. Банките няма да знаят, дали даден превод между Ани и Боби се отнася за биткойн, защото в основанието ще пише просто “Превод на средства”. Дори и да се усъмнят в някой и той си признае, че преводът е за покупко-продажба на КриптоЛева, те не могат да му направят нищо, защото не нарушава Закона. Най-много да му затворят сметката и да му върнат парите. Ако банките решат да затварят поголовно сметки на клиентите си, това вече ще е техен проблем. Размяната на КриптоЛевове срещу лева ще може да се осъществява не само по банков път, но също така с кеш, превод по иПей, еконт, български, ако щете PayPal, Skrill и така нататък. Дори фирмата, оперирала досега crypto.bg - Биткойн Солюшънс ЕООД, ще отвори отново покупко-продажбата на КриптоЛева посредством иПей, Изипей и КешТерминал. Надяваме се и нашите колеги също да включат КриптоЛева като разменна единица в платформите си.

От какво се нуждаем
За съжаление, ние сме малък екип, а работата е доста - смарт контракти, портфейли за крипто валути, P2P market place и най-вече user friendly user interface. Все още мислим над перфектното решение в легално отношение. Ако имате идеи и желание да ни помогнете - пишете ни на help@crypto.bg - плащаме с биткойни :slight_smile:

FAQ
Съзнателно споделяме тук само най-основните части на модела. Това не значи, че не сме помислили в дълбочина относно всички предизвикателства. Вместо обаче да се опитваме да гадаем въпросите ви, ще се радваме да ги зададете по-долу, за да разберем кои точки се нуждаят от по-подробно обяснение.

Пуснахме същия постинг и във форума на crypto.bg. Ако желаете, можете да следите дискусията и там.

Link to comment
Share on other sites

Всичко е много хубаво замислено и не знам до колко разбрах , но един въпрос само ми избягва. Мисля че с една примерна скица хората ще разберат по лесно за какво става дума , а въпроса ми е там в червеното квадратче.

 

 

 

bnbnb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Петър трябва да прати на крипто.бг криптоЛева :) чак след това ще получи койни. А Иван ще даде криптоЛева на Петър, като си види парите в сметката.

така че мерси за графиката, но я преправи :)

Link to comment
Share on other sites

Това е сложно за реализация и не виждам смисъл да си усложнявате живота.

След като БГ банките не желаят да работят с вас защо просто не си направите сметка в чужбина? В Германия банкте са си ок, в Естония също - там може да си откриете сметка без да се ходи до Естония. Coinbase имат сметка там. Имаше и една друга банка която е само онлайн (излизат ми реклами във FB но не и помня името) която казват че ок също.

Успех!

Link to comment
Share on other sites

Банките в България могат да забранят преводи към сметката ни в чужбина по същия начин, по който вече някои от тях отрязаха преводите към кракен.

Също така, един превод е 10-20€ минимум и отрязва малките инвеститори.

Link to comment
Share on other sites

Току-що, StanchoBS написа:

Искаш да кажеш, че Петър трябва да има портфейл с предварително заредени крипто лева, но от къде трябва да ги купи и как? 

От Иван - моля те преправи графиката с Ани и Боб, за да има конистентност.

Link to comment
Share on other sites

преди 3 минути, batibon написа:

Мисля, че трябва да има количествени натрупвания от продаващи и купуващи за да става бързо превалутирането. Мисля и че ще има.

в началото ще оперираме чрез сметки на приятели, които ще продават и купуват криптоЛева незабавно и през всички банки :)

Link to comment
Share on other sites

според мен най-доброто решение да се свърже криптолев-а за злато или сребро, като се контролира обема и на двете неща в реално време за да няма злоупотреби, един вид БГ Тетер, ама максимално-прозрачен...иначе няма как да стане номера с времнно кредитиране, твърде много пробойни би имала една такава система, иначе съм супер изненадан че има хора които са достатъчно ентусиазирани да работят в тази насока...

Link to comment
Share on other sites

преди 43 минути, StanchoBS написа:

Горе долу я преправих снимката , но не мисля че е много точна , защото някои неща ми убягват 

виж, ние даваме криптоЛев на АНИ, а не на Боби. Боби получава криптоЛева от Ани, като ѝ праща банков превод. После ползва получените от нея криптоЛевове, за да си купи биткойн от крипто.бг

 

преди 40 минути, cryo13 написа:

според мен най-доброто решение да се свърже криптолев-а за злато или сребро, като се контролира обема и на двете неща в реално време за да няма злоупотреби, един вид БГ Тетер, ама максимално-прозрачен...иначе няма как да стане номера с времнно кредитиране, твърде много пробойни би имала една такава система, иначе съм супер изненадан че има хора които са достатъчно ентусиазирани да работят в тази насока...

и как ще докажем на хората че десйтвително имаме злато или сребро. С биткойни се обезпечава най-добре.

 

преди 39 минути, stoko написа:

Сигурно знаеш, но да напомня, NXT са в България и правят сайд чейнс по поръчка. 

https://www.jelurida.com/team

 

Също така, нещо КриптоЛева е малко ограничаващо. Дай да се казва LEVMOX (LevMediumOfExchange) 

страхотно за първите - ако ги познаваш, да ме представиш.

В смарт контракта на криптоЛева ще има криптоДолар, криптоЕвро и прочие. За името съм съгласен да помислим.

Link to comment
Share on other sites

Нещо много ми убягва цялата схема , ако може направи една понеже я разбираш най добре. 

Как примерно аз искам да си купя биткойни за 5000лева и какво следва да правя. 

трябва да си сваля на телефона портфейл криптолева  

после трябва да си купя криптолева от изипей предполагам най лесно за 5000лева 

после ми се губи вече и къде е ключовата роля на криптолева , а не си остане просто биткойна.

Дори и да направите нещо като борса в сайта не те ли е страх че може да ви хакнат сайта и всичко да се обърка.

Мисля че става много сложно , но това е може би най правилният начин за България да се избегнат преводите към криптоборсите. Много работа ви очаква до колкото разбрах проекта

Link to comment
Share on other sites

преди 2 минути, StanchoBS написа:

Нещо много ми убягва цялата схема , ако може направи една понеже я разбираш най добре. 

Как примерно аз искам да си купя биткойни за 5000лева и какво следва да правя. 

трябва да си сваля на телефона портфейл криптолева  

после трябва да си купя криптолева от изипей предполагам най лесно за 5000лева 

после ми се губи вече и къде е ключовата роля на криптолева , а не си остане просто биткойна.

Дори и да направите нещо като борса в сайта не те ли е страх че може да ви хакнат сайта и всичко да се обърка.

Мисля че става много сложно , но това е може би най правилният начин за България да се избегнат преводите към криптоборсите. 

 

В крипто.бг вече ще има регистрация и вътре ще ти се намира криптоЛева портфейла. Предполагам, че първият market place ще е интегриран в самия crypto.bg. Така че като кликнеш "Купи си криптоЛева по банков път" ще те пратим на Ани.

Задава се въпросът, защо Ани да не продаде директно на Боби биткойните през localbitcoins например :) Ще ви оставя да помислите

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, stamen said:

и как ще докажем на хората че десйтвително имаме злато или сребро. С биткойни се обезпечава най-добре.

 

 

с биткойни се обезпечава най-добре, но на вас ви трябва нещо без такава голяма волатилност на пазара, за това говоря за злато, сребро, лев, долар, евро, просто благородните метали са най-сигурни, няма гаранция че крипто-лев-а утре няма да е 5 пъти по-скуп и Пешо трябва да върне на Ани по-малко биткойни, ако недай си боже нещп се забави някоя транзакция, или някой не вземе да напомпа криптолев-а в някоя от борсите, в които ще се търгува, нали е ще е ЕРЦ20 токен все пак... по мое виждане най-доброто решение е да се върже криптолев-а към нещо стабилно, с реална стойност, а как ще го доказвате е точно момента върху който трябва да се мисли здраво, аз мога да предложа електронна система която да измерва количеството в трезора, било по тегло, било по други признаци, ако имате интерес мога да дам и други предложения, но схемата с временни кредити ми се струва слаба и не дотам прозрачна.

Link to comment
Share on other sites

преди 2 минути, peweb написа:

Ще ви налазят прокурори и всичко ще спре преди да е започнало. Единственият начин да не ви спрат е да минете в нелегалност. 

Кой член на кой закон нарушаваме? Защото аз съм говорил с няколко адвоката. При това самият crypto.bg може да е регистриран в Сейшелите, където за подобна дейност не се изисква никакъв лиценз. BitMex - най-голямата борса в света - оперира от там и не изисква нищо повече от имейл и парола.

преди 4 минути, cryo13 написа:

с биткойни се обезпечава най-добре, но на вас ви трябва нещо без такава голяма волатилност на пазара, за това говоря за злато, сребро, лев, долар, евро, просто благородните метали са най-сигурни, няма гаранция че крипто-лев-а утре няма да е 5 пъти по-скуп и Пешо трябва да върне на Ани по-малко биткойни, ако недай си боже нещп се забави някоя транзакция, или някой не вземе да напомпа криптолев-а в някоя от борсите, в които ще се търгува, нали е ще е ЕРЦ20 токен все пак... по мое виждане най-доброто решение е да се върже криптолев-а към нещо стабилно, с реална стойност, а как ще го доказвате е точно момента върху който трябва да се мисли здраво, аз мога да предложа електронна система която да измерва количеството в трезора, било по тегло, било по други признаци, ако имате интерес мога да дам и други предложения, но схемата с временни кредити ми се струва слаба и не дотам прозрачна.

Волатилността на биткойна пречи, ако цената му падне, така че да не покрива криптоЛевовете. Тогава просто ще сложим повече биткойни в гаранционния адрес.

Колкото за това, дали криптоЛев ще е със стабилна стойност, ще помоля някой да се сети и отговори, че аз излизам :) Ако не, ще опиша утре по-подробно - това е доста основна точка в системата.

Link to comment
Share on other sites

На мен ми убягва едно нещо. Боби получава IBAN на Ани и изпраща 10000лв. Тази транзакция е видима само от Боби, Ани и техните банки. Как crypto.bg ще разбере за тази транзакция, за да генерира криптоЛева за Боби. Да речем, че crypto.bg борави с потвърждения от потребителите. Има два варианта - едностранно потвърждение и двустранно.

 • Едностранно потвърждение:
  • Боби не изпраща парите и по някакъв начин показва на crypto.bg, че парите са изпратени (screenshot, факс, т.н.). Боби получава 10000клв., но Боби е симулирал доказателството - Боби сега има 10000лв. + 10000клв. Ани няма нищо + включително и биткойни. Ани се оплаква, крипто-сметката на Боби е блокирана.
  • Боби изпраща парите и по някакъв начин показва на crypto.bg, че парите са изпратени. Боби получава 10000клв. Ани получава 10000лв., но заявява пред crypto.bg, че не е получила парите. Криптосметката на Боби е блокирана.
 • Двустранно потвърждение - Боби изпраща 10000лв. на Ани. Боби е нотифициран, че ще получи 10000клв., когато Ани изпрати доказателство, че е получила парите. Ани не изпраща такова доказателство, заявяйки, че не е получила парите.
  • Ани лъже, така че Боби не получава 10000клв., докато Ани получава 10000лв.
  • Боби лъже, така че Ани не получава 10000лв., докато Боби получава 10000клв.

Както се вижда ясно, при всички ситуации има вариант, в който няма гаранция на средствата. Проблема е в липсата на конкретна информация на левовите транзакции. Докато вие контролирате криптоЛевовете, левовете са изцяло в контрола на Боби и Ани, така че единствения начин е Боби и Ани да си имат достатъчно доверие помежду си, тъй като няма диспечър между тях. В този случай това няма да е кой знае колко по-успешно от localbitcoins, може би само по-сложно? Или аз нещо пропускам?

Link to comment
Share on other sites

преди 9 минути, illuminati написа:

На мен ми убягва едно нещо. Боби получава IBAN на Ани и изпраща 10000лв. Тази транзакция е видима само от Боби, Ани и техните банки. Как crypto.bg ще разбере за тази транзакция, за да генерира криптоЛева за Боби

просто като Боби ни изпрати криптоЛевовете, които е получил от Ани. А тя ще му ги даде, само ако е получила пари по сметка от Боби.

Мислете за криптоЛевовете като TetherUSD, само че гарантирани с биткойни, а не банкова сметка.

Link to comment
Share on other sites

Криптолева е вързан с лева. Ако аз съм продала един биткойн за 20 000 клв и след един месец Боби иска да си купи биткойни на стойност 20 000 лв, но цената за биткойн вече е 40 000лв, то той ще получи половин биткойн за криптолевовете, които ще получи от мен. Right? 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Ani said:

Криптолева е вързан с лева. Ако аз съм продала един биткойн за 20 000 клв и след един месец Боби иска да си купи биткойни на стойност 20 000 лв, но цената за биткойн вече е 40 000лв, то той ще получи половин биткойн за криптолевовете, които ще получи от мен. Right? 

няма как да се върже за лев-а, къде е гаранцията?

Link to comment
Share on other sites

 

3 hours ago, stamen said:

Crypto.bg ще обезпечи всички издадени КриптоЛева в обръщение, посредством биткойни, затворени в публичен биткойн адрес. Ако например има издадени 100,000 КриптоЛева, в този биткойн адрес ще има 10 биткойна, чиято стойност от 200,000 лв ще удостоверява, че имаме достатъчно пари, за да покрием кредита си.

 

Link to comment
Share on other sites

Идеята е нова за мен, но може би нещо алтернативно на съществуващия запис на заповед при банките, важащ за двете страни,гаранционен залог при гаранта до обема на конвертиращите се стойности

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...