Jump to content
hash.bg - биткойн форум

RSK - rootstock - Ethereum функционалността при BTC


ivan
 Share

RSK ще изместили Ethereum? Коя платформа ще стане предпочитана за ползване на ICO-та и реализация на смарт договори?  

11 members have voted

 1. 1. RSK ще изместили Ethereum? Коя платформа ще стане предпочитана за ползване на ICO-та и реализация на смарт договори?

  • RSK
  • Ethereum
  • И двете, като повече RSK
   0
  • И двете, като повече Ethereum
  • Ще видим, не мога да преценя


Recommended Posts

Свързано изображениеПредварително се извинявам за грешки, неясноти и неточности.

RSK is the first general purpose smart contract platform secured by the Bitcoin Network.

Платформа, която ще се опита да се изравни ако не и да измести ethereum по популярност и ползване на смарт договорите.

След въвеждането на SegWit е възможно да се реализира технологията sidechain, чрез която могат да се местят биткойни от блокчейна в други блокчейнове. Или казано по по-разбираем начин, да се заключат в биткойн блокчейна и да се отключат еквивалетни в друга блокчейн верига. Този транфер се осъществява чрез 2-way peg технология.

Резултат с изображение за sidechainsИдеята на платформата RSK е да изградят блокчейн, който по подобие на Ethereum да предостави възможност да се реалзират smart contracts чрез биткойн мрежата.

Предимства:

Scalability RSK can scale far beyond Bitcoin in its current state. RSK scales to 100 transaction per second (same level as Paypal) without sacrificing decentralization and reducing storage and bandwidth usage using probabilistic verification and fraud proofs, as well as blockchain sharding techniques.

Bitcoin (7 транзакции в секунда), Ethereum (10-15 транзакции в секунда), RSK (100 транзакции в секунда). Явно  има много неща помислени от самото начало при RSK, които тепърва тръгват да ги мислят при Ethereum.

Instant Payments - RSK carefully chosen parameters and new theoretical protocols (such as DECOR+GHOST) allow creating blocks at 10 seconds average interval, with low stale block rate, and no additional centralization incentives.

Security - The security of RSK is our main priority. RSK´s blockchain is secured by merge-mining, which means that we can achieve the same security as Bitcoin in terms of double-spend prevention and settlement finality.

Съвместимост с VM на Ethereum - Всички смарт договори (може би с малки корекции) реализирани при Ethereum ще могат да се реализират и при Bitcoin.

ICO-тата да не са в тежест - Смарт договорите + транзакциите(на ico-тата) да са извън блокчейна на BTC.  Едно от подобренията, които искат да въведат(не е ясно кога) при Ethereum е Plasma, която има за цел да изнесе смарт договорите извън основния блокчейн (за транзакциите на токъните не съм сигурен какво се случва и дали е възможно да бъдат изнесени). Блокчейна на Ethereum скоро ще мине 500GB.

Партньори, които ще спомогнат за развитието на платформата - дали са най-подходящите не знам, но колкото повече по-добре

image.png- Доста е вероятно да видим реализация на микро плащания в игрите чрез RSK, както и през LN.

- По-евтин вариант за пространство и cpu време при ICO-тата  чрез RSK -> По-предпочитана платформа за реализация на ICO-та -> Много по-смислени и функционални ICO-та 

- Клонящи към нула транзакции при ICO-тата

- Възможност да се трансферират Bitcoin-и или SmartBitcoin-и(както ще се казват трансферираните койни тук) на почти нулева цена за транзакция. Тоест Биткойн ще предостави LN и RSK-smartBTC опции за трансфери.

- Отделно RSK има възможност за реализация на протокол за компресия на транзакциите Lumino който може да предостави 2000 транзакции/секунда (on-chain)

- Време за трансфер - 10-15 секунди.

Мое лично мнение e, че ще видим Етериум 2.0 чрез RSK. Може би има някой недостатъци RSK-то, които не ни се показват/казват, но предстои да видим какво и как ще се реализира.

Към момента системата работи в тестови вариант, като е закачена за mainnet на bitcoin. Пусната е от началото на годината и е казано, че ще се тества 4 месеца, което обуславя отварянето и за всички от април-май месец. Малко графики за това какво се случва в тестовата мрежа - https://stats.rsk.co/

Jaxx имат опция да се тества - на този етап е само транфер на койни. от тук https://faucet.testnet.rsk.co/ може да си пратите, които мисля, че са си истински биткойни които са заключили в тест мрежата им (пращат по много малко :) )

Ще се радвам ако някой знае повече и сподели в темата: предимства или недостатъци.

Link to comment
Share on other sites

Само като пояснение: Във фосета на @ivan https://faucet.testnet.rsk.co/ трябва да се посочи адреса на RSK валутата... Аз ползвам Jaxx и ми преведе 0,00001 RSK, което не толкова зле, имайки на предвид че имаме 15 цифри след десетичната запетая... +фосета може да се ползва веднъж на ден...

Link to comment
Share on other sites

хехехе... е то цената му е $0.0000 така или иначе... просто исках да поясня който му е интересно да цъка... дали за спорта или да види колко са бързи транзакциите.... кой както желае... :)

Link to comment
Share on other sites

Сега проверих имат две мрежи в момента теснет и майнет

https://explorer.testnet.rsk.co - тук са видими транзакциите за faucet-а i jaxx-a

https://explorer.rsk.co/ - тук не са видими транзакциите които могат да се тестват. 

 

Link to comment
Share on other sites

Възможността да се създадат ново поколение смарт договори, които наистина да вършат работа, може би ще изиграе голям тласък в развитието на технологията и обществото от програмисти. Тук трябва да е много по-евтино и цпу времето и пространството за смарт договора. 

Имаше една презентация от бг ученик на семинарите в бг (явно вундеркиндче ), който обясняваше, че са искали да реализират "електронен домоуправител за входа" но каквото и да правели/оптимизирали излизало безкрайно скъпо мястото и цпу времето за смарт договора (във блокчейна на ethereum) и се отказали.

Пояснение: за да се пусне смарт договор той трябва да се запише в блокчейна на ethereum, което се плаща и отделно всеки цикъл който се случва там се плаща. Ако не е точно така нека някой компетентен да коментира.

Ако всичко това, което рекламират излезе на 70-80% вярно, ще бъде много хубаво.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

SmartBitcoin, RSK мрежата няма собствени койни, трябва да се прехвърлят койни от блокчейна на BTC в мрежата на RSK като там се наричат SBTC. Един вид заключваме 1000 (или колкото искаме) биткойна във блокчейн мрежата и отключваме 1000 в RSK мрежата, както и обратното. 

Link to comment
Share on other sites

Като се присетя разцъквах RSK (от фосета в горния пост) тестнетфосет->джакс, за да наблюдавам как се скъсява времето за транзакция и да предполагам кога ще настъпи момента да го пуснат....

За 20-тина дена съм направил 130 транзакции = SBTC 0.00130 = $0,01 в Джакса (били са близо до 2 цента явно, защото се появи 1 цент като бяха 80-90 броя), а вчера сутринта като са пуснали ЛН в мейннета и се кокоря и гледам $10,69... първо си помислих че е бъг някакъв, но после като преизчислих явно са го вързали ценово 1=1 с БТК.

1. Та някой може ли да ме осветли с инфо относно SBTC - цел (само за тест ли е както си мислех) и защо е вързан ценово с BTC (намирам само някакъв клонинг в съкращението) https://coinmarketcap.com/currencies/super-bitcoin/#markets

2. Да споделя чувството (10-секундно за $10) както може би са се почуствали някои когато са разбрали че колекцията им е скочила 800 пъти или 80 000 % :P 

Link to comment
Share on other sites

1. Super bitcoin e hard fork, който виждаш в койн маркет. SmartBTC което виждаш в джакс е в тест мрежата на rsk и това са си истибски биткойни, които са прехвърлени/ заключени от бтк чейна в rsk тест мрежата.

Които могат да се прехвърлят в бтк блокчейна е поне който разбира достатъчно.

2. Който иска да цъка един ден може и да си струва това цъкане.

Link to comment
Share on other sites

Учудващото бе, че докато нямаха стойност (ценова) тея SmartBTC... и изведнъж 1 SBTC = 1 BTC (ценово де)... знам че е вързан с БТК, но си мислих, понеже е тестов койн, че рейнджа ще е от сорта 1 BTC = 10 000 SBTC. 

Относно цъкането, направих леки изчисления и щях да поствам в темата за фосетите: от телефона за 10 мин => 7 транзакции х $0,08 = $0,56 /10м = $3,36 на час.... и не мисля че си заслужава + при всяка транзакция "уж" ти генерира нов адрес (защото всеки адрес може да се ползва веднъж на ден), но след 15-20стата транзакция (грубо) не генерира нов... (най-вероятно има някакво ограничение) и си аут за деня... :) Чудех се за вариант да се записват генерираните адреси от няколко дни, за да се натрупват и ползват когато не ти генерира други... но тогава КПДто ще намалее, цифрите /2 и няма никакъв profitable смисъл....

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

https://status.rsk.co/

image.png

https://faucet.testnet.rsk.co/ - си раздава истински биткойни по много малко на капка и не ясно как се транферират от тестнет към бтк, но един ден може и да има софтуер за това.

По интересното е че са заключили в кранчето от начало близо 50 биткойна за тестове, което обуславя да разполагат с десетки хиляди биткойни ако не и над 100к. Тоест имат сериозен финансов ресурс и най-вече сериозен ЛИЧЕН интерес да развият технологията.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • 2 weeks later...

Доколото разбрах смарт контрактите при етереума ще могат да се интегрират и в RSK нали така ? А дали ще тр пак да се пишат при RSK или ще направят по-лесен  начин ( някак си по юзър френдли) ?

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, rippleche said:

Доколото разбрах смарт контрактите при етереума ще могат да се интегрират и в RSK нали така ? А дали ще тр пак да се пишат при RSK или ще направят по-лесен  начин ( някак си по юзър френдли) ?

Това го коментирахме с мои колеги от финтех сектора - предвид факта, че RSK поддържа Solidity, а подхода с Ctrl+C /Ctrl+V си е масов, колко ли бъгове от етириум смартс контрактите ще се "налеят"директно в новата мрежа ... ;-)

Ето и още едно видео от блокчейн курса в СофтУни - Smart Contracts for Bitcoin with RSK

https://youtu.be/82rYOrzNOhM

Р.S. Поне половината от него става за непрограмисти ;-)

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...