Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))


Recommended Posts

Мисля, че вече е належащо да има такава тема. Цитираните мнения са в период от 22 декември до днес, имащи някаква логическа, полулогическа или някаква свързаност  с темата, Не претендирам въобще за някаква изчерпателност и последователност на мненията, надявам се да  са добра почва за бъдещите пишещи в нея.Мненията са цитирани, а не преместени са да не се нарушава последователността в другите теми. Цена и графика са неразривно свързани, дано да могат да се отделят и темата да не дублира другата.

Link to comment
Share on other sites

На 22.12.2017 г. at 0:31, ivan написа:

Техническият анализ не работи от много време при форекса, още по- малко е да заработи при криптото. Тук работят фундаментални неща, които оказват влияние на цената, като , цена на транзакция, ъпгрейд на мрежата, нови мощности, туитър акаунти, манипулирани предавания  по снбс, поява на етф..., отпушване на мемпул, психологически нива на цената, кръгли цени....

 

На 22.12.2017 г. at 11:39, tziko написа:

Стратегията ми "Като падне - купувам, като се вдигне - нищо не правя" - издиша - свърши ми фиата :).  Остана ми само копането, ама там са ми малки добивите.

(като като казвам свърши фиата, имам в предвид, заделения за купуване на крипто. Пояснявам за начинаещите, да ни си мислят, че си хвърляме безразсъдно всичките пари за крипто. Важно правило е да не залагаш повече от колкото може да си позволиш да загубиш.)

 

На 17.01.2018 г. at 0:05, Wabi написа:

Освен FUD-a има и още нещо - всяка година средата на януари пада целият пазар. Едни казват, че е заради Китайската нова година, други заради пазарен цикъл, който е нормално в началото на годината да започне със спад след теглене на печалбите за годината и още 10 варианта ;) В момента е под 500 милиарда, предполагам може да падне до 400-420 милиарда и после пак нагоре. 20-21-ви януари предишни години се е възстановявал пазарът и до края на февруари се е вдигал достатъчно, че да не си спомнят за тоя спад :D

rwd6nzvwefa01.jpg

 

a8oWwXe_700b.jpg

 

 

 

На 17.01.2018 г. at 0:09, stamat написа:

Да, никой не помни спада на БФБ от януари XXX година - същият балон като този. О, извинете, това беше за съседната тема.

 

 

На 17.01.2018 г. at 9:27, vamp111 написа:

съжалявам за хората, които не са прочели какво е маркет сайкъл, за дето си купиха бтк на $19К мислейки че след 2 месеца ще е на $100К и в последните две корекции продадоха на по-ниска цена с цел минимизиране на загубите си, мястото им не е тук, така или иначе...

за хората, които си купиха върха на рипъл и трон с цел бързо забогатяване, понеже щяха да детронират биткойн, без да са направили необходимия рисърч, също и за тези дето наливаха в битконект, въпреки безброя предупреждения в и-нет, че е измама......

същевременно им благодаря, защото точно заради такива хора работи този цикъл... 

миналата година, на 17/01 Биткойн се търгуваше усредено на 830-900$, тази година днес е ~11 000$, това са все още 1300% годишен прираст, това е всичко което мога да кажа..

 

На 17.01.2018 г. at 14:07, stoko написа:

Незнам каква е връзката и дали има такава, ама вижте как са червени DOW, NASDAQ, S&P500, DAX  и т.н.

https://www.marketwatch.com/investing/stock/live/charts

0e9yJsC0SuSpAd377ODyxA.png

 

 

На 17.01.2018 г. at 14:21, vamp111 написа:

@rippleche

ето как ги вижда моя човек, на който съм му фен и две години съм му вярвал с парите си, а той насреща не е поискал нищо

DTvaMIkXcAAIRYe.jpg

 

за тези, които не могат да разчетат графиката, това означава, че мечките ОТСЛАБВАТ и трябва да обърнем нагоре, най-късно до утре!

p.s. Януарските контракти изтичат утре, не вчера както бях писал по-горе, предполагам ще се опитат да задържат под $10К поне до утре вечер!

 

 

На 17.01.2018 г. at 15:37, stamen написа:

гледай биткойна спрямо долара, а алтовете спрямо биткойна. Мисля, че обясних защо всичко е в червено - не мисля, че е с еднакви стойности обаче. Просто някой е избрал етер, друг даш, трети (много от тях) рипъл... Аз също съм шротнал доста солидно няколко койна, в които влязоха много нови пари напоследък (xrp and ether основно).

Мисля, че скоро биткойн ще тръгне нагоре, алтовете ще продължат да падат (спрямо него, не е ясно спрямо долара) и така до нов All Time High, после същата история като предния постинг... Не е ясно колко пъти ще се повтори този сценарий де.

 

На 17.01.2018 г. at 16:51, miti написа:

Мхм, точно с две несъвпадащи с тренда линии на 30 минутна графика се търгува биткойна! А и с някви копи пейст фибоначита от туитър, извинете!

 

На 17.01.2018 г. at 17:05, miti написа:

Биткойн цената се вдига много преди NO2X, вдига се заради тетера от една година
Алтовете не ги надуха новите хора, които нямали пари за някакъв скъп койн.
Биткойна също няма приложение, някои алтове имат.
Не спря покачването от липсата на нови хора, просто станаха достатъчно, че да ни купят всичките монети от ниското. Тоест като се случи това спира свежия поток на хора/инвеститори. Да не ги бъркаме тия неща!
Големите алтове са с фиатни пазари от много време, който кешва Алт --> БТц --> фиат, предполагам обича да го таксуват за повече сделки. 
Излиза, че ламерите са маркет мейкърите или как?
Айде пак да четем внимателно..

Поздрави!

 

На 17.01.2018 г. at 17:40, vamp111 написа:

@w-crypto шанса ако търгуваш, без опит да си изгориш парите е по-голям, ако си стоиш на гз,

аз съм бил и в платени групи и канали и каквото още се сетиш и съм изгубил 40% от първоначалния си стак в БТК

или холдваш или търгуваш, но ако намесваш чувства, т.е. сега както те е яд за пропуснати ползи, то не е за тебе търгуването повярвай ми, баш в такива моменти съм губил най-много. Най-голямата ми загуба за най кратко време беше около 50 хил евро. за около 15мин. през 2017-та щях да се разплача беше ми много зле до момента в който не изгубих пак в подобна ситуация малко над 330 хил. вече съм толкова хладнокръвен, че се смея на чужди погребения... съвсем честно ти говоря, чувства влагаш ли, просто по-добре стой далеч от пазара

 

На 18.01.2018 г. at 9:29, ivan написа:

И сега правилно ли разбирам:

Сякаш Борсите решиха да им го на*ук*ат на фючърсите и който се занимава с тях. Един вид от една страна акулите от WS купуваха защото тренда вървеше нагоре и залагаха днеска да е 20к$ а Борсите(тези които ги владеят и могат да манипулират цената) продаваха (шортиха). Дойде датата Борсите свалиха цената. Борсите спечелиха от фючърсите, показаха на WS, че не трябва да са им конкуренция и който иска да купува и продава трябва да си ходи на истинските борси там да плаща комисионни.

 

На 18.01.2018 г. at 9:46, vamp111 написа:

шортвам си хилядите биткойни на добра цена, същевременно сривайки я, а на фючърсите съм играл надолу и после си купувам обратно биткойните на по-ниска цена, хем правя пари на фючърсите, хем с реалния асет, уин уин ситюейшън, за 2-ри път го пиша, няма да го пиша повече, но ако бях джейми димон, само това щях да правя цял живот и да стаквам повече и повече бтк

 

На 18.01.2018 г. at 10:30, vamp111 написа:

50млн. във фючърси с/у  1.5 милярда в биткойн.... според мен ще се качват обемите, пак ти казвам доста пари може да се правят по този начин

 

На 18.01.2018 г. at 12:50, stamen написа:

Малко са преекспонирани тези конспиративни теории за борсите: 

1. Когато някоя банка продава там, някоя друга трябва да ги купи. Защо другата да е по-малък гявол?

2. Ако това с обемите горе е вярно (само 50 млн на фючърси), те нямат нищожно влияние на цената

 

 

На 18.01.2018 г. at 13:43, stamen написа:

На въпроса, защо тогава съвпадна дъното (дано да е дъното де) с деня на фючърсите, съм по-склонен да  мисля, че е заради self fulfilling expectations отколкото на дирижиран пазар... Казвам по-склонен, не сигурен

 

На 23.01.2018 г. at 1:27, stamat написа:

Добре е да си имаш твърда граница под която да продаваш, въпреки религиозните убеждения, за да намалиш загубите, защото $7500 (не евро, колкото ти си дал) не е никак невъзможна съвсем скоро. И ако си прочел "Тайната на инвестициите в биткойн и крипто валути" aka "HODL", забита в началото на този сайт, най-добре прочисти паметта си от прочетеното.

Не е препоръка, просто така.

Поздрави на всички религиозни :)

 

 

На 23.01.2018 г. at 9:25, vamp111 написа:

човек трябва да има риск мениджмънт, няма ли, то търгуването не е за него, по-добре бай и холд и до където те докара реката

 

На 23.01.2018 г. at 10:55, stamat написа:

Все още никой не е измислил перпетуум мобиле. От друга страна практиката показва, че всеки балон гръмва с трясък.

Представи си единствено двама души имате 1 BTC и си го продавате един на друг на все по-висока цена. В един момент обаче единият не ще да го купи от другия. Той остава с истинските пари, а другия остава с 0 пари. Това е илюстрация на двата полюса на това в крайна сметка как приключва ситуацията. Реално всеки е някъде по средата - някой ще има пачки в джобовете, друг пръст в устата и малко останали джобни.

А да, разбира се - страничния ефект - полза: докато сте си го продавали един на друг някак си сте успяли да разбиете международната бамкова империалистическа система на евреите, илюминатите и рептилите.

P.S. За последните три седмици:

1. минус 17%
2. минус 15%
3. минус 8% (незавършена)

червената лампа светва обаче само на някои.

 

 

На 23.01.2018 г. at 12:13, stamat написа:

Трясък е примерно от 20К да падне на 1-2-3К. Не задължително за 8 часа. Представи си как се чувства в такава ситуация някой "инвестирал" на върха, защото прочел във facebook, че щяло да става 500К и мисли, че те парите идват от черна дупка и ще има в един момент за всички по 500К срещу 20К. На всеки здравомислещ е ясно, че това няма как да стане, вярващите може би имат някаква странна идея как стават тия работи.

Сега според мен е набрало прилична инерция и е много вероятно да мине първо през $7500-$8000 преди да реши на къде ще ходи.

Хоп!

 

На 23.01.2018 г. at 13:14, tziko написа:

"някой "инвестирал" на върха, защото прочел във facebook, че щяло да става 500К и мисли, че те парите идват от черна дупка и ще има в един момент за всички по 500К срещу 20К" 

Аз не мисля, че има такъв човек, а ако има, той явно е с ментални увреждания и е нормално да губи пари. Ако си мислиш, че тук хората, които защитават биткойн са такива, си в голяма грешка.

 

П.П. Ако пада до 1-2-3к за дълъг период, не е проблем, защото ще има време всеки да прецени кога да излезе от играта. Спукване на балона е когато, това стане за кратък период и няма време за реакция!

 

На 23.01.2018 г. at 14:22, vamp111 написа:

не мислиш правилно, биткойна за 1 месец падна с 50% от АТН това падане е точно излизането на хората от играта (както ти си се изказал) някой излязоха на 19, други на 18, 17 и т.н сега продължава да пада, това означава, че други хора продължават да "излизат от играта" 

колко "дълъг" трябва да е периода, за да се прецени кога да се " излезе от играта"  ? в мисал за някой инвестирал на 18К, периода мисля е от 19 до ? 18 пак, за да не е на загуба и от там на сетне трябва да реши дали да си съкрати загубите или да чака да обърне вятъра (може би)

ако това което видяхме Декември е спукването на балона и в момента хората излизат, а ние чакаме да обърне вятъра, а той все не задухва на север ? и докато се усетим биткойна вече е на $1К ?? или на $300 ? или $1? @tziko какво те кара да мислиш, че не е ?

балона съвсем не се е спукал споко, а когато се "спука" , никой от нас/вас няма да може да разчита на "дълъг период'" да прецени кога да излезе от играта, защото излизане няма да има.  

даже да са ти койните на борсата заложени в позиция, тя просто няма да бъде екзекутирана! Първо ще излязат Борсите, после корпоративните и най-накрая просто смъртните, АКО има някой останал, който да плати 1$ за койн.... представи си го като на потъващия титани, първо в спасителните лодки излизат богатите, после простосмъртните... без значение кой колко е бърз и колко може да плува...

 

 

 

На 25.01.2018 г. at 6:24, stamat написа:

По принцип това, че всяка борса има API и съответно стотици ботове е прекрасно - това прави така, че да има оборот и второ - не е вярно, че ТА (каквото и да е това, аз не съм завършил ВИИ "Карл Маркс" :) ) не работи, а напротив - ботовете, за да работят имат алгоритъм, а той най-често ползва MA и MACD, така че всичко става сравнително предвидимо (краткосрочно). Но от два дни се появи един, който много успешно манипулира движението цвъкайки накуп по 20 последователни минимални по 0.002 BTC през 0.20USD, което предизвиква някои други да продават и за секунди предизвиква срив, което ми бърка в гз и съм почивка докато не го разкарат.

beers.png

 

На 1.02.2018 г. at 12:59, stamat написа:

MFI на 1 ден е 48 и аз не виждам oversold генерално. За последния час - да, но сега всеки дебне и се чуди "сега ли или не сега" :) Аз направих +2% току що обаче не залагам, че  ако се купи на 9500 след малко ще е 10К, а не 9К :)

 

На 1.02.2018 г. at 19:22, batibon написа:

Доводи или малко анализ?

 

На 1.02.2018 г. at 19:39, stamat написа:

Шесто чувство. А като най-прост анализ - като отвориш на някоя борса картинката на 1D, се вижда че за да завие нагоре минава през 7500-8000, просто няма как да има остър завой, нещата стават плавно, затова графиките са като цици. :) От друга страна като е на 7500 може да се отпушат такива мечи настроения, че да се засили с двойна скорост надолу, това вече никой не знае. Разбира се дъното, може и да е днешния спад - да не забравяме, че заради десетичната бройна система имаме "психологически граници" завършващи на 000. Ето - как се спря на 9000 сега. Ако бяхме със шестнайсетична, щеше да падне до 8192 сигурно :)

 

На 1.02.2018 г. at 21:42, stamat написа:

Според мен е много важно да си разделите в мислите биткоин като технология (било тя такава, която ще промени света или не) и спекулативната простотия, която се случва по борсите.

На борсите се купуват и продават някакви измислени буквички, зад които няма асолютно нищо и за капак основният оборот се прави от ботове, нормалните хора са за подправка, а по-голямата част от тях накрая ще са си изгубили парите.

What is the difference between investing and speculating?

To me, the difference is largely one of time frame.  

Lets offer an example. We have 2 ten year olds with $100.  

Amy uses the $100 to buy lemons, sugar, an old table, and some poster board and sets up a lemonade stand on a busy road. Business is brisk, and she reinvests her profits by buying more supplies. By the end of the summer she has turned $100 into $500. Some days (rainy, cool days) business was slow, some days (the hot sunny ones) it was brisk. She was never discouraged. She did not throw up her hands on the first rainy day and say "no one is ever going to buy lemonade again - I'm going to sell my stand".  She is an investor.

Johnny on the other hand goes and spends his entire $100 buying lemons, which he hopes to sell to Amy next week at a higher price. He heard the price of lemons will go up because the forecast is calling for record heat and lemonade is popular in the hot weather. Lo and behold, the forecast is wrong, the price of lemons drops, and Johnny is wiped out. Johnny is a speculator.  

Speculators are forever trying to be smarter than the market. Investors simply participate in the markets. Speculating is akin to gambling. Investing is like going to work.

 

На 1.02.2018 г. at 23:10, stamat написа:

Докато допирателната на средно дневната за 25 дни сочи надолу не е много здравословно да се влиза по вашия начин дългосрочно.

 

 

 

На 2.02.2018 г. at 9:17, vamp111 написа:

жалко, но абсолютно правилно!

и това са 99% от хората, които са влезли през 2017 и като цяло влезлите след Mt.Gox, преди Gox може би са били 50% от хората за спекулацията с цената и 50% вярващите в технологията ( може и да греша за процентите)

100% от хората купили през Декември са тези прочели за 500х gains и са си мислили че Юни месец 2018 ще карат Ламбота, само, че и 100% от тях, са тези които са продали с цел съкращаване на загубата, голям % хора има, които са купили под $250 като мен и въпреки това не са продали 1 сатоши има и голям % които обаче го правят, да съвсем нормално е вземат си профита и забравят за крипто.

също така всички тези маркет манипулации са с цел повече стакване на бтц от колкото излизане във фиат (говоря за големите инвеститори) 

така, че дали цената ще падне до 4К или 2К няма голямо значение, ако си повярвал в технологията, ако ли пък си се надявал на бързо забогатяване, то 100% вече си излязал във фиат и не е броим, а ко пък си заложил да не ги буташ следващите 2 год. например (според мен повечето хора са така) мисля, че няма от какво да се притесняваш

в Мечия пазар, богатите стават по-богати, а бедните по-бедни, защото вторите не могат да си позволят да НЕ разполагат с парите, които са заложили)

и само да кажа, тези които четяха във ФБ най-вероятно са заложили на рипъл,трон, кардано, иота и подобни, бтк им се е видял скъп, понеже не са почели, че може да си купиш сатошита... :D:D

 

 

 

 

На 2.02.2018 г. at 10:31, stamat написа:

Минимизиране на загуби може да се нарича, когато някой се подплаши, продаде и забрави за преживяването с BTC. Аз обаче не мога да разбера какво му е на другия вариант - виждаш декември (за това не беше необходимa особена интуиция) какво следва, продаваш на 18-19К, чакаш да стане наполовина, купуваш обратно и имаш два пъти повече, независимо на колко си купил преди това - 100 USD, 200, 1000 или 15000. Така накрая имаш двойно количество BTC, ако толкова държиш да ги имаш завинаги в такива средства. Някак си не мога да повярвам, че ако си купил примерно 10BTC едно време, преди месец си виждал как ако пожелаеш, може да имаш 190K, в момента обаче са 85К и да не ти е едно такова... неприятно как 110,000 USD са се изпарили ей така. Все пак в магазина си купуваш храна с нормални пари, не с BTC.

Виж, ако изгърми USDT, тогава вече ще има действия по минимизиране на загуби за всички, докоснали се до каквато и да е крипто-измислица :)

 

На 2.02.2018 г. at 15:11, w-crypto написа:

Това сега нормално ли е? Вертикална линия нагоре  в Kraken - от 7600$ до 8600$ за 5 минути, как става това?

 

На 2.02.2018 г. at 15:13, tziko написа:

Нещо скокна, някоя голяма риба купи. Аз съвсем малко успях да си купя на 6200€

 

 

На 2.02.2018 г. at 15:29, Wabi написа:

Пазарите отскочиха нагоре с 51 милиарда за 10 минути... Е това вече си е дирижиран пазар :D

 

На 2.02.2018 г. at 16:22, Wabi написа:

Мисля, че ставаме свидетели на най-добрата координирана атака от 11ти септември насам. Свалиха пазара до 348 милиарда, след това за 90 минути го качиха с 130 милиарда $. Не мисля, че са случайни хора от някъде си решили изведнъж да инвестират във всички монети от ТОП 200 едновременно ;) Средно всяка монета е +20% последният час :D

 

На 2.02.2018 г. at 16:33, stamat написа:

Ако гледаш цена в USD така изглежда, но на борсите се търгуват двойки XYZ/BTC, така че като се вдигне цената на BTC, се вдига и тази на другата валута, само ако я гледаш в долари. Но реално няма такава промяна при тях.

Айде със здраве аз няма да ви дразня повече :)

 

На 2.02.2018 г. at 17:13, hjzagf4sb написа:

Минута мълчание за късите позиции.

 

На 2.02.2018 г. at 17:17, WinSpam написа:

Силно съм от късите позици и смея да твърдя че тези дни със тези спадове направих най големия си стак на биткойн и си добивам представа тези които играят къси позици със няколко милиончета що за стак са направили

 

На 2.02.2018 г. at 18:38, stamen написа:

по-скоро е 50/50, хаха :)

 

ето така изглеждат дъната - със силен отскок и голям обем. Все пак в момента е решаващо, дали ще минем 9000 или не. Поне така прочетох :)

 

На 5.02.2018 г. at 13:50, Wabi написа:

Има един анализ, че 6050$ е нивото на 200 SMA, което е възможно да се стигне съвсем скоро, а то не е тествано от октомври 2015г. Ако падне под това вече не ми се мисли...

 

На 5.02.2018 г. at 18:12, Igrachat написа:

Съвсем е явно е, още от миналата седмица поне че тренда със сигурност е сменен и движението вече е низходящо. И съвсем очаквано. Тия близо 20 хиляди долара за 1BTС бяха върха на един дълъг възходящ тренд в продължение на повече от година. Сегашните спадове в цената не са коректив надолу след което да има скок, а напротив, движенията нагоре са коректив след който следва още по голям спад. Очакванията ми са че се влиза в низходящ тренд за месеци напред, може би дори година. Положението е аналогично на съществуващото през 2014, до началото на 2015 г. Къде ще е сегашното дъно е безсмислено да се гадае, никой не може да го предвиди точно. Както и върха от близо 20 хиляди нямаше как да се предвиди с точност. Във всеки случай очаквам спад в пъти през следващите месеци. Ако играете на форекс късите позиции ще са по често печеливши от дългите. Ако се купува за инвестиции лично аз не бих влязъл в близко време, докато  не видя сигнали за нов възходящ тренд, което не очаквам до няколко месеца. Разбира се и тогава трябва да се прецени дали точно биткойните имат най голям потенциал сред криптовалутите. Засега естествено всички вкупом ще падат, защото алтовете са до голяма степен вързани с цената на BTC.

 

На 5.02.2018 г. at 19:46, Wabi написа:

Може ли математически да изразиш как с 10 милиарда долара се прави пазар за 1 трилион долара?

Миналата седмица stock market падна с 1 трилион долара - според теб това са само 10 милиарда, останалото е въздух?

 

 

 

На 5.02.2018 г. at 22:31, Dobrin написа:

Напълно е възможно. Хората които дирижират пазара искат точно това да си мислят всички (с изключение на малцината посветени разбира се)....

Но дори и до $5000 да набият цената,това не означава нищо. Гледането на диаграми ,картинки и четенето на разни манипулативни статии и "експертни" анализи не може да помогне.

 Единственото което е сигурно за крипто пазара е че той не се подчинява на логиката....

 

На 5.02.2018 г. at 22:53, stamat написа:

Чак математически не е необходимо, ще дам конкретен пример. На един съученик АД-то се листва на БФБ. Не е от най-търгуваните фирми и едно време проверявах как върви. Пазарна капитализация - X милиона. Един ден се случва търговия на 20 акции, примерно 200 лева, но на цена *1.5 т.е. за 300. Пазарната капитализация изведнъж става X*1.5милиона. Е така същото ставаше и с биткоин. На борсите търгуват ботове и си купуват и продавт един на друг по 500 пъти една и съща сума с по долар-два все по-скъпо, цената се качва и евентуално се вливат нови хора на актуалната цена, която постоянно се качва. Покачването на цената касае всички досегашни притежатели на активи, но се постига с една много малка част активно търгуване от тези активи - няма нищо странно. Същото важи и за обратната посока.

 

 

Link to comment
Share on other sites

На 9.03.2018 г. at 3:08, stamat написа:

Ами не е съвсем така защото а) все пак има и живи хора, които действат малко по-хаотично и внасят шум в математическата логика на ботовете и хората които ползват модели и б) по-важното - даже да няма никаква търговия, средно аритметичното с напредване на времето се променя, защото преди това графиката не е била успоредна на хоризонталната ос. Така в един момент графиката въпреки, че е намаляваща, но с отрицателна втора производна (т.е. изпъкнала нагоре - като обърната наопаки лъжица) става с положителна (нормална лъжица, но все още спадаща), което е знак за промяна на тенденцията (т.е. ускорението на намаляване става от положително на отрицателно) и в този случай е ясно, че ще се стигне до обръщане и тогава ботовете имат знак за влизане и шансът за преминаване нагоре става много голям.

Т.е. накратко (в графиката по-долу е червената линия) - МА99 тепърва ще отрази спада от януари, ще се получи "обърната лъжица" надолу, цената ще се възпира нагоре от нея, през това време цената ще пада и съответно ще върви все по-надолу, като в един момент ще отрази обратното движение, ще се огъне наобратно (нормална лъжица) и ако цената прескочи над нея (т.е. синята и жълтата са отгоре на червената, а не отдолу както е сега) всичко става със знак плюс и идваме на състоянието от есента 2017 и може да върви (не)ограничено нагоре, докато пак не се повтори декември и т.н. :)

ma99.png.81a41fba35f2d70bc500a39da43efc00.png

И за тест направих модели, какво би станало в следващите три месеца, в зависимост от различно дъно, като и при трите има наличие на пробив на тавана от MA99:

при $4900:

x4900.png.851bfe910a8aeb694de43f662d74462d.png

при $6700:

x6700.png.cc5203afd04e5eec82a460c63eff0109.png

при $8000:

x8000.png.5ae3405f5ec071338d6e3281b915fc55.png

И за разнообразие още два варианта - един при който пробив не може да стане, тогава МА99 притиска цената на нива под $9000:

x9000.png.2d0e54b2c1736ef968951e9e5ae03c91.png

и един при който цената хвърчи още тия дни в посока 20К :) НО, както казах от това, което виждам, че се случва, малко преди точката на пресичане (на зелената и червената линии) тези, които са купили евтино продават, за да реализират печалбата си - вижда се ясно при двата пика в последния месец. То е като приказката за яйцето и кокошката - продава се защото ще падне точно тогава и пада защото се продава точно тогава :) Така всъщност е много по-вероятно зелената линия в този момент да тръгне надолу и в крайна сметка да се постигне някой от по-предните модели:

x20000.png.c38474d37e7ac5463bbff6594b2271ff.png

 

На 9.03.2018 г. at 3:32, stamat написа:

P.S. И да уточня - синята линия е реална цена на BTC до днес, зелената линия е предполагаема за цена на BTC в следващите три месеца, а червената е изчисленo MA99. Т.е. се вижда, че какъвто и да е моделът, винаги е налично това обръщане надолу (което все още не се е случило) с изпъкналост нагоре и след това смяна с изпъкналост надолу с тенденция за смяна на посоката. А формата винаги е една и съща.

 

На 17.03.2018 г. at 0:18, batibon написа:

Цената е производно от популярността ....а тя е производно от приложението.... глобалното е по-голямо от сегментното- затова hodl е повече от дневен трейд

 

На 17.03.2018 г. at 15:32, stamat написа:

Съмнявам се, че в онлайн борсите повече от 5% от сделките се основават на някакви обосновани лични мнения на купуващия за фундаменти, сантименталности или каквото и да е. Аз примерно януари месец направих +1500% от някакви неща, които идея си нямам какво са били, нито пък ме интересува :)

Гледайки ежедневните колебания по N пъти нагоре надолу с от 10% до 100%, започвайки от BTC през XYZ, няма как да възприема, че текущата стойност не е напълно случайна в следствие на стечение на някакви компютърни и алгоритмични обстоятелства. Даже мисля, че ако не се бяха появили борсите, улесняващи всичко това миналата година, въобще нямаше да се получи този 10-20 кратен ръст, който също е следствие на възможността за автоматизирана търговия през API.

С други думи мисля, че имаме една забавна компютърна игра, където с малко програмиране целта е да постигнеш печалба и да прецакаш тези с малко късмет или по-глупав алгоритъм. Всичко друго са Fairy Tales. :)

 

На 23.03.2018 г. at 8:21, stamat написа:

Хоп хоп. Със следващата графика, която е:

- синьо = баланс на основната USDT сметка на Binance
- червено = цена на BTC

се забелязва очевидната обратна връзка - т.е. балансът се увеличава - цената намалява и с вчерашната графика от сметката на Bitfinex, където се виждаше същото. Освен това USDT се "печата" на порции, когато онази сметка се опразни. Правим (правя) следния извод:

1. USDT се печата не защото някой си е поръчал XXX милиона, а защото сметката се е опразнила, а тя се е опразнила, заради повишеното търсене на USDT заради продажба на BTC и други валути и спасяване в USDT.

2. Цената на BTC пада = натрупването на USDT по сметките на борсите се увеличава.

3. И без да се следят сметките, напечатването и по-специално пускането в обращение на USDT е по-скоро знак за повишено търсене на USDT и следващ спад на BTC, а не за покачване, заради мистериозен купувач на много милиони :)

Ето сметката на Binance съпоставена с BTC (отново има отрицателни стойности, защото не започва от начало, не съм дочакал да се свали всичко, т.е. реално е изместена нагоре с 330 милиона).

tether-binance.thumb.png.9adbe3916b6fa6fb48fbbffb39db6cad.png:

 

 

На 27.03.2018 г. at 1:10, stamat написа:

Къде го виждаш нагоре, не знам. Нагоре ще стане когато среднодневната е наклонена нагоре, а не надолу, това скоро няма да е, освен ако Тръмп не въведе BTC за основна американска валута :) И МА99 е надолу и МА25 и МА7. Това за да обърне, му трябва едно такова като предното 12000-6000. Първо трябва да се изходи надолу (изпъкнала нагоре функция), после да спре да спада (изпъкнала надолу), чак тогава да има минимум и да започне ръст. Т.е. никак не е невъзможно да иде на 9000/2=4500.

Забележка: Внася се смут в стройната математика заради десетичната бройна система и заради това, че хората много си харесват кръглите числа. Затова понякога се случват чудеса, когато наближи кръгло число (000), по-малко ако е на 500 и още по-малко на 00. Защото разни като са заложили докато спят автоматично да се изпълняват поръчки от сорта на "ако падне на 7500, пусни оферта купувай" или обратно и малко се бъгват нещата. Също и като се пресичат линиите, което мен ме побъркваше. Има си прекрасна инерция нагоре, обаче понеже жълтото се пресякло със синьото - айде продаваай без никаква причина. В тия моменти търговията разко спада, защото и ботове и хора се чудят "а сега накъде, а". Сега докато го пишех това стана точно такъв момент с посока нагоре и го изпуснах, айде няма ме :)

dnes.png.cc98fd9d3284d006c9529562bb1f62e6.png

 

На 27.03.2018 г. at 1:18, Dobrin написа:

 

Ти пак с твоите криви и допирателни.......:D

Виждам го ето тук. В реално време.

 

Screenshot_137.png

 

На 29.03.2018 г. at 11:25, Гари написа:

Опит да се изведат сигнали за надцененост и подцененост на биткойн на базата на фундаментален показател, в случая отношението между Стойност на мрежата (пазарна капитализация) и стойността на всички транзакции за 24 часа. Според автора това е нещо като P/E (price/earning ratio) за акциите. Има логика защото няма друг начин за оценка на биткойн освен на база използваемостта на мрежата. Транзакциите за 24 часа се заглаждат с 90-дневна средна. На тая графика добре се виждат моментите, когато цената е в балон и трябва да спихне. Над 100 е сигнал за балонизиране, под 30 е сигнал за купуване.

http://charts.woobull.com/bitcoin-nvt-signal/

Определено не е инструмент за дейтрейдинг, не става. Не е ясно и защо е избрана точно 90-дневна МА, а не някоя друга. Сигурно защото с нея са се получили хубави сигнали, а с други стойности - не. Но при всички положения е полезен индикатор.

На https://coinmetrics.io/nvt/#assets=btc  има подобни изчисления и статистики за 20 валути. Пак интересно като статистики, но практически малко полезно. Не знам защо разглеждат там и разни POS валути, които се стейкват и е логично да няма толкова транзакции. Но все пак, повече инфо е по-добре.

 

 

NVT.jpg

 

На 29.03.2018 г. at 13:52, Гари написа:

Още такива статистики за транзакциите през няколко блокчейна. Интересният показател е Activity Valuation Index (AVI) - индекс за активност на блокчейна, изчислен като брой транзакции/market cap. Като за биткойн е 1. По-голямо число показва, че блокчейнът се използва много повече за по-малка капитализация. 

This index takes the Bitcoin value (market cap) and the number of transactions (Tx) per day and makes it an index set to "1". Then, it varies with the other blockchains data. The index grows when the blockchain is very active and its market cap is low. This index takes the Bitcoin value (market cap) and the number of transactions (Tx) per day and makes it an index set to "1". Then, it varies with the other blockchains data. The index grows when the blockchain is very active and its market cap is low.

http://www.blocktivity.info/

Много транзакции на STEEM, не знам какъв е случаят там. При BTS е ясно, че това са сделки на децентрализираната им борса. 

1.jpg

 

На 4.04.2018 г. at 16:47, ivan написа:

Днеска на няколко пъти във финекс се пускаше стена/за малко време/ SELL от по 8к биткойна(такава стена не бях виждал до сега) с отстояние 200-300 долара от цената. Определено има силен интерес  и манипулации цената да се бута надолу и/или поне да се държи на сегашните нива.

Самият момент някой да пуска стени от 8000 биткойна във Bitfinex и то на sell ясно показва опити за голяма манипулация. Според мен се случват доста сериозни неща в момента на високо ниво и задкулисно. Но за това какво става сега, ще разберем лято, есента или към края на годината...

За мен най-логичното обяснение е, че се изкупуват биткойните на слабите ръце. 

 

На 6.04.2018 г. at 23:11, stamat написа:

Този човек не знам къде вижда "bull market" и не излъчваше особена увереност...

Картинката по седмици, показва тъкмо обратното. Има да се извърви още доста път преди да има стабилен ръст, който не мисля, че лесно ще повтори миналогодишния. Има много примери, когато никога не са се върнали очакваните нива от предно балониране (а балонът до декември е безспорен, надявам се). Примерно БФБ. Ако това е "мизерен" пазар, друг познат пример по нашите ширини е златото. След масовата истерия, когато пак куцо и сакато купуваше злато, вече 7 години нивото от $2000 е недостижимо.

BTC:

Основните варианти са два: да наближава седмица, подобна на голямото червено нещо от седмицата в края на януари (тогава от 12 на 8К), т.е. бърз спад до 1-2 седмици до 3-4К и след това силен ръст над 10К - 40%. Вторият вариант е да не се случи това, а да се колебае 6-8К много дълго време (1-2 години) с ексцесии нагоре и надолу ако се случва паника или ентусиазъм - към 4К и 10К от време на време за кратко - 55%. Трети по-малко вероятен вариант да падне даже под 1000 - 5%. Четвъртият вариант за оптимистите - 100К до края на годината, 1М до края на 2019 - верoятност 0.00000000000001% :P

week.png.38e8f2f68642dc47497d1c36fe6d36dc.png

 

 

На 6.04.2018 г. at 23:44, mcmichael написа:

Само, не си пророкувал след 1-вия вариант, колко ще стигне BTC при корекцията над 10К и кога ще бъде във времето. И при 2-рия вариант след около 1 или 2 години, какво да очакваме - движение надолу под 4К или над 10К. За 3-тия и 4-тия, не питам всичко е ясно.............. Явно се вдъхновяваш гледайки някои от рускоговорящите врачки в Youtube, та почти си ги копирал.....ха...ха

 

На 7.04.2018 г. at 0:58, stamat написа:

Какво да направя, като сега ситуацията е такава. Когато беше 9000 и казах, че ще отиде към 6000 пак написах - верояност 80% ли колко не помня, въпреки че точно тогава всички се бяха хванали за 300М USDT и как щяло да става 12К за 2 дни. Така или иначе тук (крипто-шит) за повече от 5 минути напред ако се говори е да се намираме на приказка. В момента ако трябва да е серизно, нищо не мога да кажа - сега състоянието е "или ще се качва, или ще пада". Единственото очевидно е, че има низходящ тренд и е много странно някой да твърди обратното.

day.png.1eacb14bf4f5297dc06b17b1115538f7.png

Ето за сведение какво съм писал на 09.03 и сега вижте графиката какво се е случило реално месец по-късно и дали не съвпада доста добре (но тогава това беше очевидно, за разлика от сега когато всичко е на кантар):

 

 

На 10.04.2018 г. at 16:23, vamp111 написа:

интересен поглед над нещата 4 часова MACD форекс момчетата ще разберат

DaWTsQWWkAA0VG4.jpg

 

На 12.04.2018 г. at 21:33, stamat написа:

А според мен е обикновена ботска история. Има едни моменти, когато се събират линиите, тогава обемите намаляват и всеки чака (защото е 50:50) какво следва, това стана около 6850. Както едно топче като се сложи на нещо издуто - не се знае накъде ше се търкулне. И при такива ситуации ако се прецени, че се търкулва нагоре (или надолу), става сериозно търкаляне в съответната посока. Достатъчно е някой да "пръдне" по-сериозно, с извинение, и става лавина :) После като се опрат пак няколко линии, тръгва наобратно с много по-голяма вероятност от повторение на същата посока. Така че до 8-12 часа като се случат тези пресичания или пак ще има по-сериозен подскок със следваща спирка 8500, или ще се върне пак към малко над 7000 (според мен по-вероятно), където следва повторение на схемата. Ако не се случи сериозен спад до 1-2 дни, може би този скок стабилизира окончателно цената над 7000 и отсега нататък започва бавно растящият тренд, за който писах преди няколко седмици и червената линия на дневната графика (средната за 99 дни) ще започне да става огъната надолу, т.е. знак, че се сменя глобално посоката нагоре до края на май месец (виждам я да се върти около 8500 +/-500), когато се отразява големия спад март месец и може да има нов спад. Вероятност за това - 70%. По 15% е да има спад до 4000 или ръст до 12000 до края на май. По 0.01% - спад до $100 или ръст до 100К хихихи.

За пример това с линиите - до 30-40 минути се сливат петминутните и почти съм сигурен, че ще има раздвижване малко преди това (пак без сигурност на къде, но по-вероятно надолу).

 

На 20.04.2018 г. at 8:18, Pistolero написа:

Много добър анализ, супер... само дето и ние може да анализираме предходни периоди и цифри по няколко различни начина... имам в предвид че не заема позиция дали следва скок на БТК или спад /който ние го виждахме преди седмица, но се забави/.

Другите подробности... да се гледа кога големите играчи наливат фиат също го видяхме... когато Вамп сигнализира че койнбейз са си напазарили яко БТК и след 2дни скочи,

Но като цяло: 1. Тоя пич защо не даде 99дневна прогноза /дори и бакалска/? 2.Добър момент е да коментираме различните ни виждания, за да заключим вариантите за посоката.

 

На 20.04.2018 г. at 18:43, stamat написа:

Време е за боб. Отново сме в ключов момент. От днес-утре зависи какво ще стане - нагоре (до към 9100) или надолу (до към 7300).

Сега:

sega.png.f8eb7afc5c610717c98495ce3931d9c0.png

Много прилича на преди (да не кажа 1:1):

predi.png.019f4cdc6a00e4202a9eca26cfabfdb6.png

В зависимост дали жълтото успее да надскочи червеното (ще продължи с ръст) или ще обърне и ще остане под червеното (ще продължи със спад). Жълто = средно за 7 интервала по 12 часа (3 дни и половина), червеното е за 99 интервала (50 дни).

Съответно при двата варианта пък ще спре на червената (ако е нагоре, 99 дни средно около 9100) или синята линия (ако е надолу, 25 дни средно - около 7300) на дневната графика:

day.png.da5f68b658ed22fed66a8be0d95b938f.pngю

Лично не залагам на нито един от двата мисля, че са еднакво вероятни. В името на разообразието този път може да е нагоре, но пък в името на повторението - Сорос по-добре да не купува точно сега.

 

На 20.04.2018 г. at 19:52, Dobrin написа:

@stamat  Днес боба е повече от скромен.....Има реална опасност да познаеш.( или почти) :D

 

На 20.04.2018 г. at 20:12, stamat написа:

Това е защото вече точно тези моменти са интересни, когато е фифти фифти, иначе е очевидно. :)

 

На 21.04.2018 г. at 20:46, stamat написа:

Не е - аз лично различавам водоравна от наклонена черта, сигурно и всеки друг. Когато е наклонена няма как да обърне посоката ей така хоп и готово. Мързи ме пак да търся клипчето с летящите скорци.

 

На 21.04.2018 г. at 21:35, Dobrin написа:

В това може и да има логика,ако пазарът бъде оставен сам на себе си. Само че при крипто валутите не разните черти и картинки (колкото и да са шарени ) определят посоката. Правят го маркет мейкърите и куп други неща.

 Но като цяло трендът се обърна и посоката ще е на горе. Неизбежно ще има и временни спадове при тиражиране в медиите на поредните драми.....:)

 

На 21.04.2018 г. at 21:58, stamat написа:

Напротив точно при криптовалутите чертите са от особено значение, защото голяма част от търговията се прави от програмки. Те нямат емоции, а имат алгоритми. Алгоритмите представляват краен брой логически операции (даже ако има изкуствен интелект) - "ако нещо то buy/sell/do nothing". По този начин чертите са точно отражение от съвкупността на тези програми, както и новите програми се базират на тези черти (като вече няма отговор на въпроса, кое е първото). Лек смут в това всяват живите хора, но и те следват някакви правила според чертите. И така, чертите стават все по-определящи.

Точно това се наблюдава напоследък с тези резки скокове (нагоре или надолу) след което следва сравнително стабилно състояние, докато чертите не се разместят до следваща равновесна точка като вчера, след което следва пак рязък скок или спад. Ако се следят такива моменти и се види кой от двата варианта започва, ако е нагоре и се държат USDT, се купува BTC (примерно) и се продава в момента, в който е определен като горна граница (примерно за вчерашното пак "познах" колко ще е) - тя винаги (почти) е до горна или долна средна линия (99, 25 или 7, зависи коя се изпречва на пътя). Ако ще спада - който държи BTC по-добре да продаде, да купи в долната граница и така да си умножи BTC-то с определен процент.

"Равносесна точка" се случва когато се изравнят стойностите на средните (99, 25, 7 и текущата) след което много вероятно следва катурване в един от двата варианта.

Трендът не е генерално възходяш още - това ще стане чак когато на дневната графика средната за 25 е над средната за 99 дни. Много сме далеч от това. Дотогава може да има всякакви движения включително и спад под 6000. Ако цената мине 9250 вероятността за отиване към 12000 и продължителен положителен тренд става много голяма (20%). Ако се докосне до 9250 обаче има възможност да последва сериозен спад към 7000 (30%). А най-вероятно според мен е да се мота около 8300-8500 доста дълго време (3-4 седмици) след което ще се стигне до равновесна точка и при дневната графика, т.е. ще следва сериозен взрив (или нагоре към 20К, или надолу към 4-5К).

 

На 22.04.2018 г. at 15:45, stamat написа:

И малко след това падна на $8500. Целта на изказването ми беше, че при 50/50 нормален човек не залага, иначе щеше да седи на рулетката по цял ден. Умните хора залагат когато вероятността да се случи нещо надвишава 50%. Напротив, случи се точно това, което казах - един от двата варианта (нагоре) и се спря на около 9100 (9035). Беше напълно вроятно да се случи и второто.

Май не разбираш, с какво се опитвам да помогна. Интелигентният човек използва интелекта си, за да предвижда нещата и да страда по-малко, а не като стъпи в лайното, да казва "опаа каква стана тя". Предвиждането обаче се различава от това на врачките по канал 2001 или по който са в момента и не е "ще стане това и точка", а предвижда всички възможности, като към всяка има релация с определена вероятност. Бъдещето няма как да се предвижда, но може сравнително точно да се определя с каква вероятност може да се случи дадено събитие, използвайки математически статистически анализ и човешка интуиция (което е почти същото).

Дадох един път пример с Black Jack - там ако се играе точно, вероятността за печалба е около 52%. Т.е. ако играеш 1000 игри, ще си със сигурност на плюс, а казиното на загуба (разбира се няма как да познаваш всяка една игра поединично - а се гледа съвкупност от, желателно голям брой, последователни събития). Понеже нормален човек не може да помни всички карти, казиното знае, че винаги е на загуба при точно разиграване и не се кефи от този факт, ако забележат статистически, че надминаваш 50%, идват и те бият, защото са сигурни, че използваш помощни средства.

Същото е и тук. Ако сравнително точно се познава вероятността за определена посока при определени обстоятелства ще си винаги на печалба, след сравнително голям брой сделки (т.е. това не работи за метода "един път купи и удари кьоравото"). Предвиждането на близко бъдеще (до минути, а особено секунди) по моята система пък е фасулска работа и баба Ванга може да ми завижда на успеваемостта. Когато търгувах, правех по 1500-2000 сделки на ден, а за 1 месец станах +1500% при това при падащ пазар (януари месец), което мисля е доказателство, че всичко това работи и то правилно.

А това, което в последните мнения споделям, е че напоследък се появиха и тези "равновесни точки" (50/50), след които следва спад или ръст с по-сериозен процент и който ме е прочел и разбрал може да следи и да прави 4-5% лесно (и също да се предпазва от 4-5% загуба).

 

На 23.04.2018 г. at 15:19, Гари написа:

Все се каня да те питам защо си такъв фен точно на тези средни - 99,25,7? Защо не 111, 22, 6 примерно? То напоследък всеки анализатор си измисля някакви свои особени индикатори само за да е различен, но по борсите все още преобладаващо се гледа 200 и 50 DMA. Тази ти логика ще е вярна само ако търгуващите крипто ботове също следят точно твоите 99,25,7 средни.  Но те ботовете са софтуер, на който всеки може да си наглася каквито си ще индикатори. 

 

На 23.04.2018 г. at 18:24, stamat написа:

Няколко пъти давам аналогия с "кое е първото - яйцето или кокошката". Второто нещо е клипчето със скорците, което е модел на поведение за почти всичко.

В борсата търгуват хора, които виждат определни черти линийки и графики, които борсата е решила да показва. Хората пишещи ботове, също използват тези данни. От тук следва, че те не са толкова определящи заради някаква наука (въпреки че такава има при статистическо изследване на данните за да се изберат точно 7 25 и 99 е защото не са кратни и се гарантира голям период на повторение), а се получава следното:

1 милион души гледат дадените графики
1 милион души правят изводи, на базата на тях и определени твърдения (в статии, youtube shit и т.н.)
голям процент от 1 милион души взимат определено решение, което е еднакво
случва се точно това, което е казано, че трябва да се случи

По този начин същото щяха да вършат и други средни величини, стига те да бяха масово възприети и всички показваха тях.

@Dobrin- не други данни не са необходими. Последният ми коментар с примера с цигането беше, че се пропуска смисълът по същество на даден разговор или знание, а се стига до - кажи числата от тотото за утре. Та това което аз споделям е, че ако има определен подход, при който познаваш 51% от случаите и направиш 1000 сделки, ще си на плюс - гарантирано. От тези 1000 сделки 49% ще са неуспешни, 51% успешни, ще са равномерно разпределени и като обща сума ще си с +%. Ако подходът дава 90% вероятност за "познаване" - още по-добре, тогава процентът на увеличение на личните средства е в порядки повече. Т.е. целта е да се изгради такъв подход с максимална достоверност, която изобщо не е необходимо да е 100%. Докато забелязвам, че тук има някакво сеирджийско настроение - "кажи утре колко ще е", защото се правят някакви единични сделки и се стискат палци цената да се вдига, а не да пада. В такъв случай казиното е по-удачен вариант, защото резултатът от залагането се вижда за секунди и не е нужно да се чакат дни или месеци. :)

 

 

 

На 23.04.2018 г. at 19:41, batibon написа:

:D Засега си оставам само с мисълта да ви отворя отделна тема на вас двамата, Dobrin  и stamat, става интересно като ваши различни  гледни точки. Всеки  знае колко знае, но никой не знае колко не знае. Тоест всеки вижда части от цялото -  колкото повече-по-добре.Основа на прогноза се прави на минало, сегашно и предполагаемо бъдещо.... тоест жонглиране с мисълта в настоящето, правейки планове за бъдещето. Не съм трейдър, но знам че 2+2=5-1  Dobrin би ли споделил твоят подход за прогнози?

 

На 24.04.2018 г. at 8:58, Гари написа:

Проста работа значи, гледаш кога се пресичат средните и винаги печелиш. Милионите гледат същото и също винаги печелят. Да се чуди човек как изобщо някой може да губи пари на борсата когато има толкова прост и лесен начин да се печели. Настройваш бота да купува/продава според 7, 25 и 99 DMA, само събираш пачките и единственият ти проблем е за какво да си харчиш парите. Знаеш ли колко пъти съм чувал тия простотии ? От 20 години се занимавам с тая работа и сигурно са хиляди. Основно от разни супер мега спецове по технически анализ, които ми искат 200 лева, за да ме научат как да спечеля няколко милиона за 3-4 месеца. Въпреки че те никога не са успявали.

Моето убеждение е, че тези индикатори се лансират най-вече от маркетмейкърите, които по този начин целят да подведат масата да действа прогнозируемо, за да могат те да й продават и да купуват от нея когато им е изгодно. След което посоката веднага се обръща. Така че успех с твоите средни ама...умната.

Това наистина е за друга тема. "Стратегии за търгуване" или нещо подобно.

 

На 24.04.2018 г. at 11:57, Dobrin написа:

Преди всичко се старая да събера и анализирам възможно най-много информация касаеща валутата която ме интересува,съчетано с малко статистика и трудно натрупания с годините опит. Също така помага да се опиташ да мислиш като китовете - т.е. да направиш това което Стамат и сие очакват най-малко и да им изкупиш биткоините на ниска цена ,когато те очакват да пада още и обратното. Това разбира се не важи за всяка една от нароилите се над 1500 валути,а предимно за тези с по-голям пазарен капак,но и аз търгувам предимно с такива и то при възможност,а не day trading. Ще ти дам пример последният ми удар (доста успешен за мен) с ВСН. На 10.04. при цена около $620 прецених че е стигнал дъното и заедно с очакването че след 17.04.( tax day ) цените ще тръгнат на горе си накупих около 6 ВСН по различните борси където имах свободни пари. На 20.04. Bitmain обявиха че ще изгарят 12% от получените като такси ВСН  като ги изпращат на неизползваеми адреси. Всеки може да види отражението върху цената. В момента се търгува над $1500. Аз продадох преди два дни между $1180 и $1200 и не съжалявам,защото ако чакаш прекалено дълго може да се озовеш в позицията на  bag holder.

 

На 24.04.2018 г. at 15:17, stamat написа:

Не, не печелят всички, а само тези, които са продали преди завоя наобратно. При другите пазари няма такива възможности като при криптовалутите (поне аз не съм виждал), които да съчетават едновременно следното:

- голям оборот
- ниски такси (0.05%, т.е. за един buy/sell 0.1%!)
- голяма волатилност, така че дневно да има стотици движения с приемлива разлика в % нагоре и надолу.

Само при тези три едновременно изпълнени и в интервали за buy/sell от порядъка на секунди до минута/две/пет максимум, това работи безотказно. Просто повечето хора са лакоми, целят по-висока печалба и остават на опашката.

 

 

 

На 25.04.2018 г. at 19:26, stamat написа:

Такааа. Ето какво съм писал на 22.03.2018 като сравнявах сметката USDT на Bitfinex с BTC:

"Двете графики са си направо огледални с редки изключения, а на повечето места, където има нови USDT има и по-сериозен спад. Така че тези нови 300М които се задават..."

Ето я и старата картинка:

tetherold.png.3a827e630650daedc08fc0d6ce6d929c.png

Тя е точно до 21.03, когато вкараха 70М към сметката... и какво последва... всички знаят, както тогава "познах" въпреки заяждането на някои, че от 9000 ще падне на 6000. Ето картинката след това до днес:

tether.png.614bf5457182636231137875e4750ea9.png

Вижда се ясно какво последва след 21.03. Затвърждава се фактът, че двете графики са огледални, че след условията, които предизвикват такова вкарване на нови USDT следва доста сериозен спад, а днес има двойно по обем вкарване. Tака че (аз не искам да съм лош пророк, защото има едно златно правило "Correlation does not imply causation") и понеже нямам някакво друго обяснение на това (а то е задължително, а не просто да се търси корелация), просто да погледаме какво ще се случи и дали и този път то ще е същото. Залаганията може да започнат. :)

 

На 2.05.2018 г. at 22:15, vamp111 написа:
  • DcNLTjEWsAAb5oa.jpg

 

На 11.05.2018 г. at 17:17, stamat написа:

В момента 8300 -> 8800 в тези граници осцилация (нагоре-надолу, като постепенно се стеснява). Ако падне под 8300 втора спирка ще е 8000. После вече зависи как са се подредили нещата дотогава. Ключовото е 8800. Ако се задържи по-дълго време (примерно 1-2 седмици) под 8800 трудно после ще може да го надскочи и ще върви пак надолу по-сериозно. Ако го надскача обаче, ще се натрупа инерция за ръст и може това да е краят на спадовете и да започне по-сериозен ръст. Т.е. до 4-7 дни мисля, че ще е ясно дали се поема път нагоре или надолу отново. А ако някак си набързо мине над 9300 даже и аз бих си обърнал всичко в BTC за по-дълго, защото ще се качи с още поне с 15-20%. 9300 в момента е стойността над която както и да се гледа, всичко би било на +. Същото важи за под 8000 и път надолу до и под 7К.

 

На 11.05.2018 г. at 21:20, stamat написа:

Само един последен пример за нещата, които натяквам. Графиката по минутни интервали от току що:

cherti.png.a520cd4f64f92fa6f5632f6cb1ac7881.png

жълто = 7 минути назад средна стойност, синьо - 25 минути назад средна стойност.

Т.е. да речем 2 минути преди събитието, гледайки синята линия с голяма доза точност се знае след 2 минути къде ще бъде тя (защото тази стойност е определена заради изминалите 25 минути и трудно се помества рязко), освен ако не стане огромен срив или спад, примерно на 50К или $100, което никога не става, може да се предвиди къде с голяма доза вероятно временният ръст ще спре. И хоп той спира точно там (като се опре в синьото). Тръгва надолу, там пък идва жълтата. Тя е по-маловажна, защото по-рядко играе роля на спирачка но ето и тук става същото опира се в нея и тръгва нагоре.

Тези неща се смятат от ботовете и се гледат от хората. Една част са се вторачили в минутните, друга в 5-минутните трета в часовата и т.н. Когато има съвпадение в повече от една, вероятността пък се увеличава в геометрична прогресия, тези линии да са повратни (примерно има ръст, на 30 минутната идва преграда от червената линия, на двучасовата от синята - е тогава 95% ще спре в тях и ще обърне; така човек знае кога да продаде и после кога пак да купи). Разбира се, ако няма смут от някаква грандиозна новина за трета световна война, или че Сорос купил или продал, или че хакнали Binance.

И всичко това служи не да се познава като врачка, че ще стане точно така в 100% от случаите, а да дава дори леко преимущество във вероятностите (т.е. да се познава в 55% от случаите и да се греши в 45% от случаите), следва че след достатъчно голям брой опити (и само тогава), този който го прави ще е на + винаги. Също така е полезна за краткосрочни (минута до 10) предвиждания, но на ден в такива интервали има поне по 100 промени нагоре надолу с по 0.5-1%. От 100 опита, като се тегли чертата резултатът е с 10-20 повече да са уцелените случаи и се получава 5-10% на ден почти сигурен +.

 

На 12.05.2018 г. at 0:41, rippleche написа:

@stamat трите линии жълта(BTC), синя(Balance), червена (funding) ли показват. Можеш ли да обясниш малко като на прост човек като мен кое какво е. Бглагодаря предварително

 

На 12.05.2018 г. at 0:52, Shmitkata написа:

stamat го е написал, показват осреднени стойност на цената на BTC за определен изминал интервал от време

т.е примерно най-новата точка на жълата линия са получава като се съберат средните цени за 7 бара назад (понеже примера е за 1 мин. графика и един бар/свещ показва изменението на цената в рамките на 1 мин.) и се дели на 7.. :)

 

На 12.05.2018 г. at 1:36, stamat написа:

А червената е 99. Избрани са така за да не се делят едно на друго и да са им възможно най-големи общите кратни (т.е. да не се получават съвпадения в средата, примерно ако бяха 4 и 8 не е ОК, защото цикълът реално е 4; а например на 7 и 25 е 175).

И какво... стигна $8350 :)

Ето още една прекрасна илюстрация - 30 минутните интервали:

30.png.19f836a8b2a4541657bb62078dbc2d76.png

Спира се от жълтото, а ако евентуално прескочи жълтото се спира от синьото. Работата е там, че те се знаят предварително колко ще са за определен период от бъдещето, защото като се образуват като средно аритметично на база на миналото, те не могат да бъдат кой знае колко различни от предположението. Примерно - ако гледаме синята линия, която се смята средно аритметично за 25 последователни стойности (т.е. 12.5 часа, защото всеки бар е 30 минути) и искаме да видим колко ще е след 1 час, смятаме средно аритметично за последните 23 бара. Сега имаме да добавим два неизвестни, защото нямаме идея колко ще е точно стойността в следващия час. Обаче теглото на тези 2 стойности спрямо 23, които вече знаем е 1:10, т.е. влияе съвсем малко върху средния резултат. Синята стойност след 1 час е почти известна. При жълтата има малко повече несигурност, защото е средно на 7 стойности, знаем 5, не знаем 2 и тук влиянието е по-голямо, т.е. може да я предвидим малко по-неточно. За червената пък сме почти 100% сигурни защото тя е от 99 стойности, знаем 97 остават само 2 несигурни и в крайна сметка средното аритметично на 99 е почти точно като това на 97-те. Ако взимаме предвид и текущата посока нагоре или надолу и коригираме с малко, предположението става съвсем точно.

Предполагам, че много хора като гледат тези линии си мислят, че са средни някакви или допирателни за украса, а то тайната е, че ги знаем и напред във времето как ще се движат и то доста добре, без да трябва да сме врачки, просто са предопределени от вече случилите се цени, тъй като те участват в изчислението им. Това не е онзи технически анализ където рисуват някакви триъгълници и какви ли не линии между точки назад. Това са най-обикновени средни стойности.

Факт е, че се случва така, защото се случва така. Пак - "яйцето или кокошката". На мен преди да забележа този факт, ми е идвало да си счупя монитора - гледах предимно минутната графика, расте си прекрасно и изведнъж тръгва надолу уж без никаква причина. А то каква била тайната - примерно на 15 минутната графика се опира до синята или червената линия, предполага се смяна на посоката и започва да се продава.

EDIT: Ето я пак тази горната малко по-късно докато го пишех какво се е случило: вижда се, как се спря точно на жълтата линия (най-вдясно тънката червена линия на последния бар се опира отгоре в жълтото):

30-2.png.34aa76cdc33221a661a75afd7c240523.png

 

 

На 12.05.2018 г. at 11:08, Pistolero написа:

Благодаря @stamat напълно съм съгласен, и анализирайки по този начин по моите изчисления утре сме под 7800 (ако не се смени посоката), съгласен ли си?

 

На 12.05.2018 г. at 12:11, mcmichael написа:

Посоката ще се смени нагоре, не се притеснявай ! Стамат ги играе на дребно и циганската с неговите математически измишльотини и анализи. Ако е прав то всички, прочели форума ще станат богаташи. Няма такова нещо. Глобалните фактори сочат поскъпване на BTC, колкото и да не ви се иска.

 

На 12.05.2018 г. at 12:22, rippleche написа:

@stamat 7 минути Жълто, 25 минути Синьо, 99 минути червено ама цената на отваряне, затваряне, ниска, висока?

 

На 12.05.2018 г. at 12:29, Pistolero написа:

Разликата е, че той играе краткосрочно, а ти гледаш за по-голям период.

 

На 12.05.2018 г. at 12:37, Pistolero написа:

Това и аз съм го анализирал, става въпрос за кратки периоди: когато свещичката прескочи линията-тръгва нагоре, когато само се доближи или засече леко - тренда е низходящ... Теорема трябва да създадем! :D

 

На 12.05.2018 г. at 14:45, rippleche написа:

Ясно ама на кое от 4те  го правиш SMA ... (отваряне, затваряне, ниска, висока?) защото аз ги пробвах и 4те и има разлика, но @stamat кои гледа

 

На 12.05.2018 г. at 14:55, stamat написа:

@mcmichael точно така, но при две условия - да следят 24/7 какво се случва и нон стоп да купуват и продават (1000-2000 сделки на ден). Другият вариант е да си напишат бот, който да го прави. Който може - да действа.

@rippleche нито едно от изброените, а средна цена, т.е. сумата на всички цени на сделки в този период разделено на броя. Не е задължително да е средата на бар-а, може да е изместено това число нагоре или надолу.

 

На 12.05.2018 г. at 16:09, rippleche написа:

@stamat  Тоест не съм те разбрал правилно, но все пак може и да не го гледам на правилното място. Малко малоумни въпроси.

SmartSelectImage_2018-05-12-23-05-10.png

 

На 12.05.2018 г. at 17:03, stamat написа:

Реално за един интервал от време има следните числа: минимум, максимум, цена при началото (отваряне), цена при края (затаряне), средна цена на всички сделки в интервала, както и може да се правят за улеснение на сметките - средна между минимум и максимум и средна между входа и изхода. Общо взето трите средни сметнати по този начин са много близки и за по-бързо изчисление и показване може да се смята някоя от тия двете последни.

Конкретно в Binance линиите се чертаят на базата на средно между отваряне и затваряне (т.е. за всеки интервал се смята това и после за поредни 7, 25 или 99 средно между средните).

Ето сравнение между средно на база средни вход/изход и средни на база минимум/максимум - почти съвпадат. Но първото е по-добро, защото игнорира разни изцепки в интервала.

30 минутни интервали:

comp.thumb.png.017d472f5389e8cbe8db17a92b0d8737.png

Аз за мене си го смятам най-точно с тегла. Т.е. правя средно аритметично, взимайки предвид и обема. Това е защото ботовете правят простотии да заблуждават другите примерно пускат нон стоп поредица buy/sell за 0.001, избутвайки цената на някъде и това може да обърка моментното средно. Затова точното средно примерно между две сделки с цена $100 с обем 10 и $200 с обем 1 не е (100+200)/2 =150, ами (100*10+200*1)/11=109.09 понеже този с цена 100 влияе 10 пъти повече на резултата. Така като взимам решение дали да купя или продам в даден момент, не се влияя от разни такива шашми, което е особено важно при краткосрочните решения.

 

 

На 12.05.2018 г. at 18:49, Sundy написа:

Имам приятел програмист който се занимава с ботове постоянно и е много навътре в машийн лърнинга. Зимата по моя идея направи бот за спортни залози и се получи доста интересно. В момента ползва гън бот, но обмисля вариант и за негов продукт, при интерес мога да ви свържа, като цяло сме отворени на всякакви идеи и предложения, от които можем да искараме пари :)

 

На 13.05.2018 г. at 14:39, xaxo написа:

Аз пък изобщо не разбирам и нямам опит с такива модели. Следя и чета форума, защото ми е много интересно и в тази връзка благодаря на всеки един за неговия принос, въпреки, че аз не съм полезен :)

Интесерно ми стана това за moving averages. Ако действително (а то е така) новата точка по графиката се определя от средното за изминал период (без значение претеглена ли е или не) и това се ползва по някакъв начин за краткосрочно планиране, то в такава ситуация не важи ли правилото: ако расте - ще продължи да расте; ако пада - ще продължи да пада. Единственото което може да се измени е темпа на ръст/спад, но на база на тези средни изобщо не виждам как би се получило "обръщане на тренда", най-много ако се забавят темповете, накрая да се получи странично пълзене.

Та това което се чудя е, че това със следващата точка неминуемо ще доведе до права линя, рано или късно, ако не се отчете влиянието на нещо друго.

 

На 13.05.2018 г. at 21:33, stamat написа:

Работата е там, че трите средни в общия случай не са хоризонтални. И от тук следва това - понеже едната е 99, другата 25 а третата 7, тяхната скорост на отразяване на текушите цени има различен лаг и съответно го отразяват по-бавно. Събитие се случва (когато се е случвало и съм го споменавал съм го писал като "равновесна точка"), когато примерно цената след спад се задържи сравнително постоянна, синята линия забавено постепенно слиза надолу докато не дойде момент да пресече жълтата, както и текушата стойност. В такива моменти винаги се случва нещо, но не се знае какво - дали ще избие нагоре или надолу. Съответно това внася разнообразие, нещата се разместват, до следващата такава ситуация. Сега ще потърся пример за илюстрация.

Ето пак 12 часовата, хем да се види как се е развила. Вижда се по-резкия спад. Жълтата линия, която е средно на 7 няма как изведнъж да падне, тя постепенно (за максимум 7 12 часови периода) ще слезне на ниското ниво - което беше около 8350, когато се спря в червената линия. Там цената се успокои сравнително, но през това време жълтата линия започва да слиза. Винаги идва момент, в който ще се опре в текущата цена (освен ако тя по друга причина не е продължила да пада, но периодично се успокоява и се стига до това). И когато се опрат (както е в момента) следва нещо - по-рязък ръст ИЛИ спад. Какво точно - зависи от другите графики за другите интервали или ако и те са подобни тогава е 50:50 (затова и в тези моменти разко спада търговията, защото се чака).

12h.png.ddb280bdf068a2878756591c01eba9f1.png

Чисто психологически много лесно си обяснявам всичко това с факта, че много хора спекулират. След като направят сделка (покупка или продажба), неизбежно идва въпросът - "кога да продам/купя" (обратното). Е, в сайта има графики и в тях се търсят събития. Такива са тези, за които съм писал - пресичане на линии (не само на текущата цена със средни, но и на средните помежду им). В този смисъл, ако на сайта имаше не графики, а жълти патенца, които се появяват и изчезват и си сменят броя, решението за покупка и продажба щеше да се влияе от тях. Просто хората търсят нещо, което да ги подтикне в решението за сделка. Достатъчно е 100 души от всичките хиляди да се повлияят, тогава те пък са причина и повличат останалите, както в ятото скорци, което все споменавам, които летят на вълни и се водят по тези отпред.

Та това е.

 

Преди 23 часа, stamat написа:

И една съвсем последна илюстрация. Гледаме последното движение.. на минутната, 5 минутната се вижда спад и изведнъж обръща видимо без причина на 8550:

5m.png.1a89f441e4ea46f37b6e067911ab0641.png

Разглеждаме другите интервали и какво да видим - причината е налична - стига до линия на 30 минутната (синята) и там се спира и сменя посоката (последните 4 бара):

30m.png.8b46694579ee0b6ab79bb5778fcf30df.png

Работата е там, че синята линия си е била на това място и е сравнително независима от текущата цена, защото е резултат от 12.5 часа цени назад. Т.е. това събитие е предвидимо с голяма доза вероятност.

 

Преди 13 часа, xaxo написа:

Допада ми начина, по който @stamat обяснява нещата, благодаря ти. Мисля си, че ако тези постове се изнесат в една тема за технически анализ ще се обособи интересен топик, въпреки че според мнозина той не е приложим за криптовалутите.

Аз с риск, че е малко офф-топик, както и предното ми включване, бих искал да се опитам да поразсъждавам малко просто защото мисля, че все още не хващам материята както трябва. Btw чета и много странична литература, но до момента като че ли не попадам на нещо стойностно на темата trading strategy, което макар и бегло да дефинира някой сигнали.

Предварително уточнявам, че идеята ми е да как вие тълкувате нещата и какво аз пропускам или пък изобщо не разсъждавам правилно. Един вид упражнение. В никакъв случай не търся отговори продай тук, купи там...

След като прочетох горното мнение, си викам дай да разгледам графикитие сега и да видя какво мога извлека като инфо. Тръгнах от крактите към дългите графики, и понеже първата (1мин.) имаше ясно изразен негативен тренд, се запитах мога ли (аз) макар и грубо да отговоря до къде би слязъл и кога ще обърне.

Та по-долу е графика 1 минута, със същите MA (7 - зелено, 25 - червено, 99 - синьо)

1min.jpg.fae081380eb7b72220e7350d08ac3a5a.jpg

Нарочно почвам от 1мин. Та разгледах я и почнах да се питам, защо беше този видим чувствителен спад преди 3 мин. Първото на което го отдавам, е че 7минутната средна го играе някак ниво съпротива, но само това не би довело до такъв изтъргуван обем = чувстителен спад. И почнах да увеличавам графиката.

Следващия шот е на 5мин.

5min.jpg.62b8d56f0b41a3dcac958fd001b0e363.jpg

Отново не виждам нещо допълнително като информация сравнено с горната графика (1мин.). Просто увличане на sell-off-а.

Шот на 1 час.

1h.jpg.2746c9af74d01ae05df245632026dd76.jpg

Тук вече виждам нещо, което @stamat сподели по-горе. 7x MA е кроснала 25x MA на долу и явно това е повлякло целия пазар надолу последните 3 часа. Логиката му се е приложила перфектно и в 12 часа, котаго се е случило обратното събитие. От тази графика не става ясно защо е това вдигане към 12 часа. И докато пиша това викам я да видя какво е станало на 5минутната в 12 часа и резултата е:

140307347_5min12.jpg.8eb09093d692fff4674751634944029e.jpg

Това обаче не е като да не съм го очаквал. Пределно ясно ми беше и без да зареждам тази графика, че ще има сериозно движение (и пак има пресичане от бързата средна на двете останали).

Това обаче не ми дава отговор защо на 1минутната графика имаше чувствителен спад преди 3 мин.

Гледайки 1часовата графика виждайки, колко отдалечени са свещите от 7х MA си вадя заключение, че пазара е силно мечи и по-скоро спада ще продължи. Другото което си мисля е, че дъното му би трябвало да е на около 8260 (предното дъно, което ми трябвало да е съпорт някакъв, уж). Всичкото това обаче в какъв времеви диапазон ще се развие, не мога да кажа, не знам как се определя.

4часов шот

4h.jpg.3a6e68120e4c4f107500897718d77d8f.jpg

Тук нещата като че ли са ясни. Мечи тренд стартирал от допира и липсата на пробив над 25 периодната MA (към 10:40), същото се вижда и в 14 и ако треднда е като предходния означава ще следващите 2 дена цената ще пада.  И отново си идвам на първото чудене на какво дъно ще се обърне.

Шот на 1 ден

1d.jpg.9d7311785831833a3864085c6bcd159a.jpg

 

Та след всичко това, което може и да са пълни глупости, аз не можах да си отговоря, защо е спада на 1минутната графика в 8:07 и какво би било ориентировъчно новото дъно (тренда мисля, че ще е надолу).

 

И ако навържа цялото това с новините, че тази седмица е конференцията, покрай която всички очакват сериозни ръстове, то всичко по-горе няма абсолютно никакъв смисъл.

Какво е вашето мнение, къде бъркам, какво пропускам, как би трябвало анализирам данните.

И никой да не се включи с отговор, не бих се сърдил, не сте длъжни :)

 

Link to comment
Share on other sites

Супер тема, но няма ли да е по-добре да се добави и примерно "покупка-продажба" или нещо от сорта към заглавието? Всеки да драсва по 1 ред за очакван пъмп?

Link to comment
Share on other sites

Темата е по-скоро ще успее ли човек да се доближи  до  сухия технически анализ и невлияенето от чувства и външни фактори при търгуване. Тоест човек да се опитва да имитира успешен бот. Иронията е, че ботовете и компютрите се опитват да имитират човека.

Link to comment
Share on other sites

Може и така да е, но всеки бот е писан от човек....така че би трябвало пак да сме си на върха на хранителната верига-хищници - ядем ботове, без сол, че е вредна.

Link to comment
Share on other sites

Преди 7 часа, batibon написа:

Темата е по-скоро ще успее ли човек да се доближи  до  сухия технически анализ и невлияенето от чувства и външни фактори при търгуване. Тоест човек да се опитва да имитира успешен бот. Иронията е, че ботовете и компютрите се опитват да имитират човека.

Тогава темата трябва да е за API тата, как работят, с какви настройки и къде се дънят...

Link to comment
Share on other sites

Техническият анализ е загуба на време. Трейдингът - загуба на пари. Стратегия за търгуване, която да печели в дългосрочен план, не съществува. Вместо да си блъска човек главата с подобни измишльотини, които на всичкото отгоре изискват цял ден да се взира в екрана като зомби, може да използва 1/100 от това време, за да поддържа прост дългосрочен портфейл с няколко базови актива. Като само прехвърля от един в друг когато някой много поскъпне и теглото му в портфейла прехвърли много някакъв предварително определен процент. 

image4-4.jpg

Link to comment
Share on other sites

абсолютно споделям мнението на @Гари че търговията особено от хора, които не са подготвени за това е чиста загуба на пари.

не веднъж съм казвал, пазара е нерегулиран, т.е. ригнат без последствия, ТА не работи, аз за това съм се отказал

проповядвам на всеки, бай и холд!

@batibon темата ще е полезна, благодаря!

нека всеки да сподели мнението си

 

Link to comment
Share on other sites

Дори и някой наистина да има работеща търговска стратегия с ПМО (Положително Математическо Очакване), трябва кукувица да му е изпила акъла, за да я публикува по страниците на форумите. Затова не очаквайте кой знае колко от тази тема, но така за обмяна на налудничави идеи е подходяща.

Link to comment
Share on other sites

Ако беше така, още щяхме да сме в каменната ера и всеки измислил нещо, щеше да си го стиска за него и да го отнася на оня свят като се гътне. Винаги е имало и ще има - споделяне, обучение и "ученикът надмина учителя си" - затова има и прогрес.

Както и винаги ще има три типажа
- такива които измислят и споделят
- които измислят и си го стискат
- които само ползват споделеното (а понякога и си го стискат, да не би и съседът да го открие и да му е хубаво).

11 hours ago, Mateev said:

Дори и някой наистина да има работеща търговска стратегия с ПМО (Положително Математическо Очакване), трябва кукувица да му е изпила акъла, за да я публикува по страниците на форумите. Затова не очаквайте кой знае колко от тази тема, но така за обмяна на налудничави идеи е подходяща.

 

Link to comment
Share on other sites

Ами аз съм се опитвал да споделям подобни неща в няколко български форума. Изписвал съм хиляди постинги с обяснения като за деца от детската градина, и въпреки това много малко хора зацепиха и започнаха да задават смислени въпроси. Болшинството от хората се упражняваха в моите теми с подигравки по мой адрес и с обяснения колко съм глупав, прост и тъп. Затова вече ми се изчерпа мерака да споделям ... :)

Мога обаче да подметна няколко насоки за тези, които разберат какво казвам. Най-важното при създаването на една стратегия е човек да се научи да разпознава наличието на някаква закономерност в една числова редица от случайни числа (цени, сделки, индикатори и т.н.).  Има хиляди подводни камъни, но да - такова разпознаване е възможно. След това се измисля надежден критерий за автоматичен анализ и подбор на най-добрата стратегия от хилядите такива, които вашия софтуер ще изтества. И не на последно място - наличието на добра предварителна обосновка къде, защо и как да търсите такива стратегии, за да има смисъл въобще да се пробвате. Иначе възможните варианти са милиарди и няма да ви стигне цялото време на вселената, за да попаднете на поне един малко от малко работоспособен. Има и допълнителни необходими действия, като например доставка на данните (различни API-та) и изчистване на данните от хилядите грешки в тях, или пък преобразуване на фракталноста на цените или другите цифрови потоци в линейна нефрактална цифрова редица, за да се сдобиете все пак с правилните числа за анализ.

В основата на всичко стоят принципите и формулите от Теорията на вероятностите, които дават верни резултати само ако се оперира с огромно количество първични цифрови данни. Тоест трябва да се използва софтуер, който човек трябва да си го напише сам. Няма начин как да се открие на ръка стратегия с доказано ПМО, и понеже това твърдение не се харесва на 99% от четящите го хора, те моментално приемат написаното на нож и започват да критикуват, оплюват и обиждат.

Затова е по-добре да ги оставим тези хора да живеят с илюзиите си, защото така ще се чувстват по-щастливи. Няма да печелят или ако спечелят, ще е чисто случайно, но собственото им его и достойнство ще е съхранено.

 

ПП: Не ме критикувайте, защото вече няма да се връзвам за кой ли път да изпадам в хиляди обяснения, които няма да бъдат разбрани. Пределно ми е ясно, че само 1% от хората ще разберат, че написаното в този постинг за съжаление е голата истина.

Link to comment
Share on other sites

Ако на някого му е интересно какво съм писал по другите форими, може да прочете следните теми:

https://forexforum.bg/viewforum.php?f=78 - тука има няколко теми

Имаше и теми във Forex форум България, но в момента той нещо е бъгнат от няколко дена. Като го поправят, ще пусна линкове. 

Link to comment
Share on other sites

Ето тука пускам един мой постинг от другия форум, в който съм се опитал да систематизирам Етап 1 от осъзнаването на един трейдер. Ако не се премине през този Етап 1, няма как да се разберат принципите за създаване на печеливша стратегия с доказано в миналото ПМО и увереност за бъдещето на стратегията, ако това ПМО е изгенерирало в миналото Equity с тесен доверителен интервал, долната граница на който е положителна.

Цитат

Сега ще се опитам накратко да синтезирам написаното до момента, защото то е в основата на по-нататъшните разсъждения;

1. Опитваме се подробно да изучим теорията на вероятностите, защото тя ни казва какво може да се случи при чисто случайното движение на цената

2. Теорията на вероятностите се базира на много сложни математически модели, които ГАРАНТИРАНО СА ВЕРНИ, което автоматично означава, че всеки един направен извод е НЕОПРОВЕРЖИМ.

3. След изгенерирането на серия от случайни графики много бързо се убеждаваме, че те визуално СА СЪЩИТЕ като движенията на реалните цени по финансовите инструменти

4. Дори и да има някакви зависимости в реалните цени, то те са много добре прикрити сред хаоса (чистата случайност).

5. Започваме да търсим методи как да ги открием тези зависимости, ако въобще приемем, че ги има

6. Правим подробно изучаване на маршрутите на движение на точка в двумерното пространство, при която всяка една нейна следваща стъпка е с вероятност от точно 50%

7. Откриваме, че тази точка създава маршрути, които са РАВНОВЕРОЯТНИ.

8. Броят на тези маршрити е 2 на степен N, където N е броя на последователните тикове, които сме изследвали.

9. Правим експерименти с движение на точка с вероятност, различна от 50%. Тоест искаме да симулираме някаква зависимост, за да видим по какво тя се различава от чистата случайност.

10. С учудване установяваме, че броят на маршрутите е абсолютно същия като при чистата случайност, само където те вече не са равновероятни. Някои от тях се срещат по-често, а други - по-рядко.

11. От тука си вадим ключовия извод, че ако наблюдаваме един единствен маршрут, ние не можем да кажем каква вероятност го е създала.

12. От тука автоматично отпадат всякакви методи и техники на търговия, които се базират на наблюденията (изчисленията), базирани на един единствен маршрут.

13. За да се определи с някаква поносима точност каква е вероятноста за възникване на някакъв маршрут, то ние трябва да наблюдаваме поне 100 негови проявления. Още по-добре 1000, а най-добре е самата безкрайност, която обаче ние няма как да си я позволим. Поради тази причина се запознаваме със свойствата на доверителния интервал, и стигаме до извода, че колкото повече образци включваме в статистиката на миналото, толкова по-точно можем да определим тяхната вероятност за в бъдеще. 100%-ова точност обаче никога няма да можем да постигнем.

14. Решаваме, че трябва да се откажем от мисленето за единична сделка (маршрут) и да започнем да мислим статистически или какво би се случило при поне 100 сделки, базирани на едни и същи правила. Тези 100 сделки ще обхванат в себе си различни маршрути, но сигнала за тяхното извършване ще е проявлението на един и същи маршрут, който посредством изследвания сме доказали, че се среща по-често от останалите. Тоест доказали сме, че неговата вероятност за проявление например е по-голяма при Buy или по-малка при Sell от 50%.

Това е Етап 1, а именно осъзнаването, че трябва да заменим мисленето си, действията си, и търговските си техники от единичната сделка (маршрут) към груповите сделки (статистическото проявление на един маршрут в миналото и група от маршрути в бъдещето на тези сделки).

 

Link to comment
Share on other sites

А сега нека да приемем, че може би някъде по земята съществува трейдер, който търгува ръчно, и взема решенията си на базата на някакъв собствен загадъчен анализ на събития или цени. Можем да вземем Equity-то на този трейдер и да проанализираме числовата редица на неговите сделки. Ако средноаритметичното на сделките в миналото е положително, то тогава казваме, че този трейдер търгува с ПМО (положително математическо очакване). Това обаче не означава, че това ПМО ще се съхрани и за в бъдеще, така че дори и да започнем да му копираме сделките, пак можем да загубим пари. Ами сега ???? Как да разпознаем една стратегия, която въпреки че е била печеливша в миналото, ще е печеливша и за в бъдеще?

Ами има си такъв метод от теорията на вероятностите, и той се нарича "Изчисляване на доверителния интервал". На този метод се оповават например рейтинговите агенции, когато прогнозират резултатите от изборите. Методът накратко разглежда задачата как да открием каква е вероятноста на дадена голяма група от случайни събития, ако изследваме само една малка извадка от тази група. Тоест ние вече знаем вероятноста на извадката (информация от миналото), но се опитваме да разберем в какви граници ще се промени тази вероятност, когато включим в нея и резултата от останалите събития, които предстои да се случат в бъдещето. Отговорът на задачата представлява доверителния интервал, който например с 95% вероятност определя 2 граници (долна и горна), в които ще се намира бъдещата вероятност, след като включим в нея и бъдещите събития. И ако долната граница също е положителна, когато изследваме сделки от миналото, то тогава с 95% вероятност можем да твърдим, че дадената стратегия ще продължи да е печеливша и за в бъдеще.

И тука му е мястото да кажа, че аз съм изследвал хиляди такива поредици от сделки по уж печеливши акаунти (едно време бях собственик на брокера СТС Финанс), но не открих нито един човек, при който долната граница на доверителния интервал да е положителна. Тоест въпреки че по брокерите има хора, които в дадени моменти от време са на печалба (ПМО в миналото), то нито един от тях не използва стратегия с доказано в бъдещето ПМО. Тоест хората играят по-скоро случайно, и наличието на някаква моментна печалба е по-скоро плод на късмета, а не на някакви прогностични способности на дадения човек.

В заключение:

1. Вероятноста за откриване на стратегия с ПМО в миналото е малка, защото възможните варианти са едва ли не безкрайни като количество.

2. Ако все пак откриете стратегия с ПМО в миналото, то вероятноста тази стратегия да има ПМО и в бъдещето е също много малка, защото много често хората се подвеждат по печалби в миналото, които са плод на късмета, а на някакъв професионализъм в анализите на фундамента и цените.

3. Ако търсачите на стратегии използват софтуер, за да ускорят производителноста на търсенето, то тогава те се сдобиват с 1000 или дори с 1 милион пъти по-големи шансове да открият стратегия спрямо хората, които търсят такава на ръка. За съжаление обаче ако една вероятност от порядъка на например 0.000000000000000000001 я умножим по 1 милион, пак си остава много малка вероятност с много нули след запетаята.

4. За да получим по-големи шансове за откриване на стратегия с ПМО както в миналото, така и в бъдещето, се нуждаем от нещо, което от раз да отхвърли като безпереспективни 99.99% от всички възможни алтернативи. Тоест нуждаем се от някакви правилни разсъждения, базирани например на задълбоченото познаване на принципа на работа на пазарите, за да можем да съобразим къде въобще е възможно да има зависимости.

Link to comment
Share on other sites

И за да не ме обвините в празни приказки, че ви дам няколко насоки, които могат да отхвърлят огромен броя алтернативи като безпереспективни за изследване. Или по-скоро ще дам няколко переспективни направления:

1. Събития по време, около които цените си сменят логиката на движение, инжектирайки по този начин зависимости в потока от случайности. Например времето за обяд на лондонските брокери, или пък какво се случва в полунощ около начисляването на суапите. Минутите след откриване на сесиите или преди тяхното закриване. Минутите преди и след излизането на планирани новини. Дните преди и след планираните форкове при криптовалутите. Планираните в телеграм каналите PUMP или DUMP на някоя криптовалута.

2. Лимити по цени. Например някоя централна банка е декларирала, че ще прави интервенции, ако цената премине някаква граница.

3. Вербални интервенции. Например изказвания на отговорни личности от водещи финансови институции, че няма да допуснат еди какво си.

4. Неценови зависимости, влияещи върху цената или върху вашата печалба/загуба. Например Network HashRate при криптовалутите. При неговото определяне винаги се използва някаква форма на Moving Average на Block Time на определен брой блокове в миналото, което автоматично означава, че истинския моментен Network HashRate не е такъв, какъвто го показват калкулаторите или What to Mine сайтовете. Тази заблуда обаче принуждава много хора да си прехвърлят копачките между различните криптовалути, и това създава циклична зависимост, която може да доведе до ПМО при правилно прогнозиране.

Има и много други переспективни направления, в които си струва човек да положи усилия в търсене на зависимости, а от там и стратегии с ПМО. Например арбитражите все още са възможни по критоборсите, но пак си иска писането на софтуер за бързо детектиране и бързо отработване.

 

Няма обаче лесен начин, както им се иска на 99.99% от хората ..... :)

Няма начин да се прочетат 5-10 чудодейни изречения в някой форум, и те да ви направят богати без никакви усилия и само с ръчна търговия, по възможност без използване на каквато и да било математика. Ако някой все пак го вярва това, по-добре да не си губи времето и парите, защото крайният резултат вече е известен  .......:)

Link to comment
Share on other sites

г-н Матеев, очевидно е, че опитът Ви е много по-голям от моя, но все пак мисля да добавя нещо, което не коментирате... 

-форекс пазара е най-трудният, а този на крипто е с най-много риба; 

-на форекс вероятно всички търгуват с марджин, а на този на крипто е в доста малки мащаби; 

-валутна търговия и нещо като на ценна книга са много различни неща; 

-в криптото, новини и слухове само могат да усилват трендовете, но не и да ги променят(освен да речем забрана на криптото :D :D)... знам, че много хора ще скокнат и ще кажат - "глупости!", но това няма никакво значение;

-в криптото има обвързване и ХОДЛ(и двете от слаби играчи), които много добре работят за (да го кажем(може и да не е уместно...))  умните пари, а отгоре на всичкото, информацията, до която можем да стигнем за това обвързване, вяра и ходл, е много лесно достъпна;

може да се добави към списъка още, но това е основното, а и да напиша каква ми е идеята в крайна сметка... че не може да се сравняват крипто пазара и форекс като трудност и възможност за реализиране на  печалба... идеята ми е да се каже най-накрая, че може да се трейдва успешно и то на всеки пазар, а още повече на крипто, но както винаги, до  максимум 5% биха могли да са успешни, а предполагам и по-малко... да не приемете нещо като упрек, но виждам че имате опит, а всички в този форум, от който съм научил много за криптото, не можейки да трейдват или губейки от трейдинг, казват, че никой не може... а с включването Ви, че модели могат да се изследват само и единствено със сложни математически формули и теории, при все още пълният с риба пазар... плаши хората без особен опит... аз също съм такъв, но ми се струва, че пазарът не изглежда толкова сложен и невъзможен, колкото всички го изкарват :) 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

По мое впечатление случващото се на Forex и това на криптоборсите е доста различно. При крипто има обстоятелства, които дават много повече възможности, а числовите специфики са такива, че може да се реализират подходи, които просто са невъзможни при Forex. И още нещо - има борси с много нисък процент на таксите (0.05% при Binance), което също е от особено значение, да не кажа основното.

Link to comment
Share on other sites

доста форекс момчета познавам, всички търгуват в битмекс, защото им дава най-голям левърдиж, всички биват изядени в даден момент, само казвам...

Link to comment
Share on other sites

Е това си е нормално, като ползваш целият си акаунт  при 1:100.. 10-на $ да мръдне цената и си изгорял :) .. още не са свикнали, че движението на цената при криптото е в мнооого по-големи граници от форекс-а ;) 

 

Link to comment
Share on other sites

не знам кой си ползва целия акаунт и във форекс, нали акаунт мениджъра ти няма да ти го позволи, нещо там 5% най много в/у щатски с/у новозеландски долар :)

Link to comment
Share on other sites

  • batibon changed the title to Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))
  • batibon pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...