Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Основи на биткойн и блокчейн

Recommended Posts

За съжаление 99% от хората, които се занимават  с крипто днес, не разбират как точно работят крипто валутите. Покрай новия ми проект ми предстои доста четене за конценпции и технологии. Ще споделям в тази тема по-интересните неща, на които попадам.

Започвам с една аналогия, която добре показва основната разлика между биткойн и банковите сметки.

Накратко: Докато при банките имаме сметки и транзакциите посочват с какво количество да дебитираме едната, съответно кредитираме другата, при биткойн няма сметки, а Inputs и Outputs. Ако не схващате за какво говоря, ето добра аналогия със земята:

https://gendal.me/2014/03/29/welcome-to-bitcoin-island/

Трябва да знаете, че например етериум е по-близък до банковите сметки като технология, отколкото до биткойн. Което не го прави по-лош, просто е добре да се знае разликата между двете.

Приветсвам всеки да допълва по темите. 

Относно квантумо устойчивостта на адересите и частните ключове, намерих хубава статия. Аз лично си мислех че ще се наложи хардфокр за да е квантумо устойчив в следващите 5 10 години и тогава да вдигнат и блока, но явно съм грешал.

https://en.bitcoin.it/wiki/Quantum_computing_and_Bitcoin

В общи линии има много неясни неща, кога ще има мощни квантови компютри, евентуално ще са проблем към края на 30 те и евентуален ъпгрейда да стане квантумо устойчив адреса може да се случи със софт форк.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Имам един леко глуповст въпрос.

Мога ли в самурай портфейла да си преместя койните на segwit адрес ? Но докато са вътре просто да ги препратя на сегуит адрес нали го поддържат. И да питам по-добрият вариант ли е или не ?

самураи за мен е най-добрия портфейл за сега, жалко, че го има само за андроид и да когато създаваш адрес в самураи те пита дали да е сегуит или не!

към края на годината се очаква ios или поне така казват

Преди 4 часа, rippleche написа:

А мога ли директно от самурая просто да ги препратя от на сегуит. 

ами създай нов сегуит адрес в самурая, копни го и после дай сенд към него от стария ти адрес, не мисля че е трудно

Преди 3 часа, rippleche написа:

А мога ли директно от самурая просто да ги препратя от на сегуит. 

Просто извършваш редовна транзакция. Това, че новият ти адрес е в същия портфейл е подробност. Транзакцията си е транзакция.