Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Годишна данъчна декларация за физически лица

Recommended Posts

някой има ли подал вече декларация? моите приходи са много и са по банков път така че не мога да не подам. само се притеснявам, че ще съм сред малкото подали и от НАП вместо да се радват че има и съвестни хора, да не почнат да се заяждат за някви дребни детайли (примерно грешки в закръглянето на стотинките при покупка или продажба) или нещо такова..

И аз се присъединявам към питането, макар да изтървах момента за теглене, но е полезно за бъдеще.

Не съм чул досега някой да се е оплакал, но ти си зависи и колко данък ще платиш.

• 3 months later...

@Tronald Dump имам един въпрос например ако съм вкарал малка сума от coinbase и имам малко печелба 20-30 евро и реше да изтегля каквото имам от друга борса kraken,cex.io или някоя друга трябва ли да подавам декларация или за малки суми няма смисъл ?

За под 1000лв няма смисъл да се подават декларации, едва ли някой някога ще те търси.

Това са 100лв данък. От наеми в София колко данъци не се плащат и се крият и няма кой да ги потърси.

Това вече е напълно ненужно. Има едни пичове, които директно ти дават кеш за крипто. Намират се до министерството на спорта. Мисля, че работят с до 100 000 лв на ден. Ако не се лъжа, и криптоматът в The Mall пуска левове (той е пак на същите хора).

по принцип укриването на данъци е престъпление, но пък и данъчното облагане е престъпление, особено ако насреща не получаваш адекватно отношение от страна държавността, опа държавност ли казах, това мисля че точно в нашата държава го няма..

и все пак, укриването на данъци е престъпление

Това е така, но с криптовалутите все още не е конректно дефинирано дали дължиш данъци или не. Аз лично съм на мнението, че както при обмяна на всяка една друга валута, данъци не се дължат, но това си е мое тълкуване.

Това е от януари 2018г ;)

https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2018/01/05/3106892_danuci_i_lichni_dohodi_-_kakvo_se_promenia/

Текстът е най-долу вляво на екрана.

И биткойните, моля!

Още преди няколко години от НАП напомниха, че печалбите от сделки с виртуални валути трябва да се декларират и върху тях се дължи данък от 10%. Темата е още по-актуална сега, след като за миналата година bitcoin поскъпна с близо 1400 процента. При втората по големина по капитализация Ripple годишната доходност пък е цели 36 хил. процента.

Според приходната агенция за целите на данъчното третиране доходите от продажба на bitcoin се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив, посочват от НАП.

• 1 year later...

https://redtapepayments.blogspot.com/2019/08/revolut.html?m=1

Поставям го тук, защото прочетеното хич не ми хареса. Ще помоля и за коментари, особено разбиращите  от финанси, примера е с Револют, но по асоциация логиката се пъзга като по лед...

Списващия блога е леко нестандартен, но ми харесва като провокативност.

AMLD5. Целта на тази директива, която влезе в сила от 01/01/2020 е точно да подгони институции от не банков характер, регистрирани под MTL/MTS (като Револют и др.) които изяждат от бизнеса на банките, да подгони тях и техните потребители.

това което мога да кажа е, че да се абонира човек за подобни услуги, може да го направи напълно анонимно с чужди лични данни, стига да може да рови в интернет, а щом ползва Револют и Криптовалути се предполага, че може! А щом се занимаваш с криптовалути като цяло трябва да си наясно, че не само банките, но и цялата държавна администрация е с/у теб, не случайно постоянно повтарям ,че трябва да се защити човек от сега, не като му опре ножа до кокала, и не случайно рекламирам p2p сделките с/у кеш!

В България не е незаконно да търгуваш с криптовалути, въпреки това банките ти закриват сметката, по член, който гласи, че умишлено си използвал банковата сметка за незаконни цели.... 

@batibon съжалявам, че не мога да коментирам нищо по-подробно, не е от моя компетенция въпроса, p.s. готин блог! 

Това е само за афилиейт линкове и регистрации, тоест това е стандартно плащане от фирма към лице, тоест доход извън стандартен трудов договор, и си длъжен да ги декларираш в годишната декларация. Няма общо с крипто, дори букинг и магазините за дрехи, youtube имат такива плащания.

Ако работиш 2-ра работа на граждански договор пак си длъжен да подаваш декларация. Няма разлика. Просто са вкарали и ДДС регистрация да е весело, не че дължиш ДДС.

Абе изостанала държава сме.

@batibon честно очаквах някой компетентен да се включи, обаче форума позамря, сигурно защото е зима,  мечетата спят или още по-хубаво, хората се измориха и депресираха от този прайс екшън, което реално погледаното е добре, значи приближаваме светлината в края на тунела. Пък там е топличко, най много още 500 дни и близките, които накарахме да си купят от понзито пак ще ни проговорят, детето пак ще започне да ми вика татко, вместо да ме нарича по име, а жената.... ах как ми се иска да ме пусне да спя отново на спалнята вместо на проклетия диван.. 

преди 22 минути, vamp111 написа:

@batibon честно очаквах някой компетентен да се включи, обаче форума позамря, сигурно защото е зима,  мечетата спят или още по-хубаво, хората се измориха и депресираха от този прайс екшън, което реално погледаното е добре, значи приближаваме светлината в края на тунела. Пък там е топличко, най много още 500 дни и близките, които накарахме да си купят от понзито пак ще ни проговорят, детето пак ще започне да ми вика татко, вместо да ме нарича по име, а жената.... ах как ми се иска да ме пусне да спя отново на спалнята вместо на проклетия диван.. 

:D  Още първия път ти подсказах да спиш в ламбото, с такава кола все ще има хах, кой да те топли...

Можеше и да е много по-зле.... роднините ти можеше  да казват - оня направи милиарди на наш гръб, ама късно ни каза на нас, детето щеше да се оплаква - оня Скрудж не ще да ми даде джобни да си купя Кранево та да ида на море, жена ти щеше да иска поне да спи в дивана на който си спал.... :)

Направена е малка снежна топка и пусната да се търкаля по снежен склон...маса, време на търкаляне, ускорение и още сняг....

Обичам тези думи, приписвани на Ванга - Всяко нещо си стои във времето и пространството и си чака мястото да се случи...

Ще помоля Иван да види някакви статистики ....гугъл статистика, алекса, конзолата...

На 14.01.2020 г. at 19:13, batibon написа:

https://redtapepayments.blogspot.com/2019/08/revolut.html?m=1

Поставям го тук, защото прочетеното хич не ми хареса. Ще помоля и за коментари, особено разбиращите  от финанси, примера е с Револют, но по асоциация логиката се пъзга като по лед...

Списващия блога е леко нестандартен, но ми харесва като провокативност.

Статията е обновена с линкове долу, засегнат е въпроса с криптовалутните борси.

Накратко: ако не разглеждаме покупката и продажбата на криптовалути като „независима икономическа дейност“ - не се налага ДДС регистрация. Ако обаче това го разглеждаме като „независима икономическа дейност“ трябва да отговорим на въпроса - облагаема доставка ли са таксите и комисионните, които плащаме на криптовалутните борси (в чужбина) и дали попадаме под ударите на чл. 97а. Не е лесно да се отговори на тези въпроси, НАП могат да разглеждат или не сделките с криптовалута като „независима икономическа дейност“ по свое усмотрение. Няма ясни критерии за разграничаване.

Ако криптовалутата (или други финансови инструменти - акции, договори за разлика и т.н.) се продава чрез борси, инвестиционни посредници или търговци в чужбина - продажбите на криптовалутите (или акциите, договорите за разлика и т.н.) не участват в изчисляване на облагаемия оборот за регистрация по чл. 96. Ако продавате някакви финансови активи в България (криптовалута, акции и т.н.) - тогава оборотът от продажбата им участва в изчисляването на оборота за регистрация по чл. 96, но само ако това е независима икономическа дейност и това ви е основната дейност. Ако нямате други приходи - приемат, че основната ви дейност е това. Ако имате - е по-сложно и не се знае дали служителите на НАП „правилно“ ще тълкуват закона (дали ще сравнят печалбата от търговията с криптовалути с печалбата/приходите от другите дейности или ще сравнят оборота от продажбите с доходите ви от рента например).

Обърнете внимание на разликата между регистрацията по чл. 96 и тази по чл. 97а. Ако се продават криптовалути в чужбина (чрез борса в чужбина) ни интересува чл. 97а и не ни интересува чл. 96 и не формираме оборот за регистрация (оборотът няма значение). Ако се продават в България (българска борса или български търговец ги изкупува) - тогава гледаме чл. 96 и има значение оборота от продажбите.

Вижте също и тази тема.

На 1.08.2018 г. at 10:33, Fiffo написа:

Последно като четох закона, както и тълкувания на разни юристи, нямаше такова нещо. Имаш ли го подръка тоз закон?

В закона пише за финансови активи. НАП каза, че криптовалутите са такива и се декларират като такива:

Цитат

Доходите от сделки с биткойн се декларират и облагат

02 Април 2014

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). 

Според приходната агенция за целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив.

Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Образец на декларация с баркод клиентите на НАП могат да изтеглят от рубрика "Документи за физически лица"

Годишната данъчна декларация може да се подаде по пощата или  на място в някои пощенски станции, където ще се издава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП, както и по електронен път, подписана с електронен подпис.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700. 

Източник: https://nap.bg/news?id=2115

Цитат

НАП проверява търгуващите с криптовалути

14 Януари 2019

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с  виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути и  вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества.. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

От НАП напомнят още, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%).  За целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.

Повече информация за декларирането и плащането на доходи от криптовалути клиентите на НАП могат да получат от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.

Източник: https://nap.bg/news?id=3846

Или преведено на разбираем език: ако сте купили криптовалута на стойност 1000 лева и я продадете за 1200 лева - печалбата ви е 200 лева и данъкът 20 лева.

Ако обаче извършвате търговска дейност по занятие (сделките с криптовалута се разглеждат като такава) - тогава ставката става 15%. Това от НАП не го пишат по-горе за да не ви уплашат. Но ако имате много сделки или търгувате големи обеми - може да решат да ви направят проверчица или ревизийка и да ви вземат още 5% данък (15% вместо 10%) и да ви вземат лихви и глоба допълнително.