Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Как да печелим от криптовалути докато спим


Recommended Posts

Според прочутият американски инвеститор Уорън Бъфет, ние трябва да „открием начин да печелим пари докато спим или ще ни се наложи да работим докато не умрем.“ На мен тази мисъл винаги ми е харесвала, а и обичам да поспивам. Разбира се, Бъфет има предвид само инвестирането в акции, но можем да приложим принципа и в сферата на криптовалутите. Почвам аз с надеждата полезни идеи да дадат и други. За повечето хора тук няма да кажа нищо ново, но мисля, че е добре да има такава тема където тези идеи са систематизирани.

Някои общи забележки. Първо - ще разглеждам само дефлационни криптовалути. Тези, които  могат да се стейкват, но количеството им нараства с някакъв инфлационен коефициент, според мен са безсмислени за дългосрочни инвестиции и не се занимавам с тях. Второ – трябва да се има предвид, че пасивните доходи трудно могат да надхвърлят няколко процента годишно и няма да ни направят богати ако и цените на койните не вървят нагоре. Така че ако имате 4-5 биткойна, които ще ви направят милионери в зелено след десетина години, когато биткойнът дай боже стане световна валута, може би рисковете не си струват.

Метод първи – Crypto Lending

Можете да отдавате основните криптовалути под наем на тези, които искат да търгуват с тях на маржин. За което те ви плащат ежедневно лихва, от която за борсите остават 15%, а за вас – останалите 85%. Това може да се прави на две борси:

-          Poloniex. Може да давате назаем BTC, ETH, DASH, XMR, LTC и др. Минимумът е 0,01 от валутата. Лихвите варират, като за БТС в момента са 0.011% на ден или 3,4% годишно.

-          Bitfinex. По-голям избор на крипто за лендинг, включително такива като IOTA и EOS, които ги няма в Poloniex. Минимум за отдаване под наем – равностойността на $50. 

       KuCoin   Избор между 15 криптовалути за Lending, които могат да се отдават за 7, 14 и 28 дни.

Плюсове: Можете да си направите настройките криптото да се преотдава до безкрайност, а само да го наглеждате от време на време. Койните се увеличават без никакъв риск за вас стига борсата да продължава да работи.

Минуси: Койните не са под ваш контрол. Може хакери да разбият борсата и да ги откраднат, може тя да затвори скоропостижно или да въведе някакви правила, които да направят изваждането им невъзможно. Обичайните рискове за всяка борса.

Метод втори – Покупка на борсови криптовалути

На този етап има две възможности (за които знам) – Kucoin и COSS:

-          Борсата KuCoin има своя валута Kucoin Shares. Таксата за търговия е твърдо 0.1% и половината от всички събрани такси от всичките 199 търгувани валути всеки ден се разпределят пропорционално на притежателите на Kucoin Shares. За ежедневните дивиденти трябва да имате поне 6 KCS.  Количеството Kucoin Shares е ограничено и на всяко тримесечие борсата изгаря някаква част от тях, така че доходността би трябвало да се увеличава. По-голям оборот също означава по-големи дивиденти, но при достигане на някакви прагове процентите от таксите, които се разпределят за KCS притежателите ще намаляват.

-          Плюсове: Инвестирате на практика в целия криптопазар. Получавате множество койни, някои от които могат да се окажат бъдещи ракети.  

Минуси: Наред с утвърдените валути и потенциални ракети трупате множество шиткойни, от които не е лесно да се освободите.

Метод трети – Crypto Deposit

 BlockFI. Това е сайт, където могат да се депозират няколко криптовалути срещу лихва и да се теглят кредити срещу лихва. Има прекалено много мошеници в тази сфера, но тези са легитимни и работят от 2016 г., сред акционерите им е Coinbase Ventures, а криптовалутите се съхраняват от Gemini като 3rd party depository trust. Gemini досега май никой не ги е пробивал, а и са застраховани, така че се използват за депозитар и от много други в този бизнес. Но регистрацията изисква верификация, предоставяте лични документи и ви снимат лицето с камерата.

Могат да се депозират BTC, ETH, LTC, USDC, GUSD и PAX, а лихвите са доста добри. За под 5 BTC в момента е 6% годишно. Лихвите се изплащат на първо число всеки месец. Няма минимум за депозита, предоставят едно безплатно теглене без такса месечно. Имат и реферална програма, с която печелите бонус 10% от лихвите, които получат рефералите ви. Така че ако решите да се регистрирате, моля използвайте този линк

И за финал, както се полага на такъв пост – всичко написано не е препоръка за вземане на инвестиционни решения.

Link to comment
Share on other sites

Намирам темата за изключително полезна, тъй като виждам сериозно бъдеще в PoS мисля, че ще става все по-актуална!

Моят скромен опит се свежда основно до отдаване на btc и ltc в Полониекс, до преди няколко месеца, когато бяха тръгнали слухове, че борсата вече не е леджит, изчистих всичко от там, сега след като е собственост на Circle може би, пак да е ОК нямам представа. След хак-а във Финекс, спрях да държа там също, понеже не видях потенциала на bfx токените и ги продавах на момента..

Все пак за мен лендинга си остава номер 1 пасив инком, други неща които съм опитвал:

1broker.com (вече 1fox.com) копирате търговията на различни играчи, същo не лош вариант макар и доста рисков, но махнаха биткойн (уж пак ще го пускат)

btx (Bitcore) всеки понеделник превеждат 7-8% от стойността на регистрирания ти адрес (вече приключи еърдропа) 

sem (semux) за мен доста сериозен проект, чрез програма за делегати/гласуване получавате ежедневен дивидент според броя на гласовете (токените) които сте поверили на съответния делегат (делегата верифицира транзакциите, това е нещо подобно на мастърнодовете или pos) хубавото на проекта е, че е напълно открит, по всяко време можеш да си изтеглиш токените и няма нужда да ти върви кор портфейла им постоянно. (за сега се търгува само OTC в discord)

bitg (BitcoinGreen) в момента преговарям с един от разработчиците, защото имам проблем да си подкарам портфейла, ако някой не е запознат какво е мастърнод, това е проста система, чрез която вие също верифицирате транзакциите от блокверигата, участвате във гласуване и др. функции според токена като от вас се изисква да сте подкарали портфейла 24/7 и да сте заключили в него определeн брой койни. W миналто интересно бeше DASH, сега е невъзможно да подкараш техен мастърнод поради високата цена на 1 DASH,  други знам PIVX , XRH, LUX,  всъщност е пълно с подобни токени, само че голяма част от тях са СКАМ, за  това бъдете внимателни като избирате подобен проект! за bitg бих казал, че изглежда леджит, за да участвате трябва да вкарате мин. 1.5 биткойна, като цяло обаче се търгува само cryptopia и cryptobrige

на този сайт, може да гледате статистика в реално време и може да си харесате нещо:https://masternodes.online/

друг вариант за пасивен инком, според мен е намирането на що годе добри проекти, на който може да заложите докато още им е малка капитализацията и цената някой друга стотинка и просто след няколко месеца да си приберете печалбата.

АБСОЛЮТНО не бих препоръчал на никой да почне да рови да търси разни шиткойни да купува или да им подкарва мастърнодовете, 99% от всички криптовалути са направени с цел да ви вземат биткойна и да ви дадат насреща някакъв алт... това е умен начин на хора да се сдобиват с биткойни без да ги копат...

за мен единствените смислени проекти са биткойн (понеже е биткойн и всичко друго е шит) етереум (винаги пазя малко, в случай че минем на pos и виталик не сложи голям лимит на стака) лайткойн (понеже това е среброто на биткойна) и бкеш (при атаки от страна на Джихан и Роджър се търгува много добре за биткойн) 

ЗА ПОСЛЕДНОТО СЕ ИЗВИНЯВАМ НА ФОРУМА, ЧЕ НАРИЧАМ бкеш проект (при това смислен) моля разберете, просто на мен ми служи да стаквам повече биткойн!

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Много интересна тема, която ще следя с интерес. Нека да споделя и аз малко опит, макар че съм изключително бос в тази материя - що се касае до пазара на криптовалути и подобен род пазари изобщо.

Единствено имам опит в търговията на физически стоки и то най-вече онлайн.

Инвестирам в криптовалути от около 6 месеца, за този период успях да удвоя вложението си, тоест реализирах печалба около 100%. Като правя уточнение, че пропуснах да продам биткойн на върха от 19K, а за сметка на това продадох доста на дъното - близо 6-7K$. Това беше голяма грешка, която обаче ми позволи до някаква степен да анализирам пазара една идея по-подробно и да уцелвам посоките му, разбира се няма гаранция и е доста рисковано. Ако бях продал биткойните на 19 000$ щях да имам 500% печалба, но по-скоро щеше да се дължи на чист късмет. Та към същината, какво правя?

Инвестирам само в биткойн, етер и лайткойн. Купувам когато са много на червено, когато вече поне 5-6 дни падат надолу, купувам на стъпки - да речем през определена сума си пускам позициите, така се опитвам да хвана дъното. После холдвам и продавам, когато отново се вдигнат - най-често си поставям определена граница. Гледам, ако е възможно да реализирам близо до 100% печалба. До момента тази стратегия ми носи успех, супер просто е и може би рискувано, но забелязвам за тези 6 месеца някаква цикличност на продаване и купуване от големите акули, та просто се опитвам да следвам тези движения и да ги улавям. Пресен пример: почнах да купувам етер от 600$ надолу до почти 360$, от 700$ нагоре почвам да го продавам пак на стъпки.

Печеля ли докато спя? Най-често да, обикновено цените са се качили докато спя. Защо го считам за пасивен доход? Защото не правя тази търговия всеки ден - купувам ги, забравям за тях месец примерно, поглеждам цената през 2-3 дни и като стигне желаната стойност продавам.

Може би този метод действа при низходящ тренд. Ако цената върви само нагоре като през декември миналата година определено няма да е ефективен, също и ако е на червено с години.

П.П. Ще се радвам да ми кажете къде този методи издиша и какви са рисковете, за да знам доколко печалбата е късмет и доколко има логика в този тип сделки.

Link to comment
Share on other sites

Доста съм разногласен в себе си по отношение тази тема.....Предполагах че Гари  ще го направи , още миналата година следеше пасивния доход ...

Чисто технически  -    https://www.cryptomorrow.com/2018/01/02/top-10-proof-of-stake-cryptocurrencies-in-2018/

                                         https://coinsutra.com/proof-of-stake-cryptocurrencies/

                                         https://medium.com/@smallcapcrypto/top-8-most-profitable-proof-of-stake-coins-in-2018-4dad0b8c9903

 Май има разминавания....

Гари, оставям на теб да определиш какви тагове да се сложат на темата ти.

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, batibon said:

 Май има разминавания....

 

Чел съм тия статии. Обаче са много повърхностни. Авторите им заобикалят цели три ключови за стейкването въпроса:

1. Каква е инфлацията на валутата? Да вземем например PIVX, което много често слагат в подобни статии. Доходност 4.8% годишно, но и инфлацията е към 5%, така че танто за кукуригу. Имаш депозит с 5% лихва за пари, които се обезценяват с 5%, тъй като се печатат все нови и нови - ква файда? Освен това, за да получиш тези 4.8% годишно, трябва да държиш уолета 24 часа в денонощието отворен. Същото е и с NAV, RDD. Дефлационни са ОК и Decred примерно, но при тях има други проблеми.

2. Трябва ли да държиш уолета за стейкване отворен постоянно 24 часа в денонощието? Представяш ли си да стейкваш 5-6 валути и да държиш всички тези тежки клиенти отворени на лаптопа? Умряла работа. 

3. Доколко е вероятностно да получиш награда за стейкването? В двата примера, които дадох аз, няма никакви вероятности - 100% си получаваш койните. Но с повечето POS валути не е така - наградата за блок се пада на някой от стейкващите, като вероятността късметът да е при тебе е пропорционална на големината на портфейла ти. Нещо, което не ме кефи. Разбира се, има и разни POS пулове, но това значи да предоставиш койните си на някой друг и да разчиташ на това, че ше бъде точен с тебе.

2 и 3 всъщност са стандартни за POS валутите, излиза, че търся изключенията.

 

Link to comment
Share on other sites

Би ли казал какви са пробелмите с Декред ? Мерси

При тях може да залагаш без да ти е отворен портфейла , като минаваш през пуул , но не си застрашен да ти изчезнат койните (само с публик кей) ... както спомен!

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Ludman said:

Би ли казал какви са пробелмите с Декред ? Мерси

При тях може да залагаш без да ти е отворен портфейла , като минаваш през пуул , но не си застрашен да ти изчезнат койните (само с публик кей) ... както спомен!

Един Decred струва 89 долара, а за да стейкваш трябва да платиш за един тикет пак близо 88 DCR към днешна дата. Ако 8000 долара са дребни пари за теб, за да ги пробваш в нещо такова, давай. Доходността за този месец се чака да е 1,46, което не е зле. Синхронизирането на портфейла е голяма мъка, все зацикля и трябва да го рестартирвам, за да продължи. Абе часове си го чаках някой път. Накрая ми писна и вече нямам Decred.

Link to comment
Share on other sites

ДОста си прав, но като бройки са малко и с тези заключвания съплая е малък , а койна не е лош , даже чета че в Бразилия ще го ползват от правителството за гласувания и нещо като запечатване на нотариални актове(отколянвам се)! Идеята е, че цената му е стабилна и се държи наравно като с БТЦ почти като възходи и падения.... и ми се струва доста атрактивен заради тази цел , а и цената се покачва и си мисля, че е добър вариант за вложение от този тип!

Link to comment
Share on other sites

Да, Гари , точно затова съм с особено мнение по  отношение на  доста валути изискващи доказателство за залог с висок финансов праг. Струва ми се, че няма равнопоставеност между хора с различни финансови възможности, едните могат да вложат 10К- другите само 1К примерно. И макар, че проекта или валутата  е бил харесан, няма достатъчно входна такса и се отива другаде....най-често в някоя евтина имитация с непредсказуемо бъдеще. И проекта и човека губят по 1К долара...

Link to comment
Share on other sites

Колегата danisapfirov, който беше в този форум реши да ни почерпи в новия си :)

https://bitcoinbg.eu/forum/viewtopic.php?f=24&t=5805&p=55283#p55283

Нямам нищо против, стоя зад думите си и не веднъж съм казвал точно това което ме е цитирал.

Колкото до това мнение дето момчето е написало, че търгува алтове, за да акумулира повече биткойн, направо ви казвам, че това го прави биткойн максималист също и всеки, който го прави може да се счита за такъв, без значение дали го осъзнава, а май това е нещо което трудно се осъзнава напоследак..

Link to comment
Share on other sites

Гари, забрави Mining-a като метод за печелене от крипто, докато спим. Разбира се, също немного доходоносно (...от личен опит го казвам :(), но зависи от асиците/риговете, които се ползват.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, vamp111 said:

Колегата danisapfirov, който беше в този форум реши да ни почерпи в новия си :)

https://bitcoinbg.eu/forum/viewtopic.php?f=24&t=5805&p=55283#p55283

Нямам нищо против, стоя зад думите си и не веднъж съм казвал точно това което ме е цитирал.

Колкото до това мнение дето момчето е написало, че търгува алтове, за да акумулира повече биткойн, направо ви казвам, че това го прави биткойн максималист също и всеки, който го прави може да се счита за такъв, без значение дали го осъзнава, а май това е нещо което трудно се осъзнава напоследак..

относно търгуването на алтове за Btc - толкова истина има в тоя meme, че не е истина :D

 

trading the right thing.png

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 часа, Fiffo написа:

Гари, забрави Mining-a като метод за печелене от крипто, докато спим. Разбира се, също немного доходоносно (...от личен опит го казвам :(), но зависи от асиците/риговете, които се ползват.

майнинга до колкото знам изисква много труд и безсънни нищо :) но все пак се класира разбира се :) 

Link to comment
Share on other sites

Станах фен на това момче @div ако пише тук да не се крие :)  Споделям мнението му, че и в двата форума има хора с акъл и мислене и че не трябва да се делим а точно обратното!

https://bitcoinbg.eu/forum/viewtopic.php?f=24&t=5805&p=55365&hilit=максималисти#p55365

 

Link to comment
Share on other sites

Винаги съм имал усещането, че Дани е максималист и подозрението, че е загубил доста. Сега се убеждавам, че това е истина. Много жалко, че се опитва да си го изкара на други. Не трябваше да изпушва така, а да се държи малко на положение, ама нейсе. В момента, когато човек мине през пазара и хвърли един поглед, брояча за пропуснатите печалби започва да се върти. Това е субективна оценка, която човек сам си стоварва на главата. Дори да спечелиш х100 някой ден, пропуснатите печалби нищо не може да ги компенсира, защото винаги ще има по-добър начин, по който нещата да се бяха случили. Ама да приравняваш пропуснати печалби със загуба, означава да си се отчаял и предал. ... говоря за последните му сравнения с продажбите на кеша. .... не е хубаво така Дани :(

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, vamp111 said:

Станах фен на това момче @div ако пише тук да не се крие :)  Споделям мнението му, че и в двата форума има хора с акъл и мислене и че не трябва да се делим а точно обратното!

https://bitcoinbg.eu/forum/viewtopic.php?f=24&t=5805&p=55365&hilit=максималисти#p55365

 

Те като гледам предимно тролват,  хаха и пръча бил там звезда ама бързо са му намазали ските :D

Хора защо се тровите с това пропуснати печалби? Ами, ако бяха избегнати загуби? Не се ядосвайте за минали неща и това "ако ако ако" ама цапа и мирише...

Виждам, че бъзикат и Стамен дето си продал Бкеша на 200$, ами защо не? 40$к (примерно) бързи ей така от нищото си е доста добра оферта. И аз участвах в един форк (ама все още съм глътнал водица стабилно от холдване)  на BTC -> BTCP и се чудих как авера го продаде (BTCP) на 70$ още в началото, а към днешна дата знаете какво е положението :)

Link to comment
Share on other sites

Преди 11 часа, Sundy написа:

Те като гледам предимно тролват,  хаха и пръча бил там звезда ама бързо са му намазали ските :D

Хора защо се тровите с това пропуснати печалби? Ами, ако бяха избегнати загуби? Не се ядосвайте за минали неща и това "ако ако ако" ама цапа и мирише...

Виждам, че бъзикат и Стамен дето си продал Бкеша на 200$, ами защо не? 40$к (примерно) бързи ей така от нищото си е доста добра оферта. И аз участвах в един форк (ама все още съм глътнал водица стабилно от холдване)  на BTC -> BTCP и се чудих как авера го продаде (BTCP) на 70$ още в началото, а към днешна дата знаете какво е положението :)

BTCP го продадох на $55 като можеш още на $73.. ама можеше и на $130 след време защо не, като цяло с тези форкове още в началото аз избързах също да изчистя всички, но после разбрах, че има проекти които могат да бъдат изпомпени във времето, всеки сам решава това е.

за Кеш-а и на Стамен му бях казал, че има потенциял той не повярва, няма значение, ако пък не беше Стамен аз още щях да си меря портфолиото в Доларова равностойност вместо Биткойн.

А Пръча беше номер 1, заради него си направих регистрация тук, жалко, че се подведе с този Етер, може би започна да печели добре търгувайки го с/у биткойн, наистина в един момент за дневна търговия си беше златна мина, дано да не е изгубил всичко и да е все още в играта

колкото до момчетата в другия форум има доста сериозни мнения, уважавам ги, постоянно следя какво се пише и там

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Преди 1 час, pegass написа:

Някой да сподели участвал ли е в airdrops и заслужава ли си?

зависи от airdrop-a в който искаш да участваш

например до скоро имаше BTX +7% airdrop всеки понеделник към стака ти до края на дроп-а монетата е тъгуваше от $24-$10

но например UBTC airdrop-a всеки месец към ETH/LTC холдъри е 500:1 т.е. ако имаш 500ltc получаваш 1UB, към момента $10

и доста други примери мога да ти дам, по-скоро ти бъди по-конкретен да може да помогнем

Link to comment
Share on other sites

Въпроса ми беше като цяло дали може да е доходоносно, никой конкретен проект не визирам просто дали си заслужава. Влязъл съм в една група в телеграм където периодично публикуват airdrops, ще видим.

Link to comment
Share on other sites

  • batibon pinned this topic
  • ivan unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...