Гари Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 On 21.02.2018 г. at 12:28 PM, stamen said: Моите три цента: Ако ПОС беше толкова елементарен за имплементация, етериум отдавна да са го имплементирали. А Виталик и другия главен разработчик даже са в публичен спор един с друг относно как да го направят. Ако ПОС беше по-добър, Сатоши Накамото щеше да го е предвидил. Всички тези, които мислят, че той е допуснал много грешки и не е видял много неща, според мен го подценяват. Човек, който сам е измислил блокчейна, едва ли не се е сетил за ПоС. При ПОС се получава централизация по друга линия - всеки предпочита да си държи койните, за да "копае" с тях. По този начин богатите стават по-богати, бедните по-бедни. Особено, ако производството на нови койни спре. Вярно е, че има много вериги с ПоС - но те са прекалено малки и никой няма интерес да ги "сваля". Но представете си, че стане така, че върху Етериум върви голяма част от икономиката на САЩ. И се скарат с Русия.... Тогава всяка слабост на мрежата ще бъде фатална. Много е трудно за човешкия мозък да си представи как се случват нещата в чистото P2P пространство. Там няма reference point. Едните нодове ти пускат една информация, другите ти пускат друга. Машината следва точна логика. Но с подходящо "пипане" на информацията можеш да я объркаш... Извинявай, обаче тези аргументи са несериозни. 1. При етера е сложно, защото започна с PoW, а не направо с PoS. 2. Сатоши колкото и да е гениален, не може да знае какво ще се случи 10 години напред. И не е измислил сам блокчейна, използвал е идеите зад b-money и hashcash, които групата Cypherpunk разработва още от 1993 г. Разбира се, приносът му е огромен. 3. Ако ти имаш 1000 койна, аз 10- ще си 100 пъти по-богат. Ако получаваме по 10% на година след 10 г. ти ще имаш 2000, аз - 20. И пак ще си 100 пъти по-богат. Нормално е който има депозит да получава по-голяма лихва по него, но процентно си е едно и също. Колкото до хипотетичните криптовалути на САЩ и Русия, айде да ги оставам те да си решават проблемите, не да си блъскаме главата заради тях. Когато годишно се харчат 1,5 млрд. долара за копане на биткойни, е много логично да се потърсят по-евтини варианти. Защото тия разходи ще растат. as3n 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted February 21, 2018 Author Report Share Posted February 21, 2018 @Гари Coinomi, но внимавай отметката за автоматична промяна на адреса ти (HD wallet) да е сложена, да не ти се сменя за всяка транзакция @rippleche Coinomi, да ти да не си медиум ? еърдроп-а е 6% от стойноста на портфейла към момента на снапшота (всеки понеделник, няма точен час) това не са ли един вид дивиденти ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted February 21, 2018 Author Report Share Posted February 21, 2018 съществува и момента, че има доста неизразходвана електроенергия, не пречи да се насочи към копаене, но като цяло да POS решава доста сериозен ЕКОЛОГИЧЕН въпрос Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivan Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 @Гари Графиката която си показал е невъзможна. В момента Биткойна мисля, че харчи около 0.1-2% от световният ток. Което означава според графиката да харчи 2020 над 70-80% от световният ток (просто не се чете към днешна дата какво показва). Това което ще се случи е че тока ще стигне може би до 1% от световният през 2020 но трудността ще е нараснала не 5-10 пъти ами 50-100 пъти заради по енергоефективните процесори, които ще се разработят (7nm, 5nm 4nm...). Сатоши е мислил в посока да се ползват биткойните а не да се стакват за да се изкопаят нови. Според мен концепцията PoS е много по-нова и е вследствие на мислене как можем да флипнем биткойн(и как да направим VM по-бърз) а не толкова как да сме по-екологични(това са изказвания за широката публика). До каква степен ще успее PoS предстои да видим. Аз лично си представям ще имаме 30-40 копача макс 100, които ще се синхронизират максимално бързо, VM ще работи по-добре и най-вече много по-бързо(именно това е причината за PoS). Но всички тези, които ще участват в басейни мисля, че няма да ги видим и фулнодовете ще намалеят драстично. Ще има спекулативна еуфория и после всичко ще утихне. Виталик като намали наградата на блок от 3 етера на 2 или 1 и ще излезе, че ще има 100 етера стак да хване един блок с един етер за месеца, което е 1% или 2%(на месец) и изобщо няма да е толкова атрактивно да си в PoS и да ти стоят заключени парите за Х време вместо на борсата ако искаш да търгуваш и те вълнува цената. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гари Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 Разбира се, че е невъзможна графиката. Това е само илюстрация доколко необходимата енергия се явява спирачка за идеята за развитието на биткойн. https://www.zerohedge.com/news/2017-11-24/will-bitcoin-mining-consume-all-worlds-current-electricity-production-feb-2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted February 22, 2018 Author Report Share Posted February 22, 2018 BTX-а, Април месец ще достигне тотал съплай кап-а си от 21 млн. монети, аз не съм много запознат, но до тук имаме ли друг койн, който да е достигнал тотал-а си ??? + тогава ще свръши еърдроп-а, някой хора мислят, че това ще доведе до краш на цената, аз мисля, че този краш обаче ще бъде последван от един сериозен булрън, все пак съплая приключва, ако до тогава дев. отбора им успее да сътвори нещо полезно, бих заложил някой сатоши на тази щуротия Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
batibon Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 https://medium.com/@hugonguyen/proof-of-stake-the-wrong-engineering-mindset-15e641ab65a2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts